Συζητήσεις στο satleo

Οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί στην Ελλάδα
Latinsoapsfever | 9-December-2019 | 23:48:09

Λήψη Astra 2 & Eutelsat 28A (28.2° & 28.5° East)
arva | 9-December-2019 | 22:06:09

Οι Τηλεοπτικοί Σταθμοί στην Ελλάδα
bill82 | 9-December-2019 | 21:43:09

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
giannis 6 | 9-December-2019 | 18:40:09

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
achilleas1978 | 9-December-2019 | 18:30:09

Ειδήσεις . Media News
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 | 12:16

Από το «μαύρο» στο «γκρίζο» στην ΕΡΤ

Εντός της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μεταφορά του ραδιοτηλεοπτικού σήματος και μετάδοσης μέσω IP πρωτοκόλλου. Μια συζήτηση που μετράει τουλάχιστον δυο χρόνια και στην ΕBU ανάμεσα στους μεγάλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Αιτία φυσικά η συνεχής απώλεια ελεύθερου φάσματος το οποίο παραχωρείται σταδιακά στις τηλεπικοινωνίες...
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Εντός της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μεταφορά του ραδιοτηλεοπτικού σήματος και μετάδοσης μέσω IP πρωτοκόλλου. Μια συζήτηση που μετράει τουλάχιστον δυο χρόνια και στην ΕBU ανάμεσα στους μεγάλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς. Αιτία φυσικά η συνεχής απώλεια ελεύθερου φάσματος το οποίο παραχωρείται σταδιακά στις τηλεπικοινωνίες για ολοένα και νεότερες –ακριβότερες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η κατοχύρωση του ελεύθερου τηλεοπτικού σήματος μέχρι και το φάσμα των 700ΜHz ως το 2026 δεν έχει εφησυχάσει-και δικαίως- τις ηγεσίες της ελεύθερης τηλεόρασης. Στις χώρες της Ευρώπης μάλιστα η συζήτηση αυτή γίνεται από κοινού και σε συνεργασία με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν αναθέσει τα ηνία στην έρευνα και τις πρωτοβουλίες στην EBU.

Στο απόηχο των σημαντικών αυτών εξελίξεων στην Ελλάδα κινείται μόνο η ΕΡΤ. Μόνη της, χωρίς καμία στήριξη κρατική ή της αγοράς, εσχάτως και υπό την απειλή ενός νέου «λουκέτου» αν και εφόσον γίνει γίνει κυβέρνηση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτα όμως η είδηση. Η ΕΡΤ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο διεξάγει μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα αναμένονται πιθανώς και εντός Ιουλίου για τη μετάβαση της μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού σήματος μέσω IP πλατφόρμας. Η έρευνα αυτή διεξάγεται, σύμφωνα με πληροφορίες μας, παράλληλα με την έρευνα για το νέο business plan που έχει αναθέσει η διοίκηση της ΕΡΤ στην Grant Thornton. Μια διαδικασία που όπως όλα δείχνουν κινδυνεύει να γκρεμιστεί με πάταγο εξαιτίας των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή.

Δυστυχώς για τη χώρα, την αγορά, αλλά και για τους τηλεθεατές, η ΕΡΤ μετά την επάνοδο της το 2015, δυο χρόνια από το βίαιο λουκέτο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τον Ιούνιο του 2013, δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως δημόσια ραδιοτηλεόραση. Αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να αντιμετωπίζεται από τα δυο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της χώρας, σαν ένας τηλεοπτικός προπαγανδιστικός μηχανισμός. Ανάλογα με την ιδεολογία και την πολιτική της κάθε κυβέρνησης, επιβάλλεται ένα διαφορετικό μοντέλο εξέλιξης. Η Ν.Δ. θεωρεί και το δηλώνει πως δεν χρειάζεται η χώρα πολλά κρατικά κανάλια. Μόλις πρόσφατα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ, καλεσμένοι στα πλατό ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, περιέγραψαν το σχέδιο της πιθανής επόμενης κυβέρνησης. Μείωση του ανταποδοτικού τέλους και μείωση λειτουργιών της ΕΡΤ. Το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ παρέμεινε από το 2015 όσο είχε καθορίσει η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για ένα μόνο κρατικό κανάλι τη ΝΕΡΙΤ στα 3 ευρώ. Για αυτό και υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό και σημαντικές τεχνικές ειδικότητες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε την επάνοδο της ΕΡΤ με περισσότερες λειτουργίες «δημοσίου συμφέροντος», περισσότερα προγράμματα, αλλά το έπραξε με μερική ιδιωτικοποίηση τους. Σχεδόν όλη η λειτουργία της ΕΡΤ από την παραγωγή, τη μετάδοση, την κάλυψη, την ηχοληψία, το μοντάζ, την ενημέρωση, την ψυχαγωγία, πραγματοποιείται με εξωτερικές αναθέσεις. Στο πρόγραμμα κυριαρχούν οι αναθέσεις σε εξωτερικές εταιρείες και αθλητικά προγράμματα. Την 3ετία 2018-2020 έχει πραγματιστεί κονδύλι ύψους 70 εκατ. ευρώ μόνο για αθλητικά γεγονότα με το ποδόσφαιρο να παίρνει τα 50 από αυτά.

Τι θα συμβεί λοιπόν με όλα αυτά τα «δεσμευμένα» με συμφωνίες, προγράμματα αν η νέα κυβέρνηση επιβάλλει αντί για «μαύρο» στην ΕΡΤ «γκρίζο» στις λειτουργίες της; Αν αντί για τα 4 σημερινά τηλεοπτικά προγράμματα θα μπορεί να στηρίζει –λόγω μείωσης εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος- μόνο ένα τηλεοπτικό κανάλι; Ποιος άλλος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μπορεί ή θέλει να πληρώσει τα ακριβά αθλητικά προγράμματα;

Η μάχη για τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της ΕΡΤ παραμένει ανοιχτή και το επόμενο διάστημα και δυστυχώς το μόνο που δεν τίθεται στο επίκεντρο της διαμάχης είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Ματίνα Παπαχριστούδη

Editorial, ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Ιούλιος 2019

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

DST 106

Η αγορά σήμερα

04-12-2019

DST 106

Το DST 106 είναι ένα IP σύστημα κεντρικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης, το οποίο προσφέρει έως 100 ελεύθερα δορυφορικά κανάλια μέσω streaming, από δύο δορυφόρους επιλογής του ξενοδοχείου. Το πακέτο περιλαμβάνει τη μονάδα sdi480 της TERRA, η οποία καλύπτεται με 4 χρόνια εγγύησης και δυνατότητα...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 135

Τεύχος 135

20-11-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 135

Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το ένατο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με θέματα τεχνολογίας, με ένα αφιέρωμα στη νέα αθλητική πλατφόρμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς και με δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Κεντρικό θέμα του νέου τεύχους αποτελεί το αφιέρωμα στην PAOK TV, τη νέα πλατφόρμα μετάδοσης όλων των εντός έδρας αγώνων ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Έπειτα από την πολυετή παραμονή των ομάδων στην κοινή τηλεοπτική στέγη της Nova και την είσοδο από πέρυσι της ΕΡΤ στις ζωντανές μεταδόσεις αγώνων της Super League, έρχεται πλέον το PAOK TV για να αλλάξει τα τηλεοπτικά δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Η διαδικτυακή πλατφόρμα PAOK TV ανήκει στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία γίνεται η πρώτη στα χρονικά ομάδα της χ...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.