21/10/2014

AMF HDMI Modulator

Με υποστήριξη ανάλυσης έως 1080p

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Ο επίγειος ψηφιακός διαμορφωτής DVB-T/C της AMF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιακές και επαγγελματικές εφαρμογές, χάρη στην προσιτή του τιμή και την υψηλή του απόδοση. Με υποστήριξη εισόδου HDMI ανάλυσης 1080i και 1080p μπορεί να δεχτεί πληθώρα HD συσκευών από το χώρο της τηλεόρασης, αλλά και από τον χώρο των συστημάτων ασφαλείας. Με τον AMF Home...

Ο επίγειος ψηφιακός διαμορφωτής DVB-T/C της AMF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οικιακές και επαγγελματικές εφαρμογές, χάρη στην προσιτή του τιμή και την υψηλή του απόδοση. Με υποστήριξη εισόδου HDMI ανάλυσης 1080i και 1080p μπορεί να δεχτεί πληθώρα HD συσκευών από το χώρο της τηλεόρασης, αλλά και από τον χώρο των συστημάτων ασφαλείας. Με τον AMF Home Modulator ο τεχνικός μπορεί να αποδώσει την έξοδο ενός δορυφορικού δέκτη ή ενός καταγραφικού απευθείας σε ένα καλωδιακό ομοαξονικό δίκτυο για λήψη από όλες τις τηλεοράσεις του δικτύου που διαθέτουν αποκωδικοποιητή DVB-T, διατηρώντας την ποιότητα εικόνας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Μαζί με το Switch off της χώρας μας, παρακολουθούμε ταυτόχρονα να ωριμάζουν και οι διαμορφωτές HD DVB-T. Κάτι που παλαιότερα ήταν προνόμιο μονάχα εγκαταστάσεων με υψηλό προϋπολογισμό, πλέον βρίσκει εφαρμογή σε όλο και πιο «ταπεινές» εφαρμογές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης των επίγειων ψηφιακών διαμορφωτών υψηλής ευκρίνειας αποτελεί η μονάδα AMF Home Modulator HDMI to DVBT. Το προσιτό κόστος της μονάδας σε συνδυασμό με την υψηλή της απόδοση, επιτρέπει τη χρήση της σε οικιακές εφαρμογές, όπως ακριβώς δηλώνει και το όνομά της.

Ο διαμορφωτής μπορεί να δεχτεί πηγή HD από είσοδο HDMI και να την αποδώσει σε έξοδο RF, με διαμόρφωση DVB-T. Οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει είναι αμέτρητες, υποστηρίζοντας συσκευές από τον χώρο της τηλεόρασης, αλλά και των συστημάτων ασφαλείας. Πλέον, όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επαγγελματικοί χώροι εξοπλίζονται είτε με τηλεοράσεις με DVB-T δέκτη, είτε με εξωτερικούς επίγειους ψηφιακούς δέκτες. Έτσι, αμέσως όλες οι καλωδιακές εγκαταστάσεις είναι συμβατές με τον διαμορφωτή HDMI της AMF, αφού το σήμα που αποδίδουν στην έξοδό τους μπορεί να αναπαραχθεί από όλες τις τηλεοράσεις του καλωδιακού δικτύου.

Υποστήριξη ανάλυσης έως 1080p

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του διαμορφωτή είναι η υποστήριξη βίντεο Interlaced και Progressive scan. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει υψηλή ανάλυση έως 1080i ή έως 1080p. Η συμβατότητα με τις δύο τεχνολογίες μετάδοσης εικόνας του επιτρέπει να συνεργαστεί με αμέτρητες συσκευές υψηλής ευκρίνειας, τόσο από τον τομέα της τηλεόρασης, όσο και από τον τομέα των συστημάτων ασφαλείας. Οι πιο σημαντικές εφαρμογές που μπορεί να καλύψει ο διαμορφωτής είναι η μετάδοση της εικόνας ενός παντρεμένου δορυφορικού δέκτη ή η μετάδοση της εξόδου εικόνας ενός σύγχρονου καταγραφικού. Οι συσκευές αυτές για να διανείμουν την εικόνα τους σε παραπάνω από μια συσκευή απαιτούν HDMI splitter, τα οποία φυσικά περιορίζονται σε λίγες εξόδους. Αντίθετα, με τον διαμορφωτή HDMI DVB-T η έξοδος μπορεί να διαμοιραστεί σε όσες τηλεοράσεις/δέκτες υποστηρίζει το καλωδιακό ομοαξονικό δίκτυο.

Ρύθμιση και λειτουργία

Η μονάδα είναι εξαιρετικά εύκολη στην τοποθέτησή της και τη λειτουργία της. Στην πρόσοψή της διαθέτει οθόνη με μενού διαχείρισης δύο γραμμών. Κάτω από την οθόνη υπάρχουν LED για την ένδειξη ενεργοποίησης, για την αναγνώριση εισόδου HDMI και για την προβολή σφάλματος λειτουργίας. Για την διαχείριση του μενού είναι διαθέσιμα πλήκτρα στην πρόσοψη του διαμορφωτή. Στο πίσω μέρος, πέρα από την είσοδο HDMI, συναντάμε έξοδο και είσοδο RF, για την λήψη του σήματος DVB-T (RF out) αλλά και την μίξη (RF in) με εξωτερικό κέντρο επεξεργασίας RF σημάτων ή απλά για την μίξη με το σήμα επίγειας κεραίας. Επίσης, είναι διαθέσιμη θύρα USB για την αναβάθμιση του firmware της συσκευής, ενώ σε επόμενη αναβάθμιση λογισμικού από την ίδια θύρα θα είναι δυνατή η αποθήκευση ρυθμίσεων σε USB stick και ο εξ αποστάσεως έλεγχος από ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην πράξη

Κατά τη δοκιμή του διαμορφωτή, πέρα από τη δυνατότητα συνεργασίας με πληθώρα πηγών (ανάμεσά τους και παντρεμένος αποκωδικοποιητής NOVA), ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η ταχύτατη προσαρμογής στην συχνότητα της πηγής HDMI. Η αναγνώριση και η προσαρμογή στην πηγή HDMI γίνεται αυτόματα, χωρίς την παρέμβαση του τεχνικού. Έτσι, σε περίπτωση διακοπής της πηγής (επανεκκίνηση δέκτη) ή αλλαγής της συχνότητας HD, ο διαμορφωτής αυτόματα και άμεσα προσαρμόζεται εκ νέου. Η στάθμη εξόδου RF είναι ιδιαίτερα υψηλή και φτάνει τα 108dBμV με τη ρύθμιση RF Level από το μενού στο 0. Η ρύθμιση RF Level επιτρέπει ενίσχυση +6dBμV και έως -14dBμV. Με τη ρύθμιση στο 0 το MER πήραμε μέτρηση >37dB, ενώ με την εξασθένιση στα -14dBμV το MER έπεσε στα 35,3dB. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα της εικόνας του καναλιού HD της πηγής παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα μέσα από το διαμορφωτή DVB-T και δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα στο stream (στη ροή του προγράμματος ή τον ήχο).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Συμπίεση: MPEG-4

Ανάλυση: 1080i / 1080p@30fps

Bit rate: έως 31.874Mbps

Φάσμα εξόδου RF: 142,5-946MHz

Ποιότητα: 37dB MER
INFO
  • AMF Electronics
  • Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη Αττικής
  • τηλ: 210-6229298 | fax: 210-8130248
  • e-mail: info@amfelectronics | site: www.amfelectronics.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.