24/06/2019

Τα ανοιχτά θέματα της ψηφιακής TV μετά τις εκλογές

Άγνωστη παραμένει η τύχη της προετοιμασίας της χώρας για την απελευθέρωση του τηλεοπτικού φάσματος των 700MHz και την απόδοση των συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες για το 5G ως τον Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι και τη διάλυση της Βουλής στις 10 Ιουνίου δεν είχαν εκδοθεί οι υποχρεωτικές και αναγκαίες νομικές πράξεις, ώστε οι δυο πάροχοι δικτύου της ΕΡΤ και της Digea να προχωρήσουν στη μετάβαση...

Άγνωστη παραμένει η τύχη της προετοιμασίας της χώρας για την απελευθέρωση του τηλεοπτικού φάσματος των 700MHz και την απόδοση των συχνοτήτων στις τηλεπικοινωνίες για το 5G ως τον Δεκέμβριο του 2020. Μέχρι και τη διάλυση της Βουλής στις 10 Ιουνίου δεν είχαν εκδοθεί οι υποχρεωτικές και αναγκαίες νομικές πράξεις, ώστε οι δυο πάροχοι δικτύου της ΕΡΤ και της Digea να προχωρήσουν στη μετάβαση του Τ2 και τις χρονοβόρες διαδικασίες εξασφάλισης αδειών για τα κέντρα εκπομπής. Έχουν μεν στα χέρια τους τα σχέδια, τόσο του νέου χάρτη συχνοτήτων με τα 167 σημεία εκπομπής, αλλά δεν υπάρχουν οι τεχνικοί παράμετροι και φυσικά η απόφαση για το Τ2. Το πάγωμα όλων εξελίξεων για τη 2η Ψηφιακή Μετάβαση δεν είναι το μόνο. Μετέωρο έμεινε το πρόγραμμα της καθολικής κάλυψης της χώρας, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι την 19η Αυγούστου και κανείς δεν ξέρει αν μια νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα επιδότησης των 24 εκατ. ευρώ. Στα συρτάρια έμεινε επίσης το σχέδιο νόμου για τις κεραίες, το οποίο θα οδηγούσε στην απεμπλοκή των χιλιάδων αιτήσεων που υπάρχουν στην ΕΕΤΤ. Ο Οδικός χάρτης (national road map) που είχε υποβάλλει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τον Ιούλιο του 2018 στην Κομισιόν δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο. Για αυτό και στην τηλεόραση εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το πως και κυρίως πότε,  θα προχωρήσει η απελευθέρωση του φάσματος. Η δέσμευση της χώρας έναντι της ΕΕ είναι να έχει ολοκληρωθεί η απόδοση του φάσματος των 700 MHz τον Δεκέμβριο του 2020. Έχουν προϋπολογισθεί μάλιστα έσοδα από αυτό ύψους 400 εκατ. ευρώ! Είναι πια πολύ πιθανόν η Ελλάδα μετά τις εκλογές να ζητήσει παράταση της απόδοσης φάσματος, όπως έκανε πρόσφατα η Ιταλία, η οποία ζήτησε χρόνο ως το 2021 μόνο για το εσωτερικό της χώρας.

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.