03/06/2020

Η Κίνα κατασκεύασε τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο για να αναζητήσει εξωγήινους

Η Κίνα σύντομα θα συμβάλει σημαντικά στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής. Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Science and Technology Daily αναφέρει πως το ραδιοτηλεσκόπιο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) θα αρχίσει να αναζητά εξωγήινα σήματα τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Το ραδιοτηλεσκόπιο FAST εκτός από εξερεύνηση του σύμπαντος θα σαρώνει τους ουρανούς για εξωγήινη ζωή.

Η Κίνα σύντομα θα συμβάλει σημαντικά στην αναζήτηση της εξωγήινης ζωής. Το κρατικό μέσο ενημέρωσης Science and Technology Daily αναφέρει πως το ραδιοτηλεσκόπιο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) θα αρχίσει να αναζητά εξωγήινα σήματα τον προσεχή Σεπτέμβρη. Το τηλεσκόπιο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του τον προηγούμενο Ιανουάριο για χρήση σε διάφορα επιστημονικά projects. Αυτή την περίοδο βρίσκεται εν μέσω αναβαθμίσεων που θα μπορούσαν να μειώσουν τις παρεμβολές ώστε να είναι αποτελεσματικότερο κατά την αναζήτηση.

Το FAST έχει διάμετρο 500 μέτρων αν και στον δέκτη εστιάζουν τα 300 μέτρα, ανά πάσα στιγμή. Ο επικεφαλής επιστήμονας Zhang Tongjie τόνισε ότι η αναζήτηση δεν πρέπει να διακόπτει τις τακτικές επιστημονικές αποστολές. Οπότε, για την ώρα τουλάχιστον, ίσως να μην δούμε γρήγορα τα αποτελέσματα της αναζήτησης. Αν και υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα υποψήφια εξωγήινα σήματα που θα μπορούσε να εστιάσει το τηλεσκόπιο, σύμφωνα με τον Zhang, δεν περιμένει κάποιο από αυτά να μας φέρει σε επαφή με νοήμονα ζωή.

Συνήθως, τα διακριτά ραδιοσήματα προέρχονται από πάλσαρς (αστέρες νετρονίων με ισχυρό μαγνητικό πεδίο που περιστρέφονται ταχύτατα γύρω από άξονα και καθώς τους παρατηρούμε από τη Γη, καταγράφονται αλληλουχία περιοδικών παλμών) ή τυχαία ραδιοσήματα έξω από τον γαλαξία μας. Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχει εξωγήινη ζωή που εκπέμπει ραδιοσήματα, το FAST θα αυξήσει τις πιθανότητες να τα λάβουμε, δεδομένου ότι είναι σε απόσταση όπου αυτό είναι εφικτό.

ΠΗΓΗ: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/6/2020)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.