Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

16/12/2015

Τα ελεύθερα αθλητικά δορυφορικά κανάλια

Γράφτηκε από: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας, θα ασχοληθούμε σήμερα με το θέμα των ελεύθερων αθλητικών δορυφορικών καναλιών, καθώς για πολλούς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα δεν ευνοούν τις σκέψεις για μηνιαίες συνδρομές. Εννοείται βέβαια πως για τον έλληνα εραστή...

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού μας, θα ασχοληθούμε σήμερα με το θέμα των ελεύθερων αθλητικών δορυφορικών καναλιών, καθώς για πολλούς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα δεν ευνοούν τις σκέψεις για μηνιαίες συνδρομές. Εννοείται βέβαια πως για τον έλληνα εραστή των αθλητικών η καλύτερη κάλυψη (σημαντικά γεγονότα και ελληνικός σχολιασμός) παρέχεται από τα δύο ελληνικά συνδρομητικά πακέτα Nova και OTE TV, τα οποία γνωρίζοντας πως ο κυριότερος λόγος για τον (αρσενικό ειδικά) πληθυσμό ώστε να αποφασίσει να πληρώνει για συνδρομητικά κανάλια είναι το πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, τα δίνουν όλα προκειμένου να διαθέτουν στα αθλητικά τους κανάλια οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει έναν έλληνα φίλαθλο.

Έτσι, τα κανάλια που θα παρουσιάσουμε δεν έχουν σε καμία περίπτωση ελληνικό σχολιασμό (πλην μιας εξαίρεσης, όχι αμιγώς αθλητικού καναλιού….) και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά μιλάνε την αραβική, η γνώση της οποίας δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας.

Όμως, πέρα από τα καθαρά αθλητικά κανάλια και παρόλο που το αξιόλογο αθλητικό προϊόν το βρίσκουμε τις περισσότερες φορές μόνο σε συνδρομητικά πακέτα θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάποια γεγονότα (ειδικά εθνικές ομάδες) μεταδίδονται μερικές φορές και από κανάλια γενικού ενδιαφέροντος και σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις και με ελεύθερη μετάδοση. Οι πολύ «ψαγμένοι» αναζητούν και τις «ευκαιριακές μεταδόσεις» ή αλλιώς δορυφορικά feed που μπορεί απλά να μεταφέρουν ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός με σκοπό την λήψη και αναμετάδοσή του από κανάλια άλλων χωρών. Σε μερικές περιπτώσεις επίσης υπάρχουν και κανάλια συνήθως ελεύθερης μετάδοσης που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση Biss όταν μεταδίδουν σημαντικά αθλητικά συμβάντα για να αποφύγουν τις διαμαρτυρίες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων (τα οποία κλειδάκια Biss συνήθως κυκλοφορούν στο internet). Για την ενημέρωση πάνω σε όλες αυτές τις μεταδόσεις θα πρέπει να τσεκάρετε τις ειδικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με αυτό το θέμα με πιο γνωστή την http://liveonsat.com/ ή για τα feeds την http://satfeeds.info/ και άλλες. Επίσης και στην ιστοσελίδα του περιοδικού μας www.digitaltvinfo.gr δίνουμε συχνά τα κανάλια που μεταδίδουν σημαντικά αθλητικά συμβάντα.

Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις περνάμε άμεσα στην παρουσίαση των αθλητικών καναλιών με την απαραίτητη υπενθύμιση ότι τα περισσότερα από αυτά είναι αραβικά και βρίσκονται στις τροχιακές θέσεις 26 ανατολικά και 7 δυτικά, οι οποίες ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον δύσκολης ή πολύ δύσκολης λήψης, καθώς οι νεότεροι αραβικοί δορυφόροι μας έχουν πετάξει εκτός ιχνοδιαγράμματος!

Yahsat 1A – 52.5 East

Ο αραβικός δορυφόρος είναι αρκετά εύκολης λήψης σε όλη την Ελλάδα (κάτι που δεν δείχνει το ιχνοδιάγραμμα) και μεταδίδει τα παρακάτω ελεύθερα αθλητικά και μάλιστα σε υψηλή ευκρίνεια:

Saudi Sport 1 HD (Al Riyadiya 1 HD):Αθλητικό κανάλι από την Σαουδική Αραβία με πάρα πολύ ποδόσφαιρο και σχετικές εκπομπές αλλά αποκλειστικά στα αραβικά.

Abu Dhabi Sports 1 HD – Abu Dhabi Sports 2 HD:Δύο αθλητικά κανάλια από το Αμπού Ντάμπι, χωρίς αγγλόφωνο σχολιασμό.

Turkmenalem – 52 East

Ένα αθλητικό κανάλι από το Τουρκμενιστάν εκπέμπει στον Τουρκμένικο δορυφόρο. Πρόκειται για το Turkmen Sport μεποικίλο αθλητικό πρόγραμμα.

Azerspace 1 – 46 East

Στον Αζέρικο δορυφόρο (πανεύκολης λήψης στην χώρα μας), οι γνώστες του είδους παρακολουθούν τα παρακάτω δύο κανάλια που κωδικοποιούν σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις με την ασθενική κρυπτογράφηση Biss.

Idman (Biss): Από τα πλέον περιζήτητα κανάλια, εκπέμπει από το Αζερμπαϊτζάν. Όσο έχει γενικό πρόγραμμα μεταδίδεται ελεύθερα, αλλά στα πολύ συχνά αθλητικά (ευρωπαϊκές λίγκες ή Champions League) κλειδώνει σε Biss. Εδώ και λίγο καιρό εκπέμπει και η εκδοχή υψηλής ευκρίνειας Idman HD.

Ictimai TV (Biss): Άλλο ένα γενικού ενδιαφέροντος κανάλι από το Αζερμπαϊτζάν που ακολουθεί την ίδια τακτική με το Idman, έχοντας επίσης συχνά ποδόσφαιρο. Το κανάλι εκπέμπει και στις 13 ανατολικά.

CBC Sport HD:Το αζέρικο κανάλι εκπέμπει σε υψηλή ευκρίνεια και είναι (προς το παρόν) ελεύθερο, αλλά δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει έτσι μόλις εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα.

Turksat – 42 East

Στους τουρκικούς δορυφόρους που λαμβάνονται με άνεση στην Ελλάδα εκπέμπουν μόνο δύο ελεύθερα αθλητικά κανάλια, μπορεί όμως κανείς να πετύχει αθλητικά γεγονότα σε ελεύθερη μετάδοση και στα μεγάλα κρατικά ή ιδιωτικά κανάλια παντουρκικής εμβέλειας και ειδικά στο TRT 3 HD.

Fenerbahce TV: Το κανάλι του συλλόγου της Φενερμπαχτσέ. Ρεπορτάζ και αρχειακό υλικό της ομάδας.

Sports TV: Ανήκει στο πακέτο D-Smart αλλά μεταδίδεται ελεύθερα. Στο πρόγραμμα κυρίως ποδόσφαιρο, όχι μόνο τουρκικό, αλλά και άλλα αθλήματα.

Astra 2 – 28.2 East

Tο μοναδικό κανάλι που είναι αφιερωμένο στο μποξ, Box Nation TV, αποτελεί το μοναδικό ελεύθερο αθλητικό κανάλι του δορυφόρου.

Badr – 26 East & Eutelsat 25B – 25.5 East

Στους 3 αραβικούς δορυφόρους εκπέμπεται ένας μεγάλος αριθμός αραβικών ελεύθερων αθλητικών καναλιών. Με εξαίρεσή όμως τον παλαιότερο Badr 4 του οποίου η λήψη είναι εφικτή ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα σχετικά εύκολα, ο Badr 6 και ακόμη χειρότερα ο Badr 5 είναι εύκολης λήψης μόνο στην Νότια ή πολύ Νότια χώρα. Τα περισσότερα αθλητικά πάντως εκπέμπουν από τον Badr 4. Αντίθετα ο Eutelsat 25B στις 25.5 ανατολικά, έχει μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα σχετικά εύκολη λήψη και για αυτό δεν τον αναφέρουμε καν.

Στον πολύ δύσκολο Badr 5 εκπέμπουν τα Neelain Sport (Σουδάν), Saudi Sport1 και Iraq Sport .

Στον Badr 6 έχουμε:

Oman TV Sport, Oman TV Sport HD: Δύο αθλητικά κανάλια από το Ομάν, που μεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα (SD-HD).

AD Sports, AD Sports2, YAS Sports:Τρία αθλητικά από το Αμπού Ντάμπι, με το πρώτο και το τρίτο να εκπέμπουν και από τις 13 μοίρες ανατολικά.

Στον σχετικά εύκολο Badr 4 θα βρείτε:

Bahrein Sports – Bahrein Sports 2:Δύο αθλητικά κανάλια από το Μπαχρέιν.

Saudi Sport 1-2 και Saudi Sport HD 1-2:Δύο Σαουδαραβικά αθλητικά κανάλια, σε εκδοχές στάνταρ και υψηλής ευκρίνειας.

Dubai Sports 1 – Dubai Sports 4:Και το Ντουμπάι διαθέτει δύο αθλητικά κανάλια με λίγες αγγλόφωνες μεταδόσεις.

Al Riyadiah:Σαουδαραβικό αθλητικό κανάλι.

Arriadia:Μαροκινό αθλητικό κανάλι που το συναντάμε και σε άλλους δορυφόρους.

Astra 1 – 19.2 East

Εδώ θα βρείτε μόνο δύο γερμανικά ελεύθερα αθλητικά κανάλια (στις SD εκδοχές τους), μπορείτε όμως να τσεκάρετε και τα Sat-1, RTL , ZDF, Eins Plus που μεταδίδουν κάποιους αγώνες γερμανικών ομάδων ή άλλα αθλητικά συμβάντα και το ισπανικό TVE Int που μεταδίδει κάπου - κάπου ποδόσφαιρο.

Eurosport Germany: Το πασίγνωστο πανευρωπαϊκό αθλητικό κανάλι συνεχίζει να μεταδίδεται ελεύθερα στην SD εκδοχή του. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιλογές στις ελεύθερες αθλητικές μεταδόσεις που καλύπτει μεγάλη γκάμα αθλητικών εκδηλώσεων σε όλα τα σπορ (ανάλογα με την εποχή) με μεγαλύτερη έμφαση σε όσα παρουσιάζουν γερμανικό ενδιαφέρον (μπορεί να βρείτε και αγώνες της Μπουντεσλίγκα ή αγώνες γερμανικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Sport 1 Germany: Πρόκειται για το πρώην DSF που μεταδίδει επίσης μεγάλη γκάμα αθλητικών μεταδόσεων με γερμανικό ενδιαφέρον και με κάποια μεγαλύτερη αγάπη σε μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Hot Birds – 13 East

Στην πλέον δημοφιλή και εύκολης λήψης τροχιακή θέση βρίσκουμε 4 ελεύθερα αθλητικά ιταλικά κανάλια, τέσσερα αραβικά και ένα αζέρικο.

Τα αραβικά αθλητικά είναι τα: Dubai Sports 3, YAS Sports, Abu Dhabi Sports, Arriadia.Στο κανάλι του Ντουμπάι είναι αρκετά συχνές οι αγγλόφωνες μεταδόσεις, τα υπόλοιπα τα αναφέραμε ήδη σε άλλους δορυφόρους.

Supertennis HD:Το μοναδικό ελεύθερο αθλητικό κανάλι που ασχολείται αποκλειστικά με το τένις, κυρίως όμως με ρεπορτάζ και δευτεροκλασάτα τουρνουά ή μεταδόσεις παλαιών τουρνουά.

Rai Sport 1 - Rai Sport 2: Κρατικά ιταλικά που μεταδίδονται σε μεγάλο βαθμό ελεύθερα (κλειδώνουν όμως και σε κάποια συμβάντα, για τα οποία δεν διαθέτουν πανευρωπαϊκά δικαιώματα) και τα οποία μεταδίδουν συνήθως αθλήματα μικρότερης ζήτησης, από τα οποία τα σημαντικότερα για μας είναι μπάσκετ και βόλεϊ.

Ictimai:Το Αζέρικο κανάλι που γυρίζει σε κλείδωμα biss όταν δείχνει σημαντικά διεθνή αθλητικά (πχ τσάμπιονς λήγκ)

Εκτός των παραπάνω καθαρά αθλητικών καναλιών θα βρείτε συχνά ποδόσφαιρο στο κρατικό Πορτογαλικό RTP Int.

Eutelsat 10A – 10 East

Στην θέση αυτή εκπέμπει το κανάλι TV Zimboαπό την μακρινή Αγκόλα (Πορτογαλικά) γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο δείχνει πολύ ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χωρίς να καταλαβαίνει από πνευματικά δικαιώματα και κωδικοποιήσεις…

Από παρόμοιο πνεύμα εμφορείται και το μερικώς γαλλόφωνο ORTCαπό τις Κομόρες νήσους του Ινδικού Ωκεανού…

Όμως, το κυριότερο είναι το ελληνικό ANT-1 Pacific (11.175H – 2.200 - 3/4),που κλειδώνει σε biss (και ανοίγει με το κατάλληλο μπισκότο) και το οποίο δείχνει και αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, που είναι κανονικά κωδικοποιημένοι στην Nova (μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου μάλιστα ήταν και εντελώς ελεύθερο!). Το τρέχον κλειδάκι biss είναι B4 DA AF 3D 2C AB 2C 03.

Επίσης με κλείδωμα Biss μπορείτε να βρείτε και το αγγλικό MUTV HD (Manchester United), αλλά τα σχετικά κλειδάκια δεν είναι πάντα διαθέσιμα…

Eutelsat 9A – 9 East

Στον διπλανό δορυφόρο μπορείτε να τσεκάρετε το ελεύθερης μετάδοσης γαλλικό TF1 HD που μεταδίδει κάποιους αγώνες γαλλικών ομάδων ή την εθνική Γαλλίας.

Eutelsat 3B – 3.1 East

Στην θέση αυτή (εύκολης λήψης) εκπέμπει ένα μόνο αραβικό αθλητικό κανάλι το Waar TV Sport.

Nilesat & Eutelsat 7W & 8W

Μεταξύ 7 και 8 μοιρών δυτικά κατοικοεδρεύουν 5 διαφορετικοί δορυφόροι που απευθύνονται στην Αραβική αγορά. Η ευκολότερη λήψη στα Βόρεια εμφανίζεται στους δύο Nilesat (102-201), ενώ η δυσκολότερη στον Eutelsat 7WA του οποίου η λήψη είναι απαγορευτική στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην Αθήνα απαιτεί πιάτα μεγαλύτερα από 1.8μ και μόνο Νοτιότερα είναι σχετικά εύκολη.

Στην θέση αυτή εκπέμπει ένας μεγάλος αριθμός αραβικών αθλητικών, τα περισσότερα από τα οποία συναντώνται και στις 26 ανατολικά (αλλά όχι όλα).

Θα ξεκινήσω με τα δύσκολα, καθώς δυστυχώς τα περισσότερα εκπέμπουν από τον δυσκολότερο Eutelsat 7WA και αυτά είναι τα Jordan Sport, Sudan Sport, Arriadia, Al Nahar Sports, Modern Sports, Bein Sports HD, Bein Sports News HD, Dubai Sports 4, Al Ahly Club, Al Iraqiya 3 Sports, AD Sports HD, AD Sports 2 HD και YAS Sports HD.

Σ’ αυτά που δεν βρίσκουμε αλλού, ξεχωρίζουν τα νέα κανάλια του πακέτου MBC Sports και συγκεκριμένα τα MBC Pro Sports HD 1,2,3 και MBC Pro Sports 1,2,3, που όμως επίσης είναι πολύ δύσκολα αφού βγαίνουν από την δέσμη East του Eutelesat 8WB και έχουν λήψη μόνο στα ΝΑ της χώρα μας. Στην ευκολότερη δέσμη ΜΕΝΑ του ιδίου δορυφόρου (φτάνει και σε μεγάλα κάτοπτρα στα Βόρεια) εκπέμπουν τα κανάλια του Κουβέιτ KTV Sports HD και KTV Sports Plus HD.

Τα ευκολότερα πάντως είναι αυτά που εκπέμπουν από τους δύο Nilesat και συγκεκριμένα τα AD Sports 1 HD – AD Sports 2 HD, Nile Sports, Sharjah Sport, KTV 3 Sport Plus, Dubai Sports 1, Waar TV Sport, Oman TV Sport-Oman TV Sport HD, Al Riadiyiah, Gear One και Dubai Sports 4.

Συνοψίζοντας:

Επειδή μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα από την ποσότητα από όλα τα παραπάνω αξιολογότερα είναι:

ANT-1 Pacific (10E): Για ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά με κλειδάκι Biss! Φυσικά, δεν δείχνει όλα τα μάτς, αλλά τα σημαντικότερα.

CBC Sport HD (46E): Premium αθλητικές μεταδόσεις σε υψηλή ευκρίνεια.

Eurosport Deutsch (19.2E): Δεν χρειάζεται συστάσεις…

Bein Sports HD – Bein Sports News HD: Αν είστε τυχεροί να σας καλύπτουν (στις δυσκολότερες δέσμες στις 25.5E και 7W)

Αντί επιλόγου

Τα ελεύθερα αθλητικά κανάλια είναι μεν αρκετά, αλλά ….απευθύνονται κυρίως στους όχι ιδιαίτερα φανατικούς, καθώς οι φανατικοί των αθλητικών θα αναζητήσουν την σιγουριά και την καλύτερη ποιότητα μιας συνδρομητικής πλατφόρμας. Η γλώσσα (συνήθως αραβικά) δεν βοηθάει, ακόμη και το ποιες ομάδες παίζουν… δεν διαβάζεται στα αραβικά, δεν παύουν όμως να αποτελούν μια εναλλακτική λύση ανάγκης, ειδικά για τον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Άλλες εναλλακτικές είναι βέβαια οι ιντερνετικές μεταδόσεις streaming (αλλά συνήθως με πολύ μέτρια ποιότητα στον υπολογιστή) και οι ευκαιριακές μεταδόσεις (feeds) που όμως γίνονται γνωστές συνήθως λίγο πριν την έναρξη κάποιου αγώνα και εκπέμπονται σε …περιθωριακούς δορυφόρους, δηλαδή απαιτούν κινητό πιάτο και ει δυνατόν δυνατότητες blind scan του δορυφορικού σας δέκτη (αν και αυτό καλύπτεται συνήθως από τις σελίδες feeds που γράφουν τα δεδομένα μετάδοσης).

Κατηγορία Τεύχος 88, Αφιέρωμα

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.