18/09/2020

Ανοιχτό 5G δίκτυο ετοιμάζει η Telefonica σε συνεργασία με την Rakuten

Συμφωνία με την ιαπωνική Rakuten υπέγραψε η ισπανική Telefonica με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G που θα χρησιμοποιεί μια ανοιχτή πλατφόρμα αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη. Να υπενθυμίσουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία αποτελεί τον πρώτο πάροχο κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσει ένα δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία Open RAN (Open Radio Access Network).

Συμφωνία με την ιαπωνική Rakuten υπέγραψε η ισπανική Telefonica με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου 5G που θα χρησιμοποιεί μια ανοιχτή πλατφόρμα αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία αποτελεί τον πρώτο πάροχο κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσει ένα δίκτυο που βασίζεται στην τεχνολογία Open RAN (Open Radio Access Network). Ειδοποιός διαφορά του δικτύου αυτού είναι ότι χρησιμοποιεί λογισμικό ώστε να εκτελεί λειτουργίες του δικτύου στο cloud, γεγονός που μειώνει αισθητά τον απαραίτητο υλικό εξοπλισμό που παρέχουν μέχρι σήμερα εταιρείες όπως Nokia, Ericsson και Huawei. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα μειώνεται εξίσου δραστικό και το κόστος για τους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία θα ξεκινήσει να παρέχει τις υπηρεσίες 5G στην Ιαπωνία μέσα στον Σεπτέμβριο, αρκετούς μήνες αργότερα από το αρχικό της χρονοδιάγραμμα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από πλευράς της η ισπανική Telefonica έχει ήδη ανοίξει από την 1η Σεπτεμβρίου το εθνικό δίκτυο 5G με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψή του να φτάσει στο 75% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας τους οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν ένα κοινό σύστημα προμηθειών λογισμικού και εξοπλισμού Open RAN, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό οικονομίες κλίμακας.

«Στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού εργαλείου με το Open RAN, αλλά ενός ολόκληρου οικοσυστήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Telefonica, προσθέτοντας ότι και οι δύο εταιρείες παραμένουν ανοιχτές για συνεργασία και με άλλους παρόχους.

«Μέσα από την συνεργασία μας θα συν-διερευνήσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας επικοινωνιών Rakuten, η οποία θα επιτρέψει στους φορείς εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο να επωφεληθούν από την οικονομικά αποδοτική αρχιτεκτονική δικτύου κινητής τηλεφωνίας που είναι ασφαλής και αξιόπιστη».

Πηγή: insider.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 18/9/2020)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.