18/03/2015

Johansson Digital Channel Processor 6520

Μεταλλάκτης επίγειων ψηφιακών καναλιών με 4 φίλτρα

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Η ανάγκη για μεταλλαγή επίγειων ψηφιακών καναλιών γίνεται όλο και μεγαλύτερη αφού σε πολλά σημεία επικρατεί αναρχία στη λήψη, κάνοντας δύσκολη την διανομή των σημάτων, ειδικά σε μεγάλα καλωδιακά δίκτυα. Η μονάδα 6520 της Johansson έρχεται να δώσει μια πολύ συμπαγή, οικονομική και πρακτική λύση, αναλαμβάνοντας τη μεταλλαγή...

Η ανάγκη για μεταλλαγή επίγειων ψηφιακών καναλιών γίνεται όλο και μεγαλύτερη αφού σε πολλά σημεία επικρατεί αναρχία στη λήψη, κάνοντας δύσκολη την διανομή των σημάτων, ειδικά σε μεγάλα καλωδιακά δίκτυα. Η μονάδα 6520 της Johansson έρχεται να δώσει μια πολύ συμπαγή, οικονομική και πρακτική λύση, αναλαμβάνοντας τη μεταλλαγή 4 επίγειων ψηφιακών καναλιών. Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα 6520 ενσωματώνει 4 υπερ-επιλεκτικά φίλτρα SAW ικανά να απομονώσουν ισάριθμα κανάλια και να τα μεταφέρουν σε οποιαδήποτε συχνότητα στην μπάντα 470-862MHz. Με δυνατότητα ρύθμισης της απολαβής ανεξάρτητα σε κάθε κανάλι, μέσα από τον προγραμματισμό του, η μονάδα επιτρέπει την ισοστάθμιση της εξόδου για άμεση σύνδεση με δίκτυο CATV.

Ο ψηφιακός επεξεργαστής 6520 της Johansson έρχεται την κατάλληλη εποχή. Αποφεύγοντας τα ελαττώματα ενός Headend, αλλά διατηρώντας τα θετικά της απόδοσή του, η μικρή μονάδα μπορεί να παρέχει επαγγελματική λύση στη λήψη επίγειων ψηφιακών καναλιών. Τη μεταλλαγή επίγειων ψηφιακών καναλιών συνήθως τη συναντάμε σε Headend, όπου μια «φέτα» αναλαμβάνει την επεξεργασία ενός καναλιού. Η μονάδα της Johansson φέρνει την εφαρμογή της μεταλλαγής σε εφαρμογές που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος ενός Headend ή δεν χρειάζονται τις δυνατότητες που προσφέρει. Μια πολυκατοικία, ένα μικρό ξενοδοχείο, μια μεγάλη κατοικία κτλ., μπορεί εύκολα να ξεπεράσει προβλήματα στην επίγεια λήψη με την μονάδα 6520, που θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσει με έναν ενισχυτή κεντρικής.

Χαρακτηριστικά

Εξωτερικά ο επεξεργαστής 6520 θυμίζει πάρα πολύ ενισχυτή κεντρικής, όμως η λειτουργία του είναι τελείως διαφορετική. Η μικρή, compact μονάδα, ενσωματώνει 4 υπερ-επιλεκτικά φίλτρα SAW με μείωση 40dB στους 1,25MHz και 4 μεταλλάκτες συχνότητας. Κάθε ένα από τα φίλτρα μπορεί να απομονώσει 1 επίγειο ψηφιακό κανάλι και στη συνέχεια ο μεταλλάκτης συχνότητας να το μεταφέρει οπουδήποτε στην μπάντα των 470-862MHz. Εν ολίγοις, ο επεξεργαστής 6520 μπορεί να επεξεργαστεί 4 επίγεια ψηφιακά κανάλια, προσφέροντας μια πολύ αποτελεσματική και πρακτική λύση (εικόνα 1). Όπως θα δούμε παρακάτω, μέσα από τον προγραμματισμό του επιτρέπει την προσαρμογή της στάθμης σε κάθε ένα από τα κανάλια ανεξάρτητα και συνολικά υποστηρίζει απολαβή 40dB, με στάθμη εξόδου 113dBμV.

Εφαρμογή

Στη δοκιμή μας βάλαμε «δύσκολα» στο επεξεργαστή 6520 της Johansson. Στην εικόνα 2 βλέπουμε τα κανάλια που αποφασίσαμε ότι θέλουμε να επεξεργαστούμε και να αποδώσουμε στην έξοδο της μονάδας. Πρόκειται για τα κανάλια 28, 31, 38 και 45 με τις μετρήσεις που βλέπουμε και στον πίνακα 1. Τα «προβλήματα» που έχει να αντιμετωπίσει ο ενισχυτής είναι η χαμηλή ποιότητα των καναλιών 28, 31 και ιδιαίτερα του 38, όπως και το γεγονός ότι το κανάλι 28 είναι δίπλα στο πολύ ισχυρής στάθμης κανάλι 27.

Η ρύθμιση του επεξεργαστή γίνεται μέσα από την εξωτερική μονάδα προγραμματισμού της Johansson. Ο προγραμματιστής συνδέεται με ομοαξονικό καλώδιο και παίρνει τροφοδοσία από τη μονάδα 6520. Η ρύθμιση είναι πολύ απλή. Σε κάθε ένα από τα τέσσερα φίλτρα επιλέγουμε το κανάλι εισόδου και το κανάλι εξόδου (εικόνα 3). Στη συνέχεια μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτόματη ρύθμιση στάθμης ή χειροκίνητη σε κάθε φίλτρο ανεξάρτητα. Συνολικά, στο τέλος, ρυθμίζουμε την τελική στάθμη εξόδου του επεξεργαστή.

Στην εικόνα 4 βλέπουμε τα 4 κανάλια δίπλα το ένα στο άλλο σε διαφορετικές πλέον συχνότητες. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιήθηκε με την αυτόματη ρύθμιση στάθμης της μονάδας. Οι μετρήσεις φαίνονται στον πίνακα στην στήλη AUTO και όπως βλέπουμε οι τιμές του MER επηρεάστηκαν, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Παρατηρώντας τελικά ότι στα αριστερά του καναλιού 21 (που ήταν το κανάλι 28) υπάρχει θόρυβος από το πολύ υψηλής απολαβής γειτονικό του κανάλι 27, θα προτείναμε την τοποθέτηση αντίστοιχων περιπτώσεων ανά κανάλι και όχι διαδοχικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Για να ισοσταθμίσουμε τα κανάλια προχωρήσαμε σε χειροκίνητη ρύθμιση των στάθμεων και καταλήξαμε στο φάσμα της εικόνας 5. Όπως βλέπουμε στις μετρήσεις του πίνακα στη στήλη MANUAL βλέπουμε ότι εκτός από την μεταλλαγή των επίγειων καναλιών, ο επεξεργαστής κατάφερε να τα ισοσταθμίσει σε τιμή πολύ υψηλότερη από την αρχική τους στάθμη, με μικρές απώλειες στην ποιότητα. Στο τελικό φάσμα θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την στάθμη ακόμα παραπάνω (εύκολα έως 90dBμV) θυσιάζοντας λίγο ακόμα από την ποιότητα MER.

Το αποτέλεσμα της εξόδου του 6520 της Johansson είναι πολύ ικανοποιητικό εάν αναλογιστούμε ότι δεν πρόκειται για Headend, αλλά για μια μικρή, οικονομική, compact μονάδα. Τέλος, να αναφέρουμε ότι μπορεί να συνεργαστεί απευθείας με τις μονάδες της Johansson Super Profiler ή Profiler Plus για την υλοποίηση ενός μεγαλύτερου συστήματος επεξεργασίας καναλιών.

Πίνακας 1: Στάθμη και ποιότητα καναλιών πριν και μετά την ισοστάθμιση με αυτόματο ή χειροκίνητο τρόπο.

  Κανάλι UHF

Ισχύς dBμV

Ποιότητα MER

Αρχική Μέτρηση

CH28

51,2

25

CH31

57,7

24

CH38

58

20,8

CH45

58

32,4

AUTO

CH21

86

23,2

CH31

92

23,5

CH38

91,2

20

CH45

90

26,9

MANUAL

CH21

86

22,8

CH31

86

22,5

CH38

86

19,8

CH45

86

25,6

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Είσοδος: UHF

Φίλτρα: 4

Επιλεκτικότητα: 40dB @ 1.25MHz

Εύρος φίλτρου: 8ΜΒ

Απολαβή: 40dB

Στάθμη εξόδου: 113 dBμV
INFO

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.