22/07/2021

Ερασιτέχνης αστρονόμος ανακάλυψε νέο δορυφόρο του Δία

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μια μεγάλη κοινότητα φίλων του Διαστήματος οι οποίοι κάνουν συχνά διαφόρων ειδών ανακαλύψεις και συμβάλλουν γενικότερα στην επιστημονική έρευνα. Εκτός από την χρήση των δικών τους τηλεσκοπίων και άλλων τεχνικών μέσων οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν μέσα στα «σκουπίδια» των ερευνών που κάνουν επιστημονικές ομάδες...

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι μια μεγάλη κοινότητα φίλων του Διαστήματος οι οποίοι κάνουν συχνά διαφόρων ειδών ανακαλύψεις και συμβάλλουν γενικότερα στην επιστημονική έρευνα. Εκτός από την χρήση των δικών τους τηλεσκοπίων και άλλων τεχνικών μέσων οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ψάχνουν μέσα στα «σκουπίδια» των ερευνών που κάνουν επιστημονικές ομάδες και στα δεδομένα που συλλέγουν τα επίγεια και διαστημικά όργανα παρατήρησης του Σύμπαντος και παραβλέπονται από τους ειδικούς.

Σε μια τέτοια αναζήτηση ο ερασιτέχνης αστρονόμος Κάι Λάι στις ΗΠΑ ανακάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα δορυφόρο του Δία. Ο Λάι που ασχολείται με την μελέτη δορυφόρων έκανε την ανακάλυψη μελετώντας δεδομένα που είχε συλλέξει μια ερευνητική ομάδα το 2003 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο CFHT στη Χαβάη. Για να την επιβεβαιώσει και να βρει στοιχεία για την τροχιά του διαστημικού σώματος ο Λάι χρησιμοποίησε στην συνέχεια το ιαπωνικό επίγειο τηλεσκόπιο Subaru. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί και από κάποιο επιστημονικό φορέα θα είναι η πρώτη φορά που ένας ερασιτέχνης αστρονόμος ανακαλύπτει κάποιο δορυφόρο ενός πλανήτη.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 79 διαστημικά σώματα που καταγράφονται ως δορυφόροι του Δία αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος. Οι πανίσχυρες βαρυτικές δυνάμεις του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι δεδομένο ότι μπορούν να «συλλάβουν» κάθε είδους και μεγέθους διαστημικούς βράχους οι οποίοι να μετατρέπονται σε δορυφόρους του. Εικάζεται ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη δορυφόροι του Δία τους όποιους δεν έχουμε εντοπίσει ο αριθμός των οποίοι σύμφωνα με κάποιους ειδικούς αφορά μερικές δεκάδες επιπλέον δορυφόρους του πλανήτη ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες δορυφόρους.

Ο νέος δορυφόρος που εντόπισε ο ερασιτέχνης αστρονόμος έλαβε την προσωρινή κωδική ονομασία EJc0061 και ίσως να οργανωθεί όπως σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια κάποια online ψηφοφορία για το όνομα που θα του δοθεί. Ο EJc0061 ανήκει σε μια ομάδα δορυφόρων του Δία που ονομάζεται Ομάδα Κάρμης.

Πρόκειται για μια ομάδα 23 (πλέον) δορυφόρων του Δία που κινούνται σε μία απόσταση μεταξύ 23 και 24.000.000 χιλιομέτρων από αυτόν. Η ομάδα πήρε το όνομα της από το μεγαλύτερο μέλος της την Κάρμη η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία απέκτησε με τον Δία την Βριτομάρτιδα, μια θεότητα προστάτιδα των ψαράδων που λατρευόταν κυρίως στην Κρήτη. Οι δορυφόροι αυτής της ομάδας αναφέρονται ως ανάδρομοι επειδή η τροχιά τους είναι αντίθετη από αυτή του Δία. Η τροχιά τους παρουσιάζει επιπλέον διαφόρων ειδών αστάθειες εξαιτίας των αλληλεπιδράσεων τους τόσο με τον πλανήτη όσο και με τον ήλιο.

Πηγή:  naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 21/7/2021)

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.