26/03/2019

Μυθοπλασία - Reality show, 1-0 στην τηλεθέαση

Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη
Πριν ένα χρόνο κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει πως το θεαματικό Survivor της τούρκικης εταιρείας παραγωγής του Ακτσούν Ιλιτζαλί θα αποτύγχανε. Κι όμως τη φετινή σεζόν όχι μόνο απέτυχε, αλλά συζητείται το ενδεχόμενο να κοπεί οριστικά από την οθόνη του ΣΚΑΙ! Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η δυναμική επιστροφή των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας...

Πριν ένα χρόνο κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίζει πως το θεαματικό Survivor της τούρκικης εταιρείας παραγωγής του Ακτσούν Ιλιτζαλί θα αποτύγχανε. Κι όμως τη φετινή σεζόν όχι μόνο απέτυχε, αλλά συζητείται το ενδεχόμενο να κοπεί οριστικά από την οθόνη του ΣΚΑΙ! Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η δυναμική επιστροφή των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας στην ελληνική TV. Μετά από τα γκρίζα χρόνια των μνημονιών στην ελληνική τηλεοπτική παραγωγή, ουσιαστικά μετά από οκτώ χρόνια, οι ελληνικές σειρές επέστρεψαν και αμέσως πήραν πίσω το κοινό τους. Αυτή τη στιγμή σε τέσσερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια προβάλλονται συνολικά 15 ελληνικές σειρές. Το παράδειγμα του ΑΝΤ1 είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Έχει τις περισσότερες, έξι συνολικά και είναι σχεδόν όλες τους πετυχημένες, έχοντας εξασφαλίσει πρωτιές στις μετρήσεις τηλεθέασης. Την πρωτιά στα ποσοστά τηλεθέασης της Nielsen συνεχίζουν και φέτος να έχουν οι 4 σειρές του Alpha, ενώ οι νέες σειρές, 4 συνολικά, στο Open δεν έχουν βρει το κοινό τους. Το σημαντικό που έχει φανεί τη φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι πως οι ελληνικές σειρές έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής από τα ριάλιτυ παιχνίδια. Ένα ριάλιτυ σόου μπορεί να φθάσει έως και 130.000 ευρώ το επεισόδιο, όταν οι ελληνικές σειρές κοστίζουν 80 με 90 χιλιάδες ευρώ το επεισόδιο. Επιπλέον, οι ελληνικές σειρές παράγουν πρόσθετη τηλεοπτική αξία, αφού μπορούν να επαναπροβληθούν πολλές φορές στη διάρκεια μιας σεζόν, ενώ τα ριάλιτυ παιχνίδια χάνουν εντελώς την αξία τους μετά την πρώτη προβολή. Γεγονός είναι πως από το σύνολο των δέκα και πλέον ριάλιτυ παιχνιδιών που προβάλλονται αυτή τη σεζόν στους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, μόλις δυο κρίνονται επιτυχημένα, το Master chef του Star και το Your face sounds familiar του ΑΝΤ1. Η επιτυχία των ελληνικών σειρών είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει και ο συσχετισμός στον ανταγωνισμό. Ο ΑΝΤ1 που την περυσινή χρονιά βρισκόταν στην 4η θέση του ημερήσιου πίνακα μετρήσεων, φέτος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον πάντα πρώτο σε τηλεθέαση Αlpha. Και ο ΣΚΑΙ που τα δυο τελευταία χρόνια βρέθηκε στην κορυφή τηλεθέασης, εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται σταθερά στην 3η θέση. Ήδη μειώθηκε ο χρόνος για το Survivor, ενώ για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν αναμένεται να μπει στην αγορά των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας και ο ΣΚΑΙ με ριμέικ παλαιότερων σειρών του Mega, όπως το «Λόγω Τιμής» της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, το «Κόκκινο Δωμάτιο» και η κωμική σειρά «Πολυκατοικία».

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.