Συζητήσεις στο satleo

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
nick | 18-January-2020 | 14:49:18

Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2)
geoavlonitis | 18-January-2020 | 11:59:18

Ό,τι δεν χωράει στις άλλες κατηγορίες!
tasos.cz | 18-January-2020 | 11:55:18

Αθλητικές Μεταδόσεις
maarinos | 18-January-2020 | 11:16:18

Ψηφιακή λήψη - Ραδιόφωνο (DAB, DAB+, DMB)
bill82 | 18-January-2020 | 8:52:18

Αρθρογραφία . Αφιέρωμα
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 | 02:51

Τα ελεύθερα αθλητικά δορυφορικά κανάλια

Οι δύο βασικότεροι λόγοι για την εγκατάσταση ενός σταθερού ή κινητού δορυφορικού πιάτου υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι τα αθλητικά δορυφορικά κανάλια. Οι φανατικοί των αθλητικών εκδηλώσεων... δεν έχουν ποτέ αρκετά αθλητικά κανάλια και θέλουν να μπορούν να βλέπουν κι άλλα, ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάτι σημαντικό να δουν (π.χ. πρωινές ώρες) να έχουν την δυνατότητα πολλών επιλογών...
Γράφτηκε από: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης

Οι δύο βασικότεροι λόγοι για την εγκατάσταση ενός σταθερού ή κινητού δορυφορικού πιάτου υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι τα αθλητικά δορυφορικά κανάλια. Οι φανατικοί των αθλητικών εκδηλώσεων... δεν έχουν ποτέ αρκετά αθλητικά κανάλια και θέλουν να μπορούν να βλέπουν κι άλλα, ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρχει κάτι σημαντικό να δουν (π.χ. πρωινές ώρες) να έχουν την δυνατότητα πολλών επιλογών. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται και μεγάλος αριθμός «αθλητικών καφετεριών» που διαθέτουν χώρους με πολλές τηλεοράσεις και θέλουν να τις τροφοδοτούν με διαφορετικό αθλητικό πρόγραμμα.

Οι παραπάνω χρήστες (χομπίστες ή επαγγελματίες) ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για ποδόσφαιρο, αλλά και για διάφορα άλλα αθλήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς και ειδικά οι επαγγελματίες έχουν οπωσδήποτε συνδρομή στα δορυφορικά πακέτα της Nova και του OTE TV. Αντίθετα οι χομπίστες μπορεί να έχουν ή να μην έχουν συνδρομή όχι μόνο στα δύο ελληνικά ψηφιακά πακέτα, αλλά και σε ορισμένα ξένα πακέτα και ειδικότερα στο πολύ ειδικευμένο αραβικό πακέτο Be In Sports. Στην σημερινή μας έρευνα όμως δεν θα ασχοληθούμε με τα αθλητικά κανάλια συνδρομητικών πακέτων, αλλά αποκλειστικά με τα ελεύθερα αθλητικά κανάλια, καθώς και με τα κανάλια «ελαφριάς κωδικοποίησης Biss» τα οποία κρυπτογραφούνται συχνά μόνο στην διάρκεια αθλητικών αναμεταδόσεων, καθαρά για τυπικούς λόγους (για να μην κατηγορηθούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων άλλης χώρας, αφού διαθέτουν δικαιώματα μετάδοσης σε συγκεκριμένη χώρα αλλά η δορυφορική λήψη δεν έχει σύνορα).

Θα αρχίσουμε το ταξίδι μας ως συνήθως από τα ανατολικά προς τα δυτικά, να πούμε όμως προκαταβολικά ότι τα περισσότερα ελεύθερα αθλητικά κανάλια βρίσκονται στις 2 αραβικές θέσεις μετάδοσης, στις 26 ανατολικά και τις 7 δυτικά, οι οποίες στην Βόρεια Ελλάδα εμφανίζουν σε μεγάλο μέρος τους σημαντικές δυσκολίες λήψης απαιτώντας πολύ μεγάλα πιάτα.

Σε ότι αφορά τα …κλειδάκια Biss, σε αρκετούς δέκτες υπάρχει η δυνατότητα χειροκίνητης τοποθέτησής τους στους δέκτες σε ειδικό μενού, ενώ στους δέκτες Linux υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα περάσματος ειδικού αρχείου κλειδιών, είτε με FTP μέσω υπολογιστή (περνώντας το νεότερο Softcam.Key), είτε από USB stick, είτε ακόμη και με ιντερνετικό κατέβασμα μέσα από τον δέκτη από ειδικούς servers… Εννοείται ότι θα έχετε ενεργοποιημένο και κάποιο emulator (συνήθως cccam).

Δύο γνωστές ιστοσελίδες που ανανεώνουν συχνά τα… κλειδιά biss είναι οι http://satellite-keys.com/biss-keys και http://www.satellite-one.info/new-biss-key-2016-list/.

Yahsat 1A – 52.5 East

Ο αραβικός δορυφόρος είναι αρκετά εύκολης λήψης σε όλη την Ελλάδα (κάτι που δεν δείχνει το ιχνοδιάγραμμα) και μεταδίδει τα παρακάτω ελεύθερα αθλητικά:

Saudi Sport 1 HD (Al Riyadiya 1 HD): Αθλητικό κανάλι από την Σαουδική Αραβία με πάρα πολύ ποδόσφαιρο και σχετικές εκπομπές αλλά αποκλειστικά στα αραβικά.

Abu Dhabi Sports 1: Αθλητικό κανάλι από το Αμπού Ντάμπι, χωρίς αγγλόφωνο σχολιασμό.

Varzish Sport HD: Αθλητικό κανάλι από το Τατζικιστάν.

YAS Sports: Αραβικό κανάλι για άλογα - ιπποδρομίες.

Turkmenalem – 52 East

Ένα αθλητικό κανάλι από το Τουρκμενιστάν εκπέμπει στον Τουρκμένικο δορυφόρο.

Turkmen Sport: Με ποικίλο αθλητικό πρόγραμμα

Azerspace 1 – 46 East

Στον Αζέρικο δορυφόρο (πανεύκολης λήψης στην χώρα μας), οι γνώστες του είδους παρακολουθούν τα παρακάτω δύο κανάλια που κωδικοποιούν σημαντικές αθλητικές μεταδόσεις με την ασθενική κρυπτογράφηση Biss.

Idman (Biss): Από τα πλέον περιζήτητα κανάλια, εκπέμπει από το Αζερμπαϊτζάν. Όσο έχει γενικό πρόγραμμα μεταδίδεται ελεύθερα, αλλά στα πολύ συχνά αθλητικά (ευρωπαϊκές λίγκες ή Champions League) κλειδώνει σε Biss.

Ictimai TV (Biss): Άλλο ένα γενικού ενδιαφέροντος κανάλι από το Αζερμπαϊτζάν που ακολουθεί την ίδια τακτική με το Idman, έχοντας επίσης συχνά ποδόσφαιρο. Το κανάλι εκπέμπει και στις 13 ανατολικά.

CBC Sport HD: Το αζέρικο κανάλι εκπέμπει σε υψηλή ευκρίνεια και είναι (προς το παρόν) ελεύθερο, αλλά δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσει έτσι μόλις εκπέμψει κανονικό πρόγραμμα.

Turksat – 42 East

Στους τουρκικούς δορυφόρους που λαμβάνονται με άνεση στην Ελλάδα εκπέμπουν μόνο δύο ελεύθερα αθλητικά κανάλια, μπορεί όμως κανείς να πετύχει αθλητικά γεγονότα σε ελεύθερη μετάδοση και στα μεγάλα κρατικά ή ιδιωτικά κανάλια παντουρκικής εμβέλειας και ειδικά στο TRT 3 HD.

Fenerbahce TV: Το κανάλι του συλλόγου της Φενερμπαχτσέ. Ρεπορτάζ και αρχειακό υλικό της ομάδας.

Sports TV: Ανήκει στο πακέτο D-Smart, αλλά μεταδίδεται ελεύθερα. Στο πρόγραμμα του έχει κυρίως ποδόσφαιρο, όχι μόνο τουρκικό, αλλά και άλλα αθλήματα.

TRT Spor HD: Το τρίτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης που έχει μετατραπεί σε καθαρά αθλητικό.

Astra 2 – 28.2 East

Box Nation TV: Το μοναδικό ελεύθερο κανάλι του δορυφόρου, που είναι αφιερωμένο στο μποξ.

 

Badr – 26 East & Eutelsat 25B – 25.5 East

Στους 3 αραβικούς δορυφόρους εκπέμπεται ένας μεγάλος αριθμός αραβικών ελεύθερων αθλητικών καναλιών. Με εξαίρεσή όμως τον παλαιότερο Badr 4 του οποίου η λήψη είναι εφικτή ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα σχετικά εύκολα, ο Badr 6 και ακόμη χειρότερα ο Badr 5 είναι εύκολης λήψης μόνο στην Νότια ή πολύ Νότια χώρα. Τα περισσότερα αθλητικά πάντως εκπέμπουν από τον Badr 4. Αντίθετα ο Eutelsat 25B στις 25.5 ανατολικά είναι πολύ δύσκολος και μόνο στα πολύ Νότια και Νοτιοανατολικά υπάρχει λήψη με λογικής διάστασης κάτοπτρο.

Στις 25.5 ανατολικά εκπέμπει το αξιόλογο αραβικό αθλητικό πακέτο Be In Sports με δύο ελεύθερα αθλητικά, Be In Sports HDBe In Sports News HD

Στον πολύ δύσκολο Badr 5 εκπέμπουν τα Saudi Sports και Iraq Sport.

Στον Badr 6 έχουμε:

Oman TV Sport, Oman TV Sport HD: Δύο αθλητικά κανάλια από το Ομάν, που μεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα (SD-HD).

AD Sports, AD Sports2, YAS Sports: Τρία αθλητικά από το Αμπού Ντάμπι, το πρώτο και το τρίτο εκπέμπουν και στις 13 μοίρες ανατολικά

Στον σχετικά εύκολο Badr 4 θα βρείτε:

Bahrein Sports, Bahrein Sports 2: Δύο αθλητικά κανάλια από το Μπαχρέιν.

Saudi Sport 1 HD: Σαουδαραβικό αθλητικό κανάλι.

Dubai Sports 1, Dubai Sports 4, Dubai Sports 1 HD, Dubai Sport 5 HD: Το Ντουμπάι διαθέτει τέσσερα αθλητικά κανάλια με λίγες αγγλόφωνες μεταδόσεις.

MBC Pro Sports HD-SD: Τρία αθλητικά υψηλής ευκρίνειας και 4 SD με ελεύθερη μετάδοση από τον όμιλο MBC .

Arriadia: Μαροκινό αθλητικό κανάλι που το συναντάμε και σε άλλους δορυφόρους.

KTV Sports Plus, KTV Sports HD, KTV Sports: Τρία αθλητικά κανάλια από το Κουβέιτ.

Palestine Sports: Και η Παλαιστίνη διαθέτει αθλητικό κανάλι.

Alkass One HD, Alkass Two HD, Alkass Three HD, Allkas Five HD: Καθαρά αθλητικά αραβικά κανάλια (και με αγγλική υποφέρουσα ήχου).

Astra 1 – 19.2 East

Εδώ θα βρείτε μόνο δύο γερμανικά ελεύθερα αθλητικά κανάλια (στις SD εκδοχές τους), μπορείτε όμως να τσεκάρετε και τα Sat-1, RTL , ZDF, Eins Plus που μεταδίδουν κάποιους αγώνες γερμανικών ομάδων ή άλλα αθλητικά συμβάντα, όπως και το ισπανικό TVE Int που μεταδίδει κάπου - κάπου ποδόσφαιρο.

Eurosport Germany: Το πασίγνωστο πανευρωπαϊκό αθλητικό κανάλι συνεχίζει να μεταδίδεται ελεύθερα στην SD εκδοχή του. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιλογές στις ελεύθερες αθλητικές μεταδόσεις που καλύπτει μεγάλη γκάμα αθλητικών εκδηλώσεων σε όλα τα σπορ (ανάλογα με την εποχή) με μεγαλύτερη έμφαση σε όσα παρουσιάζουν γερμανικό ενδιαφέρον (μπορεί να βρείτε και αγώνες της Μπουντεσλίγκα ή αγώνες γερμανικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις).

Sport 1 Germany: Πρόκειται για το πρώην DSF που μεταδίδει επίσης μεγάλη γκάμα αθλητικών μεταδόσεων με γερμανικό ενδιαφέρον και με κάποια μεγαλύτερη αγάπη σε μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Hot Birds – 13 East

Στην πλέον δημοφιλή και εύκολης λήψης τροχιακή θέση βρίσκουμε 4 ελεύθερα αθλητικά ιταλικά κανάλια, τέσσερα αραβικά και ένα αζέρικο.

Dubai Sports 3, YAS Sports, Abu Dhabi Sports: Πρόκειται για τρία αραβικά αθλητικά κανάλια του δορυφόρου, που έχουμε αναφέρει σε άλλους δορυφόρους.

Arriadia: Στο κανάλι του Μαρόκου είναι αρκετά συχνές οι αγγλόφωνες μεταδόσεις.

Supertennis HD: Το μοναδικό ελεύθερο αθλητικό κανάλι που ασχολείται αποκλειστικά με το τένις, κυρίως όμως με ρεπορτάζ και δευτεροκλασάτα τουρνουά ή μεταδόσεις παλαιών τουρνουά.

Ictimai: Το Αζέρικο κανάλι που γυρίζει σε κλείδωμα biss όταν δείχνει σημαντικά διεθνή αθλητικά (π.χ. Champions League)

Εκτός των παραπάνω καθαρά αθλητικών καναλιών θα βρείτε συχνά ποδόσφαιρο και στο κρατικό Πορτογαλικό RTP Int.

Eutelsat 10A – 10 East

Στην θέση αυτή εκπέμπει το κανάλι TV Zimbo από την μακρινή Αγκόλα (Πορτογαλικά) γενικού ενδιαφέροντος, το οποίο δείχνει πολύ ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χωρίς να καταλαβαίνει από πνευματικά δικαιώματα και κωδικοποιήσεις…

Από παρόμοιο πνεύμα εμφορείται και το μερικώς γαλλόφωνο ORTC από τις Κομόρες νήσους του Ινδικού Ωκεανού…

Επίσης με κλείδωμα Biss μπορείτε να βρείτε και το αγγλικό MUTV HD (Manchester United), αλλά τα σχετικά κλειδάκια δεν είναι πάντα διαθέσιμα…

Eutelsat 9A – 9 East

Στον διπλανό δορυφόρο μπορείτε να τσεκάρετε το ελεύθερης μετάδοσης γαλλικό TF1 HD που μεταδίδει κάποιους αγώνες γαλλικών ομάδων ή την εθνική Γαλλίας και το:

M4 Sport HD: Νέο Ουγγρικό αθλητικό κανάλι που μεταδίδεται ελεύθερα.

Eutelsat 7A/7B – 7 East

Και στην θέση αυτή μεταδίδεται το κρατικό TRT Spor HD. Δοκιμάστε και το Fox Sport Europe που φέρεται να ανοίγει με κλειδάκια Biss, αλλά μάλλον αλλάζουν συχνά γιατί δεν καταφέραμε να το δούμε.

Astra 4A – 4.9 East

Στον δορυφόρο αυτό μπορείτε να δείτε το XSport (BISS), ένα ουκρανικό αθλητικό κανάλι με ενδιαφέρον πρόγραμμα που όπως τσεκάραμε ανοίγει με κλειδάκια Biss.

Nilesat - 7W & Eutelsat - 8W

Μεταξύ 7 και 8 μοιρών δυτικά κατοικοεδρεύουν 5 διαφορετικοί δορυφόροι που απευθύνονται στην Αραβική αγορά. Η ευκολότερη λήψη στα Βόρεια εμφανίζεται στους δύο Nilesat (102-201) ενώ η δυσκολότερη στον Eutelsat 7WA του οποίου η λήψη είναι απαγορευτική στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη και στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1.8m και μόνο Νοτιότερα είναι σχετικά εύκολη. Στην θέση αυτή εκπέμπει ένας μεγάλος αριθμός αραβικών αθλητικών, τα περισσότερα από τα οποία συναντώνται και στις 26 ανατολικά (αλλά όχι όλα).

Θα ξεκινήσω με τα δύσκολα, καθώς δυστυχώς τα περισσότερα εκπέμπουν από τον δυσκολότερο Eutelsat 7WA, τα οποία είναι τα: Jordan Sport, Arriadia, Al Nahar Sports, Modern Sports, Bein Sports HD, Bein Sports News HD, Dubai Sports 4, Al Ahly Club, Al Iraqiya 3 Sports, AD Sports HD, AD Sports 2 HD, YAS Sports HD, Al Iraqiya Sports, Oman TV Sports HD, Oman TV Live HD.

Σ’ αυτά που δεν βρίσκουμε αλλού ξεχωρίζουν τα νέα κανάλια του πακέτου MBC Sports (MBC Pro Sports HD 1,2,3 και MBC Pro Sports 1,2,3) που όμως επίσης είναι πολύ δύσκολα (δέσμη East του E8WB, λήψη μόνο ΝΑ) και τα Sharjah Sport HDSD, ενώ στην ευκολότερη δέσμη ΜΕΝΑ του ιδίου δορυφόρου (φτάνει και σε μεγάλα πιάτα στα Βόρεια) εκπέμπουν τα κανάλια του Κουβέιτ (KTV Sports HD, KTV Sports Plus HD).

Τα ευκολότερα πάντως είναι αυτά που εκπέμπουν από τους δύο Nilesat (AD Sports 1 HD, AD Sports 2 HD, Nile Sports, Gear On, Dubai Sports1, Alkass HD 1-4, Saudi Sport 1 HD, Saudi Sport 2 HD).

 

Eutelsat 12 WestB – 12.5 East

TOP Calcio: Ενημερωτικό ιταλικό αθλητικό κανάλι (και για το στοίχημα)

Nuvolari: Γνωστό από τις 13 ανατολικά ιταλικό αυτοκινητιστικό κανάλι που τώρα μεταδίδει λίγες ώρες β διαλογής πρόγραμμα.

 

Περισσότερα αθλητικά κανάλια

Πέρα από τα κανάλια που αναφέραμε, οι πολλοί φανατικοί των αθλητικών αναζητούν και τις ευκαιριακές μεταδόσεις αθλητικών συμβάντων που γίνονται με στόχο την τροφοδοσία καναλιών σε άλλες χώρες και μπορεί να δείχνουν π.χ. αξιόλογους ποδοσφαιρικούς ή μπασκετικούς αγώνες, όταν βέβαια είναι ελεύθερης μετάδοσης και πιο συχνά χωρίς καθόλου σχολιασμό. Το κυνήγι αυτό πάντως απαιτεί κατά προτίμηση κινητό δορυφορικό πιάτο, για όποιον θέλει να έχει διαθέσιμες όλες τις επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια όλα αυτά είναι η λύση του «φτωχού» καθώς το καλύτερο αθλητικό περιεχόμενο εκπέμπεται στα συνδρομητικά πακέτα και έτσι αν είστε πολύ φανατικός του είδους μάλλον θα χρειαστεί να σπάσετε τον κουμπαρά σας για μία συνδρομή σε Nova ή OTE TV ή ακόμη και σε κάποιο ξένο πακέτο.

Κατηγορία Τεύχος 97, Αφιέρωμα
digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.