11/09/2020

Οι 9 στους 10 υπερεκτιμούν τις γνώσεις τους σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας

Σύμφωνα με τα ευρήματα του δωρεάν εκπαιδευτικού εργαλείου ευαισθητοποίησης σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας κατά την τηλεργασία που αναπτύχθηκε από την Kaspersky και το Area9 Lyceum, οι συμμετέχοντες έδινα σωστές απαντήσεις το 66% του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι εκπαιδευόμενοι έδιναν λανθασμένες απαντήσεις, ως επί το πλείστον παρέμεναν σίγουροι για τις ικανότητές τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του δωρεάν εκπαιδευτικού εργαλείου ευαισθητοποίησης σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας κατά την τηλεργασία που αναπτύχθηκε από την Kaspersky και το Area9 Lyceum, οι συμμετέχοντες έδινα σωστές απαντήσεις το 66% του χρόνου. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι εκπαιδευόμενοι έδιναν λανθασμένες απαντήσεις, ως επί το πλείστον παρέμεναν σίγουροι για τις ικανότητές τους. Οι πιο δύσκολοι μαθησιακοί στόχοι αποδείχτηκε ότι ήταν οι εικονικές μηχανές, οι ενημερώσεις και οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούν εταιρικούς πόρους πληροφορικής ακόμη και όταν εργάζονται εκτός γραφείου. 

Η ανάλυση των ανώνυμων μαθησιακών αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι σε καθεστώς τηλεργασίας τείνουν να υπερεκτιμούν το επίπεδο γνώσεών τους σχετικά με τα βασικά θέματα ψηφιακής ασφάλειας. Σε 9 στις 10 περιπτώσεις όταν οι εκπαιδευόμενοι επέλεγαν μια λανθασμένη απάντηση, αξιολογούσαν τα συναισθήματά τους απέναντι στη δεδομένη απάντηση ως «το ξέρω» ή «νομίζω ότι το ξέρω». Αυτό αποκαλύφθηκε μέσω μιας προσαρμοστικής μεθοδολογίας μάθησης, η οποία ζητούσε από τους εκπαιδευόμενους να αξιολογήσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης τους στις απαντήσεις, καθώς και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του τεστ.

Η έρευνα εντόπισε επίσης τους πιο δύσκολους μαθησιακούς στόχους - με τον πιο δύσκολο να είναι «οι λόγοι που χρησιμοποιούμε εικονικές μηχανές». Το 60% των απαντήσεων που δόθηκαν ήταν λάθος σε αυτό το θέμα, με το 90% των ερωτηθέντων να εμπίπτουν στην κατηγορία «ασυνείδητη ανικανότητα». Αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι που έδωσαν λάθος απάντηση ήταν ακόμα σίγουροι ότι είχαν δώσει τη σωστή απάντηση ή είχαν κάνει τη σωστή επιλογή.

Πάνω από τις μισές απαντήσεις (52%) σε ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν εταιρικούς πόρους πληροφορικής (όπως υπηρεσίες email και μηνυμάτων ή αποθήκευση cloud) όταν εργάζονται από το σπίτι δεν ήταν σωστές. Στο 88% των περιπτώσεων, οι υπάλληλοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να το εξηγήσουν σωστά. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό λαθών (50%) έγινε κατά την απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης ενημερώσεων λογισμικού. Σε αυτήν την περίπτωση, μια εκπληκτική πλειονότητα της τάξης του 92% εκείνων που είχαν δώσει λανθασμένες απαντήσεις, πίστευαν ότι είχαν την απαιτούμενη ικανότητα.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/9/2020)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.