Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 28 at 08 26 58 TM 477
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

28 Μαρτίου 2024 10:15
21 Οκτωβρίου 2014 22:51

Gigablue Quad Plus

Πλήρως εξοπλισμένος και επεκτάσιμος

Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης
b76bac240a9b2d33b19630663958d516 XL dff0f38e

H Gigablue παρουσιάζει έναν Linux PVR δορυφορικό δέκτη με διπλό δορυφορικό tuner αλλά και τη δυνατότητα επέκτασής του με δύο επιπλέον tuner, είτε δορυφορικών είτε επίγειων (DVB-Τ/Τ2) και καλωδιακών (DVB-C). Προσφέρει όλες τις μοντέρνες δυνατότητες που βρίσκουμε στους σύγχρονους Linux δορυφορικούς δέκτες, όπως transcoding, Hbbtv, web browser, 1080p…

H Gigablue παρουσιάζει έναν Linux PVR δορυφορικό δέκτη με διπλό δορυφορικό tuner αλλά και τη δυνατότητα επέκτασής του με δύο επιπλέον tuner, είτε δορυφορικών είτε επίγειων (DVB-Τ/Τ2) και καλωδιακών (DVB-C). Προσφέρει όλες τις μοντέρνες δυνατότητες που βρίσκουμε στους σύγχρονους Linux δορυφορικούς δέκτες, όπως transcoding, Hbbtv, web browser, 1080p αναλύσεις αλλά και gigabit ethernet.

Ο Gigablue Quad Plus έρχεται να βελτιώσει το προηγούμενο μοντέλο της Gigablue, τον Gigablue Quad. Το νέο μοντέλο έχει υποστήριξη Gigabit ethernet, καλύτερη και μεγαλύτερη LCD οθόνη στην πρόσοψη αλλά και νέους βελτιωμένους drivers με υποστήριξη του Linux kernel 3.14. Φυσικά διατηρεί τις προηγούμενες δυνατότητές του, όπως το transcoding, τα δύο ενσωματωμένα δορυφορικά DVB-S2 tuner, την δυνατότητα σύνδεσης εσωτερικού δίσκου SATA 2,5 ιντσών ή εξωτερικού USB/eSATA δίσκου, την δυνατότητα σύνδεσης δύο επιπλέον plug and play tuners DVB-S2/C/T αλλά και Τ2. Ο Gigablue Quad Plus χρησιμοποιεί τον πολύ γρήγορο επεξεργαστή BCM7356, με υποστήριξη 1080p50/60 με δυνατότητα upscale των απλής ευκρίνειας εκπομπών σε αυτές τις αναλύσεις αλλά και HDMI 1.4 . Δε λείπει η δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser αλλά και συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές. Έχει δύο HD αποκωδικοποιητές video και έτσι υποστηρίζει PiP και PaP δύο HD καναλιών. Ο Gigablue Quad Plus έχει τη δυνατότητα απεικόνισης OSD κατά την προβολή 3D προγραμμάτων (3D OSD display), υποστηρίζοντας τόσο το συνηθισμένο side-by-side φορμά όσο και το top-bottom.

To υλικό

Ο Gigablue Quad Plus ενσωματώνει τον νέο επεξεργαστή BCM7356 στα 1300 MHz, είναι διπύρηνος και αποδίδει πάνω από 3000 DMIPS. Είναι ένας από τους πιο γρήγορους δέκτες enigma2. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7356 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1 . Το τμήμα απόπλεξης του Gigablue Quad Plus υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ πλέον ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50/60. Σε ότι αφορά τον ήχο, ο Gigablue Quad Plus υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7356 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. O Gigablue Quad Plus έρχεται με 1GB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 570 MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τους video decoders. Ο δέκτης έχει 512 MB flash από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 443 ΜΒ, ενώ αφήνει ελεύθερα 352 ΜΒ για την εγκατάσταση πρόσθετων.

Ο Gigablue Quad Plus έρχεται σε ένα μέτριο μεγέθους κουτί, διαστάσεων 300 × 63 × 240 mm, χρώματος μαύρου, ενώ διατίθεται και σε λευκό χρώμα. Το τροφοδοτικό του δέκτη είναι εξωτερικό, 12V, 5Α. Έτσι δεν προκαλείται επιπλέον θερμότητα στο εσωτερικό του από το τροφοδοτικό, κάτι πολύ χρήσιμο αν τοποθετήσουμε και εσωτερικό σκληρό δίσκο.

Στο αριστερό τμήμα της πρόσοψης θα βρούμε τον διακόπτη standby ενώ ξεχωρίζει η 3 ιντσών TFT οθόνη, μέσα από την οποία το λογισμικό του δέκτη προβάλει όλες του τις πληροφορίες. Φυσικά, αφού πρόκειται για οθόνη γραφικών, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην απεικόνιση ελληνικών χαρακτήρων. Δεξιά από την TFT οθόνη υπάρχει μία κάθετη λυχνία λειτουργίας χρώματος μπλε, που σβήνει όταν ο δέκτης είναι στην αναμονή. Αμέσως δεξιά, καλύπτοντας όλο το υπόλοιπο κομμάτι της πρόσοψης, υπάρχει ένα πορτάκι που όταν το ανοίξουμε αποκαλύπτονται οι διακόπτες χρήσης του δέκτη χωρίς τηλεχειριστήριο Menu, Exit, OK και βελάκια σε διάταξη σταυρού. Εδώ θα βρούμε δύο θύρες UCAS και δύο θύρες CI για την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων υπηρεσιών, ενώ υπάρχει και μία USB θύρα για εύκολη σύνδεση memory stick. Τα UCAS του δέκτη είναι συμβατά με όλους τους γνωστούς εξομοιωτές CAM (OSCAM, CCcam κτλ). Δοκιμάσαμε με επιτυχία τη χρήση καρτών συστημάτων Conax και Viaccess στα UCAS του δέκτη με χρήση του OSCAM.

Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o Gigablue Quad Plus είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4 και αναλογικές εξόδους Composite (CVBS) και Component (YCbCr). Για τον ήχο υπάρχει μία οπτική ψηφιακή SPDIF έξοδος και μία στερεοφωνική έξοδος RCA. Ο δέκτης διαθέτει τρεις θύρες USB 2.0 στο πίσω μέρος ενώ για σύνδεση εξωτερικού σκληρού δίσκου ή DVD είναι διαθέσιμη και μία θύρα eSATA. Δε λείπει η κάρτα δικτύου Εthernet, η οποία για πρώτη φορά σε δορυφορικό δέκτη της Gigablue είναι gigabit και έτσι μπορεί να μεταφέρει κανείς τις εγγραφές του πάρα πολύ γρήγορα. Εμείς μετρήσαμε ταχύτητα διαμεταγωγής 550 Mbit περίπου, αφού μεταφέραμε αρχείο 6,6 GB μέσα σε 98 δευτερόλεπτα. Τέλος, δε λείπει η θύρα RS232 για την ανάκτηση του δέκτη σε περίπτωση βλάβης του boot loader.

Στο εσωτερικό του δέκτη διακρίνουμε τη βάση σύνδεσης σκληρού δίσκου SATA. Με τη χρήση εσωτερικού σκληρού δίσκου ο δέκτης αποκτά κορυφαίες δυνατότητες PVR, αφού μπορεί να εγγράψει ως και έξι (6) HD προγράμματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι εφικτό με τη χρήση εξωτερικού USB δίσκου. Δε λείπει φυσικά η δυνατότητα χρονομετατόπισης (timeshift).

Ο Gigablue Quad Plus έρχεται με δύο δορυφορικά DVB-S2 tuner που είναι κολλημένα στη μητρική, ενώ έχει και δυνατότητα σύνδεσης δύο επιπλέον plug and play tuner. Αυτά μπορεί να είναι είτε DVB-S2 είτε DVB-T/C combo είτε DVB-T2/C combo, με το τελευταίο να υποστηρίζει και DVB-T2. Τα ενσωματωμένα δορυφορικά tuner έχουν πολύ καλή ευαισθησία, ενώ υποστηρίζουν και blind scan. Σε όλες τις συχνότητες τα tuner έδειξαν γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά τους με το DiSEqC 1.2 gbox positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά τους με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 + 1.1 (ένα Spaun 1.0 DiSEqC ακολουθούμενο από ένα EMP Centauri 16:1 DiSEqC 1.1) που έχουμε στην εγκατάστασή μας. Αν έχουμε μόνο μία κάθοδο από το δορυφορικό μας πιάτο, ο δέκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει το δεύτερο tuner μέσω εσωτερικού (internal) loop-through. Δυστυχώς δεν είχαμε κατά την περίοδο της δοκιμής κάποιο από τα plug and play tuners και έτσι δε μπορέσαμε να τα δοκιμάσουμε.

Η ποιότητα απεικόνισης του Gigablue Quad Plus είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δυνατότητα autoresolution, ώστε ο δέκτης να στέλνει πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Ο Gigablue Quad Plus έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Το επίσημο λογισμικό της Gigablue δεν είναι άλλο από μία κομμένη έκδοση του γνωστού image OpenMips, από το οποίο απουσιάζουν πολλά από τα ενδιαφέροντα πρόσθετα αλλά και εξομοιωτές CAM για τη χρήση των UCAS. Εμείς αντικαταστήσαμε το επίσημο λογισμικό με την τελευταία έκδοση του OpenATV, την 4.2. Ο δέκτης υποστηρίζεται επίσης από άλλα images της OE-Alliance, όπως το OpenVIX, OpenMips και OpenRSI. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένο σε FAT32, το οποίο εισάγουμε σε οποιαδήποτε θύρα USB ενώ ο δέκτης είναι κλειστός. Αφού ανοίξουμε το δέκτη, εμφανίζεται μήνυμα στην TFT οθόνη που μας προτρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο OK στην πρόσοψή του, ώστε να ξεκινήσει η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά. Ο Gigablue Quad Plus έχει υποστήριξη για τον πλέον πρόσφατο Linux kernel, τον 3.14.2, και έτσι είναι συμβατός με μία μεγάλη γκάμα από συσκευές USB Wifi, USB DVB-T κτλ, αλλά και πολύ γρήγορη απόδοση της flash λόγω του νέου συστήματος αρχείων UBIFS.

Περιήγηση στο διαδίκτυο – HbbTV

Ο Gigablue Quad Plus ενσωματώνει τον Opera Web Browser και έτσι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την περιήγηση στο διαδίκτυο. O Opera είναι το defacto standard σε embedded συσκευές και ο Gigablue Quad Plus ενσωματώνει την τελευταία του έκδοση, ενώ υποστηρίζει και web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Ο web browser μπορεί να ελεγχθεί και από το τηλεχειριστήριο, αλλά για πιο άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο προτείνεται η χρήση κάποιου ασύρματου πληκτρολογίου. Ο πυρήνας 3.14.2 υποστηρίζει αρκετά ασύρματα USB HID πληκτρολόγια. Στο OpenATV 4.2 πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο enigma2-plugin-extensions-hbbtv.

Υποστήριξη USB DVB-T

Εκτός από τη δυνατότητα σύνδεσης δύο έξτρα εσωτερικών tuner, ο Gigablue Quad Plus υποστηρίζει το vtuner interface και έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει εξωτερικά USB DVB-T stick. Προσθέσαμε στο δέκτη το Crypto Redi PC100 USB DVB-T stick με siano chipset. Αφού εγκαταστήσαμε από τα πρόσθετα τους οδηγούς μέσω του πακέτου enigma2-plugin-drivers-dvb-usb-siano και επανεκκινήσαμε το δέκτη , το tuner αναγνωρίστηκε. Μπορέσαμε και λάβαμε όλα τα ψηφιακά κανάλια των ΝΕΡΙΤ, Digea που εκπέμπουν στην περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη επταήμερο ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG).

Transcoding

Η δυνατότητα transcoding, της συμπίεσης δηλαδή του δορυφορικού ή επίγειου σήματος σε χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης ώστε να μπορεί να μεταφερθεί μέσω του διαδικτύου, είναι μία νέα δυνατότητα που συναντάμε σε Linux δορυφορικούς δέκτες και δε λείπει από τον GigaBlue Quad Plus. Ο Gigablue Quad Plus μπορεί να κάνει transcode σε κανάλια απλής ευκρίνειας ενώ μπορείτε να ορίσετε το ρυθμό μετάδοσης (bitrate) και το ρυθμό ανανέωσης (fps). Το μέγιστο bitrate που μπορεί να παράγει είναι 1 Mbps.

Media player

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται καθόλου. Δοκιμάσαμε MKV με video αυτούσιο από Bluray στα 40Mbit χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Gigablue Quad Plus μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να απαπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB ή eSATA, ενώ χάρη στην ταχύτατη Gigabit Εthernet είναι εύκολο να αναπαράγει αρχεία κατευθείαν από τους σκληρούς δίσκους Η/Υ στο δίκτυο. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF αλλά και DTS downmix. Με τη χρήση του πρόσθετου auto-resolution ο δέκτης υποστηρίζει 1080p@24Hz, που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8.

{gallery}12950{/gallery}

T74

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4 modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ε...
  • ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    ICY BOX IB-HUB1439-LAN

    Το ICY BOX IB-HUB1439-LAN είναι μια πρακτική και εύχρηστη συσκευή, ιδανική για χρήση στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας αλουμίν...
  • V-Tech Z23

    V-Tech Z23

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει νέα παραλαβή του mini modulator V-Tech Z23, ο οποίος ήταν σε έλλειψη. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους ψηφιακό Full HD διαμορφωτή μονού καναλιού, ο οποίος ενσωματ...
  • Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Θερμαινόμενες μεμβράνες από τη ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ

    Τα δορυφορικά κάτοπτρα της ΛΥΡΑ, έκτος από τα υψηλής ποιότητας τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν (αντοχή σε ισχυρές ανεμοπιέσεις – μέχρι 190km/h) και τα κορυφαίας κατασκευής υλικά τους, έρχοντα...
  • Ekselans SWG 24 L2

    Ekselans SWG 24 L2

    Μεταξύ των πολυάριθμων προϊόντων της Ekselans, το SWG 24 L2 είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο managed switch με 24x θύρες Gigabit Ethernet και 4x θύρες SFP (Small Form-factor Pluggable). Ένα managed sw...
  • D-Link DWA-182

    D-Link DWA-182

    Το DWA-182 Wireless AC1300 MU-MIMO Wi-Fi USB Adapter παρέχει υψηλότερες ασύρματες ταχύτητες από ποτέ, προσφέροντας ισχυρή τεχνολογία Wireless AC στον σταθερό ή τον φορητό υπολογιστή σας. Με ενσωμα...
  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...