24/02/2020

Δημοπρασία για το 5G ως το τέλος του 2020

Με multi-band δημοπρασία θα γίνουν τα πρώτα βήματα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G.

Με multi-band δημοπρασία θα γίνουν τα πρώτα βήματα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G στα τέλη του 2020 με το βασικό φάσμα για την ανάπτυξη του 5G.

Ακολουθώντας τον νέο 5G Roadmap, η απελευθέρωση της περιοχής των 700 MHz, που σήμερα χρησιμοποιείται για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, θα ολοκληρωθεί στο 3ο τρίμηνο του 2021.

Αυτά είπε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης σε συνάντηση με εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Όπως εξήγησε, ο οδικός χάρτης για τα δίκτυα 5ης γενιάς, που δεν υπήρχε όταν ανέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωράει ήδη σε άμεσο συντονισμό με τη DIGEA και την ΕΡΤ βάσει συγκεκριμένου πλάνου πλήρους μετάβασης.

Η πρώτη φάση της διαδικασίας δημοπράτησης του φάσματος από την ΕΕΤΤ αφορά στις άδειες στα 3,5 GHz (βασικό φάσμα για το 5G) και στα 26 GHz, μαζί με την ανανέωση των UMTS αδειών στα 2,1 GHz.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση της ΕΕΤΤ για τη διαγωνιστική διαδικασία του φάσματος, η οποία αφορά τις τιμές εκκίνησης, τους περιορισμούς δικαιωμάτων, εάν θα γίνουν ταυτόχρονοι γύροι κλπ.

Σχετικά με τα έσοδα από τη δημοπράτηση του φάσματος, όπως έχει αναφέρει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει πρόθεση να μεγιστοποιηθούν, αλλά να προωθηθούν οι σχετικές επενδύσεις. Επισημαίνεται δε ότι βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας τα έσοδα από τη διάθεση του φάσματος θα διατεθούν για την κάλυψη του δημοσίου χρέους.

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.