08/07/2020

Το νέο πρότυπο συμπίεσης βίντεο Η.266/VVC υπόσχεται την ίδια ποιότητα στο ήμισυ του bit rate του H.265/AVC

Αφού αφιέρωσε αρκετά χρόνια στην έρευνα και τυποποίησή του, η Fraunhofer HHI (μαζί με συνεργάτες από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony) γιορτάζει την κυκλοφορία και την επίσημη έγκριση του νέου παγκόσμιου προτύπου κωδικοποίησης βίντεο H.266/VVC (Versatile Video Coding). Το νέο πρότυπο προσφέρει βελτιωμένη συμπίεση, η οποία μειώνει τις απαιτήσεις δεδομένων του bit rate...
Αφού αφιέρωσε αρκετά χρόνια στην έρευνα και τυποποίησή του, η Fraunhofer HHI (μαζί με συνεργάτες από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony) γιορτάζει την κυκλοφορία και την επίσημη έγκριση του νέου παγκόσμιου προτύπου κωδικοποίησης βίντεο H.266/VVC (Versatile Video Coding). Το νέο πρότυπο προσφέρει βελτιωμένη συμπίεση, η οποία μειώνει τις απαιτήσεις δεδομένων του bit rate κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο πρότυπο H.265/HEVC χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας. Με άλλα λόγια, το H.266/VVC προσφέρει ταχύτερη μετάδοση βίντεο για ίση αντιληπτή ποιότητα εικόνας. Συνολικά, το H.266/VVC παρέχει αποτελεσματική μετάδοση και αποθήκευση όλων των αναλύσεων βίντεο από SD σε HD έως 4K και 8K, ενώ υποστηρίζει high dynamic range βίντεο και βίντεο 360°.

Σήμερα, τα συμπιεσμένα δεδομένα βίντεο αποτελούν το 80% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο. Το H.266/VVC αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα τεσσάρων γενεών διεθνών προτύπων για την κωδικοποίηση βίντεο. Τα προηγούμενα πρότυπα H.264/AVC και H.265/HEVC, τα οποία παρήχθησαν με σημαντικές συνεισφορές από το Fraunhofer HHI, παραμένουν ενεργά σε περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια συσκευές, επεξεργάζοντας πάνω από το 90% του συνολικού παγκόσμιου όγκου κομμάτια βίντεο. Και τα δύο προηγούμενα πρότυπα αναγνωρίστηκαν επίσης από τρία Emmy Engineering Awards για τη σημαντική συμβολή τους στην πρόοδο της τηλεοπτικής τεχνολογίας.

Μέσω της μείωσης των απαιτήσεων δεδομένων, το H.266/VVC καθιστά τη μετάδοση βίντεο σε κινητά δίκτυα (όπου η χωρητικότητα δεδομένων είναι περιορισμένη) πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, το προηγούμενο πρότυπο H.265/HEVC απαιτεί περίπου 10 gigabytes δεδομένων για μετάδοση βίντεο UHD 90 λεπτών. Με τη νέα τεχνολογία, απαιτούνται μόνο 5 gigabytes δεδομένων για την επίτευξη της ίδιας ποιότητας. Επειδή το H.266/VVC αναπτύχθηκε με γνώμονα το περιεχόμενο βίντεο UHD, το νέο πρότυπο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τη ροή βίντεο 4K ή 8K σε τηλεόρασεις επίπεδης οθόνης. Επιπλέον, το H.266/VVC είναι ιδανικό για όλους τους τύπους κινούμενων εικόνων: από πανοραμικές φωτογραφίες 360° υψηλής ανάλυσης έως περιεχόμενο κοινής χρήσης οθόνης.

Ένα ομοιόμορφο και διαφανές μοντέλο αδειοδότησης που βασίζεται πρόκειται να δημιουργηθεί για τη χρήση τυπικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με το H.266/VVC. Για το σκοπό αυτό, ιδρύθηκε το Media Coding Industry Forum (MC-IF). Εκτός από το Fraunhofer Society, το MC-IF περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 30 εταιρείες και οργανισμούς. Τα νέα chip που απαιτούνται για τη χρήση του H.266/VVC, όπως αυτά για mobile συσκευές βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο του σχεδιασμού. Ο Dr. Thomas Schierl, επικεφαλής του τμήματος κωδικοποίησης βίντεο και ανάλυσης στο Fraunhofer HHI, ανακοίνωσε ότι αυτό το φθινόπωρο η Fraunhofer HHI θα δημοσιεύσει το πρώτο λογισμικό (τόσο για τον κωδικοποιητή όσο και για τον αποκωδικοποιητή) που υποστηρίζει το H.266/VVC.

fraunhofer.de
Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.