Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26 Μαρτίου 2015 18:42

Ενημέρωση τεχνικών από την IKUSI HELLAS

Γράφει: Θανάσης Κυριακόπουλος
admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2Fee4c8ef7b98d386b49544ac64ef9b67b XL

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση των Gap Fillers η εταιρία IKUSI HELLAS έστειλε το παρακάτω mail προς τους τεχνικούς, το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με την ρύθμιση των Gap Fillers η εταιρία IKUSI HELLAS έστειλε το παρακάτω mail προς τους τεχνικούς, το οποίο και δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Την καλησπέρα μου συνάδελφοι

Πολλοί φίλοι με κάλεσαν ανήσυχοι μετά την περασμένη Πέμπτη 20/3/2015, ρωτώντας με για την Δημόσια Διαβούλευση αναφορικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας Σταθμών Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής κατ εφαρμογή του Άρθρου 85 του Ν.4313/2014 η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ.
Το βασικό ερώτημα και η ανησυχία ήταν αν αυτή η διαβούλευση και οι αυστηροί κανόνες που περιέχει, αφορούν τους ψηφιακούς αναμεταδότες, δηλαδή τα Gap Fillers για τα οποία μιλάμε το τελευταίο διάστημα.

Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η δημόσια διαβούλευση δεν έχει καμία σχέση με τα Gap Fillers.

Τα Gap Fillers ορίζονται στα ελληνικά από την ΕΕΤΤ σαν ΣΣΕ (Σταθμός Συμπληρωματικής Εκπομπής), ενώ η δημόσια διαβούλευση αφορά τα ΣΕΕ (Συμπληρωματική Εγκατάσταση Εκπομπής).

Τα ΣΕΕ έχουν να κάνουν με μεγάλους πομπούς για τα περιφερειακά κανάλια μόνο, σε περιφερειακές ζώνες που δεν καλύπτονται σωστά.

Για παράδειγμα τα περιφερειακά κανάλια της Πελοποννήσου δεν καλύπτουν εύκολα κάποιες μεγάλες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, οι οποίες καλύπτονται όμως από τον Αίνο. Επομένως οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, αν και είναι στην Πελοπόννησο, από περιφερειακά κανάλια βλέπουν μόνο αυτά της Δυτικής Ελλάδας και όχι τα δικά τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση λοιπόν, επιτρέπει την εγκατάσταση ενός μεγάλου πομπού ΣΕΕ πχ στον Αίνο, ο οποίος θα εκπέμπει τα κανάλια της Πελοποννήσου από τον Αίνο, δηλαδή από ΚΕ που είναι έξω από την ΠΖ της Πελοποννήσου – ενέργεια που μέχρι τώρα δεν ήταν επιτρεπτή.
Το ίδιο ισχύει για την κάλυψη της Χαλκίδας από τη Πάρνηθα με τα περιφερειακά της Κεντρικής Στερεάς και για μια σειρά άλλες περιοχές για τις οποίες ο διαχωρισμός σε Περιφερειακές Ζώνες απόκοψε πολλά περιφερειακά κανάλια από τους ιστορικά φυσικούς αποδέκτες του προγράμματος τους.

Οπότε μη σας αγχώνει η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕΤΤ που τέθηκε σε διαβούλευση – δεν αφορά τους ΣΣΕ και δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τις δικές μας εγκαταστάσεις για Gap Fillers.

Σε σχέση με όλα τα άλλα θέματα που μας απασχολούν και για τα οποία έχω επίσης μιλήσει με πολλούς συναδέλφους, η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα μετά την τελευταία γραπτή επικοινωνία μας.

Αυτό που εξακολουθεί να συμβαίνει, είναι πως το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ακόμα στείλει την εγκύκλιο που είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσει όλη η διαδικασία, δηλαδή την εγκύκλιο που θα λέει στους δήμους ξεκάθαρα πως αυτοί είναι αρμόδιοι για τις εγκαταστάσεις των Gap Fillers και παράλληλα το σημαντικότερο: να τους υποδεικνύει τους κωδικούς που πρέπει να χρησιμοποιήσου για να αντλήσουν τα σχετικά κονδύλια.

Φυσικά υπάρχουν και οι “ατίθασοι” δήμοι οι οποίοι βρίσκουν τρόπους ώστε να εξασφαλίσουν ψηφιακή εικόνα για τους δημότες τους, αυτοί είναι όμως η εξαίρεση του κανόνα, ο οποίος λέει πως δεν θα ξεκινήσει η μαζική εγκατάσταση σε αρκετές περιοχές της χώρας Gap Fillers εάν δεν υπάρξει η παραπάνω εγκύκλιος.

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, θα πρέπει να σημειώσουμε πως πολύ πρόσφατα ορίστηκε ο νέος γραμματέας του υπουργείου για τα δικά μας θέματα και μόλις το περασμένο Σάββατο 21/3 ορκίστηκε ο αρμόδιος Υπουργός.

Θέλουμε να ελπίζουμε πως μετά την διελκυστίνδα που ακολούθησε ο προηγούμενος υπουργός από τον Ιούνιο του 2014 (όταν και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει οι εγκαταστάσεις των Gap Fillers αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κάθε περιοχικού ASO), οι νέοι αρμόδιοι θα έχουν την ευαισθησία και την ικανότητα να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και να δώσουν άμεσα τις λύσεις που επιβάλλονται.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εκπομπή στο φάσμα της μπάντας των 800 MHz ξεκίνησε από την 1/3/15 σε πολλές περιοχές της χώρας και υπάρχουν ήδη τα πρώτα παράπονα από τις εταιρείες της κινητής τηλεφωνίας για τις παρεμβολές που δέχονται οι κυψέλες τους στη λήψη των σημάτων που φτάνουν σε αυτές από τα κινητά, εξ αιτίας των παρακείμενων κακής ποιότητας & κακοσυντηρημένων αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε πάρα πολλές περιοχές.

Πλησιάζει επίσης πολύ επικίνδυνα η ημερομηνία της 17/6/15 που έχει ορίσει η ITU για την οριστική παύση όλων των αναλογικών τηλεοπτικών εκπομπών σε όλο τον κόσμο.

Παρατηρείται λοιπόν στην πατρίδα μας το εξής κωμικοτραγικό: ενώ έχει τυπικά ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση στα 156 ΚΕ που κάλυψαν (?) το 95% του πληθυσμού και απομένει να μπουν τα 1.000 Gap Fillers που απαιτούνται για να καλυφθεί το τελευταίο 5%, έχει ζητηθεί από τους δήμους και από συναδέλφους να πάνε σε όλους τους παλιούς αναλογικούς αναμεταδότες και να αλλάξουν τους δέκτες και τα κάτοπτρα από τις 13ο στις 3ο Ε.

Ενώ δηλαδή η ψηφιακή μετάβαση έχει ολοκληρωθεί (!?), πάμε να αναβαθμίσουμε τις παλιές αναλογικές εγκαταστάσεις.

Έχουμε βέβαια την απορία και θέλουμε να δούμε τι σήμα θα πιάνουν τα 60ράκια και 80ράκια κάτοπτρα από τις 3ο € μόλις ξεκινάει η πρώτη ψιχάλα …

Σαν κλείσιμο:
Εδώ και πολλούς μήνες περιμένουμε να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία εγκατάστασης των Gap Fillers που απαιτούνται στη χώρα μας ώστε να ολοκληρωθεί στην πραγματικότητα η ψηφιακή μετάβαση.

Είναι φανερό πως τα πράγματα πιέζουν πολύ:

– μεγάλες περιοχές έχουν υποβαθμισμένο αναλογικό σήμα και γκρινιάζουν σε βουλευτές, υπουργούς και τον τύπο,

– η κινητή τηλεφωνία έχει πρόβλημα (ενώ καλείται να πληρώσει 381 εκατομμύρια ευρώ για το φάσμα που υποτίθεται πως της παραχωρήθηκε ελεύθερο από γειτνιάζουσες αναλογικές εκπομπές),

– η τελική ημερομηνία της ITU πλησιάζει επικίνδυνα (οπότε τα πρόστιμα θα ακολουθήσουν) και άλλα πολλά.

Ξέρουμε όλοι πως το κόστος για ένα Gap Filler για το δήμο κυμαίνεται από 4.000 έως 15.000 € (τελική τιμή ανάλογα με την ισχύ και την τεχνολογία αναμετάδοσης που θα επιλεχθεί) – δηλαδή κατά μέσο όρο γύρω (και μάλλον κάτω) από 10.000 €, δηλαδή κάτω από 10 εκατομμύρια για το σύνολο των 1.000 Gap Fillers της επικράτειας.

Νομίζω πως όταν οι νέοι υπεύθυνοι των υπουργείων αντιληφθούν πως για να εισπράξουν τα 381 εκατομμύρια ευρώ από την κινητή και ταυτόχρονα να αποφύγουν πρόστιμα και να ικανοποιήσουν τους πολίτες που μένουν σε λευκές περιοχές, θα πρέπει να δαπανήσουν μόνο 10 εκατομμύρια, τότε ο γόρδιος δεσμός θα λυθεί και οι εγκαταστάσεις θα τρέξουν γρήγορα.

Έχω την αίσθηση πως μέσα στο Απρίλιο θα έχουμε τη οριστική δρομολόγηση του θέματος.

Ίδωμεν …

φιλικά

Θανάσης Κυριακόπουλος
IKUSI Hellas
Cable & Satellite Professional Systems
Λ. Ποσειδώνος 33
& Μεταμορφώσεως 2,
17455 Άλιμος, Αθήνα.
τηλ: 210 9852935, 9859833

κιν: 6932 704455

email: tk@ikusi.gr

Web site:www.ikusi.grwww.ikusi.tv

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...