23/09/2015

Edision OS Mini

Η νέα οικογένεια enigma2 δεκτών της Edision

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Μαλακούδης
Η Edision παρουσιάζει μία νέα οικογένεια δεκτών Linux, τους OS Mini. Πρόκειται για τέσσερις νέους Linux δέκτες, που μοιράζονται την ίδια σχεδίαση και διαφοροποιούνται στα tuner. Έτσι έχουμε έναν δορυφορικό με ένα tuner, έναν δορυφορικό με δύο tuner, έναν επίγειο με ένα DVB-C/T2 tuner και τέλος έναν combo με ένα δορυφορικό και ένα επίγειο tuner.

Η Edision παρουσιάζει μία νέα οικογένεια δεκτών Linux, τους OS Mini. Πρόκειται για τέσσερις νέους Linux δέκτες, που μοιράζονται την ίδια σχεδίαση και διαφοροποιούνται στα tuner. Έτσι έχουμε έναν δορυφορικό με ένα tuner, έναν δορυφορικό με δύο tuner, έναν επίγειο με ένα DVB-C/T2 tuner και τέλος έναν combo με ένα δορυφορικό και ένα επίγειο tuner. Όλοι ενσωματώνουν γρήγορο Broadcom επεξεργαστή στα 750 MHz, HDMI 1.4, αναλύσεις 1080p50 και 1080p60 και δικτυακή σύνδεση 100Mbps Ethernet αλλά και ασύρματη WiFi 802.11n 300Mbps, ενώ είναι συμβατοί με HbbTV εφαρμογές και περιήγηση στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser.

Οι δέκτες Edision OS Mini έρχονται να καλύψουν την ανάγκη για γρήγορους enigma2 Linux δέκτες σε προσιτή τιμή, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί στην ποιότητα, όπως γίνεται με τους κλώνους. Χρησιμοποιούν τον νέας γενιάς επεξεργαστή της Broadcom, τον BCM7362. Ο επεξεργαστής αυτός υποστηρίζει 1080p50 και 1080p60 με δυνατότητα upscale των απλής ευκρίνειας εκπομπών σε αυτές τις αναλύσεις, αλλά και HDMI 1.4 και φυσικά ταχεία εκτέλεση του enigma2 και των πρόσθετών του. Οι Edision OS Mini έχουν δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο μέσω του Opera Web Browser αλλά και συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές. Οι Edision OS Mini υποστηρίζουν PVR δυνατότητες μέσω USB, ενώ έχουν τη δυνατότητα απεικόνισης OSD κατά την προβολή 3D προγραμμάτων (3D OSD display), υποστηρίζοντας τόσο το συνηθισμένο side-by-side φορμά όσο και το top-bottom.

To υλικό

Οι Edision OS Mini ενσωματώνουν τον επεξεργαστή BCM7362 στα 750 MHz, ο οποίος είναι dual threaded και αποδίδει 2000 DMIPS, κάτι που τους καθιστά μεταξύ των γρηγορότερων δεκτών enigma2. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7362 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του BCM7362 υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ πλέον ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50 (ή 1080p60 αν πρόκειται για NTSC). Σε ότι αφορά τον ήχο, οι Edision OS Mini υποστηρίζουν την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικού PCM για την αναπαραγωγή του στην τηλεόραση) υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7362 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. Οι Edision OS Mini έρχονται με 512 MB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 250 MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τον video decoder. Οι δέκτες έχουν 512MB flash από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 445ΜΒ, ενώ αφήνουν ελεύθερα 355ΜΒ για την εγκατάσταση πρόσθετων.

Οι Edision OS Mini έρχονται σε ένα μικρό κουτί διαστάσεων 220 x 46 x 160 χιλιοστά, χρώματος μαύρου. Το τροφοδοτικό των δεκτών είναι εξωτερικό, 12V, 2A. Το τηλεχειριστήριο των δεκτών με κωδική ονομασία EDISION OS 4:1 UNIVERSAL είναι πολύ λειτουργικό και βολικό στην αφή, με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Υποστηρίζει τον έλεγχο και άλλων συσκευών (4:1 Universal), τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε στο σχετικό pdf με τα code list συσκευών που διατίθεται στο www.edision.gr, στην περιοχή downloads. Στο αριστερό τμήμα της πρόσοψης των δεκτών υπάρχει ο διακόπτης Standby και μία VFD οθόνη τεσσάρων ψηφίων. Στη δεξιά πλευρά θα βρούμε ένα πορτάκι που όταν το ανοίξουμε αποκαλύπτεται μία θύρα USB 2.0 για εύκολη σύνδεση πολυμεσικού περιεχομένου από την πρόσοψη, καθώς και μία θύρα UCAS. Το UCAS των δεκτών είναι συμβατό με όλους τους γνωστούς εξομοιωτές CAM (OSCAM, CCcam κτλ).

Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος, θα βρούμε ένα κεντρικό διακόπτη On/Off και την είσοδο παροχής ρεύματος του εξωτερικού τροφοδοτικού. Για τη σύνδεση με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας, οι Edision OS Mini είναι εξοπλισμένοι με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4, μία αναλογική έξοδο A/V τύπου καρφί και μία ψηφιακή έξοδο SPDIF. Οι δέκτες διαθέτουν μία θύρα USB 2.0 στο πίσω μέρος για σύνδεση USB memory stick, USB σκληρού δίσκου κτλ. Δε λείπει η κάρτα δικτύου Εthernet, στα 100Mbps. Οι Edision OS Mini περιλαμβάνουν και μία θύρα RS232 σε καρφί για έλεγχο του δέκτη από σειραϊκή θύρα. Έκπληξη αποτελεί η ενσωμάτωση WiFi/Bluetooth combo chip, του Realtek RTL8723BS. Έτσι μπορούν να συνδεθούν ασύρματα στο τοπικό σας δίκτυο με πρωτόκολλο 802.11n ενώ υποστηρίζουν και σύνδεση με συσκευές Bluetooth (πχ Bluetooth keyboards). Στη δοκιμή μας με access point 802.11n TP-Link και Apple Airport Express, στα 10 μέτρα περίπου, η σύνδεση του ασύρματου δικτύου ήταν μέτρια ως κακή.

Όπως αναφέραμε ήδη, οι Edision OS Mini είναι στην ουσία τέσσερις διαφορετικοί δέκτες. Τα μοντέλα που περιλαμβάνουν ένα δορυφορικό tuner (δηλαδή το μονό και το combo με επίγειο) ενσωματώνουν το Broadcom tuner (BCM73XX). Το συγκεκριμένο tuner το έχουμε δει και σε άλλους δέκτες και είναι από τα tuner με πολύ καλή ευαισθησία. Δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates με πολύ καλά αποτελέσματα. Δεν είχε πρόβλημα σε υψηλό SR, ενώ σε χαμηλό SR δε μπόρεσε να συντονίσει κάτω από 2000. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά του με το DiSEqC 1.2 gbox positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 + 1.1 (ένα Spaun 1.0 DiSEqC ακολουθούμενο από ένα EMP Centauri 16:1 DiSEqC 1.1) που έχουμε στην εγκατάστασή μας. Το tuner υποστηρίζει blind scan, και δούλεψε άψογα σε δοκιμή που κάναμε στις 28 μοίρες, ανιχνεύοντας όλους τους αναμεταδότες που λαμβάνονται στην περιοχή.

Στο μοντέλο με δύο δορυφορικά tuner, το δεύτερο είναι το Montage MT-260, το οποίο στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φαίνεται να υποστηρίζει και DVB-S2 16APSK, 32APSK, κάτι που όμως δε μπορέσαμε να δοκιμάσουμε αν ισχύει στην πράξη, αφού το λογισμικό enigma2 δεν υποστηρίζει ακόμα αυτά τα modulations. Σαν tuner είναι εξίσου καλό με το ενσωματωμένο BCM και δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Επίσης υποστηρίζει blind scan και μάλιστα είναι λίγο πιο γρήγορο από το ενσωματωμένο Broadcom.

Στα μοντέλα με επίγειο tuner (απλό και combo sat/επίγειο) ενσωματώνεται το Panasonic MN88473 DVB-T/T2/C combo tuner. Την υποστήριξη DVB-C δε μπορέσαμε να την τεστάρουμε. Σε DVB-T δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα και κατέβασε όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια στην περιοχή της δοκιμής.

Η ποιότητα απεικόνισης των Edision OS Mini είναι πολύ καλή. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ρυθμίσεις του λογισμικού, ώστε οι δέκτες να στέλνουν πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Οι Edision OS Mini έρχονται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Αξίζει να σημειωθεί πως οι drivers των Edision OS Mini υποστηρίζουν τον πολύ πρόσφατο Linux kernel 4.2. Το επίσημο λογισμικό δεν είναι άλλο από το γνωστό OpenATV, στην έκδοσή του 4.2, χωρίς να συνοδεύεται με κάποιο εξομοιωτή CAM. Εμείς αντικαταστήσαμε το επίσημο λογισμικό με την τελευταία έκδοση του OpenATV, την 5.1. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται πολύ εύκολα, με τη χρήση ενός USB stick φορμαρισμένο σε FAT32, το οποίο εισάγουμε στην μπροστινή θύρα USB, ενώ οι δέκτες είναι κλειστοί. Τα αρχεία του λογισμικού τα τοποθετούμε στο φάκελο osmini μέσα στο USB stick και αφού ανοίξουμε τους δέκτες και πατήσουμε το πλήκτρο OK στο τηλεχειριστήριο, ξεκινά η αναβάθμιση. Η διαδικασία δεν κρατά περισσότερο από 2-3 λεπτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά για τους Edision OS Mini, το λογισμικό OpenATV, διαθέτει ειδικό Plug in, μέσω του οποίου οι δέκτες της σειράς, μπορούν να λειτουργήσουν ως client, σε εγκαταστάσεις που στηρίζουν την διανομή τους στο πρωτόκολλο SAT IP.

Περιήγηση στο διαδίκτυο - HbbTV

Οι Edision OS Mini ενσωματώνουν τον Opera Web Browser και έτσι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για την περιήγηση στο διαδίκτυο. O Opera είναι το defacto standard σε embedded συσκευές και οι Edision OS Mini ενσωματώνουν την τελευταία του έκδοση, ενώ υποστηρίζουν και web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Για να ενεργοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες στο λογισμικό, πρέπει να εγκαταστήσετε από τα πρόσθετα το plugin openopera. Ο web browser μπορεί να ελεγχθεί και από το τηλεχειριστήριο, αλλά για πιο άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο προτείνεται η χρήση κάποιου ασύρματου πληκτρολογίου. Ο πυρήνας 4.2 υποστηρίζει αρκετά ασύρματα USB HID πληκτρολόγια. Με την δυνατότητα των δεκτών για Bluetooth μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και Bluetooth πληκτρολόγια, αν και στην έκδοση του OpenATV που δοκιμάσαμε δε καταφέραμε να παντρέψουμε ένα Microsoft Bluetooth keyboard με τους δέκτες.

Combo με USB DVB-T

Στα μοντέλα που δεν έχουν ενσωματωμένο επίγειο tuner, μπορούμε να συνδέσουμε εξωτερικό USB DVB-T tuner, μιας και οι Edision OS Mini υποστηρίζουν το vtuner interface. Προσθέσαμε στο δέκτη με τα δύο δορυφορικά tuner το Crypto PC100 USB DVB-T stick με siano chipset. Αφού εγκαταστήσαμε το πρόσθετο enigma2-plugin-drivers-dvb-usb-siano και επανεκκινήσαμε το δέκτη, το USB tuner αναγνωρίστηκε κανονικά. Μπορέσαμε και λάβαμε όλα τα ψηφιακά κανάλια των ΕΡΤ και Digea που εκπέμπουν στην περιοχή χωρίς κανένα πρόβλημα και με πλήρη επταήμερο ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος (EPG). Η Edision προσφέρει δικό της USB tuner με υποστήριξη DVB-T/C, με το όνομα OPTI-Combo DVB-T2/C USB Stick, αλλά φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όποιο άλλο θέλετε, από την μεγάλη γκάμα υποστήριξης του Linux kernel 4.2.

3D OSD display – HDMI CEC

Οι Edision OS Mini υποστηρίζουν τη δυνατότητα απεικόνισης των μενού του δέκτη (OSD) κατά τη λειτουργία του σε 3D mode. Μέσα από το μενού OSD 3D setup του OpenATV, μπορούμε να ρυθμίσουμε το OSD είτε σε ρυθμό side-by-side είτε στο μη χρησιμοποιούμενο ως τώρα σε δορυφορικές μεταδόσεις top-bottom. Υπάρχει και μία επιλογή auto που όμως δε φάνηκε να κάνει κάτι στη δοκιμή μας με την 3D τηλεόραση Panasonic TX-L47ET5E. Οι δέκτες υποστηρίζουν και το πρωτόκολλο HDMI CEC για την αμφίδρομη επικοινωνία με τηλεοράσεις που το υποστηρίζουν. Έτσι, όταν ενεργοποιούμε το OSD 3D mode, οι δέκτες μπορεί να επικοινωνούν με την 3D τηλεόρασή μας, ώστε να αλλάζει τη λειτουργία της αυτόματα.

Media player / IPTV

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων των Edision OS Mini είναι πολύ καλό. Οι δέκτες μπορούν να αναπαράγουν αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζονται. Οι Edision OS Mini μπορούν να αναπαράγουν AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζουν GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορούν να αναπαράγουν MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορούν να αναπαράγουν DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB. Υποστηρίζουν τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του HDMI/SPDIF αλλά και DTS downmix. Μέσα από τις ρυθμίσεις του OpenATV, οι δέκτες υποστηρίζουν 1080p@24Hz, που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζουν ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8.

Οι Edision OS Mini είναι συμβατοί με υπηρεσίες IPTV, ενώ χάρη στην ενσωμάτωση του Gstreamer 1.5.1 στο OpenATV 5.1, είναι ακόμα περισσότερο συμβατοί με πρωτόκολλα IPTV όπως το HTTP Live Streaming (HLS) και το RTMP. Οι δέκτες παρουσιάζουν πρόβλημα στο να στριμάρουν κανάλια από άλλο enigma2 δέκτη (παίζουν αλλά με διακοπές στον ήχο και σπαστή κίνηση στην εικόνα), κάτι που λογικά οφείλεται στους οδηγούς και αναμένουμε να διορθωθεί σε επόμενη αναβάθμιση. Όπως είναι όμως δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για multiview με άλλους enigma2 δέκτες.

ΥΓ. Μετά την αναφορά του προβλήματος στην Edision, το θέμα αυτό διορθώθηκε άμεσα και πλέον δεν υφίσταται.

 

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
CPU: Broadcom BCM7362, dual threaded, 750MHz
RAM: DDRAM 512 MB, 512 MB flash
Λογισμικό:Linux (enigma2 επίσημο λογισμικό)
Λήψη:DVB-S/ DVB-S2 / MPEG-2/ MPEG-4 / AVCH.264 / VC-1/XVID / DIVX / AAC-HE / DD+ / DTS – DVB-C/T/T2 για τα μοντέλα με επίγειο tuner
PVR: Υποστήριξη εξωτερικού δίσκου USB
Αποκρυπτογράφηση: 1 θύρα έξυπνων καρτών (UCAS)
Πρόσοψη:VFD 4 ψηφίων, διακόπτης Standby
Συνδέσεις: 2xIF(in), 1xIF (loop), 1xHDMI,1xA/V (καρφί), 1xSPDIF, 1xEthernet, 1xUSB (μπροστά), 1xUSB(πίσω), 1xRS232 (καρφί)
Διαστάσεις: 222 x 46 x 160 χιλιοστάxΥxΒ)
Τιμή: OS MINI DVB-S2 & OS MINI DVB-T2: 104,90€, OS MINI DVB-S2 + DVB-S2 & OS MINI DVB-S2 + DVB-T2: 129,90

INFO
  • Edision Hellas
  • τηλ: 23920-66070
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.edision.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.