22/07/2020

Ο μεγαλύτερος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος

Τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος παρουσίασε πολυμελής ομάδα επιστημόνων, ύστερα από τουλάχιστον 20 χρόνια μελετών και ερευνών. Τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος εξέδωσε πρόσφατα μια διεθνής ομάδα ερευνητών, ύστερα από χρόνια εργασίας, που βοήθησε και θα βοηθήσει να καταλάβουν πιο ξεκάθαρα το τι έγινε σε μια χρονική περίοδο περίπου 11 δισεκατομμυρίων ετών.

Τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος παρουσίασε πολυμελής ομάδα επιστημόνων, ύστερα από τουλάχιστον 20 χρόνια μελετών και ερευνών.

Τον μεγαλύτερο τρισδιάστατο χάρτη του σύμπαντος εξέδωσε πρόσφατα μια διεθνής ομάδα ερευνητών, ύστερα από χρόνια εργασίας, που βοήθησε και θα βοηθήσει να καταλάβουν πιο ξεκάθαρα το τι έγινε σε μια χρονική περίοδο περίπου 11 δισεκατομμυρίων ετών.

Ο χάρτης, ο οποίος χρειάστηκε για να δημιουργηθεί πάνω από 20 χρόνια, ήταν το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων που συλλέχθηκαν από το Sloan Digital Sky Survey (SDSS) ή αλλιώς Ψηφιακό Παρατηρητήριο Ουρανού Sloan, με περισσότερους από 100 αστροφυσικούς που ανήκουν στην ομάδα έρευνας Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (eBOSS) να αναλύουν τα δεδομένα.

Η εργασία που πραγματοποιήθηκε από τους αστροφυσικούς του eBOSS, εξέτασε συγκεκριμένα το σύμπαν από μια εποχή κατά την οποία ήταν ηλικίας περίπου 300.000 ετών, ενώ οι ερευνητές επισήμαναν γαλαξίες και γεμάτα ενέργεια κβάζαρ, ώστε να προσδιορίσουν καλύτερα τη δομή του σύμπαντος.

Ο χάρτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι η διαστολή του σύμπαντος δεν ξεκίνησε παρά πριν από περίπου 6 δισεκατομμύρια χρόνια και ότι από τότε συνεχίζει να επιταχύνεται. Ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη, πιστεύουν πως η επιταχυνόμενη διαστολή, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της μυστηριώδους, μη ανιχνεύσιμης δύναμης που είναι γνωστή ως σκοτεινή ενέργεια.

Για τη δημιουργία του τμήματος του χάρτη που χρονολογείται περίπου στα 6 δισεκατομμύρια χρόνια, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μεγάλους, κόκκινους γαλαξίες και από εκεί πήγαν στην εξέταση νεότερων, μπλε γαλαξιών για πιο σύγχρονες εποχές.

Για να χαρτογραφήσουν το σύμπαν πριν από 11 δισεκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες εστίασαν τα βλέμματά τους σε κβάζαρ, φωτεινά, μακρινά ουράνια αντικείμενα που τροφοδοτούνται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Η συνεργασία των επιστημόνων παρείχε τελικά τις λεπτομερείς μετρήσεις για πάνω από 2 εκατομμύρια γαλαξίες.

1920 ebosssdss

Τα προβλήματα στη μελέτη

Η δημιουργία του επιστημονικού έργου ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές στα ευρήματά τους, όταν προσπάθησαν να μετρήσουν τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν διαστέλλεται τώρα, οι αριθμοί τους δεν ταίριαζαν ακριβώς με τους ρυθμούς που είχαν υπολογιστεί σε προηγούμενες μελέτες του πρώιμου σύμπαντος.

Συνεργάτες στη μελέτη υπέθεσαν πως η απόκλιση ίσως οφείλεται σε μια άγνωστη μορφή ύλης ή ενέργειας.

Η Άσλεϊ Ρος, ερευνήτρια Πανεπιστημίου του Οχάιο και επιστήμονας που συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου πως, οι αριθμοί που δεν ταιριάζουν, αποτελούν ένα καυτό θέμα για συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων και πως στο τέλος οι μετρήσεις ίσως «μας αποκαλύψουν κάτι νέο για τη θεμελιώδη φυσική».

«Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην κοσμολογία την τελευταία δεκαετία» δήλωσε μέσω ανακοίνωσης, ο Γουίλ Πέρσιβαλ, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού.

«Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τα αποτελέσματα του eBOSS, αλλά και για τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που έχουμε αναπτύξει για την ανάλυση των δεδομένων» δήλωσε.

«Θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, καθώς οι επόμενες γενιές των γαλαξιακών ερευνών θα συνδεθούν στο διαδίκτυο και θα προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτό το αίνιγμα [σκοτεινής ενέργειας και του ρυθμού διαστολής του σύμπαντος] ή ίσως, να αποκαλύψουν περισσότερες εκπλήξεις» συμπλήρωσε.

Η μαζική συνεργασία μεταξύ των ερευνητών, είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση τουλάχιστον 23 ακαδημαϊκών εργασιών την Κυριακή, παράλληλα με την παρουσίαση του τρισδιάστατου χάρτη.

Πηγή: sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/7/2020)

 

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.