Ειδήσεις . Media News
Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 | 11:53

Ψηφιακό Ραδιοφωνικό Σεμινάριο για την πρόοδο του DAB στα Βαλκάνια

Η EBU σε συνεργασία με το Radio Serbia και την WorldDAB φιλοξένησε στις 8 Ιουνίου στο Βελιγράδι το Σεμινάριο Ψηφιακού Ραδιοφώνου. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Radio House, συγκέντρωσε εκπροσώπους του τομέα των μέσων ενημέρωσης της Σερβίας - κυβέρνησης, ρυθμιστικών αρχών και ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Επίσης, παραβρεθηκαν μέλη...
Γράφτηκε από: Σ.Χ.

Η EBU σε συνεργασία με το Radio Serbia και την WorldDAB φιλοξένησε στις 8 Ιουνίου στο Βελιγράδι το Σεμινάριο Ψηφιακού Ραδιοφώνου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Radio House, συγκέντρωσε εκπροσώπους του τομέα των μέσων ενημέρωσης της Σερβίας - κυβέρνησης, ρυθμιστικών αρχών και ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Επίσης, παραβρεθηκαν μέλη της EBU από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη ΦΥΡΟΜ, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, επιδεικνύοντας το ενδιαφέρον σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή για να προχωρήσει η εφαρμογή του DAB.

Μετά από το καλωσόρισμα από τον Ραδιοφωνικό Διευθυντή Milivoje Mihajlovic, ο Διευθυντής Τεχνολογίας του Σερβικού Ραδιοφώνου Zorana Bojicic παρουσίασε τις φιλοδοξίες της Σερβίας να μεταφέρει τις ραδιοφωνικές υπηρεσίες στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο ραδιοφωνικός τομέας ακμάζει στη Σερβία, αλλά η πλατφόρμα των FM είναι γεμάτη και χρειάζεται χώρος για να έρθει περισσότερη καινοτομία. Στη στρατηγική τους, το DAB+ θα γίνει το εθνικό πρότυπο, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της μετάδοσης και ανοίγοντας την πόρτα σε μια πλουσιότερη προσφορά για τους ακροατές.

Ο επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού της EBU, Graham Dixon, μίλησε για την ανάγκη για μια πλατφόρμα μέσων ενημέρωσης να είναι σταθερή, ανοικτή, οικονομική και ελκυστική. «Το ψηφιακό ραδιόφωνο παρέχει μια εντελώς αξιόπιστη πλατφόρμα», είπε. "Ανοίγει επίσης την πόρτα για νέες υπηρεσίες, οι οποίες μπορεί να είναι ελκυστικές για το κοινό, και όλες με σχετικά χαμηλό κόστος".

Η Bernie O'Neill από την World DAB σημείωσε ότι οι εξελίξεις συνεχίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, και κινούνται όλο και πιο γρήγορα, με μια σειρά ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ταχύτητας ανάπτυξης στη Γαλλία και της νομοθεσίας που συζητήθηκε στη Γερμανία σχετικά με την υποχρεωτική ψηφιακή υποστήριξη στους δέκτες. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αμοιβαίας μάθησης και της ανταλλαγής εμπειριών στην ψηφιακή ραδιοφωνική κοινότητα.

Στο σεμινάριο μίλησε επίσης η Yvette Dore από την Digital Radio UK, η οποία τόνισε τη συνεχή επιτυχία των ζωντανών ραδιοφωνικών εκπομπών, δείχνοντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό αντιστοιχούσε στο 77% της κατανάλωσης ήχου. Σημείωσε επίσης την ταχεία ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο της ακρόασης στο αυτοκίνητο. Η ψηφιακή ακρόαση πλησιάζει στο 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νέα πολυπλεξία αποδεικνύεται επιτυχημένη και η ψηφιακή ραδιοφωνία μικρής κλίμακας προχωράει.

Ο Jørn Jensen της NRK παρουσίασε τις προοπτικές της ψηφιακής μετάβασης στη Νορβηγία, η οποία έχει σημειώσει επιτυχία σε όλες τις επαρχίες κατά τη διάρκεια του 2017. Τόνισε τη μακρά ιστορία του DAB στη Νορβηγία, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων και τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται για τη μετάβαση. Περισσότερο από το ήμισυ του νορβηγικού κοινού ακούει κάποιον από τους σταθμούς που δεν θα υπήρχαν χωρίς την ψηφιοποίηση.

Ο Bojan Ramšak από τη RTV Slovenia, μοιράστηκε την εμπειρία της χώρας του, όπου οι εκπομπές DAB+ ξεκίνησαν φέτος. Αυτή περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τις λογικές τιμές για τις εκπομπές, οι οποίες διευκόλυναν την είσοδο τόσο των δημόσιων όσο και εμπορικών σταθμών στην ψηφιακή αρένα.

Ο υπεύθυνος τεχνολογίας και καινοτομίας της EBU, Marcello Lombardo (φωτογραφία), παρουσίασε επίσης τη λεπτομερή έρευνά του σχετικά με το σχετικό κόστος διανομής του ραδιοφώνου μέσω DAB, FM ή διαδικτύου, παρουσιάζοντας τα οικονομικά πλεονεκτήματα του ψηφιακού έναντι του αναλογικού, αποδεικνύοντας ότι η διανομή μόνο μέσω IP θα ήταν απαγορευτική, τόσο για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, όσο και για τους ακροατές. Σαφώς το ιδανικό είναι η διατήρηση της backbone εκπομπής, με την παράλληλη δημιουργία ελκυστικών low-data υβριδικών χαρακτηριστικών.

https://www.ebu.ch/news/2017/06/digital-radio-seminar-focusses-on-dab-advancement-in-the-balkans

 

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

TECHNISAT VIOLA 3

Η αγορά σήμερα

17-07-2019

TECHNISAT VIOLA 3

Ως αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων της Technisat στην Ελλάδα, η AMF Electronics διαθέτει στην αγορά το νέο φορητό ραδιόφωνο VIOLA 3. Πρόκειται για ένα φορητό ραδιόφωνο σε μέγεθος τσέπης, το οποίο υποστηρίζει το νέο πρότυπο επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής εκπομπής DAB+. Εκτός από τα ψηφιακά ραδιοφωνικά προγράμματα DAB+...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.