Συζητήσεις στο satleo

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
panos456 | 20-January-2020 | 3:52:20

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
panos456 | 20-January-2020 | 3:48:20

Ψηφιακή λήψη - Τηλεόραση γενικά (DVB-T/T2)
NetSurfer_g7 | 20-January-2020 | 1:54:20

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
robi1994 | 20-January-2020 | 1:13:20

Αναλογική λήψη - Ραδιόφωνο
robi1994 | 20-January-2020 | 1:00:20

Ειδήσεις . Media News
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019 | 12:19

Με παλιά πολιτικά υλικά η μετάβαση στα ΜΜΕ

Μετά από αρκετούς μήνες ενημερωτικής άπνοιας για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά οι «ειδήσεις» πέφτουν βροχή. Θεσμικά και επιχειρηματικά. Τόσο για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, όσο και για τα ιδιωτικά, ελεύθερα και συνδρομητικά, αλλά και για τον Τύπο και τα πρόσωπα του.
Γράφτηκε από: Ματίνα Παπαχριστούδη

Μετά από αρκετούς μήνες ενημερωτικής άπνοιας για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά οι «ειδήσεις» πέφτουν βροχή. Θεσμικά και επιχειρηματικά. Τόσο για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, όσο και για τα ιδιωτικά, ελεύθερα και συνδρομητικά, αλλά και για τον Τύπο και τα πρόσωπα του.

Καταγράφουμε εν συντομία όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις με τη σημείωση πως ο χώρος της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς βρίσκεται σε μετάβαση για μια νέα περίοδο. Μετάβαση όμως που γίνεται με παλιά πολιτικά υλικά. Και εννοούμε τη θεσμική, αλλά και πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ότι έχει να κάνει με ενημέρωση ελέγχεται ασφυκτικά από το μέγαρο Μαξίμου, όπως συμβαίνει δεκάδες χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις. Μόνο ένα παράδειγμα. Πριν λίγες ημέρες πέρασαν και τυπικά οι θέσεις και το προσωπικό της γενικής γραμματείας ενημέρωσης από το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς της. Ήτοι, η ΕΡΤ, τα περιφερειακά Μέσα, η κρατική διαφήμιση, το ΑΠΕ.

Σε θεσμικό επίπεδο πρωταγωνιστής ήταν το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που είναι πλέον νόμος του κράτους. Καθορίζει τους νέους όρους για την αδειοδότηση των κεραιών, προβλέπει τη δημιουργία Πάρκων κεραιών, ρυθμίζει την «προσωρινή νομιμότητα» των μη αδειούχων ραδιοφωνικών σταθμών. Κυρίως όμως ανοίγει το δρόμο να εισέλθουν στα ΜΜΕ funds χωρίς ονοματεπώνυμο! Η διάταξη της κατάργησης υποχρέωσης της ονομαστικοποίησης των μετοχών για τα ΜΜΕ, η οποία προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην αντιπολίτευση, εκτιμήθηκε ως δώρο στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών. Προσωπική μας άποψη είναι πως είναι δώρο στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των νέων μορφών τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, των διαφόρων on demand και τύπου netflix υπηρεσιών που θα προκύψουν από τις ορατές συμμαχίες των εγχώριων μιντιαρχών με επιχειρηματικά funds που επενδύουν γενικά μέσω πληθώρας offshore εταιρειών.

Πάντα στον αναπτυξιακό νόμο δίνεται ένα ακόμη σοβαρό «δωράκι» στην τηλεοπτική αγορά. Εξαιρείται η απαγόρευση υπαγωγής στους επενδυτικούς νόμους, πρακτικά θα μπορεί η ενημέρωση κάθε είδους και Μέσου, το τηλεμάρκετινγκ, τα ριάλιτυ των ιδιωτικών Μέσων να επιδοτούνται από το κράτος ή από τα κοινοτικά κονδύλια! Η διάταξη σε ότι αφορά ειδικά την ιδιωτική τηλεόραση εκτιμάται πως αντίκειται στο Κοινοτικό δίκαιο.  

Στην αγορά η είδηση είναι η εκπομπή του One Channel του Βαγγέλη Μαρινάκη που μπαίνει στον ανταγωνισμό των 4 πανελλαδικών σταθμών με αξιώσεις... Mega. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας αποκτά –όπως όλα δείχνουν- τη Forthnet, θα κατέχει δηλαδή και συνδρομητική τηλεόραση και τηλεφωνία!

Σε λίγες μέρες αναμένεται και η δημοπρασία για την περιουσία του πρώην Mega, όπου η ταινιοθήκη του καναλιού έχει μετατραπεί σε «Ιερό Δισκοπότηρο» για όλους τους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Όπως είδηση είναι και η μεγάλη επιτυχία στις μετρήσεις Nielsen των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας. Η παραγωγή πρωτότυπου ελληνικού προγράμματος επιδοτείται πλέον και το αποτελέσμα δικαιώνει τους εμπνευστές του νόμου των ενισχύσεων.

Τέλος υπάρχουν και οι εξελίξεις στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Η ΕΡΤ θα ανανεωθεί μόνο στην ενημέρωση με τις προσθήκες νέων εκπομπών, όπως της Όλγας Τρέμη. Για το πρόγραμμα υπάρχουν μεγάλα σχέδια για σειρές και ψυχαγωγία. Πριν όμως από αυτά προωθείται η αλλαγή οργανογράμματος για τη μείωση των θέσεων εργασίας, όπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ του περιοδικού.

Ματίνα Παπαχριστούδη 

Editorial - ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Νοέμβριος 2019

Κατηγορία Media News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

FAGOR mini DIF/DES/DIS

Η αγορά σήμερα

08-01-2020

FAGOR mini DIF/DES/DIS

Σε διαθεσιμότητα από την AMF Electronics οι νέες σειρές splitters DIF, DES και DIS της Fagor. Πρόκειται για ποιοτικούς διακλαδωτές και διαχωριστές TV/SAT σημάτων που παρέχουν ευκολία και ταχύτητα στην εγκατάστασή τους, λόγω της δυνατότητας άμεσης σύνδεσης των καλωδίων σε αυτά, χωρίς να απαιτείται κονέκτορας.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 136

Τεύχος 136

17-12-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 136

Το νέο τεύχος Ιανουαρίου 2020 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το ένατο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, με θέματα τεχνολογίας, με ένα αφιέρωμα στη νέα αθλητική πλατφόρμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς και με δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Το αφιέρωμα στη νέα πλατφόρμα Cosmote TV OTT αποτελεί το κεντρικό θέμα του νέου τεύχους! Η COSMOTE TV λανσάρει στην ελληνική αγορά τη νέα Over The Top υπηρεσία της, την οποία και δοκίμασε πρώτη η Ψηφιακή Τηλεόραση για να σας την παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια! Η νέα αυτή υπηρεσία είναι σχεδιασμένη στα πρότυπα του Netflix για την πρόσβαση σε On Demand περιεχόμενο, προσφέροντας όμως και Live TV με τα κανάλια της COSMOTE TV, μέσα από το ίδιο περιβάλλον χρήσης. Χρησιμοποιεί Android TV Box που...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.