Skip to main content
22 Μαρτίου 2017 14:43

Enigma2 Vs Android

Ποιο λογισμικό να επιλέξω για τον δέκτη μου;

Γράφει: Χάρης Ματθαίου
7c70fe739724c83dfc24fd0330657cbf XL e9ced942

Η ευκολία άμεσης πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθιστά τους δορυφορικούς δέκτες βασικούς πυλώνες της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας στο σύγχρονο σαλόνι. Με την πάροδο των ετών, οι δορυφορικοί δέκτες έχουν εξελιχτεί και δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη συχνοτήτων, αλλά εκτελούν πολύ περισσότερες λειτουργίες. Για αρκετά χρόνια, το Enigma2 (Enigma1 στην αρχή) …

Η ευκολία άμεσης πρόσβασης σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων, καθιστά τους δορυφορικούς δέκτες βασικούς πυλώνες της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας στο σύγχρονο σαλόνι. Με την πάροδο των ετών, οι δορυφορικοί δέκτες έχουν εξελιχτεί και δεν περιορίζονται μόνο στη λήψη συχνοτήτων, αλλά εκτελούν πολύ περισσότερες λειτουργίες. Για αρκετά χρόνια, το Enigma2 (Enigma1 στην αρχή) που βασίζεται στον πυρήνα του Linux, αποτελούσε το μοναδικό λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούσαν οι δορυφορικοί δέκτες για να αποκτήσουν διευρυμένες δυνατότητες. Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία νέα τάση στην αγορά, καθώς κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες που βασίζουν τη λειτουργία τους στο Android. Το Android είναι λειτουργικό σύστημα που επίσης τρέχει τον πυρήνα του Linux και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δεκτών, ώστε με τη χρήση του να αποκτούν πολλαπλές δυνατότητες που τους μετατρέπουν σε κέντρο ψυχαγωγίας.

Αν και η βασική τους λειτουργία είναι η ίδια, οι δορυφορικοί δέκτες Enigma2 σε σχέση με αυτούς που βασίζονται σε Android, είναι τελείως διαφορετικές συσκευές. Και οι δυο κατηγορίες εκτός από το διαφορετικό μενού, διαθέτουν διαφορετικές εφαρμογές και έχουν δικές τους μοναδικές  δυνατότητες που τους δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά, ανά κατηγορία.

Δορυφορικοί δέκτες Enigma2

Η συγκεκριμένη κατηγορία δεκτών έχει φανατικούς φίλους, για τους οποίους δεν αποτελούν συσκευές που χρησιμοποιούνται απλά για τη θέαση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο κάτοχος ενός τέτοιου δέκτη έχει τη δυνατότητα να πειραματίζεται, παρεμβαίνοντας στο λογισμικό του με διάφορους τρόπους. Το Enigma2 είναι ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα και πολλές ομάδες έχουν αναπτύξει τα δικά τους images δίνοντας στους δέκτες διαφορετικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Ο χρήστης μπορεί να βρίσκει τέτοια images στο internet και να πειραματίζεται φορτώνοντάς τα στο δέκτη του, δίνοντάς του κάθε φορά νέα μορφή και νέο περιεχόμενο. Τα διάφορα images περιλαμβάνουν τα δικά τους προεγκατεστημένα plug-ins (εικόνα 1), ενώ μέσα από τους δικούς τους servers ο χρήστης μπορεί να κατεβάζει και να εγκαθιστά περισσότερα, δίνοντας πρόσθετες δυνατότητες στο δέκτη. Διατίθενται για κατέβασμα πλήθος πρόσθετων που αφορούν το δίκτυο, drivers, settings δορυφόρων, λειτουργίες IPTV και πολλά άλλα που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα του δέκτη. Για τη σωστή λειτουργία των εφαρμογών, απαιτείται πολλές φορές η ρύθμιση από την πλευρά του χρήστη. Θα πρέπει επίσης να πούμε, ότι οι δέκτες Enigma2 εκτελούν λειτουργίες IPTV και διαχειρίζονται multimedia αρχεία, χάρη στην ενσωμάτωση του Gstreamer σε κάθε image.

Η ποικιλία των images δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέγει διαφορετικά skins, τα οποία εμφανίζουν διαφορετικά εφέ που αλλάζουν την εικόνα του μενού και τον τρόπο που απεικονίζονται οι πληροφορίες. Έτσι, η εμφάνιση του δέκτη γίνεται προσωπική υπόθεση του χρήστη.

 Τις παρεμβάσεις αυτές, αλλά και πολλές άλλες, μπορεί να τις κάνει και με χειροκίνητη εγκατάσταση μέσω υπολογιστή. Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα FTP (εικόνα 2), μπορείτε να συνδεθείτε στο δέκτη και να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία του, κάνοντάς τους τροποποιήσεις, αλλά και μεταφέροντας νέα για εγκατάσταση, ή έτοιμες ρυθμίσεις (settings, satellite xml κ.ά.). Μια άλλη δυνατότητα που έχει ο χρήστης είναι η σύνδεση από τον υπολογιστή, τοπικά ή απομακρυσμένα, μέσω web interface (εικόνα 3). Με τον τρόπο αυτό μπορεί να παρεμβαίνει στις ρυθμίσεις του δέκτη ορίζοντας τις επιλογές που επιθυμεί, να βλέπει την εικόνα που αναπαράγει, να προγραμματίζει τις εγγραφές του, να αλλάζει κανάλι και να βλέπει αναλυτικές πληροφορίες για το EPG.

Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα των δεκτών Enigma2 να υποστηρίζουν HbbTV (εικόνα 3). Με την εφαρμογή αυτή, ο χρήστης αποκτάει πρόσβαση σε μενού web υπηρεσιών που είναι ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, μέσα από τηλεοπτικά κανάλια που ενσωματώνουν τη δυνατότητα αυτή. Εμφανίζονται υπηρεσίες που αφορούν τον καιρό, ειδήσεις, video και trailers από ταινίες και σειρές του καναλιού και πολλές άλλες ακόμα εφαρμογές.

Αν και η πρόσβαση στα social media δεν είναι από τα δυνατά χαρακτηριστικά του Enigma2, αρκετά images διαθέτουν στους servers τους για κατέβασμα το πρόσθετο Facebook, το οποίο ο χρήστης μπορεί να το εγκαταστήσει και χειροκίνητα, με πρόσβαση μέσω FTP στα αρχεία του δέκτη και αποστολή του plugin στο /tmp. Χωρίς να παρέχει πλήρη κάλυψη, δίνει δυνατότητα πρόσβασης στο προφίλ του χρήστη για ανάγνωση μηνυμάτων και άλμπουμ φωτογραφιών, ενώ είναι δυνατή και η ανάγνωση και αποστολή σχολίων – like.

Μια δυνατότητα που χαρακτηρίζει τους δέκτες Enigma2 είναι η υποστήριξη emulators (εικόνα 4). Ανάλογα με το image που χρησιμοποιούν και μέσω της θύρας Ethernet που διαθέτουν, με την ενεργοποίηση κάποιου emulator μπορούν να αποκρυπτογραφούν τα κανάλια μιας συνδρομητικής κάρτας και να τα μοιράζονται στο τοπικό δίκτυο. Έτσι, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί διαφορετικά κανάλια σε διαφορετικές τηλεοράσεις του σπιτιού του, μέσα από την ίδια συνδρομητική του κάρτα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης παρεμβαίνει και τροποποιεί τα αρχεία του δέκτη, δίνοντάς του τη λειτουργία που εκείνος επιθυμεί.

Τέλος, η συγκεκριμένη κατηγορία δεκτών συνοδεύεται από εξαιρετικό hardware που περιλαμβάνει ταχύτατους επεξεργαστές, κατάλληλους για να συνεργαστούν με το Enigma2.

 

Δορυφορικοί δέκτες Android

Το Android είναι λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί γλώσσα προγραμματισμού Java και αρχικά αναπτύχτηκε για συσκευές κινητής τηλεφωνίας. Είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο λογισμικό στον πλανήτη, με τις συσκευές Android να έχουν τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως σε σχέση με τις συσκευές όλων των υπόλοιπων λειτουργικών μαζί. Μέσω κυρίως των smartphones και των tablets, η διείσδυσή του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων είναι τεράστια, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη εξοικείωση των χρηστών με το λειτουργικό και τις εφαρμογές του. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν δορυφορικούς δέκτες που βασίζουν τη λειτουργία τους στο Android, φέρνοντας μια νέα πραγματικότητα στο περιεχόμενο και τον τρόπο που μπορούν να το προβάλουν στην τηλεόραση. Ουσιαστικά, μετατρέπουν οποιαδήποτε τηλεόραση σε Smart TV. Εκτός από τη θέαση δορυφορικών καναλιών, ο κάτοχος ενός τέτοιου δέκτη μπορεί μέσω της οθόνης της τηλεόρασης να εκτελεί τις γνωστές του εφαρμογές, όπως ακριβώς το κάνει και στο smartphone ή το tablet. Το σερφάρισμα στο internet, η αναπαραγωγή αρχείων μέσα από το YouTube και ο έλεγχος των προσωπικών mails, είναι μερικές από τις εφαρμογές που μπορεί να εκτελεί και να απολαμβάνει ο χρήστης, χωρίς να απαιτείται η παραμικρή ρύθμιση από μέρους του.

Φυσικά, κύριο χαρακτηριστικό του Android είναι το Google Play Store και θα ήταν αδύνατο να απουσιάζει από το μενού ενός τέτοιου δέκτη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης, είναι να συνδεθεί στον προσωπικό του λογαριασμό Google και να αποκτήσει έτσι πρόσβαση στις αμέτρητες εφαρμογές της δημοφιλούς αγοράς. Με την πρόσβαση στο Play Store, μπορεί να κατεβάσει τον browser της προτίμησής του και να μεταφέρει εύκολα και απλά τις αποθηκευμένες στο laptop ή το tablet ιστοσελίδες του. Με τον τρόπο αυτό, σερφάρει στο internet, όπως ακριβώς θα το έκανε από το laptop. Μπορεί ακόμα να κατεβάσει την εφαρμογή του Facebook και να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στο λογαριασμό του, μένοντας συνεχώς συνδεδεμένος, όπως ακριβώς το κάνει από το laptop ή το smartphone, χωρίς μάλιστα να ανησυχεί αν τελειώσει η μπαταρία του. Οι ζωντανές συνομιλίες δεν σταματούν εκεί, καθώς μπορεί να εγκαταστήσει κι άλλες εφαρμογές, όπως το Skype ή το Viber, επιλέγοντας κάθε φορά τον τρόπο που θέλει να επικοινωνεί. Επιπλέον, μπορεί μέσα από την εφαρμογή Gmail να συνδεθεί στο προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και να είναι ενημερωμένος ανά πάσα στιγμή για τα νέα του μηνύματα. Αλλά και η IPTV εφαρμογή της προτίμησής του, η οποία είναι εγκατεστημένη μέσω του Play Store στο tablet του, μπορεί άνετα να εγκατασταθεί και στο δορυφορικό του δέκτη (εικόνα 5). Με λίγα λόγια, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν υπολογιστή, καθώς όλες τις βασικές λειτουργίες που εκτελεί μέσα από το tablet ή το smartphone, μπορεί να τις εκτελεί και μέσω της οθόνης της τηλεόρασης.

Το μενού των δορυφορικών δεκτών Android μπορεί να μην είναι ίδιο στα διάφορα μοντέλα, αποτελείται όμως σε όλες τις περιπτώσεις από εικονίδια (εικόνα 6). Κάθε δέκτης διαθέτει τις δικές του προεγκατεστημένες IPTV εφαρμογές (εικόνα 7), οι οποίες δίνουν δωρεάν πρόσβαση σε ταινίες ή κανάλια από όλον τον κόσμο και η λειτουργία τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εξαιρετική, χωρίς να απαιτείται καμία ρύθμιση από τον χρήστη. Διατίθενται και εφαρμογές που απαιτούν συνδρομή, μεταξύ των οποίων και το δημοφιλές NETFLIX. Το μενού περιλαμβάνει πάντα κάποιον Player για την αναπαραγωγή αρχείων, με τον Kodi (εικόνα 8) που σχεδόν πάντα έρχεται προεγκατεστημένος, να αποτελεί εγγύηση για άριστη λειτουργία. Εφόσον όμως ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να κατεβάσει από το Play Store τον Player της αρεσκείας του. Επίσης, μια ακόμα αγορά που διαθέτει άφθονες εφαρμογές για κατέβασμα είναι το γνωστό Aptoide Store, το οποίο συχνά το συναντάμε στις προεγκατεστημένες εφαρμογές του μενού.

Σε ότι αφορά τους emulators για αποκρυπτογράφηση υπηρεσιών, αν και μέχρι τώρα δεν υποστηρίζονται από το λογισμικό, κυκλοφορεί στο internet αρχείο Softcam OScam για τον Amiko A4 Combo UHD (εικόνα 10). Εφόσον ο χρήστης επιθυμεί να το εγκαταστήσει, θα πρέπει να το περάσει στο δέκτη με USB stick.

Τέλος, οι δορυφορικοί δέκτες Android έχουν ενσωματωμένο Wi-Fi, γεγονός που βοηθάει στην εύκολη σύνδεση με το internet, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί για τη θέση που θα τοποθετηθούν, ενώ αποφεύγονται και τα καλώδια που πολλές φορές χαλάνε την αισθητική του χώρου. Επιπλέον, ορισμένα μοντέλα υποστηρίζουν και σύνδεση Bluetooth.

Συμπέρασμα

Οι δορυφορικοί δέκτες Enigma2 και Android εξυπηρετούν τον ίδιο βασικό σκοπό, ο οποίος δεν είναι άλλος από την λήψη και αναπαραγωγή δορυφορικών προγραμμάτων, λειτουργούν όμως με τελείως διαφορετικό τρόπο και διαθέτουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Οι δέκτες Enigma2 προσφέρονται για παρέμβαση στο λογισμικό, για αλλαγή του image και του τρόπου εμφάνισης των μενού, για τροποποίηση των αρχείων τους, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να προσαρμόσει τον δέκτη στις δικές του ανάγκες. Αποτελούν τη χαρά του χομπίστα να “παίζει” και να πειραματίζεται συνεχώς. Από την άλλη πλευρά, οι δορυφορικοί δέκτες Android μπορεί να μην προσφέρονται για παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, προσφέρουν όμως πλήρη πρόσβαση σε πλήθος υπηρεσιών που μετατρέπουν κάθε τηλεόραση σε Smart TV. Η εξοικείωση με το Android απλοποιεί τη χρήση τους, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να μένει συνεχώς συνδεδεμένος με πλήρη πρόσβαση σε Facebook και Gmail, έχοντας την άνεση που προσφέρει η οθόνη της τηλεόρασης. Η προτίμηση καθενός είναι θέμα γούστου. Ότι κι αν επιλέξετε, εμείς σας ευχόμαστε…

Καλή τηλεθέαση

{gallery}19332{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Kathrein UFOpro & UFOprolite

    Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που διαθέτει η ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ είναι σχεδιασμένα για εφαρμογές διανομής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων σε ξενοδοχεία, στάδια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, ενοικιαζόμεν...
  • Emme Esse 87435

    Emme Esse 87435

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του Emme Esse 87435. Πρόκειται για ένα ψηφιακό modulator που λαμβάνει ένα HDMI σήμα από δορυφορικό / επίγειο δέκτη, DVD player, κάμερα ασφαλείας ή οποι...
  • Ekselans CPE 1200-OLP

    Ekselans CPE 1200-OLP

    Η Ekselans διαθέτει – μεταξύ άλλων – πλήρη γκάμα Access Points για κάθε είδους οικιακή ή επαγγελματική εφαρμογή. Ένα από τα αξιόλογα Access Points της Ekselans είναι το CPE 1200-OLP, το οποίο υποσ...
  • Nedis SFIND100BK

    Nedis SFIND100BK

    Συνδέστε τον μετρητή με ένα LNB και έναν δορυφορικό δέκτη και βρείτε την κατάλληλη θέση / γωνία για το κάτοπτρό σας, εύκολα και γρήγορα. Διαθέτει οθόνη αναλογικής ένδειξης με οπίσθιο φωτισμό. Επιπ...
  • Kathrein MS & MP series

    Kathrein MS & MP series

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των σειρών ερμαρίων - ντουλαπιών MS και MP της γερμανικής Kathrein. Η σειρά MS περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας ερμάρια - ντουλάπια τοποθέτησης και σ...
  • Engel MV7400

    Engel MV7400

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του HDMI switch Engel MV7400. Πρόκειται για έναν διαχωριστή HDMI σημάτων από 4 εισόδους σε 1 έξοδο, με μέγιστη ανάλυση Full HD 1080p. Είναι συμβατό με ...
  • Ikusi Flow Smart Headend

    Ikusi Flow Smart Headend

    Το Ikusi Flow Smart Headend της ισπανικής Ikusi, λειτουργεί ήδη σε εκατοντάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, καθώς αποτελεί ένα υπόδειγμα τεχνολογίας διανομ...
  • Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Kathrein LCD 115 A+ & LCD 130 A+

    Η εταιρεία ΛΥΡΑ ΑΕΒΕ ανακοινώνει νέα παραλαβή των ομοαξονικών καλωδίων LCD 115 A+ και LCD 130 A+ της γερμανικής Kathrein. Πρόκειται για καλώδια πολύ υψηλής ποιότητας που είναι δοκιμασμένα και πιστ...
  • V-Tech Z2024 H265

    V-Tech Z2024 H265

    Νέος επίγειος ψηφιακός δέκτης από την AstraSat! Πρόκειται για τον V-Tech Z2024 H265, ο οποίος είναι ένας δέκτης MPEG4 με έξοδο HDMI και ανάλυση Full HD (1080p). Χάρη στο νέας γενιάς tuner του (μάρ...
  • Nedis TVSM5120GY

    Nedis TVSM5120GY

    Η επιτραπέζια full motion βάση της Nedis είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις από 37” έως 75”, με VESA 200x200, 300x200, 300x300, 400x200, 400x300, 400x400, 600x400 και μέγιστο βάρος 40kg. Διαθέτει μια...
  • Anga PS series

    Anga PS series

    Η εταιρεία Stam Electronics ανακοινώνει νέα παραλαβή σειράς ποιοτικών κεραιών Anga. Πρόκειται για τη σειρά PS, η οποία περιλαμβάνει εξωτερικές και εσωτερικές κεραίες που είναι κατάλληλες για επίγε...
  • Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Promax RANGER: Διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video για τη δημοφιλή σειρά πεδιομέτρων

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τρίτη ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax RANGER. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER - Εκπαιδευτικά ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Μάρτιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Μαρτίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδ...
  • Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Κανάλια με υβριδική τηλεόραση στην Ελλάδα

    Η κατανάλωση των προγραμμάτων που μεταδίδουν οι ελεύθεροι τηλεοπτικοί σταθμοί έχει γίνει σήμερα πιο εύκολη και πιο άμεση για τον τηλεθεατή, σε σχέση με το – όχι και τόσο μακρινό – παρελθόν. Ο παρα...
  • Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Τηλεοπτικό περιεχόμενο για όλους!

    Με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρόσβαση καθίσταται εφικτή από οποιαδήποτε συσκευή, σε οποιαδήποτε χρονική σ...
  • Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Sat & Zap, Μάρτιος 2024

    Αρκετά νέα κανάλια στη δημοφιλή θέση στις 13 ανατολικά και 2 τουρκοκυπριακά στις 42 και 46 ανατολικά. Μικρό το ενδιαφέρον σε ελεύθερα κανάλια. 92 News UK Astra 2G – 28.2 East 11.523H ...