23/04/2020

Προς κλείσιμο οδεύουν τα κοινοτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας

Ένα πολύ μεγάλο πλήγμα ετοιμάζεται να δεχτεί ο χώρος των πολυπολιτισμικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού οι άδειες των τηλεοπτικών καναλιών Channel 31 της Μελβούρνης και Channel 44 της Αδελαΐδας δεν έχουν ανανεωθεί κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί μέχρι τις 30/6, τότε θα αναγκαστούν...ησης των σταθμών”.

Ένα πολύ μεγάλο πλήγμα ετοιμάζεται να δεχτεί ο χώρος των πολυπολιτισμικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αφού οι άδειες των τηλεοπτικών καναλιών Channel 31 της Μελβούρνης και Channel 44 της Αδελαΐδας δεν έχουν ανανεωθεί κι αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί μέχρι τις 30/6, τότε θα αναγκαστούν να σταματήσουν να εκπέμπουν.

Τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν τον δρόμο των άλλων κοινοτικών τηλεοπτικών δικτύων σε Σίδνεϊ (TVS), Μπρίσμπαν (Bris31) και Περθ (WTV), τα οποία έχουν ρίξει τις κεραίες τους από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο λόγος πίσω από το κλείσιμο των σταθμών είναι η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας, αφού πρόκειται για κανάλια τα οποία εκπέμπουν δωρεάν, με την Κυβέρνηση να τους ωθεί προς την δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας από το 2014 κιόλας.

Ωστόσο οι άδειες λειτουργίας τους πάντοτε επεκτείνονταν, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, μέχρι τώρα.

Τα κανάλια αυτά αποτελούσαν μια “δεξαμενή” τηλεοπτικών ταλέντων αφού παρείχαν την δυνατότητα σε αρκετούς φοιτητές, ερασιτέχνες κι εθελοντές να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της τηλεόρασης υπό πραγματικές συνθήκες, ώστε μετέπειτα να μπουν κανονικά στον επαγγελματικό χώρο.

Μιλώντας για το θέμα στον “Νέο Κόσμο”, ο παραγωγός της εκπομπής “The AFL Footy Show” που εκπέμπει από το Channel 31 κι άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της κοινοτικής τηλεόρασης, Φοίβος Αντωνίου, έκανε λόγο για τεράστια οπισθοδρόμηση:

“Είναι πολύ θλιβερό που βλέπουμε (το κανάλι) να φεύγει, βρίσκεται στις ζωές μας για χρόνια και νομίζω πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αφαιρεί όλη την κοινοτική τηλεόραση από την χώρα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω με δεδομένο ό,τι όλοι έδω κάνουμε κινήσεις για την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας αλλά και την ανάπτυξή της”.

Ωστόσο, ο κ. Αντωνίου άφησε ανοιχτό κι ένα “παραθυράκι” ελπίδας πως μπορεί οι συγκεκριμένοι σταθμοί να παραμείνουν ζωντανοί:

“Πλεόν και ο σταθμός της Αδελαΐδας (Channel 44) ακολουθεί την ίδια πορεία με αυτούς του Σίδνεϊ, της Δυτικής Αυστραλίας και του Περθ, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη κάποια επίσημη εντολή. Κι έχουμε γράψει στον αρμόδιο Υπουργό, ακόμα και εγώ ο ίδιος προσωπικά έχω στείλει επιστολή, γιατί θεωρούμε πως ίσως τώρα είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για να μας απαντήσουν με όλα όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό. Θεωρώ πως πρόκειται απλά για μια παράλειψη από πλευράς Υπουργείου να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα τη στιγμή που έχουν τόσα άλλα γύρω τους. Ευελπιστώ να έχουμε δίκιο και πως σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια άλλη είδους κουβέντα σχετικά με το που βρισκόμαστε και το τι μπορούμε να κάνουμε”.

Πάντως, λίγες ελπίδες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφήνει η επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Υπουργείου για θέματα Επικοινωνιών, Διαδικτυακής Ασφάλειας και Τεχνών, στην οποία τονίζεται η συνεχής υποστήριξη που παρείχε η Κυβέρνηση προς τα κοινοτικά δίκτυα τα τελευταία χρόνια:

“Τα υπολειπόμενα κοινοτικά τηλεοπτικά δίκτυα γνωρίζουν πολύ καλά την θέση της Κυβέρνησης από το 2014”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Η κοινοτική τηλεόραση δέχθηκε οικονομική υποστήριξη από την Κυβέρνση το 2018 προκειμένου να βοηθηθεί με την μεταφορά προς τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Είχαν παραπάνω από αρκετό χρόνο ώστε να ολοκληρώσουν την μεταφορά αυτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 και το σημαντικό αυτό έργο πλέον βρίσκεται στα χέρια της διοίκησης των σταθμών”.

Πηγή: neoskosmos.com

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.