Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 186
tech 2024 03 19 at 09 04 34 TM 471
SECURITY REPORT 148
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

19 Οκτωβρίου 2016 14:50

Χρήσιμες, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εφαρμογές για τους δορυφόρους και το διάστημα για iOS

Γράφει: Σωτήρης Χατζηστρατής
69ce74f17eca028e7c517e249e9537e9 XL ec1cb16a

Η βιβλιοθήκη του App Store της Apple είναι εμπλουτισμένη με δεκάδες εφαρμογές που βοηθούν την δορυφορική εγκατάσταση, παρέχουν ενημέρωση και πληροφορίες για τους δορυφόρους και για τις εταιρείες που τους κατασκευάζουν και τους διαχειρίζονται, εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν για το διάστημα και τη δορυφορική λήψη. Ανάμεσα σε αυτές θα βρούμε βοηθητικά προγράμματα …

Η βιβλιοθήκη του App Store της Apple είναι εμπλουτισμένη με δεκάδες εφαρμογές που βοηθούν την δορυφορική εγκατάσταση, παρέχουν ενημέρωση και πληροφορίες για τους δορυφόρους και για τις εταιρείες που τους κατασκευάζουν και τους διαχειρίζονται, εκπαιδεύουν και ψυχαγωγούν για το διάστημα και τη δορυφορική λήψη. Ανάμεσα σε αυτές θα βρούμε βοηθητικά προγράμματα για την εύρεση των δορυφόρων και την εγκατάσταση των κατόπτρων, εφαρμογές για την εύρεση και παρακολούθηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μετεωρολογικών, ερασιτεχνικών και GPS δορυφόρων, προγράμματα με πληροφορίες για τις δέσμες εκπομπής των δορυφόρων των μεγαλύτερων δορυφορικών εταιρειών, εκπαιδευτικά προγράμματα για τη λειτουργία των πυραύλων, την παρακολούθηση και εύρεση των άστρων και άλλων αστρικών αντικειμένων που μπορούμε να παρατηρήσουμε στον νυχτερινό ουρανό, την εύρεση των λαμπρότερων τεχνητών αντικειμένων που έχει στείλει στο διάστημα ο άνθρωπος, και πολλά ακόμα. Όλες οι εφαρμογές που παρουσιάζονται παρακάτω είναι διαθέσιμες από το Apple Store της Apple, για iPhone ή / και για iPad δωρεάν, ενώ αρκετές από αυτές διαθέτουν πλουσιότερα χαρακτηριστικά στην εμπορική τους έκδοση.

Arabsat

Η εφαρμογή της Arabsat δίνει πληροφορίες για τον δορυφορικό στόλο της εταιρείας, τους χάρτες κάλυψης των δορυφόρων, παρέχει τη δυνατότητα υπολογισμού των γωνιών σκόπευσης, υπολογίζει τις ημερομηνίες κατά τις οποίες ο ήλιος προκαλεί παρεμβολές στη λήψη των δορυφόρων σε μία περιοχή (sun outage), και γενικές πληροφορίες για την ίδια την εταιρεία.  

Arianespace HD

Η δωρεάν εφαρμογή της γαλλικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών μεταφοράς δορυφόρων και άλλων σκαφών σε τροχιά Arianespace, δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των ζωντανών μεταδόσεων εκτόξευσης των αποστολών της μέσω streaming από το διαστημικό κέντρο του Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της εφαρμογής είναι η εμφάνιση της αντίστροφης μέτρησης πριν από την ζωντανή κάλυψη, η παροχή πληροφοριών και ενημερώσεων για την Arianespace, βιντεοθήκη και φωτογραφική έκθεση, και πληροφορίες για τους πυραύλους που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τις αποστολές της.

 

Artificial Earth Satellite (της Svetlana Sidorova)

Μία βάση δεδομένων με πληροφορίες για ένα μεγάλο πλήθος τεχνητών δορυφόρων, όλων των κατηγοριών. Η βάση αυτή αντλεί τα δεδομένα από την Wikipedia, αλλά τα παρουσιάζει με ένα πιο άμεσο και ευκρινή τρόπο.

 

Dish Align (της Dayana Networks Ltd)

Το Dish Align είναι μία απλή ισχυρή εφαρμογή που χρησιμεύει στην ευθυγράμμιση της δορυφορικής κεραίας. Μετά την επιλογή της ακριβής θέσης του κατόπτρου και του επιθυμητού δορυφόρου, δείχνει τη γωνία σκόπευσης και ανύψωσης για την καλύτερη δυνατή λήψη του σήματος. Περιλαμβάνει πυξίδα που έχει σχεδιαστεί ώστε να προσομοιάζει με ένα κάτοπτρο ή με LNB, για ευκολότερη σκόπευση από τον χρήστη.

Eutelsat Coverage Zone

Η δορυφορική εταιρεία Eutelsat προσφέρει την επίσημη εφαρμογή Eutelsat Coverage Zone που περιλαμβάνει στοιχεία κάλυψης των δεσμών εκπομπής και χαρακτηριστικών για όλους τους δορυφόρους του στόλου της, επιχειρησιακούς αλλά και μελλοντικούς. Η εμφάνιση των δεσμών – σε τρεις διαφορετικές μορφές απεικόνισης – γίνεται σε μία τρισδιάστατη υδρόγειο σφαίρα, με δυνατότητα εμφάνισης της νέφωσης, των εναλλαγών ημέρας και νύχτας, και των συνόρων των κρατών.

Eutelsat satellite finder

Μία ακόμα εφαρμογή της Eutelsat, η οποία προορίζεται για χρήση από iPhone και έχει ως σκοπό την εύρεση των παραμέτρων σκόπευσης όλων των δορυφόρων του στόλου της εταιρείας. Η εφαρμογή μέσω της λειτουργίας επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπει τον καθορισμό της θέσης εγκατάστασης ενός κατόπτρου και τη ρύθμιση του αζιμούθιου και της ανύψωσης του, αλλά και της κλίσης (skew) του LNB.

 

Intelsat

Μία ακόμα μεγάλη δορυφορική εταιρεία που προσφέρει ένα app για την κάλυψη των δορυφόρων της είναι και η Intelsat. Η εφαρμογή, που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android και iOS, έχει πιο απλοποιημένο περιβάλλον χρήστη από τις δύο προηγούμενες. Δεν υποστηρίζει τρισδιάστατη απεικόνιση των δορυφόρων και της υδρογείου, αλλά και αυτή δίνει πληροφορίες για όλους τους δορυφόρους της εταιρείας, ταξινομημένους ανά περιοχή, γεωστατική θέση ή αλφαβητικά. Παρουσιάζει επίσης τις δέσμες κάλυψης των δορυφόρων και δίνει πληροφορίες για τα βασικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και άλλες πληροφορίες για τους σταθμούς εδάφους, τις πωλήσεις και τα κέντρα ελέγχου της Intelsat.        

 

NASA

Η επίσημη εφαρμογή της NASA για συσκευές iOS προσφέρει μία βιβλιοθήκη με περισσότερες από 14.000 εικόνες, που μεγαλώνει καθημερινά, πάνω από 10.000 βίντεο της NASA, πληροφορίες για τις αποστολές της υπηρεσίας, νέα, ιστορίες, tweet, streaming του τηλεοπτικού σταθμού NASA TV, και του ραδιοφωνικού προγράμματος Third Rock, πληροφορίες για τις επερχόμενες ευκαιρίες οπτικής επαφής με τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS και την τροχιά του, εύκολο διαμοιρασμό του περιεχομένου στο Facebook και στο Twitter, και πολλές άλλες δυνατότητες και χαρακτηριστικά.

 

Rocket Science 101

Μία έξυπνη εκπαιδευτική εφαρμογή-παιχνίδι προσφέρει η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA στους χρήστες συσκευών iOS. To Rocket Science 101 τοποθετεί τον χρήστη στη θέση του υπεύθυνου για την εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος πρέπει να επιλέξει μία αποστολή, τον κατάλληλο πύραυλο για την πραγματοποίηση της, και τέλος να συναρμολογήσει σωστά τον πύραυλο πριν από την εκτόξευση του! Αναλαμβάνοντας την άσκηση RS101, ο χρήστης μαθαίνει περισσότερα για διάσημες αποστολές και τα διάφορα στοιχεία που αποτελούν τα οχήματα εκτόξευσης, με ποιο τρόπο ρυθμίζονται και πως συνεργάζονται για να φέρουν σε πέρας μία επιτυχημένη εκτόξευση ενός διαστημικού οχήματος της NASA. Το Πρόγραμμα Υπηρεσίας Εκτοξεύσεων (LSP) της NASA πραγματοποιεί αυτές τις δραστηριότητες καθημερινά σε πραγματικούς πυραύλους και αποστολές – τώρα είναι η σειρά σας!

 

Sat Scope

Το Sat Scope είναι μία εφαρμογή για συσκευές iOS που προβάλλει τις θέσεις των δορυφόρων, και την κατεύθυνση που πρέπει να στραφεί ένα δορυφορικό κάτοπτρο για τη λήψη του επιλεγμένου δορυφόρου. Η δορυφορική θέση προβάλλεται με τη μορφή μίας κόκκινης στιγμής με υπέρθεση στην εικόνα της κάμερας της συσκευής, έτσι είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εμπόδια για τη λήψη του δορυφόρου.

Sat>IP Alignment (του Christian Hackbart)

Ο γνωστός στους χρήστες δορυφορικών καρτών γερμανός προγραμματιστής του DVBViewer, Christian Hackbart, δημιούργησε μία εξειδικευμένη εφαρμογή για συσκευές iOS, το Sat>IP Alignment, που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους χρήστες να σκοπεύσουν με το δορυφορικό τους κάτοπτρο τον δορυφόρο που επιθυμούν με τη χρήση ενός SAT>IP server ή ενός εγκεκριμένου SAT>IP LNB. Μετά την αρχική σκόπευση με τη βοήθεια της λειτουργίας επαυξημένης πραγματικότητας, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία, την πυξίδα και τους αισθητήρες της κάμερας της mobile συσκευής, ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί με τον SAT>IP server, να επιλέξει έναν transponder του δορυφόρου για σκόπευση, και να πατήσει το Scan. Ο αναλυτής θα δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη λεπτομερή ρύθμιση της θέσης, και μετά το κλείδωμα του σήματος θα εμφανίσει τη λίστα με όλα τα διαθέσιμα κανάλια του συγκεκριμένου transponder.

Satellite Pointer (της TouchDown Apps)

Η δωρεάν έκδοση του Satellite Pointer επιτρέπει την σκόπευση των δορυφόρων του γεωστατικού τόξου με τη βοήθεια της κάμερας της συσκευής iOS με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), που υπερθέτει στη ζωντανή εικόνα το τόξο των δορυφόρων και τις θέσεις τους. Δίνει πρόσβαση σε περισσότερους από 180 δορυφόρους που μεταφέρουν τηλεοπτικά προγράμματα και με δυνατότητα εύρεσης στη βάση δεδομένων. Αφού επιλεγεί ένας δορυφόρος, παρέχει μία σειρά από πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την εγκατάσταση, όπως η γεωγραφική περιοχή, και οι γωνίες ανύψωσης και αζιμούθιου που υπολογίζονται από τις συντεταγμένες της θέσης εγκατάστασης.

 

Satellite Watcher

Η εφαρμογή αυτή ανιχνεύει τα 150 λαμπρότερα τεχνητά αντικείμενα που έχουν εκτοξευθεί στο διάστημα από τον άνθρωπο, τα οποία είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Το Satellite Watcher υπολογίζει την ώρα και την περιοχή που είναι ορατά αυτά τα αντικείμενα. Η εφαρμογή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξερεύνηση 9.000 ορατών άστρων, καθώς και των κυριότερων αστερισμών. Για κάθε δορυφόρο, αστερισμό και ευρέως γνωστό άστρο προβάλλει εκπαιδευτικές πληροφορίες. Η λειτουργία προεπισκόπησης επιτρέπει την περιήγηση μελλοντικών περασμάτων των δορυφόρων, εμφανίζοντας το μέγεθος και τη διαδρομή κάθε δορυφόρου. Η λειτουργία πραγματικού χρόνου (Real Time) προβάλλει τα αντικείμενα που είναι ορατά αυτή τη στιγμή στον ουρανό, με την παρούσα τους θέση, μέγεθος και διαδρομή.

Satellite Transponders HD (του Yuriy Kvasha)

Το Satellite Transponder είναι μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλους τους δορυφόρους που μεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Ο χρήστης μπορεί να βρει εύκολα τις παραμέτρους ενός δορυφόρου που τον ενδιαφέρει στη βάση που περιλαμβάνει περισσότερα από 12800 τηλεοπτικά κανάλια, 3900 ραδιοσταθμούς και 180 παρόχους υπηρεσιών internet. Η ταξινόμηση γίνεται με βάση τους δορυφόρους, ενώ μπορεί να γίνει αναζήτηση στη βάση με το όνομα του καναλιού, του δορυφόρου, του ραδιοφωνικού σταθμού ή του παρόχου της υπηρεσίας. Περιλαμβάνει επίσης λίστα με αγαπημένα.

SatFinder Lite (της Droidware UK)

Τo SatFinder Lite διευκολύνει την εύρεση των δορυφόρων που μεταφέρουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα, με τη βοήθεια της συσκευής iPhone ή iPad. Χρησιμοποιεί τους αισθητήρες της συσκευής για να βρει την τοποθεσία και υπολογίζει το αζιμούθιο και την ανύψωση που πρέπει να δοθεί στο δορυφορικό κάτοπτρο για τη λήψη του επιθυμητού δορυφόρου. Με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας υπερθέτει στην ζωντανή εικόνα της κάμερα της συσκευής την θέση που βρίσκονται οι δορυφόροι στον ουρανό. Προσφέρει μία ρεαλιστική εικόνα του ουρανού και έτσι διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν εμπόδια – όπως τοίχοι, κλαδιά από δέντρα, και άλλα – στην οπτική επαφή του κατόπτρου με τον δορυφόρο.

SatFinder 3D Augmented Reality (του Yuriy Kvasha)

Η εφαρμογή SatFinder 3D Augmented Reality είναι ένα εργαλείο ευθυγράμμισης του κατόπτρου, που βοηθά τους εγκαταστάτες να βρουν τη κατεύθυνση ενός δορυφόρου. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να ψάξει για την κατεύθυνση αυτή, απλά επιλέγει τον δορυφόρο από την λίστα, πατάει το πλήκτρο AR και επιλέγει τον τύπο του κατόπτρου που θα εγκαταστήσει, offset ή παραβολικό. Η εφαρμογή προβάλλει ένα τρισδιάστατο μοντέλο του δορυφορικού κατόπτρου που στοχεύει τον επιθυμητό δορυφόρο. Περιλαμβάνεται επίσης μία βάση δεδομένων όλων των δορυφόρων που μεταφέρουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα από όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 12.800 τηλεοπτικά κανάλια, 3.900 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 180 παρόχους υπηρεσιών internet.

SES Satellites

Η εφαρμογή SES Satellites της SES δίνει τη δυνατότητα προβολής των δορυφόρων της εταιρείας γύρω από μία τρισδιάστατη υδρόγειο. Ενημερώνει για βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε δορυφόρου, προβάλλει του χάρτες κάλυψης τους, δίνει στοιχεία EIRP και προβάλλει γραφικά τις δέσμες κάλυψης με το απαιτούμενο μέγεθος κατόπτρου για την λήψη του σήματος. Επιτρέπει επίσης την εύρεση των δορυφόρων σε λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας με την κάμερα της συσκευής iOS, και δίνει πληροφορίες για τους δορυφόρους που καλύπτουν κάθε περιοχή και τους δορυφορικούς σταθμούς εδάφους (teleport) που τους εξυπηρετούν.

{gallery}18337{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...