25/09/2020

Το νέο πρότζεκτ της NASA μετατρέπει δεδομένα από τον Γαλαξία σε ήχο!

Το πρότζεκτ της NASA που «μεταφράζει» δεδομένα του Γαλαξία σε ήχο, είναι μέρος ενός εξελισσόμενου εγχειρήματος αστροφυσικής που πραγματοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία στο πλαίσιο του προγράμματος Universe of Learning. Ένα νέο πρόγραμμα υπερήχων που «τρέχει» το κέντρο Chandra X-ray της NASA προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία...

Το πρότζεκτ της NASA που «μεταφράζει» δεδομένα του Γαλαξία σε ήχο, είναι μέρος ενός εξελισσόμενου εγχειρήματος αστροφυσικής που πραγματοποιείται από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία στο πλαίσιο του προγράμματος Universe of Learning.

Ένα νέο πρόγραμμα υπερήχων που «τρέχει» το κέντρο Chandra X-ray της NASA προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους λάτρεις του διαστήματος να... «ακούσουν» ένα τμήμα από την καρδιά του Γαλαξία μας, αλλά και τα απομεινάρια του υπερκαινοφανούς αστέρα «Κασσιόπη Α» - ενός σουπερνόβα που εξερράγη πριν από σχεδόν τρεισήμισι αιώνες.

Το πρότζεκτ έχει «παγιδεύσει» μια σειρά ακτίνων Χ, οπτικών και υπέρυθρων εικόνων που έχουν συλλέξει το Παρατηρητήριο Ακτίνων Χ Chandra και τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer και έχει μετατρέψει τα δεδομένα αυτά σε ήχο, σε μια πρωτοβουλία που προσφέρει μια νέα εκδοχή του σύμπαντος.

Σύμφωνα με την NASA, οι ήχοι παρουσιάζουν τόσο τη θέση όσο και τη φωτεινότητα ενός ουράνιου αντικειμένου σε μια εικόνα, με τις πηγές που φαίνονται στην κορυφή της φωτογραφίας να ακούγονται σε υψηλότερους τόνους, ενώ η ένταση τού ήχου αυξάνεται με τη σφοδρότητα του φωτός που εκπέμπεται.

Επιπλέον, εκτός από τον «ήχο» του Γαλαξιακού Κέντρου, το πρότζεκτ προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να ακούσουν τα υπολείμματα του σουπερνόβα Κασσιόπη Α και των Πυλώνων της Δημιουργίας, Πυλώνες της Δημιουργίας (Pillars of Creation) - μία περιοχή αστρογένεσης στο Νεφέλωμα του Αετού. 

https://www.instagram.com/p/CFc9Aqtnx80/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

 

Πηγή: sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/9/2020)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.