24/07/2020

Άρης: Περιήγηση στον κόκκινο πλανήτη σε ανάλυση 4K

Παρότι το 2020 αρκετές ακόμα κάμερες ασφαλείας έχουν ελάχιστη ανάλυση, οι εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη συναρπάζουν με την εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια και λεπτομέρειά τους. Μία τηλεοπτική «ξενάγηση» στον πλανήτη Άρη σε ανάλυση 4K είναι μάλλον από τους καλύτερους τρόπους να περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο.

Παρότι το 2020 αρκετές ακόμα κάμερες ασφαλείας έχουν ελάχιστη ανάλυση, οι εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη συναρπάζουν με την εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια και λεπτομέρειά τους.

Μία τηλεοπτική «ξενάγηση» στον πλανήτη Άρη σε ανάλυση 4K είναι μάλλον από τους καλύτερους τρόπους να περάσεις τον ελεύθερό σου χρόνο.

Η βρετανική εταιρεία ντοκιμαντέρ ElderFox δημκοσίευσε πλάνα υψηλής ευκρίνειας από τον Άρη. Το βίντεο αποτελεί ουσιαστικά ένα μωσαϊκό με εικόνες που τραβήχτηκαν από τα τρία οχήματα της ΝASA που έφτασαν στον πλανήτη: το Curiosity, το Spirit και το Opportunity.

Η παρουσίαση του άψυχου τοπίου του πλανήτη είναι τόσο ρεαλιστική που ο αφηγητής την αποκαλεί ως «την πιο ζωντανή εμπειρία του να βρίσκεσαι στον Άρη».

Ουσιαστικά, κάθε εικόνα αποτελεί ένα πανόραμα δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι πρόκειται για βίντεο. Το λεγόμενο πανόραμα Glen Torridor περιέχει πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια πίξελ και δημιουργήθηκε από περισσότερες από 1.000 διαφορετικές εικόνες που τραβήχτηκαν από το Curiosity μέσα σε μια βδομάδα το 2019. Η ElderFox αποκάλεσε το αποτέλεσμα ως «το μεγαλύτερο μωσαϊκό που φτιάχτηκε ποτέ».

Όπως εξηγεί ο αφηγητής παρόλο που οι κάμερες πάνω στα οχήματα ήταν από τις καλύτερες της εποχής τους, τα δεδομένα που μπορούν να σταλούν πίσω στη Γη είναι πολύ δύσκολο να σταλούν ως βίντεο.

Παράλληλα, ο ουρανός του Άρη ο οποίος στην πραγματικότητα είναι κοκκινωπός και θολός μοιάζει από κίτρινος έως μπλε σε άλλα πλάνα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του επαναχρωματισμού των εικόνων ώστε να βοηθηθούν οι γεωλόγοι στον εντοπισμό πετρωμάτων.

Το Curiosity αποτελεί το μόνο όχημα που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στον Άρη. Το Spirit και το Opportunity που ανακάλυψαν αποδείξεις πως κάποτε υπήρχε τρεχούμενο νερό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, είναι εκτός λειτουργίας από το 2011 και 2019 αντίστοιχα. Η ΝASA θα στείλει ένα νέο όχημα στον Άρη στις 30 Ιουλίου το λεγόμενο Perseverance.

 

Πηγή: sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 24/7/2020)

Κατηγορία News HDTV

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.