06/04/2021

Δεξαμενή υγρού ηλίου από πύραυλο της SpaceX έπεσε σε φάρμα τρεις εβδομάδες μετά την εκτόξευση

Μια δεξαμενή υγρού ήλιου από πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε στις 4 Μαρτίου από τη Φλόριντα έπεσε στη φάρμα ενός ανυποψίαστου αγρότη στην άλλη άκρη των ΗΠΑ τρεις εβδομάδες αργότερα. Στις 25 Μαρτίου, ένας μαύρος κύλινδρος μήκους περίπου 1,5 μέτρου άνοιξε τρύπα δέκα εκατοστών σε χωράφι της κομητεία Γκραντ στα ανατολικά της πολιτείας...

Μια δεξαμενή υγρού ήλιου από πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε στις 4 Μαρτίου από τη Φλόριντα έπεσε στη φάρμα ενός ανυποψίαστου αγρότη στην άλλη άκρη των ΗΠΑ τρεις εβδομάδες αργότερα.

Στις 25 Μαρτίου, ένας μαύρος κύλινδρος μήκους περίπου 1,5 μέτρου άνοιξε τρύπα δέκα εκατοστών σε χωράφι της κομητεία Γκραντ στα ανατολικά της πολιτείας της Ουάσιγκτον, ανέφερε το Associated Press. Ζημιές ευτυχώς δεν υπήρξαν. O αγρότης, που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικοινώνησε με την αστυνομία η οποία τελικά παρέδωσε το αντικείμενο στην SpaceX. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Σιάτλ ανέφερε αργότερα ότι δέχτηκε πολυάριθμες αναφορές για ένα φλεγόμενο αντικείμενο που εθεάθη τη νύχτα της 25 Μαρτίου.

Η δεξαμενή ανήκε στο δεύτερο στάδιο του πυραύλου Falcon 9 που εκτοξεύτηκε στις 4 Μαρτίου για να θέσει σε τροχιά 60 δορυφόρους Starlink της ίδιας της SpaceX. Το επαναχρησιμοποιούμενο κατώτατο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε σύμφωνα με το σχέδιο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Το δεύτερο στάδιο κανονικά χρησιμοποιεί έναν προωστήρα για να στραφεί προς τα κάτω και να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα. Η αποστολή πέτυχε, προφανώς όμως κάτι πήγε στραβά. Αντί να πέσει στον ωκεανό όπως θα έπρεπε το δεύτερο στάδιο έμεινε σε τροχιά για αρκετές ημέρες πριν πέσει τελικά περνώντας πάνω από το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον.

Η δεξαμενή υγρού ηλίου, γνωστή ως COPV, χρησιμοποιείται για να αυξάνει την πίεση στις δεξαμενές καυσίμου. Ελάττωμα της δεξαμενής εκτιμάται ότι οδήγησε στην έκρηξη ενός πυραύλου Falcon 9 που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει τον Σεπτέμβριο του 2016 μεταφέροντας επικοινωνιακό δορυφόρο της Facebook, ο οποίος επίσης καταστράφηκε. Έκτοτε ο σχεδιασμός του COPV άλλαξε ώστε να γίνει πιο ανθεκτικό. Και πιο ανθεκτικό σημαίνει και μεγαλύτερη πιθανότητα να μην καταστραφεί στην ατμόσφαιρα κατά την επανείσοδό του.

Πηγή: in.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/4/2021)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.