Skip to main content
23 Ιουνίου 2020 15:24

Γιατί οι συνωμοσιολόγοι τα έχουν βάλει με το 5G

admin ajax.php?action=kernel&p=image&src=%7B%22file%22%3A%22wp content%2Fuploads%2F2022%2F04%2F0d56d5f75fc424ffec370b89a2a8d076 XL

Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, η είσοδος της 5G τεχνολογίας στη ζωή μας συνοδεύεται από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Πιο πρόσφατο το αφήγημα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το οποίο το δίκτυο αυτό προκάλεσε και την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και αβάσιμη, η θεωρία βρήκε τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης…

Παρά τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της, η είσοδος της 5G τεχνολογίας στη ζωή μας συνοδεύεται από φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Πιο πρόσφατο το αφήγημα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το οποίο το δίκτυο αυτό προκάλεσε και την πανδημία του κορωνοϊού.

Αν και αβάσιμη, η θεωρία βρήκε τέτοια απήχηση που οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωσή της, μετά από ένα σπιράλ επιθέσεων σε πύργους κινητής τηλεφωνίας.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών απάντησε στη φήμη λέγοντας: «Η τεχνολογία 5G ΔΕΝ προκαλεί κορωνοϊό» ενώ Βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι την αποκάλεσαν «τρελή θεωρία».

Η θεωρία που επιχειρεί να συνδέσει την πανδημία με το 5G είναι παντελώς παράλογη. Η ασθένεια Covid-19 προκαλείται από ένα μεταδοτικό ιό και μεταδίδεται ακόμη και σε περιοχές του κόσμου όπου η τεχνολογία 5G δεν έχει φτάσει ακόμη.

Τέτοιες θεωρίες όμως δεν είναι νέες. Οι ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του 5G στην υγεία εξαπλώνονταν και πριν την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, και αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι.

«Υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας; Η σύντομη απάντηση είναι ‘όχι’», λέει ο Κρις Κόλινς, καθηγητής και διευθυντής ερευνών στο τμήμα ραδιολογίας στο University School of Medicine της Νέας Υόρκης.

«Αν οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την τεχνολογία των σύγχρονων κινητών, θα πρέπει να ανησυχούν ακόμη λιγότερο για το 5G».

Τι είναι το 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας ταχύτητες πιο γρήγορες από ποτέ αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε smartphones και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 5G δίκτυο θα μπορεί να προσφέρει συνδέσεις έτη φωτός πιο γρήγορες από τις τρέχουσες συνδέσεις, με τις μέσες ταχύτητες λήψης (περίπου 1GBps) να θεωρούνται ο κανόνας.

Η 5G παρέχει εξάλλου χωρητικότητα δικτύου πολύ μεγαλύτερη από την υπάρχουσα τεχνολογία 4G LTE και αναμένεται να επιτρέψει νέες καινοτομίες όπως έξυπνες πόλεις και ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Για να καταλάβουμε γιατί μια μικρή ομάδα ανθρώπων φρικάρει με αυτό, ας λάβουμε υπόψη μας το εξής: Στον πυρήνα του, το 5G είναι ένα σύνολο τεχνικών προδιαγραφών που χρησιμοποιεί ένα τμήμα των ασύρματων συσκευών ραδιοσυχνοτήτων για να επικοινωνούν με το δίκτυο κυττάρων. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούσαν και τα δίκτυα 3G και 4G, με τη διαφορά ότι οι συσκευές 5G έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα κυμάτων ραδιοσυχνοτήτων από ό,τι πριν, επιτρέποντας βελτιώσεις στην ταχύτητα και το εύρος ζώνης.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δικτύων 5G: δίκτυα που χρησιμοποιούν το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων χαμηλής ζώνης, μεσαίας και υψηλής ζώνης. Τα δίκτυα χαμηλής ζώνης παρέχουν ευρεία κάλυψη, αλλά μόνο ήπιες βελτιώσεις στην ταχύτητα, τα δίκτυα μέσης ζώνης ισορροπούν την ταχύτητα και την κάλυψη και τα δίκτυα υψηλών ζωνών παρέχουν εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες, αλλά τα σήματα δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά.

Εν τέλει, τα δίκτυα χαμηλής και μεσαίας ζώνης αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας. Τα δίκτυα υψηλής ζώνης θα κατασκευαστούν κυρίως σε πόλεις επειδή απαιτούν εγκατάσταση πολλών μικρών κυψελών σε μια δεδομένη περιοχή για να αντισταθμίσουν το γεγονός ότι τα σήματα δυσκολεύονται να ταξιδέψουν.
Κυνηγώντας ανεμόμυλους

Πολλές θεωρίες συνομωσίας για τους κινδύνους του 5G εστιάζουν στις ραδιοσυχνότητες μέσω των οποίων μεταδίδονται τα σήματα, με τους ειδικούς να απαντούν ότι τα δίκτυα μεσαίας και χαμηλής ζώνης λειτουργούν εν πολλοίς με τις ίδιες συχνότητες με τις οποίες λειτουργούν τα υπάρχοντα δίκτυα.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα θα προέλθουν από τα δίκτυα υψηλής ζώνης, όπου τα σήματα ταξιδεύουν μέσω συχνοτήτων κυμάτων χιλιοστών.

Όμως αυτά πρέπει να προκαλούν ακόμη μικρότερη ανησυχία, σύμφωνα με τον Κόλινς, καθώς δεν μπορούν να διαπεράσουν επιφάνειες όπως οι τοίχοι, τα δέντρα ή το ανθρώπινο δέρμα (κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν ταξιδεύουν καλά).

«Όλη αυτή η ανησυχία για το 5G είναι λίγο ειρωνική, καθώς η διαφορά είναι ότι το 5G θα λειτουργήσει σε υψηλότερες συχνότητες», λέει ο Κόλινς. «Στην πραγματικότητα δεν εισέρχεται στο σώμα, δεν περνάει το δέρμα μας».

Οι συχνότητες κυμάτων χιλιοστού χρησιμοποιούνται ήδη σε άλλες τεχνολογίες με τις οποίες είναι εξοικειωμένοι οι άνθρωποι, όπως τα σκάνερ στον έλεγχο των αεροδρομίων.

Δεκαετίες έρευνας, έχουν δείξει ότι ο μόνος τρόπος διάδρασης μεταξύ των ασύρματων τεχνολογιών και του ανθρώπινου σώματος είναι μέσω της θερμότητας του σώματος, αλλά τα επίπεδα ενέργειας είναι τόσο χαμηλά που αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, λένε οι ειδικοί.

Τι κάνουν οι κυβερνήσεις;

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, όπως και κυβερνητικές επιτροπές σε όλον τον κόσμο, έχουν ρυθμίσει τα επίπεδα έκθεσης των ραδιοσυχνοτήτων από ασύρματες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα. Τα επίπεδα έκθεσης από τις ραδιοσυχνότητες του 5G είναι πολύ πιο χαμηλά από τα όρια των επιτροπών αυτών.

«Τα επιστημονικά στοιχεία δεν συνδέουν αποτελεσματικά την ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων από συσκευές κινητής τηλεφωνίας με άλλα γνωστά προβλήματα υγείας», λέει η αμερικανική επιτροπή στην ιστοσελίδα της.

Παρόλα αυτά, κάποιο επικριτές αντιτείνουν ότι πολύ λίγες έρευνες έχουν γίνει για τις πιθανές επιδράσεις του 5G. Σε απάντηση, οι περισσότερες αρμόδιες κυβερνητικές επιτροπές τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες με την επέκταση της δομής του δικτύου.

«Πρώτα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτή η νέα τεχνολογία και πώς θα εξελιχθούν τα επιστημονικά στοιχεία», απάντησε το 2017 ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία, μετά από αίτηση να «παγώσει η εξάπλωση τους 5G εν μέσω φόβων για πιθανούς κινδύνους στην υγεία.

«Μπορούμε να προστατευτούμε μόνο από κινδύνους που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν. Να είστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις μελλοντικές εξελίξεις με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο», πρόσθετε τότε ο Αντριουκάιτις.

Πηγή: cnn.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/6/2020)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...