10/12/2019

Το 5G, η Καλαμάτα και τα fake news

Γράφτηκε από: Νίκος Μποζιονέλος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)
Πώς από την πρόοδο η πόλη γύρισε χρόνια πίσω…

Ηταν 9 Σεπτεμβρίου 2018, όταν υπογράφηκε η πρώτη σύμβαση για την εγκατάσταση δικτύου 5G (από τη Wind), στην πόλη της Καλαμάτας, μεταξύ του τότε γενικού γραμματέα  Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, και του τότε δημάρχου Καλαμάτας (και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου).  Εκείνη την περίοδο υπογράφηκαν ανάλογες συμβάσεις για το δίκτυο 5G της Vodafone στα Τρίκαλα και της Cosmote στο δήμο Ζωγράφου.

Δεν πέρασαν παρά μονάχα μερικοί μήνες για να εμφανιστούν και οι πρώτες… θεωρίες συνομωσίας, στηριζόμενες σε fake news.

Στην περίπτωση της Καλαμάτας το… μπαϊράκι σήκωσε ο Θόδωρος Μέτσης, διδάκτωρ Mηχανολόγος -Hλεκτρολόγος και Μηχανικός Περιβάλλοντος, ένας παντελώς άγνωστος στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αλλά, αντίθετα, πολύ γνωστός σε κύκλους που αντιμάχονται σθεναρά την λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με έμφαση στα δίκτυα 5G. Εχει εξαιρετικά έντονη παρουσία σε κοινωνικά δίκτυα και παρεμβάσεις για τους κινδύνους, που κατά την άποψή του, διατρέχει ο άνθρωπος απέναντι στην έκθεση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των δικτύων νέας γενιάς.

Για το 5G λοιπόν ο Μέτσης άρχισε να λέει ότι είναι επιβλαβές για την υγεία. Μετά τις πρώτες του δηλώσεις, τα ποσταρίσματα και τα σχόλια, μέσα σε λίγο καιρό ήταν πλέον… δεδομένο ότι υπάρχει μια παγκόσμια διαπλοκή με στόχο να στειρώσει τους Καλαματανιούς με την ακτινοβολία του 5G!

For the record, που λένε και στο χωριό μου, υπάρχουν μαρτυρίες ότι σε μερικές ομιλίας του Μέτση εμφανίστηκαν οι ίδιοι από το ακροατήριο του… σωτήρα Αρτέμη Σώρρα. Και, κάπως έτσι, το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας, καίτοι προσφάτως εκλεγμένο, έκρινε πιο σωστό να στηρίξει τα… ψηφαλάκια των δημοτών και όχι την πρόοδο.

Απλά για να αναφερθεί η χαμένη ευκαιρία, το δίκτυο 5G στην Καλαμάτα επρόκειτο να αναπτυχθεί από τη Huawei και η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έγινε η πρώτη που αποκλείει τους Κινέζους σε έργο εκτός ΗΠΑ…

Νίκος Μποζιονέλος (Facebook, Twitter, Linkedin)

Κατηγορία Media Lab

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.