18/11/2014

Εγκατάσταση βάσης τηλεόρασης

Στήριξη οθόνης σε ειδικές συνθήκες

Γράφτηκε από: Παράσχος Θεοδοσιάδης και Κώστας Ζιάκανος της εταιρίας MSG
Για να φτάσει η τηλεοπτική εμπειρία στον μέγιστο βαθμό της, θέλει την τηλεοπτική συσκευή τοποθετημένη στην σωστή θέση. Οι βάσεις στήριξης τηλεόρασης είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και λύνουν τα περισσότερα προβλήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας.

Για να φτάσει η τηλεοπτική εμπειρία στον μέγιστο βαθμό της, θέλει την τηλεοπτική συσκευή τοποθετημένη στην σωστή θέση. Οι βάσεις στήριξης τηλεόρασης είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά και λύνουν τα περισσότερα προβλήματα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την φαντασία μας.

Για τη σωστή επιλογή της βάσης οι παράγοντες είναι πολλοί. Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις του πελάτη. Σε πιο σημείο θέλει να γίνει η τοποθέτηση και από ποια σημεία του χώρου θέλει να έχει οπτική επαφή. Το επόμενο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το μοντέλο της τηλεόρασης. Ο λόγος είναι για να ξέρουμε το βάρος και τον τύπο της Vesa Mount που απαιτείται. Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε σε τι επιφάνεια πρόκειται να γίνει η στερέωσή της.

Μόνο εφόσον γνωρίζουμε όλα τα παραπάνω μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη βάση. Οι επιλογές που μας δίνει η αγορά είναι πολλές, αλλά για να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα καλό είναι να προτιμήσουμε επώνυμους κατασκευαστές.

Πολλές φορές την βάση, την προμηθεύεται μόνος του ο πελάτης, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, τα περισσότερα εκ' των οποίων μάλιστα, εμφανίζονται μετά την τοποθέτηση της βάσης. Είδαμε εγκατάσταση με απόλυτα αλφαδιασμένη βάση, άλλα όταν τοποθετούσαμε επάνω της την τηλεόραση, αυτή έγερνε. Ο λόγος είναι ότι τα μέταλλά της δεν ήταν απόλυτα ίσια.

Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ήταν σε βάσεις με βραχίονες. Όταν ήταν κλειστή η βάση, η τηλεόραση καθόταν ίσια. Όταν όμως γυρνάγαμε την βάση προς κάποια κατεύθυνση, υπάρχει μια τάση στρέβλωσης των βραχιόνων, καθώς είτε η κατασκευή της δεν ήταν αρκετά ανθεκτική, είτε δεν είχε επιλεχθεί σύμφωνα με τα κιλά της τηλεόρασης.

Η σωστή διαδικασία έχει ως εξής. Αφού ενημερωθούμε για την τηλεόραση του πελάτη μας, επιλέγουμε και την αντίστοιχη συμβατή βάση για αυτήν. Στην συνέχεια επισκεπτόμαστε τον χώρο της εγκατάστασης της βάσης τηλεόρασης και ζητάμε από τον πελάτη να κάτσει στο σημείο που θέλει να παρακολουθήσει. Τότε σηκώνουμε την τηλεόραση και την μετακινούμε καθ' ύψος και πλάτος, ώστε να βρούμε το σημείο της βέλτιστης τηλεθέασης. Δεν πρέπει βέβαια να παραλείψετε να ενημερώσετε τον πελάτη, ότι για να έχει βέλτιστη θέαση θα πρέπει να κοιτάζει κατευθείαν στον κέντρο της τηλεοπτικής οθόνης. Πολλές φορές βέβαια κάτι τέτοιο, λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, δεν είναι εφικτό, οπότε επιλέγετε το σημείο που διευκολύνει καλύτερα τον πελάτη.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εγκαταστάσεις που είναι ολικώς εκτός προδιαγραφών, οπότε εκεί πρέπει να επισπεύσουμε πολλές φορές και την φαντασία μας. Όπως φαίνεται και στην εικόνα 1, αναγκαστήκαμε να τοποθετήσουμε ένα ξύλινο οριζόντιο δοκάρι, πάνω στο οποίο στηρίξαμε την βάση της τηλεόρασης, καθώς δεν υπήρχε κάποιο άλλο σημείο στήριξης. Για περισσότερη ασφάλεια χρησιμοποιήθηκαν διαμπερείς βίδες και όχι στριφώνια ή ξυλόβιδες.

Σε μια άλλη περίπτωση χρειάστηκε να τοποθετήσουμε την TV σε μια εσοχή πάνω από ένα τζάκι. Ευτυχώς που η τηλεόραση δεν ήταν βαριά και έτσι επιλέξαμε μια βάση όσο πιο λεπτή γίνεται, καθώς το βάθος της εσοχής ήταν περιορισμένο. Όπως φαίνεται στην εικόνα 2, πίσω από την TV στριμώξαμε και ένα δορυφορικό δέκτη αφού δεν υπήρχε κάποιο rack με μηχανήματα. Για τον τηλεχειρισμό του δέκτη συνδέσαμε ένα ενσύρματο σετ εξ αποστάσεως τηλεχειρισμού.

Σε μια άλλη εγκατάσταση απαιτήθηκε να τοποθετήσουμε μια 65 ιντσών τηλεόραση σε ξύλινο τοίχο μαζί με την μπάρα ήχου (σύστημα ηχείων). Όπως βλέπετε και στην εικόνα 3 η τηλεόραση τοποθετήθηκε αρκετά ψηλά, αφενός γιατί εκεί την ήθελε ο πελάτης, αφετέρου γιατί δεν υπήρχε άλλο σημείο εγκατάστασης. Και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν διαμπερείς τρύπες.

Πολλές φορές για να επιτευχτεί η στήριξη στο σημείο που επιθυμεί ο πελάτης, αλλά και για να είναι αυτή αξιόπιστη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές επιφάνειες στήριξης. Στην εικόνα 4, η βάση στήριξης TV τοποθετήθηκε σε γυψοσανίδα. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά μεταλλικά ούπα γυψοσανίδας, που τοποθετούνται με ειδικό πιστόλι.

Σε άλλη περίπτωση χρειάστηκε να γίνει προετοιμασία πριν την επένδυση του τοίχου, τοποθετώντας έξτρα ενίσχυση στο σημείο στήριξης (εικόνα 5).

Μια από τις πιο ιδιαίτερες εγκαταστάσεις είναι αυτή που καλούμαστε να τοποθετήσουμε την βάση στήριξης τηλεόρασης σε ένα τζάκι, η καμινάδα του οποίου είχε κλίση. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήσαμε στριφώνια με μεγάλους αποστάτες και στην συνέχεια καλύψαμε το κενό με σοβά. Στο τέλος ο πελάτης επίστρωσε το σοβά, εναρμονίζοντάς τον με την τεχνοτροπία του υπόλοιποι τοιχίου (εικόνα 6).

Τέλος, υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχει κανένα απολύτως σημείο στήριξης, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της εικόνας 7, όπου υπάρχουν τζάμια από πίσω. Τότε η μόνη λύση είναι μια βάση δαπέδου.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.