19/05/2015

Δορυφορικά apps για Android και iOS

Χρήσιμα, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά

Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής
Μία σειρά από ενδιαφέρουσες, χρήσιμες αλλά και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές για συσκευές Android και iOS προγραμματίσαμε να παρουσιάσουμε στο νέο τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Ξεκινώντας από βοηθητικά προγράμματα για την εύρεση των δορυφόρων και την εγκατάσταση των κατόπτρων, προχωράμε σε εφαρμογές για την εύρεση και παρακολούθηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μετεωρολογικών, ερασιτεχνικών και GPS δορυφόρων...

Μία σειρά από ενδιαφέρουσες, χρήσιμες αλλά και ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές για συσκευές Android και iOS προγραμματίσαμε να παρουσιάσουμε στο νέο τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Ξεκινώντας από βοηθητικά προγράμματα για την εύρεση των δορυφόρων και την εγκατάσταση των κατόπτρων, προχωράμε σε εφαρμογές για την εύρεση και παρακολούθηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μετεωρολογικών, ερασιτεχνικών και GPS δορυφόρων, σε ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για τις δέσμες εκπομπής των δορυφόρων των τριών μεγαλύτερων δορυφορικών εταιρειών παγκοσμίως, και καταλήγουμε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή με πληροφορίες για τις λειτουργίες των κινητήρων πυραύλων, δορυφόρων και αεροπλάνων της γαλλικής εταιρείες Safran.

SatFinderAndroid (Android)

Η εφαρμογή αυτή είναι ένα εργαλείο για την ρύθμιση και ευθυγράμμιση των δορυφορικών κατόπτρων σε γεωστατικούς δορυφόρους, βασισμένο σε Android. Έχει μια βάση δεδομένων με όλους τους υφιστάμενους γεωστατικούς δορυφόρους σε όλο τον κόσμο, και παρέχει λεπτομερείς οδηγίες κατεύθυνσης για όλους αυτούς. Περιλαμβάνει επίσης μια λίστα με μία σειρά από δημοφιλή μοντέλα κατόπτρων (για την αμερικανική αγορά), με τα στοιχεία σκόπευσης για αυτά. Υποστηρίζει επίσης την υπερέκθεση της θέσης των επιλεγμένων δορυφόρων, μέσω της κάμερας της συσκευής στον ουρανό, για την περιοχή του χρήστη. Η εικόνα στο πάνω μέρος της οθόνης προβάλει μία τυπική απεικόνιση τριών δορυφόρων επιλεγμένων από τον χρήστη, στη σωστή τους θέση στον ουρανό. Υποστηρίζει επίσης μία μέθοδο κατάδειξης για συσκευές Android χωρίς κάμερα, χρησιμοποιώντας τη συσκευή ως εργαλείο εμφάνισης του αζιμούθιου και της ανύψωσης.

Satellite AR (Android)

Αν αναρωτηθήκατε κάποτε ποιοι δορυφόροι πετούν ψηλά πάνω από το κεφάλι σας, τότε η εφαρμογή Satellite AR είναι για σας. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) με τη βοήθεια της κάμερας της συσκευής σας προβάλει με μικρά εικονίδια τις θέσεις των διάφορων δορυφόρων. Όσοι δορυφόροι βρίσκονται στο φως της ημέρας προβάλλονται με κίτρινο χρώμα, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τους.

Satellite Director (Android)

Η εύρεση ενός δορυφόρου με το αζιμούθιο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Για να βρεθεί με την πυξίδα πρέπει να έχουν πρώτα προηγηθεί ορισμένοι υπολογισμοί με τη χρήση GPS, της μαγνητικής απόκλισης, του αζιμούθιου της πυξίδας και του δορυφόρου. Το Satellite Director τα αντικαθιστά όλα αυτά, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση του GPS στη συσκευή Android ή η εισαγωγή της τοποθεσίας με το χέρι, η επιλογή του δορυφόρου από μία λίστα 280 δορυφόρων και η σκόπευση της συσκευής προς τον ουρανό ώστε να βρεθεί ο στόχος. Ο δορυφόρος έχει εντοπιστεί όταν η λευκή μπαλίτσα βρεθεί στον λευκό κύκλο, και η γαλάζια μπαλίτσα στον γαλάζιο κύκλο. Ακολουθεί η ευθυγράμμιση του βραχίονα του κατόπτρου με το γαλάζιο βέλος και το κάτοπτρο έχει ευθυγραμμιστεί με το αζιμούθιο του δορυφόρου.

SatFinder (Android)

Μία ακόμα εφαρμογή που διευκολύνει την εγκατάσταση ενός δορυφορικού κατόπτρου, είναι και το SatFinder. Η εφαρμογή υπολογίζει το αζιμούθιο, την ανύψωση και την κλίση του LNB για την τοποθεσία του χρήστη (που βασίζεται σε δεδομένα GPS) ενός επιλεγμένου δορυφόρου από τη λίστα. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται με αριθμητικά δεδομένα και γραφικά στο google maps. Περιλαμβάνει επίσης πυξίδα που βοηθά στην εύρεση του σωστού αζιμούθιου του δορυφόρου, αλλά και οπτική βοήθεια με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας και της κάμερας της συσκευής Android. Η λίστα με τους δορυφόρους είναι πλήρης, και περιλαμβάνει όλους τους δορυφόρους που εκπέμπουν τηλεοπτικά σήματα, καθώς και μία βάση δεδομένων με τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, τα στοιχεία της συχνότητας εκπομπής τους και τους δορυφόρους στους οποίους φιλοξενούνται.

Satellite Pointer (Android)

Το Satellite Pointer δίνει τη δυνατότητα εύρεσης και παρατήρησης ενός μεγάλου αριθμού γεωστατικών δορυφόρων σε όλο τον κόσμο. Η χρήση του είναι πολύ απλή, με την επιλογή ενός δορυφόρου από τη λίστα ο χρήστης μπορεί να δει τη θέση του στον ουρανό της περιοχής του με τη βοήθεια της κάμερας της συσκευής του, και της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας. Η εφαρμογή δίνει επίσης πληροφορίες για την θέση του χρήστη, το υψόμετρο από τη θάλασσα, το αζιμούθιο και την ανύψωση του δορυφόρου. Σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες εφαρμογές, δίνει επίσης τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω του δικτύου Wi-Fi στην διεύθυνση IP δορυφορικού δέκτη που χρησιμοποιεί λειτουργικό Enigma 2 ή και μεγαλύτερο (για δέκτες Dreambox) και αφού ο χρήστης έχει σημαδέψει τον δορυφόρο με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας της εφαρμογής να παρατηρήσει το σήμα που λαμβάνει ο δέκτης ώστε να κεντράρει καλύτερα το κάτοπτρο. Το Satpointer δίνει πρόσβαση σε μία μεγάλη βάση δεδομένων με κανάλια και τις συχνότητες τους στους δορυφόρους, αλλά με περιορισμούς σε λίγους δορυφόρους και κανάλια μέχρι την αγορά της έκδοσης premium.

Astra (Android)

Μία εξειδικευμένη εφαρμογή προσφέρει η εταιρεία δορυφόρων SES για την εύκολη εγκατάσταση των δορυφορικών κατόπτρων και την σκόπευση τους στους Astra στις 19,2 μοίρες ανατολικά. Η γαλλόφωνη εφαρμογή Astra αφού ενημερωθεί για τη θέση της συσκευής Android μέσω του GPS ή των υπηρεσιών γεωεντοπισμού μέσω δικτύου, εντοπίζει τους δορυφόρους Astra, βοηθά στην ευθυγράμμιση και κάθετη τοποθέτηση του ιστού και δίνει τα στοιχεία ανύψωσης, αζιμούθιου και απόκλισης για τη σωστή εγκατάσταση του κατόπτρου στις 19,2 μοίρες ανατολικά. Παρέχει επίσης ενημερωτικά μία λίστα με τα απαραίτητα υλικά, και συμβουλές για κάθε ένα από τα βήματα για την εγκατάσταση του κατόπτρου.

ISS Detector (Android)

Αν θέλετε να δείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με γυμνό μάτι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή ISS Detector. Το πρόγραμμα αυτό δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το που και πότε θα εμφανιστεί στον ουρανό ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ή για τις αναλαμπές των δορυφόρων του συστήματος Iridium. Η εφαρμογή στέλνει μία ειδοποίηση λίγα λεπτά πριν τη διέλευση του ISS ή για τις αναλαμπές των Iridium. Η εφαρμογή ελέγχει επίσης αν είναι κατάλληλες οι μετεωρολογικές συνθήκες, αφού ο καθαρός ουρανός είναι απαραίτητος για μία καλή παρατήρηση. Η εφαρμογή υποστηρίζει την αγορά διάφορων επεκτάσεων μέσα από αυτήν, που προσθέτουν κομήτες και πλανήτες, ερασιτεχνικούς δορυφόρους και διάσημα διαστημικά οχήματα, όπως το τηλεσκόπιο Hubble και ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong.

ISS onLive (Android)

Κι αφού βρήκαμε τον ISS, δεν θα ήταν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ζωντανό βίντεο της Γης, όπως φαίνεται από το διάστημα; Για το σκοπό αυτό μπορούμε να κατεβάσουμε στην συσκευή Android την εφαρμογή ISS onLive, που επιτρέπει την προβολή βίντεο από δύο κάμερες του ISS, μία κεντρική και μία βοηθητική, συχνά και με ήχο. Ορισμένες φορές το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο, λόγω προβλημάτων με τη μετάδοση του. Η εφαρμογή υποστηρίζει επίσης τα Chromecast HDMI dongles της Google, που σημαίνει ότι μπορεί να αναπαράγει το βίντεο που αναπαράγεται στη συσκευή Android και στην τηλεόραση του χρήστη.

P-Track Satellite Viewer (iOS)

Το P-Track εμφανίζει τη θέση, το ίχνος, και την κάλυψη μίας σειράς δορυφόρων (ερασιτεχνικοί, GPS, κλπ) σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σε μία τρισδιάστατη διαδραστική υδρόγειο. Η εφαρμογή επιτρέπει την προβολή των ιχνών κίνησης των επιλεγμένων δορυφόρων και των δεσμών κάλυψης τους. Εμφανίζει επίσης όλους τους δορυφόρους που είναι ορατοί στον ουρανό ανά πάσα στιγμή, μαζί με τα στοιχεία αζιμούθιου και ανύψωσης τους. Υποστηρίζει επίσης την εμφάνιση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο του ίχνους του ISS, και των στοιχείων TLE της NASA, που επιτρέπουν τον εντοπισμό του, ταυτόχρονα με την ταχύτητα του και την ώρα που θα είναι ορατός στην περιοχή σε επόμενο πέρασμα του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ρ-Τrack είναι μία γραφική παράσταση που δείχνει την τρέχουσα δραστηριότητα της ιονόσφαιρας. Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα αφού η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει τν ποιότητα του δορυφορικού σήματος.

Satellite Explorer Pro (iOS)

Η εφαρμογή αυτή είναι ένα δωρεάν εργαλείο εύρεσης του ίχνους μίας σειράς δορυφόρων. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει δορυφόρους από τέσσερις κατηγορίες, διαστημικούς σταθμούς (stations), όπως ο ISS ή ο κινεζικός Tiangong 1, δορυφόρους για ραδιοερασιτεχνική χρήση (amateur) όπως οι Oscar, Saudisat 1C, κλπ, μικροδορυφόρους από την κατηγορία Cubesat, και μετεωρολογικούς δορυφόρους του αμερικανικού συστήματος NOAA (τρεις ενεργοί δορυφόροι, οι 15, 18 και 19). Η εφαρμογή υπολογίζει την ώρα που θα υπάρχει δυνατότητα λήψης του σήματος των δορυφόρων (AOS) στον ουρανό του χρήστη, και το διάστημα που θα είναι αυτοί ορατοί μέχρι τη διακοπή του σήματος (LOS).

Eutelsat Coverage Zone (Android και iOS)

Η δορυφορική εταιρεία Eutelsat προσφέρει την επίσημη εφαρμογή Eutelsat Coverage Zone που περιλαμβάνει στοιχεία κάλυψης των δεσμών εκπομπής και χαρακτηριστικών για όλους τους δορυφόρους του στόλου της, επιχειρησιακούς αλλά και μελλοντικούς. Η εμφάνιση των δεσμών – σε τρεις διαφορετικές μορφές απεικόνισης – γίνεται σε μία τρισδιάστατη υδρόγειο σφαίρα, με δυνατότητα εμφάνισης της νέφωσης, των εναλλαγών ημέρας και νύχτας, και των συνόρων των κρατών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε συσκευές iOS της Apple, από το App Store της εταιρείας.

SES Satellites (iOS)

Μία αντίστοιχη εφαρμογή, αποκλειστικά για συσκευές iOS, προσφέρει και η μεγάλη ανταγωνιστική εταιρεία της Eutelsat, η SES. Η εφαρμογή SES Satellites δίνει τη δυνατότητα προβολής των δορυφόρων της εταιρείας γύρω από μία τρισδιάστατη υδρόγειο. Ενημερώνει για βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε δορυφόρου, προβάλλει του χάρτες κάλυψης τους, δίνει στοιχεία EIRP και προβάλλει γραφικά τις δέσμες κάλυψης με το απαιτούμενο μέγεθος κατόπτρου για την λήψη του σήματος. Επιτρέπει επίσης την εύρεση των δορυφόρων σε λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας με την κάμερα της συσκευής iOS, και δίνει πληροφορίες για τους δορυφόρους που καλύπτουν κάθε περιοχή και τους δορυφορικούς σταθμούς εδάφους (teleport) που τους εξυπηρετούν.

Intelsat (Android και iOS)

Μία ακόμα μεγάλη δορυφορική εταιρεία που προσφέρει ένα app για την κάλυψη των δορυφόρων της είναι και η Intelsat. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS, έχει πιο απλοποιημένο περιβάλλον χρήστη από τις δύο προηγούμενες. Δεν υποστηρίζει τρισδιάστατη απεικόνιση των δορυφόρων και της υδρογείου, αλλά και αυτή δίνει πληροφορίες για όλους τους δορυφόρους της εταιρείας, ταξινομημένους ανά περιοχή, γεωστατική θέση ή αλφαβητικά. Παρουσιάζει επίσης τις δέσμες κάλυψης των δορυφόρων και δίνει πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και άλλες πληροφορίες για τους σταθμούς εδάφους, τις πωλήσεις και τα κέντρα ελέγχου της Intelsat.

Safran (iOS)

Μία εντυπωσιακή και επιμορφωτική εφαρμογή έχει δημιουργήσει η γαλλική εταιρεία κινητήρων για αεροπλάνα και πυραύλους, Snecma (Safran). Η εφαρμογή «How do our engines work» παρουσιάζει σε ένα πολύ όμορφο και απλό περιβάλλον όλους τους κινητήρες της εταιρείας, για πυραύλους μεταφοράς φορτίων – όπως για παράδειγμα ο πολύ γνωστός από τις ζωντανές εκτοξεύσεις των πυραύλων Ariane 5 της Arianespace, Vulcain 2 – ηλεκτρικές προωστικές μηχανές για δορυφόρους, κινητήρες για πολεμικά και εμπορικά αεροπλάνα. Κάθε κινητήρας προβάλλεται σε τρισδιάστατη μορφή με τα τμήματα που τον αποτελούν, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της εφαρμογής είναι η προβολή της λειτουργίας κάθε τμήματος με animation και περιγραφή της!

Όλες οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες για εγκατάσταση από το Google Play για Android της Google και το App Store για συσκευές iOS της Apple.

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.