16/12/2015

Televes Trimotion και Trinova

Λήψη τηλεόρασης εν κινήσει!

Γράφτηκε από: Παύλος Κερασίδης
Μια πολύ ιδιαίτερη λύση για λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εν κινήσει παρουσιάζει η Televes που βασίζεται στο συνδυασμό των προϊόντων Trimotion και Trinova. Από τη μια έχουμε την κεραία Televes Trinova η οποία ενσωματώνει τρία δίπολα με απόρριψη συχνοτήτων LTE και υποστηρίζει...

Μια πολύ ιδιαίτερη λύση για λήψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης εν κινήσει παρουσιάζει η Televes που βασίζεται στο συνδυασμό των προϊόντων Trimotion και Trinova. Από τη μια έχουμε την κεραία Televes Trinova η οποία ενσωματώνει τρία δίπολα με απόρριψη συχνοτήτων LTE και υποστηρίζει κάλυψη 360o, παρέχοντας αντίστοιχα τρεις ανεξάρτητες εξόδους σήματος RF. Από την άλλη έχουμε τον δέκτη Televes Trimotion ο οποίος είναι εξοπλισμένος με 3 ανεξάρτητες εισόδους RF, έτοιμος να δεχτεί τα σήματα από την κεραία Trinova. Ο δέκτης Trimotion έχει τη δυνατότητα να επιλέγει ανά πάσα στιγμή το ισχυρότερο σήμα από το ισχυρότερο κέντρο εκπομπής ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Έτσι, ο συνδυασμός Trinova και Trimotion παρέχει μια ιδανική λύση για λήψη εν κινήσει και μπορεί να εφαρμοστεί σε λεωφορεία, σκάφη, φορτηγά ή τροχόσπιτα. Τόσο η κεραία, όσο και ο δέκτης είναι σχεδιασμένα για επαγγελματική λειτουργία, με ειδική κατασκευή και χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν απροβλημάτιστα στους χώρους για τους οποίους προορίζονται.

Η εφαρμογή λήψης επίγειου σήματος τηλεόρασης εν κινήσει της Televes γεννήθηκε εξαιτίας της ανάγκης που προέκυψε από μια εταιρία λεωφορείων στην Ισπανία. Έχοντας μπροστά της συγκεκριμένη εφαρμογή και την ανάγκη να προσφέρει μια επαγγελματική λύση, η Televes σχεδίασε τον δέκτη Trimotion, όπου σε συνεργασία με την κεραία Trinova μπορεί να προσφέρει λήψη εν κινήσει. Η καθαρά επαγγελματική αυτή λύση βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, επιβεβαιώνοντας στην πράξη την απόδοσή της. Φυσικά, πέρα από λεωφορεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σκάφη (εικόνα 1), φορτηγά, τροχόσπιτα και γενικότερα οπουδήποτε απαιτείται λήψη εν κινήσει.

Ο συνδυασμός Trinova και Trimotion

Η Trinova ενσωματώνει τρία δίπολα και ουσιαστικά είναι τρεις κεραίες σε μία. Τοποθετημένα με τον κατάλληλο τρόπο, τα δίπολα της κεραίας παρέχουν κάλυψη επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης 360ο, με απόρριψη LTE συχνοτήτων. Η Trinova είναι εξοπλισμένη με τρεις ανεξάρτητες εξόδους “F” που οδηγούνται σε ισάριθμες εισόδους στον δέκτη Trimotion (εικόνα 2). Με τη σειρά του ο δέκτης επιλέγει την καλύτερη λήψη, από το ισχυρότερο κέντρο εκπομπής και αποδίδει εικόνα μέσω εξόδου HDMI. Έχοντας πραγματοποιήσει μια φορά σάρωση στην περιοχή, ο δέκτης διαρκώς αναζητά το ισχυρότερο σήμα πάνω στο οποίο θα βασιστεί για την αποκωδικοποίηση, ώστε να παρέχει διαρκώς εικόνα. Εάν έχει γίνει σάρωση στις περιοχές από όπου θα περάσει το όχημα, τότε ο δέκτης αυτόματα αλλάζει συχνότητες λήψης για να μην σταματήσει η ροή του προγράμματος.

Υψηλών προδιαγραφών κατασκευή

Τόσο η κεραία Trinova, όσο και ο δέκτης Trimotion είναι σχεδιασμένα για λειτουργία σε επαγγελματικές εφαρμογές (εικόνα 3). Η κεραία Trinova διαθέτει εξαιρετική στεγανοποίηση για αντοχή σε πολύ σκληρές καιρικές συνθήκες και συνοδεύεται από δύο διαφορετικούς ανοξείδωτους βραχίονες στήριξης. Το δίπολά της είναι ενεργά και η τροφοδοσία τους γίνεται μέσω του ομοαξονικού καλωδίου από τον δέκτη Trimotion.

Ο δέκτης Trimotion για την τοποθέτησή του διαθέτει 4 τρύπες με ειδικές φλάντζες για την απορρόφηση κραδασμών. Λειτουργεί με 12~24VDC, οπότε μπορεί να τροφοδοτηθεί απευθείας από το όχημα. Για την λήψη των εντολών IR συνοδεύεται από προέκταση, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε κρυφό σημείο. Για την απόδοση εικόνας διαθέτει έξοδο HDMI υψηλής ανάλυσης, ενώ παρέχει επίσης και AV μέσω αντάπτορα που περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Μέσω θύρας USB μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές, όπως και να αναπαράγει αρχεία multimedia. Επίσης, είναι εξοπλισμένος με θύρα Ethernet, στην περίπτωση όπου υπάρχει είτε 4G router, είτε δορυφορικό internet στο όχημα, παρέχοντας όπως θα δούμε παρακάτω ενδιαφέρουσες εφαρμογές.

Χρήση του Trimotion

Ο Trimotion πέρα από τις δυνατότητες επεξεργασίας των πολλαπλών του εισόδων, είναι κατά τα άλλα ένας σύγχρονος και ιδιαίτερα εύχρηστος επίγειος ψηφιακός δέκτης. Συνοδεύεται από ένα πολύ κομψό τηλεχειριστήριο και διαθέτει πάρα πολύ όμορφα μενού. Το κεντρικό του μενού είναι πολύ απλό και καθαρό στις επιλογές του. Στη λίστα προβολής των καναλιών προβάλει το info των προγραμμάτων για άμεση πληροφόρηση (εικόνα 4). Προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης ζωντανής τηλεόρασης, διαχείριση εγγραφών και media center.

Μια εγγραφή μπορεί να ξεκινήσει άμεσα και με το REC ενεργοποιείται μενού με επιλογή εγγραφής (εικόνα 5) όλου του event ή συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (30 λεπτά, 1 ώρα, κτλ.). Αντίστοιχα εύχρηστη και άμεση είναι η λειτουργία Timeshift.

Μέσω της επιλογής Media Center μπορεί να παίξει αρχεία multimedia από εξωτερικό δίσκο USB (εικόνα 6). Κατά τη δοκιμή μας έπαιξε πληθώρα αρχείων, όπως avi, mp4, mkv, κτλ., αλλά δεν κατάφερε να παίξει ήχο DTS. Επίσης, δεν έπαιξε εξωτερικούς υπότιτλους srt, όμως θεωρούμε ότι επειδή είναι εξαιρετικά πρόσφατη η κυκλοφορία του επαγγελματικού δέκτη, σύντομα θα υπάρξουν αναβαθμίσεις λογισμικού για να καλύψουν τέτοιες λεπτομέρειες.

Πολύ ενδιαφέρουσα τέλος είναι η δυνατότητα χρήσης της σύνδεσης Ethernet από την επιλογή “Applications Portal”. Για την ώρα δεν υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές, όμως πήραμε μια γεύση για το τι θα δούμε σε επόμενες αναβαθμίσεις. Μέσα από ενημερωτικά site όπως VROOM.GP και euronews (εικόνα 7), το όχημα/σκάφος μπορείς να προβάλει στους επιβάτες βίντεο και νέα από δικτυακά κανάλια.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Κεραία Trinova
Αριθμός διπόλων: 3
Συχνότητα λήψης: 470-790MHz
Απολαβή: 25dB
Έξοδοι: 3x “F”


Δέκτης Trimotion
Tuners: 3x DVB-T
Έξοδοιεικόνας: HDMI / AV
PVR/Timeshift: 1xUSB
Επέκταση IR: Ναι
Ethernet: RJ-45
Τροφοδοσία: 12~24VDC

INFO
  • Edision Hellas
  • τηλ: 23920-66070
  • e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | site: www.edision.gr

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.