18/06/2014

Δορυφορικά και δικτυακά ελληνικά ραδιόφωνα

Γράφτηκε από: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
Όπως η δορυφορική τηλεόραση έχει εκτοξεύσει στην στρατόσφαιρα τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που μπορούμε να βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, έτσι σήμερα κάτι ανάλογο γίνεται και με τα ραδιόφωνα, έστω κι αν στον τομέα αυτό η πληθώρα των επιλογών προέρχεται κυρίως από το διαδίκτυο και όχι από την δορυφορική λήψη, σε ότι αφορά τουλάχιστον τους ελληνικούς...

Όπως η δορυφορική τηλεόραση έχει εκτοξεύσει στην στρατόσφαιρα τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που μπορούμε να βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, έτσι σήμερα κάτι ανάλογο γίνεται και με τα ραδιόφωνα, έστω κι αν στον τομέα αυτό η πληθώρα των επιλογών προέρχεται κυρίως από το διαδίκτυο και όχι από την δορυφορική λήψη, σε ότι αφορά τουλάχιστον τους ελληνικούς ραδιοσταθμούς.

Παρότι ζω σε μικρή πόλη της επαρχίας και το επίγειο ραδιόφωνο μου παρέχει με το ζόρι γύρω στα 15 αναλογικά ραδιόφωνα, έχω πλέον την δυνατότητα να ακούω στο σαλόνι μου τα περισσότερα ελληνικά ραδιόφωνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή άλλων πόλεων είτε μέσω ενός ειδικού plugin του enigma2 δορυφορικού μου δέκτη (με internet streaming και όχι δορυφορική λήψη), είτε μέσω του ιντερνετικού ενισχυτή μου (με τα link του streaming που του έχω περάσει), είτε και με απευθείας δορυφορική λήψη (αν και αυτά είναι τα λιγότερα, σε ότι αφορά τα ελληνικά). Και στις τρείς περιπτώσεις τα ακούω με την καλύτερη δυνατή ποιότητα από τα ηχεία της οπτικοακουστικής μου εγκατάστασης με την οποία έχουν συνδεθεί οι δέκτες. Εκτός των παραπάνω επιλογών μπορούμε βέβαια να ακούσουμε ελληνικά ραδιόφωνα και από ταμπλέτες ή κινητά (android-iOs ή Windows8), διαμέσου αρκετών διαθέσιμων εφαρμογών (applications), αν όμως θέλουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου θα πρέπει να φροντίσουμε για την ασύρματη ή ενσύρματη διασύνδεσή τους με τον ενισχυτή μας. Σε κάθε περίπτωση, το καλό με τα ραδιόφωνα είναι ότι ο ήχος δεν χρειάζεται σημαντικό bandwidth για να μεταδοθεί ιντερνετικά, οπότε, ακόμη και με την χαμηλότερη ταχύτητα στο ADSL ίντερνετ δεν θα έχουμε πρόβλημα.

GreekNet Radio plugin

Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο plugin για δορυφορικούς δέκτες με linux enigma2 που αποτελεί δημιουργία της ομάδας του SatDreamGr και ειδικότερα του μέλους kastorasgr. Η εφαρμογή αποτελεί ειδική τροποποίηση του plugin net radio και αρχικά κυκλοφορούσε σε δύο εκδοχές (για δέκτες με ΟΕ 1.6 και ΟΕ 2.0), οι οποίες όμως έχουν πλέον ενοποιηθεί, ενώ σε τακτά διαστήματα γίνεται ενημέρωση του με προσθαφαιρέσεις σταθμών και ανανέωση των links που έχουν αλλάξει (κάτι που δυστυχώς γίνεται αρκετά συχνά για ορισμένους ραδιοσταθμούς, καθώς με την ακρόαση από εξωτερικές εφαρμογές στερούνται διαφημιστικά έσοδα από τα hits στις επίσημες ιστοσελίδες τους…).

Ο πιο απλός τρόπος για να εγκαταστήσετε το GreekNet Radio στον enigma2 δέκτη σας είναι να το κατεβάσετε από τον server του ελληνικού plugin New Menu ή και από servers άλλων ειδικών panel (που θα βρείτε π.χ. στο plugin TS Media). Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε και manual install τοποθετώντας με FTP το αρχείο με κατάληξη .ipk στον φάκελο tmp του δέκτη σας και εγκαθιστώντας το offline από τον δέκτη. Η σχετική διαδικασία διαφέρει λίγο, ανάλογα με το image που χρησιμοποιείτε, αλλά σε γενικές γραμμές, πρώτα κάνετε αναζήτηση του plugin στον υποφάκελο tmp και μετά πατάτε το πλήκτρο εγκατάστασης αφού προηγούμενος το μαρκάρετε (συνήθως είναι το ΟΚ ή το πράσινο πλήκτρο). Η τελευταία βερσιόν του plugin είναι η 2.0.

Αφού εγκαταστήσετε το plugin το ξεκινάτε από το plugins panel και επιλέγετε να ενημερώσετε τα κανάλια (update stations), ώστε να έχετε τα πλέον πρόσφατα links. Στην συνέχεια μπορείτε να απολαύσετε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ελληνικών διαδικτυακών ραδιοσταθμών που είναι χωρισμένοι σε δύο μεγάλες κατηγορίες με την κατηγορία FM stations να περιλαμβάνουν σταθμούς που εκπέμπουν και επίγεια στα FM, ενώ η κατηγορία Web stations περιλαμβάνει σταθμούς που εκπέμπουν αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Οι σταθμοί FM είναι ταξινομημένοι ανά περιοχή, δηλαδή ανά Νομό και έτσι βρίσκετε εύκολα αυτούς που σας ενδιαφέρουν, ενώ αν γνωρίζετε και κάποιο streaming link σταθμού που δεν υπάρχει μπορείτε να τον αναφέρετε στο SatDreamGr forum ώστε να περιληφθεί στην επόμενη αναβάθμιση.

Εφόσον έχετε συνδέσει τον δορυφορικό σας δέκτη με ψηφιακό καλώδιο με τον ενισχυτή σας θα έχετε και την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου, η οποία για τους σταθμούς που χρησιμοποιούν 128Kbps δεν διαφέρει ακουστικά από μία άψογη επίγεια αναλογική μετάδοση.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί σε PC

Ο υπολογιστής μας, ειδικά όταν είναι desktop, δεν βρίσκεται απαραίτητα δίπλα από την οπτικοακουστική μας εγκατάσταση και τον ενισχυτή, αν όμως είναι laptop μπορούμε αν θέλουμε να τον μετακινούμε δίπλα στον ολοκληρωμένο ενισχυτή μας και με την κατάλληλη ψηφιακή σύνδεση μπορούμε να έχουμε ένα τεράστιο αριθμό ελεύθερων ελληνικών ραδιοφώνων για ακρόαση με πολύ καλή ποιότητα ήχου και μάλιστα ένα μέρος από αυτά είναι αποκλειστικά ιντερνετικοί ραδιοσταθμοί (δηλαδή δεν εκπέμπουν στα ερτζιανά) και μερικοί είναι και θεματικοί, δηλαδή παίζουν σε 24ωρη βάση συγκεκριμένο είδος μουσικής.

vTuner: Πρόκειται για πληρέστατη διεθνή ιντερνετική ραδιοφωνική υπηρεσία με θεματική κατηγοριοποίηση των ραδιοφώνων, αλλά και με κατάταξη ανά χώρα. Έτσι στην υποκατηγορία «ελληνικοί σταθμοί» βρίσκουμε 434 ελληνικά ραδιόφωνα ταξινομημένα αλφαβητικά.

Tunein: Η δεύτερη (ή πρώτη) παγκόσμια ιντερνετική υπηρεσία ραδιοφώνου με σταθμούς από όλο τον πλανήτη σε δεκάδες θεματικές κατηγορίες ή ανά χώρα. Στην υποκατηγορία ελληνικά ραδιόφωνα θα βρείτε πλήθος ελληνικών ραδιοσταθμών.

e-radio: Ίσως η πληρέστερη καθαρά ελληνική ραδιοφωνική υπηρεσία (μαζί με την επόμενη) με τοπική και θεματική ταξινόμηση των ραδιοφώνων.

Live24.gr: Και εδώ έχουμε τεράστιο αριθμό ελληνικών ραδιοσταθμών, επίσης σε θεματικές κατηγορίες ή ανά περιοχή.

Onradio.gr: Και εδώ θα βρείτε τεράστιο αριθμό ελληνικών ραδιοσταθμών, αλλά τα links δεν είναι πάντα ενημερωμένα και η σελίδα δεν επιτρέπει δεξί κλικ.

Radiotower.gr, Radiofono-live.gr, Greekradios.gr: Άλλες τρείς αξιόλογες ραδιοφωνικές υπηρεσίες με μικρότερο αριθμό ραδιοφώνων και όχι πάντα με ταξινόμηση ανά Νομό που αξίζει όμως να έχετε υπόψη σας.

Ιντερνετικά ραδιόφωνα σε ενισχυτές

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά ολοκληρωμένοι ενισχυτές που μπαίνουν στο ίντερνετ και συνήθως υποστηρίζουν και κάποια υπηρεσία ιντερνετικών ραδιοφώνων. Ο δικός μου ενισχυτής είναι μοντέλο της Denon του 2006, αλλά υποστηρίζει ιντερνετικό ραδιόφωνο και συγκεκριμένο το πολύ γνωστό V-Tuner. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι δεν με περιορίζει στα ελληνικά ή ξένα ραδιόφωνα που επιλέγουν αυτοί για μένα (περίπου 1.500 ραδιοσταθμοί παγκοσμίως, από τους πάνω από 15.000 που υποστηρίζει η υπηρεσία V-Tuner), αλλά μου δίνει την δυνατότητα να προσθέτω και χειροκίνητα τα streaming links ραδιοσταθμών που δεν έχουν επιλεγεί και να τους περνάω στην λίστα των προσωπικών σταθμών. Έτσι έχω περάσει περί τους 15 ελληνικούς ραδιοσταθμούς. H διαδικασία βέβαια απαιτεί κάποια εξοικείωση, ενώ και τα links των σταθμών ορισμένες φορές είναι δύσκολο ή αδύνατο να βρεθούν.

Εφαρμογές για ταμπλέτες-κινητά

Με το συγκεκριμένο θέμα θα ασχοληθούμε σε κάποιο άλλο άρθρο, αλλά με μία αναζήτηση σε app store, play store ή windows market και γράφοντας radios ή greek radio μπορείτε να βρείτε πληθώρα εφαρμογών, οι περισσότερες από τις οποίες παρέχονται δωρεάν.

Ελληνικά Δορυφορικά ραδιόφωνα

Πριν 2-3 χρόνια μπορούσαμε να ακούμε ελεύθερα αρκετά αξιόλογα ελληνικά ραδιόφωνα από τον δορυφόρο Hellas Sat 2 στις 39 μοίρες ανατολικά, ενώ και στις 13 μοίρες ανατολικά μπορούσαμε να ακούσουμε όλα τα ελληνικά κρατικά ραδιόφωνα. Δυστυχώς οι εκπομπές αυτές έχουν σιγήσει. Έτσι, σήμερα είναι πλέον μετρημένα στα δάχτυλα τα ελληνικά ραδιόφωνα που εκπέμπουν σε ελεύθερη δορυφορική μετάδοση και λαμβάνονται από όλους τους δορυφορικούς δέκτες της αγοράς, επιλέγοντάς την ραδιοφωνική λίστα που βρίσκεται συνήθως με το πάτημα του πλήκτρου Radio του τηλεχειριστηρίου.

Στις 13 ανατολικά εκπέμπονται πλέον ελεύθερα μόνο δύο εκκλησιαστικά ραδιόφωνα και συγκεκριμένα η Εκκλησία (11.823H – 27.500 – 3/4) και η Πειραϊκή Εκκλησία (12.322H – 27.500 – 3/4)

Στις 9 ανατολικά έχουμε 3 ελεύθερα ελληνικά ραδιόφωνα που εκπέμπονται από το πακέτο του ΟΤΕ στην συχνότητα 12.380V – 27.500 – 2/3 - DVB-S2/8PSK. Πρόκειται για τα ραδιόφωνα: Αθήνα 9.84FM, Diavlos 99,2 και Πειραϊκή Εκκλησία

Στις 21.5 ανατολικά (συχνότητα 12.341H – 26.400 - 2/3 - DVB-S2/8PSK) εκπέμπει ο Alpha 98.9.

Τέλος στις 39 ανατολικά και την συχνότητα 11.078V – 3.333 – 3/4, εκπέμπουν όλα τα κρατικά κυπριακά ραδιόφωνα (RIK Proto, RIK Radio2, RIK Trito και RIK Tetarto).

Εκτός από τα παραπάνω οι συνδρομητές του πακέτου της Nova μπορούν να ακούν επιπλέον και τα Love Radio 97.5, Skai 100.3, Melodia FM 99.2, Mad Radio 106.2, Real FM, Vima FM 99.5, Sentra 103.3, Hits GR, Copa Music!, Ellinika Agapimena, Rebetica&Laika, Myrock και Novaspor FM.

Τι γίνεται στις ΗΠΑ;

Παρότι στις ΗΠΑ έχουν επιτύχει να διαθέτουν δορυφορική ραδιοφωνική υπηρεσία (με μικρή συνδρομή) που παρέχεται με ειδικό εξοπλισμό και στα αυτοκίνητα, στην Ευρώπη απέχουμε ακόμη από κάτι ανάλογο. Βέβαια, η εμπειρία έχει δείξει ότι πολύ δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν για ραδιοφωνικές υπηρεσίες και ακόμη λιγότερο σήμερα, την εποχή του γρήγορου internet, που μπορούμε να ακούμε χιλιάδες δωρεάν ραδιοσταθμούς από όλον τον κόσμο, ενώ και με τα φτηνά πακέτα 3G/4G από κινητά είναι εφικτό να ακούμε ιντερνετικά ραδιόφωνα ακόμη και στο αυτοκίνητο. Υπάρχουν ακόμη και υπηρεσίες όπως το spotify ή το deezer με τις οποίες εσείς επιλέγετε απλά το είδος μουσικής που θέλετε να ακούτε ή δηλώνετε τα συγκροτήματα ή τους τραγουδιστές που θέλετε να ακούτε, και η υπηρεσία (με μικρή συνδρομή) σας φτιάχνει ένα… ραδιόφωνο αλά καρτ που εκπέμπει μόνο για σας τα μουσικά κομμάτια που σας αρέσουν, με λίγα λόγια αρχίζει ήδη να αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε και αγοράζουμε μουσική. Σε κάθε περίπτωση πάντως και εφόσον δεν θέλουμε να πληρώνουμε, οι επιλογές είναι πολλές και οι ραδιοφωνικές ακροάσεις μπορούν να μας συνοδεύουν στο σπίτι ακόμη κι όταν κάνουμε κάτι άλλο (π.χ. διάβασμα ή κάποια χειρονακτική εργασία) και δεν απαιτούν την απόλυτη προσοχή μας. Για όσους λοιπόν είναι φίλοι του ραδιοφώνου και θέλουν να ξεφύγουν από τις σχετικά λίγες επιλογές των FM ελπίζουμε πως δώσαμε κάποιες ιδέες για… ακόμη περισσότερα και ακόμη καλύτερα ραδιόφωνα!

Τεύχος 70

Κατηγορία Τεύχος 70, Αφιέρωμα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.