Ειδήσεις . Media News
Τετάρτη, 29 Μαϊος 2019 | 12:39

Χαμένη στις εκλογές η ψηφιακή μετάβαση

Σε ένα περίπου μήνα κλείνει χρόνος από την κατάθεση της δέσμευσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τον Δεκέμβριο του 2020 το φάσμα των 700 MHz θα έχει παραδοθεί στις τηλεπικοινωνίες. Για αυτή τη δέσμευση, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές πλέον, έχει κατατεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (road map) με συγκεκριμένες ενέργειες...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Σε ένα περίπου μήνα κλείνει χρόνος από την κατάθεση της δέσμευσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι τον Δεκέμβριο του 2020 το φάσμα των 700 MHz θα έχει παραδοθεί στις τηλεπικοινωνίες. Για αυτή τη δέσμευση, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές πλέον, έχει κατατεθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (road map) με συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά του κράτους . Τι έγινε από αυτά μέσα σε δέκα μήνες; Τίποτε!

Η υποχρεωτική ψηφιακή μετάβαση της ελεύθερης τηλεόρασης κάτω από το φάσμα των 700 MHz βρίσκεται στις συμπληγάδες της πολιτικής των εκλογών και κατά παράδοση αυτής της χώρας, τίποτε δεν κινείται προεκλογικά. Επίσημα, τυπικά και θεσμικά φυσικά. Γιατί παρασκηνιακά όλο και κάτι γίνεται. Όπως θα διαβάσετε και στα ρεπορτάζ, το αρμόδιο υπουργείο κάλεσε τους φορείς της αγοράς, ήτοι τους δυο παρόχους δικτύου ΕΡΤ και Digea, την ΕΕΤΤ και τους εκπροσώπους της κινητής για μια «άτυπη» συνάντηση. Σαν αυτή που είχε γίνει ένα ακριβώς χρόνο πριν για να τους ανακοινωθεί ποιος περίπου θα είναι ο νέος ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων που προβλεπόταν πως θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2018! Σε αυτή τη νέα συνάντηση απλώς τους ανακοινώθηκαν οι 7 κατοχυρωμένες συχνότητες που θα διατεθούν στη 2η Ψηφιακή Μετάβαση και τους έδειξαν τα πλάνα μετάβασης.

Ακόμη όμως δεν υπάρχει η επίσημη απόφαση για το Τ2 που όλοι θεωρούμε δεδομένο, όπως δεν υπάρχουν οι παράμετροι εκπομπής σήματος, όπως δεν υπάρχει το πρότυπο κωδικοποίησης . Θα είναι MPEG-4 ή θα είναι HEVC που θα μπορεί μελλοντικά να στηρίξει και εκπομπή 4Κ; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν καθορίζει μόνο το ύψος των επενδύσεων για τους δυο παρόχους δικτύου, αλλά επηρεάζει και τους καταναλωτές πολίτες. Οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι, ακόμη κι αν διαθέτουν τηλεοπτική συσκευή λήψης T2, μπορεί να μην λαμβάνουν ψηφιακό σήμα χωρίς αποκωδικοποιητή!

Τα «ψιλά», για τους πολιτικούς προϊστάμενους γράμματα, που αφορούν τους πολίτες, μάλλον δεν ενδιαφέρουν κανέναν αυτή τη στιγμή, μιας και προέχει η προεκλογική περίοδος, στη διάρκεια της οποίας ικανοποιήθηκε το αίτημα των περιφερειακών καναλιών να μειωθεί ο φόρος τηλεόρασης από το 20% στο 5%. Θάφτηκε όμως το θέμα της αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών! Κι έτσι προχωράμε προς τη 2η ψηφιακή μετάβαση με πολλές πάλι κατηγορίες τηλεοπτικών σταθμών, όπως έγινε το 2008 και το 2014. Τους 5 και σύντομα 6 πανελλαδικούς σταθμούς που διαθέτουν τηλεοπτική άδεια και καθαρούς κανόνες λειτουργίας και τους 100 και πλέον περιφερειακούς ανά την Ελλάδα που παραμένουν χωρίς αδειοδότηση.

Και σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία όμως υπάρχουν δυο ταχύτητες καναλιών. Τα κανάλια της Αττικής και τα μεγάλα περιφερειακά και τα μικρότερα που στηρίζουν το όποιο πρόγραμμα τους σε αναμετάδοση εκπομπών από άλλα περιφερειακά της Αττικής. Οι δυο πάροχοι δικτύου άκουσαν για την απόφαση μετακίνησης στο φάσμα, αλλά γκρινιάζουν και δικαίως πως δεν θα προλάβουν να μετακινηθούν ως το Καλοκαίρι του 2020. Μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαϊου δεν εκδόθηκε καμία αναγκαία πράξη, ούτε το Τ2, ούτε ο χάρτης, ούτε καν η διαβούλευση με την ΕΕΤΤ.

Μετά από αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν γρήγορες κινήσεις . Γιατί τον Οκτώβριο [Σημείωση: πλέον τον Ιούλιο] θα έχουμε πάλι εκλογές, τις βουλευτικές αυτή τη φορά . . . Οι πάροχοι δικτύου, όπως λένε, θέλουν χρόνο τόσο για την αναβάθμιση των πομπών τους σε Τ2 σε ότι αφορά στη Digea, όσο και για την αγορά νέων ψηφιακών πομπών σε ότι αφορά την ΕΡΤ. Το κράτος πάντως τα έχει όλα έτοιμα . . . Στα χαρτιά! Προβλέπει πως θα αρχίσει η μετακίνηση της ελεύθερης τηλεόρασης στις αρχές του 2020 και θα ολοκληρωθεί ως το Καλοκαίρι. Για αυτό και φρόντισε να βάλει στον προϋπολογισμό του 2020 έσοδα 400 εκατ . ευρώ από τη διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος 2, δηλαδή την πώληση των 700 MHz .

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, τεύχος Ιουνίου 2019

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DM303L HD

Η αγορά σήμερα

27-08-2019

DM303L HD

Έφτασε στην AMF Electronics ο νέος ψηφιακός διαμορφωτής DM303L HD. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώνει ένα HDMI σήμα από οποιαδήποτε πηγή σε DVB-T επίγειο ψηφιακό κανάλι της μπάντας των UHF ή VHF, ώστε να μπορεί αυτό να διανεμηθεί μέσω του ομοαξονικού δικτύου. Δίνει ποιότητα εικόνας Full HD με ανάλυση 1080p, ενώ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Τεύχος 132

28-08-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 132

Το νέο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το έβδομο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Οι δοκιμές του νέου τεύχους ξεκινάνε με το άρθρο για το επαγγελματικό headend ENGEL MS4400FTA, που είναι εξοπλισμένο με τέσσερα ανεξάρτητα διπλά tuners και κάνει επαγγελματική διανομή τηλεοπτικού σήματος σε χώρους φιλοξενίας, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ομοαξονική καλωδίωση. Είναι ένα micro headend της Engel που έχει δυνατότητα να διαχειρίζεται τέσσερα DVB-S/S2/T/T2/C σήματα και να αποδίδει στην έξοδο τέσσερα ρυθμιζόμενα DVB-T/C κανάλια. Υποστηρίζει τεχνολογία “pool” που παρέχει τεράστια ευελιξία στην επιλογή προγραμμάτων, ενώ τα δύο ενσωματωμένα ανεξά...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.