Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 958

09/06/2011

Έτοιμη για την πλήρη μετάβαση στην ψηφιακή την 1η Ιουλίου η Κύπρος

Γράφτηκε από: Σωτήρης Χατζηστρατής

Όλα είναι έτοιμα για το ιστορικό «switch», την 1η Ιουλίου, από την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην ψηφιακή, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο 3ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών InfoCom.Cy 2011, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Πόλυς Μιχαλίδης, σε 23 μέρες θα γίνει το ιστορικό “switch off” όπου αμετάκλητα η Κύπρος θα προχωρήσει στην ψηφιακή τεχνολογία. Ανέφερε ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα παρέχει ευελιξία προς τους παροχείς καθώς και πρωτοποριακές υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων για τα δίκτυα Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, το Μάρτιο του 2010 για το ΡΙΚ, και το Νοέμβριο του 2010 για τη Velister Ltd, η Κύπρος έχει εισέλθει στην τελική φάση της μεταβατικής περιόδου για τον τερματισμό των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2011. Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση το οποίο θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Το ΓΕΡΗΕΤ έχει αρμοδιότητα επί των θεμάτων που σχετίζονται με τα Δίκτυα και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και υπηρεσιών της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ) και η ΑΡΚ έχει αρμοδιότητα για τη χορήγηση αδειών περιεχομένου και τον έλεγχο του περιεχομένου των προγραμμάτων των παρoχέων οπτικοακουστικών υπηρεσιών.

Το ΡΙΚ έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το δίκτυο ΕΨΤ το οποίο το ίδιο διαχειρίζεται. Κατά τη μεταβατική περίοδο θα τεθεί σε λειτουργία και το εμπορικό δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης από την εταιρεία Velister Ltd με βάση τους όρους και τις υποχρεώσεις των σχετικών αδειών που της έχουν εκχωρηθεί και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας και των εγγράφων του διαγωνισμού. Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε τους καταναλωτές, εάν δεν έχουν ήδη σύνδεση σε πλατφόρμα ψηφιακής μετάδοσης ή εάν επιθυμούν να λαμβάνουν τις εκπομπές των δικτύων ΕΨΤ, να εξασφαλίσουν κατάλληλο τηλεοπτικό εξοπλισμό, δηλαδή αποκωδικοποιητές MPEG4 ή τηλεοπτικές συσκευές με ενσωματωμένο τον αποκωδικοποιητή, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα. Παράλληλα είπε ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ελεύθερης μετάδοσης ή κωδικοποιημένης εκπομπής, που επιθυμούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τα προγράμματά τους μέσω του επίγειου ασύρματου ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου θα πρέπει κατά την ίδια μεταβατική περίοδο να συμβληθούν με την εταιρεία Velister Ltd, η οποία είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας για αυτές τις μεταδόσεις. Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, είπε, είναι απόλυτη ευκρίνεια εικόνας, ήχου και αύξηση επιλογών. Ο τηλεθεατής θα λαμβάνει τις τηλεοπτικές εκπομπές ελεύθερης λήψης χωρίς χρέωση στην περίπτωση λήψης από επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα ενώ θα υπάρχει παροχή διαδραστικών υπηρεσιών εφόσον υποστηρίζονται από τις πλατφόρμες, όπως video on demand, pay-per-view και άλλα. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου λόγω της νοοτροπίας του Κύπριου να αφήνει όλα την τελευταία στιγμή. Η ΓΕΡΗΕΤ, είπε, θα συνεχίσει την εκστρατεία και τις προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού από το τηλεφωνικό κέντρο 151, την ιστοσελίδα της www.dtv.org.cy, ενημερωτικά φυλλάδια, άρθρα καθώς και διαφημιστικές πινακίδες. Στόχος του γραφείου μας, είπε, είναι η επιτυχής μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, προσθέτοντας ότι έτσι ο Κύπριος θα μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το γραφείο του είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτό το στόχο. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΓΕΡΗΕΤ, Νεόφυτος Παπαδόπουλου, είπε ότι η Αρχή είναι απόλυτα προγραμματισμένη ενώ για το ρυθμιστικό τομέα, τα πράγματα γίνονται σε σειρά που προχωρά. Θα συνεχίσουμε και μέσα στον Ιούλιο για όσους δεν προλάβουν, πρόσθεσε.

Ο Ανδρόνικος Κάκκουρας, Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ανέφερε ότι υπάρχει μια αγωνία ενόψει της αντικατάστασης της αναλογικής εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι εργασίες, είπε, είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, είπε ότι οι τρεις Αρχές έβαλαν στοίχημα με το χρόνο, «και νομίζω το πετύχαμε». Η ΑΡΚ, είπε, κατάφερε να περάσει «μια μικρή αλλά ουσιαστικότερη τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει από την 1η Ιουλίου να συνεχίσουμε να ασκούμε τον εποπτικό μας έλεγχο όσον αφορά στο περιεχόμενο οποιουδήποτε ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού κυπριακών συμφερόντων. Το κενό στη νομοθεσία», είπε, απαγόρευε, στην ουσία, στην Αρχή να ασκεί έλεγχο σε αυτούς που εκπέμπουν μέσα από δίκτυα. Εδώ και 15 μέρες, είπε, η ΑΡΚ έχει αρχίσει να εκδίδει προσωρινές ψηφιακές άδειες ενώ τις τελευταίες μέρες λαμβάνει αιτήσεις από υφιστάμενους αδειούχους σταθμούς που είχαν την αναλογική άδεια, είτε από νέους σταθμούς ή σταθμούς που λειτουργούσαν μέσα από δίκτυα και λόγω του κενού της νομοθεσίας δεν είχαν άδεια από την ΑΡΚ.

Ο κ. Επαμεινώνδας υπογράμμισε ότι με βάση τη νομοθεσία, και σε συνεργασία με το γραφείο του Επίτροπου, κανένας τηλεοπτικός οργανισμός ο οποίος δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από την ΑΡΚ, δεν θα επιτρέπεται να εκπέμψει μέσα από κανένα δίκτυο. Αυτό που αλλάζει άρδην, είπε, είναι ότι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος των εποπτικών εργασιών της γιατί σίγουρα από τις αιτήσεις που έχουν ληφθεί, «αναμένουμε μια δραστική αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών οργανισμών που θα είναι αδειοδοτημένοι από μας και θα λειτουργούν στα πλαίσια της ψηφιακής τηλεόρασης».
Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 26 αιτήσεις, είπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη 26 νέοι σταθμοί, αλλά και περισσότεροι γιατί υπάρχει πρόνοια στην αίτηση όπως ένας τηλεοπτικός σταθμός δηλώσει πέραν της μιας εκπομπής. «Αναμένεται μια αύξηση των θεματικών τηλεοπτικών οργανισμών», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής Μελετών και Εγκαταστάσεων του ΡΙΚ Γρηγόρης Μαλιώτης είπε ότι ο οργανισμός άρχισε το Μάρτιο του 2010 να μεταδίδει ψηφιακά από το Τρόοδος και τη Βαβατσινιά. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε αυξήσει πολύ την κάλυψή μας. «Πιστεύουμε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου το 90% της Κύπρου θα καλύπτεται από τα προγράμματά μας, ενώ για μικρές περιοχές που θα μείνουν εκτός, θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις, ευχόμαστε να μην μείνει κανείς χωρίς πρόγραμμα». Όσον αφορά το περιεχόμενο, είπε, το ΡΙΚ κάνει σκέψεις για θεματικά κανάλια, και προγραμματίζει ένα παιδικό κανάλι και ένα κανάλι ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις παρεμβολές από τα κατεχόμενα, ο κ. Μαλιώτης είπε ότι το ΡΙΚ αντιμετωπίζει προβλήματα πάνω στη συχνότητα UHF 33 στο οποίο και ο παράνομος Μπαϋράκ στέλλει ψηφιακά προγράμματα. Η συχνότητα αυτή δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο ΡΙΚ για να εκπέμψει το ψηφιακό του πρόγραμμα, και έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συχνότητα. «Γίνονται διευθετήσεις να βελτιώσουμε την κατάσταση και αυτές θα γίνουν μετά την 1η Ιουλίου, αλλά σίγουρα το ΡΙΚ δεν θα φύγει από το κανάλι 33», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Νέστορας Νεστορίδης, Γενικός Διευθυντής της Velister, είπε ότι «ξεκινήσαμε ένα μακρύ δρόμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να προλάβουμε να στήσουμε το καινούργιο μας δίκτυο μέχρι την 1η Ιουλίου. Ο κόσμος εργάζεται σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο», είπε και κάλεσε τα κανάλια να έρθουν σε επαφή με την Velister «να υπογράψουν γιατί υπάρχουν κάποιες διαδικασίες υπογραφής συμφωνίας. Δεν έχει εκδηλώσει κανένας συγκεκριμένο ενδιαφέρον, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν υλοποιήσει το ενδιαφέρον τους για να κάνουν την αίτησή τους και να μεταφερθούν στο δίκτυο. Επειδή ο χρόνος βαίνει, τους καλώ από το βήμα αυτό να επιδείξουν συγκεκριμένο ενδιαφέρον». Ανέφερε ότι η Velistel έχει κάλυψη του 95% του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις παρεμβολές αλλά «δεν αναμένουμε προβλήματα».

Ο Γιώργος Λαμπριανού, Διευθυντής Διαχείρισης Υπηρεσιών – Μάρκετιγκ της CYTA είπε ότι οι πελάτες ΜΙVISION είναι σε ψηφιακή τροχιά από την περασμένη δεκαετία άρα δεν χρειάζονται να κάνουν οτιδήποτε. Σημείωσε ότι η ψηφιακή λήψη είναι πλέον αγαθό και η CYTA προχωρεί και βελτιώνει την πλατφόρμα της. Η ψηφιακή λήψη είναι πλέον ένα αγαθό, και με τις νέες υπηρεσίες που προβλέπονται να έρθουν, «αυτά θα αλλάξουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, όσον αφορά τον τρόπο διασκέδασης, μάθησης και άλλα». Ανέφερε ότι για το θέμα των Dreambox, «εμείς θέλουμε τα πράγματα να είναι στη νομιμότητά τους. Θέλουμε ποιότητα περιεχομένου και ποιότητα διαδραστικών υπηρεσιών. Αρα εμείς θα καλωσορίσουμε αυτούς τους πελάτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ‘παράνομοι’ και να τους προσφέρουμε ό,τι υπηρεσίες θεωρούν ότι μπορεί να τους ικανοποιήσουν». Τέλος, ο IT Operations Director της Cablenet, Ανδρέας Μαυρίδης, το καλωδιακό δίκτυο της οποίας μεταδίδει την ΕΨΤ, είπε ότι η εταιρεία του διεκδικεί το δικό της μερίδιο μέσα στις νέες συνθήκες. «Το μέλλον είναι στις διαδραστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση της πλατφόρμας μας», είπε. Ανέφερε ότι η Cablenet θα κρατήσει και την αναλογική εκπομπή και μετά την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ikypros.com

Όλα είναι έτοιμα για το ιστορικό «switch», την 1η Ιουλίου, από την αναλογική μετάδοση των τηλεοπτικών προγραμμάτων στην ψηφιακή, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι στο 3ο Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών InfoCom.Cy 2011, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Πόλυς Μιχαλίδης, σε 23 μέρες θα γίνει το ιστορικό “switch off” όπου αμετάκλητα η Κύπρος θα προχωρήσει στην ψηφιακή τεχνολογία. Ανέφερε ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα παρέχει ευελιξία προς τους παροχείς καθώς και πρωτοποριακές υπηρεσίες.

Όπως είναι γνωστό, μετά την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων για τα δίκτυα Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, το Μάρτιο του 2010 για το ΡΙΚ, και το Νοέμβριο του 2010 για τη Velister Ltd, η Κύπρος έχει εισέλθει στην τελική φάση της μεταβατικής περιόδου για τον τερματισμό των αναλογικών τηλεοπτικών μεταδόσεων. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2011. Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) και η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ) έχουν την ευθύνη εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου με βάση το οποίο θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων στην Κυπριακή Δημοκρατία στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Το ΓΕΡΗΕΤ έχει αρμοδιότητα επί των θεμάτων που σχετίζονται με τα Δίκτυα και Υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων και υπηρεσιών της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης (ΕΨΤ) και η ΑΡΚ έχει αρμοδιότητα για τη χορήγηση αδειών περιεχομένου και τον έλεγχο του περιεχομένου των προγραμμάτων των παρoχέων οπτικοακουστικών υπηρεσιών.

Το ΡΙΚ έχει ήδη θέσει σε λειτουργία το δίκτυο ΕΨΤ το οποίο το ίδιο διαχειρίζεται. Κατά τη μεταβατική περίοδο θα τεθεί σε λειτουργία και το εμπορικό δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης από την εταιρεία Velister Ltd με βάση τους όρους και τις υποχρεώσεις των σχετικών αδειών που της έχουν εκχωρηθεί και τις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει της διαγωνιστικής διαδικασίας και των εγγράφων του διαγωνισμού. Ο κ. Μιχαηλίδης κάλεσε τους καταναλωτές, εάν δεν έχουν ήδη σύνδεση σε πλατφόρμα ψηφιακής μετάδοσης ή εάν επιθυμούν να λαμβάνουν τις εκπομπές των δικτύων ΕΨΤ, να εξασφαλίσουν κατάλληλο τηλεοπτικό εξοπλισμό, δηλαδή αποκωδικοποιητές MPEG4 ή τηλεοπτικές συσκευές με ενσωματωμένο τον αποκωδικοποιητή, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα. Παράλληλα είπε ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ελεύθερης μετάδοσης ή κωδικοποιημένης εκπομπής, που επιθυμούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν τα προγράμματά τους μέσω του επίγειου ασύρματου ψηφιακού τηλεοπτικού δικτύου θα πρέπει κατά την ίδια μεταβατική περίοδο να συμβληθούν με την εταιρεία Velister Ltd, η οποία είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας για αυτές τις μεταδόσεις. Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τηλεόρασης, είπε, είναι απόλυτη ευκρίνεια εικόνας, ήχου και αύξηση επιλογών. Ο τηλεθεατής θα λαμβάνει τις τηλεοπτικές εκπομπές ελεύθερης λήψης χωρίς χρέωση στην περίπτωση λήψης από επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα ενώ θα υπάρχει παροχή διαδραστικών υπηρεσιών εφόσον υποστηρίζονται από τις πλατφόρμες, όπως video on demand, pay-per-view και άλλα. Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί μέχρι τέλος του Ιουνίου λόγω της νοοτροπίας του Κύπριου να αφήνει όλα την τελευταία στιγμή. Η ΓΕΡΗΕΤ, είπε, θα συνεχίσει την εκστρατεία και τις προσπάθειες για ενημέρωση του κοινού από το τηλεφωνικό κέντρο 151, την ιστοσελίδα της www.dtv.org.cy, ενημερωτικά φυλλάδια, άρθρα καθώς και διαφημιστικές πινακίδες. Στόχος του γραφείου μας, είπε, είναι η επιτυχής μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, προσθέτοντας ότι έτσι ο Κύπριος θα μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το γραφείο του είναι σε θέση να εκπληρώσει αυτό το στόχο. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΓΕΡΗΕΤ, Νεόφυτος Παπαδόπουλου, είπε ότι η Αρχή είναι απόλυτα προγραμματισμένη ενώ για το ρυθμιστικό τομέα, τα πράγματα γίνονται σε σειρά που προχωρά. Θα συνεχίσουμε και μέσα στον Ιούλιο για όσους δεν προλάβουν, πρόσθεσε.

Ο Ανδρόνικος Κάκκουρας, Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ανέφερε ότι υπάρχει μια αγωνία ενόψει της αντικατάστασης της αναλογικής εκπομπής τηλεοπτικού σήματος. Οι εργασίες, είπε, είναι σε ένα πολύ καλό δρόμο. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, Νεόφυτος Επαμεινώνδας, είπε ότι οι τρεις Αρχές έβαλαν στοίχημα με το χρόνο, «και νομίζω το πετύχαμε». Η ΑΡΚ, είπε, κατάφερε να περάσει «μια μικρή αλλά ουσιαστικότερη τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει από την 1η Ιουλίου να συνεχίσουμε να ασκούμε τον εποπτικό μας έλεγχο όσον αφορά στο περιεχόμενο οποιουδήποτε ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού κυπριακών συμφερόντων. Το κενό στη νομοθεσία», είπε, απαγόρευε, στην ουσία, στην Αρχή να ασκεί έλεγχο σε αυτούς που εκπέμπουν μέσα από δίκτυα. Εδώ και 15 μέρες, είπε, η ΑΡΚ έχει αρχίσει να εκδίδει προσωρινές ψηφιακές άδειες ενώ τις τελευταίες μέρες λαμβάνει αιτήσεις από υφιστάμενους αδειούχους σταθμούς που είχαν την αναλογική άδεια, είτε από νέους σταθμούς ή σταθμούς που λειτουργούσαν μέσα από δίκτυα και λόγω του κενού της νομοθεσίας δεν είχαν άδεια από την ΑΡΚ.

Ο κ. Επαμεινώνδας υπογράμμισε ότι με βάση τη νομοθεσία, και σε συνεργασία με το γραφείο του Επίτροπου, κανένας τηλεοπτικός οργανισμός ο οποίος δεν έχει εξασφαλίσει άδεια από την ΑΡΚ, δεν θα επιτρέπεται να εκπέμψει μέσα από κανένα δίκτυο. Αυτό που αλλάζει άρδην, είπε, είναι ότι αναμένεται να αυξηθεί ο όγκος των εποπτικών εργασιών της γιατί σίγουρα από τις αιτήσεις που έχουν ληφθεί, «αναμένουμε μια δραστική αύξηση του αριθμού των τηλεοπτικών οργανισμών που θα είναι αδειοδοτημένοι από μας και θα λειτουργούν στα πλαίσια της ψηφιακής τηλεόρασης».
Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 26 αιτήσεις, είπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη 26 νέοι σταθμοί, αλλά και περισσότεροι γιατί υπάρχει πρόνοια στην αίτηση όπως ένας τηλεοπτικός σταθμός δηλώσει πέραν της μιας εκπομπής. «Αναμένεται μια αύξηση των θεματικών τηλεοπτικών οργανισμών», υπογράμμισε.

Ο Διευθυντής Μελετών και Εγκαταστάσεων του ΡΙΚ Γρηγόρης Μαλιώτης είπε ότι ο οργανισμός άρχισε το Μάρτιο του 2010 να μεταδίδει ψηφιακά από το Τρόοδος και τη Βαβατσινιά. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουμε αυξήσει πολύ την κάλυψή μας. «Πιστεύουμε ότι μέχρι την 1η Ιουλίου το 90% της Κύπρου θα καλύπτεται από τα προγράμματά μας, ενώ για μικρές περιοχές που θα μείνουν εκτός, θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις, ευχόμαστε να μην μείνει κανείς χωρίς πρόγραμμα». Όσον αφορά το περιεχόμενο, είπε, το ΡΙΚ κάνει σκέψεις για θεματικά κανάλια, και προγραμματίζει ένα παιδικό κανάλι και ένα κανάλι ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις παρεμβολές από τα κατεχόμενα, ο κ. Μαλιώτης είπε ότι το ΡΙΚ αντιμετωπίζει προβλήματα πάνω στη συχνότητα UHF 33 στο οποίο και ο παράνομος Μπαϋράκ στέλλει ψηφιακά προγράμματα. Η συχνότητα αυτή δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο ΡΙΚ για να εκπέμψει το ψηφιακό του πρόγραμμα, και έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη συχνότητα. «Γίνονται διευθετήσεις να βελτιώσουμε την κατάσταση και αυτές θα γίνουν μετά την 1η Ιουλίου, αλλά σίγουρα το ΡΙΚ δεν θα φύγει από το κανάλι 33», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Νέστορας Νεστορίδης, Γενικός Διευθυντής της Velister, είπε ότι «ξεκινήσαμε ένα μακρύ δρόμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα για να προλάβουμε να στήσουμε το καινούργιο μας δίκτυο μέχρι την 1η Ιουλίου. Ο κόσμος εργάζεται σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο», είπε και κάλεσε τα κανάλια να έρθουν σε επαφή με την Velister «να υπογράψουν γιατί υπάρχουν κάποιες διαδικασίες υπογραφής συμφωνίας. Δεν έχει εκδηλώσει κανένας συγκεκριμένο ενδιαφέρον, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον αλλά δεν έχουν υλοποιήσει το ενδιαφέρον τους για να κάνουν την αίτησή τους και να μεταφερθούν στο δίκτυο. Επειδή ο χρόνος βαίνει, τους καλώ από το βήμα αυτό να επιδείξουν συγκεκριμένο ενδιαφέρον». Ανέφερε ότι η Velistel έχει κάλυψη του 95% του πληθυσμού, προσθέτοντας ότι δεν είναι σίγουρος τι θα γίνει από την 1η Ιουλίου όσον αφορά τις παρεμβολές αλλά «δεν αναμένουμε προβλήματα».

Ο Γιώργος Λαμπριανού, Διευθυντής Διαχείρισης Υπηρεσιών – Μάρκετιγκ της CYTA είπε ότι οι πελάτες ΜΙVISION είναι σε ψηφιακή τροχιά από την περασμένη δεκαετία άρα δεν χρειάζονται να κάνουν οτιδήποτε. Σημείωσε ότι η ψηφιακή λήψη είναι πλέον αγαθό και η CYTA προχωρεί και βελτιώνει την πλατφόρμα της. Η ψηφιακή λήψη είναι πλέον ένα αγαθό, και με τις νέες υπηρεσίες που προβλέπονται να έρθουν, «αυτά θα αλλάξουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών, όσον αφορά τον τρόπο διασκέδασης, μάθησης και άλλα». Ανέφερε ότι για το θέμα των Dreambox, «εμείς θέλουμε τα πράγματα να είναι στη νομιμότητά τους. Θέλουμε ποιότητα περιεχομένου και ποιότητα διαδραστικών υπηρεσιών. Αρα εμείς θα καλωσορίσουμε αυτούς τους πελάτες οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν ‘παράνομοι’ και να τους προσφέρουμε ό,τι υπηρεσίες θεωρούν ότι μπορεί να τους ικανοποιήσουν». Τέλος, ο IT Operations Director της Cablenet, Ανδρέας Μαυρίδης, το καλωδιακό δίκτυο της οποίας μεταδίδει την ΕΨΤ, είπε ότι η εταιρεία του διεκδικεί το δικό της μερίδιο μέσα στις νέες συνθήκες. «Το μέλλον είναι στις διαδραστικές υπηρεσίες και για το λόγο αυτό έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση της πλατφόρμας μας», είπε. Ανέφερε ότι η Cablenet θα κρατήσει και την αναλογική εκπομπή και μετά την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ikypros.com

Κατηγορία News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.