14/01/2021

NOVA vs COSMOTE TV : 10 χρόνια ανταγωνισμού (Α΄μέρος)

Γράφτηκε από: Ν. Δρικάκης
Το 2011 ξεκινά η παράλληλη πορεία των δύο εταιρειών, αφού στις 17 Οκτωβρίου, ο όμιλος ΟΤΕ κάνει την είσοδό του στη δορυφορική τηλεόραση, παρουσιάζοντας την συνδρομητική πλατφόρμα OTE TV (μετεξέλιξη του ευρυζωνικού Conn-x tv που είχε ξεκινήσει το 2009). Η Nova πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό στα τέλη του 1999.

Χρησιμοποιώντας τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των δυο μεγάλων ανταγωνιστών της συνδρομητικής τηλεόρασης και βάζοντάς τα δίπλα δίπλα, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε την εικόνα και την εξέλιξη των δύο εταιρειών, κάνοντας μια μίνι αναδρομή στο διάστημα από το 2011 έως και το τέλος του 2020.

Επιλέγουμε το 2011 ως αφετηρία, καθώς το συγκεκριμένο έτος ξεκινά η παράλληλη πορεία των δύο εταιρειών, αφού στις 17 Οκτωβρίου, ο όμιλος ΟΤΕ κάνει την είσοδό του στη δορυφορική τηλεόραση, παρουσιάζοντας την συνδρομητική πλατφόρμα OTE TV (μετεξέλιξη του ευρυζωνικού Conn-x tv που είχε ξεκινήσει το 2009). Η Nova πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό στα τέλη του 1999.

To 2011, όπως απεικονίζεται και στα νούμερα, η Nova δεσπόζει στη συνδρομητική αγορά με 386.616 χιλιάδες συνδρομητές, ενώ ο OTE TV κλείνει το έτος με μόλις 59.944 (εκ των οποίων οι 55.000 είναι ευρυζωνικοί).

Το 2012 αποτελεί μια χρονιά ανάπτυξης και για τις δύο πλατφόρμες που καταγράφουν θετικά νούμερα στο κλείσιμο του οικονομικού έτους τους. Η Nova συγκεντρώνει 397.281 συνδρομητές. Μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης σημειώνεται για τον OTE TV που όμως ξεκινά από χαμηλή βάση. Η πλατφόρμα του Αμαρουσίου κατά τη διάρκεια του έτους ενισχύει με νέα κανάλια και περιεχόμενο την πρότασή της, συγκεντρώνοντας 119.771 συνδρομητές. Αρχίζουν να διακρίνονται δειλά δειλά και τα πρώτα σημάδια διεύρυνσης της αγοράς της pay tv τηλεόρασης, που ξεπερνά το μισό εκατομμύριο συνδρομητές. Θα υπάρξει και συνέχεια όμως …

Το 2013 είναι ακόμη εξαιρετική χρονιά και για τις δύο πλατφόρμες που βλέπουν τις συνδρομητικές τους βάσεις να μεγαλώνουν σημαντικά. Ιστορικό υψηλό για τη Nova που λανσάρει την υπηρεσία Nova 3play και πιάνει τον παλμό της αγοράς προσελκύοντας 452.340 συνδρομητές! Στις αρχές του 2013 ο OTE TV ανακοινώνει την απόκτηση για τα επόμενα τρία έτη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Premier League. Το 2013 ολοκληρώνεται, με τον OTE TV να είναι πια μια υπολογίσιμη δύναμη με 255.912 συνδρομητές. Η συνολική αγορά της τηλεόρασης εκτινάσσεται, με τους δύο μεγάλους ανταγωνιστές να συγκεντρώνουν αθροιστικά 708.252 συνδρομητές.

Το 2014 είναι μια χρονιά όνειρο για τη Nova, που κάνει ακόμη ένα ιστορικό υψηλό συνδρομητών, καταγράφοντας αύξηση 12.1% και φθάνοντας τους 507.261! Η απήχηση του Nova 3play σε συνδυασμό με το πλούσιο περιεχόμενο της εταιρείας, οδηγεί σε μια ακόμη χρονιά ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο OTE TV κλείνει τη χρονιά συγκεντρώνοντας 353.482 συνδρομητές. Στα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς έχουμε τον μήνα Ιούλιο την κατάθεση από τον ΟΤΕ μη δεσμευτικής προσφοράς προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Forthnet για την πιθανή απόκτηση της δραστηριότητας της NOVA. Τον Οκτώβριο ο OTE TV ανακοινώνει πως αυτός είναι ο νικητής του σχετικού διαγωνισμού, αποκτώντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Champions και του Europa League για τις επόμενες τρεις σεζόν! Η συμφωνία ξεκινά από τον Αύγουστο του 2015. Το σύνολο συνδρομητών Pay TV στην Ελλάδα φθάνει πλέον τις 860.743 χιλιάδες.

Η υπηρεσία Nova on Demand

Συγκρατεί και το 2015 τις δυνάμεις της η Nova καταγράφοντας μια μικρή μείωση της τάξης του 2.5%. Το τέλος της χρονιάς κλείνει με 494.643 συνδρομητές. Η εταιρεία συνεχίζει να έχει μια συντηρητική προσέγγιση στην εμπορική πολιτική της, ενισχύει τις on demand υπηρεσίες της, ενώ ταυτόχρονα προχωρά σε επέκταση για δύο (2) επιπλέον αγωνιστικές περιόδους της συνεργασίας της με τη Super League. Παράλληλα συμφωνεί και με την ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ώστε να προσχωρήσει στη Σύμβαση Κεντρικής Διαχείρισης Τηλεοπτικών Δικαιωμάτων. Ο OTE TV, όπως δείχνουν τα νούμερα, με την ώθηση που του προσφέρουν η απόκτηση των δικαιωμάτων του Champions και του Europa League εκτινάσσεται στους 446.499 συνδρομητές. Στο Μέγαρο πλέον όλοι πιστεύουν, πως το 2016 θα είναι η χρονιά που ο OTE TV θα φτάσει και θα προσπεράσει το μεγάλο του αντίπαλο, τη Nova. Το σύνολο συνδρομητών Pay TV στην Ελλάδα προσεγγίζει πλέον το εκατομμύριο (941.142 χιλ.).

Το 2016 δεν είναι μια καλή χρονιά για τη Nova, που κλείνει με πτώση της συνδρομητικής της βάσης κατά 55.239 συνδρομητές σε σχέση με την προηγούμενη, συγκεντρώνοντας 439.404. Η πτώση αποδίδεται στη συντηρητική εμπορική πολιτική, στην επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και στη μείωση του ενδιαφέροντος της Super League. Στην αντιπέρα όχθη, αν παρατηρήσετε τα νούμερα του OTE TV, φαίνεται πως οι συνδρομητές που έφυγαν από τη Nova ουσιαστικά μεταφέρθηκαν στον ανταγωνιστή της, τον OTE. Έτσι, βρίσκοντας 56.197 νέους πελάτες το 2016 ο OTE TV, ξεπερνά για πρώτη φορά τη Nova σε αριθμό συνδρομητών. Η OTE TV λανσάρει ένα νέο κανάλι ιστορίας, δικής της παραγωγής, το OTE History, ενώ παρουσιάζει επίσης την υβριδική της πλατφόρμα, ξεκλειδώνοντας νέες δυνατότητες για τους δέκτες της (On demand, Replay tv κ.α). Στις 14 Νοεμβρίου 2016 ο ΟΤΕ TV μετονομάζεται και γίνεται COSMOTE TV.

Η υβριδική πλατφόρμα της OTE TV

Συνεχίζει να πιέζεται και το 2017 η Nova, που κλείνει με 416.759 συνδρομητές. Το περιβάλλον της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, η υπερφορολόγηση του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης, σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη χαμηλή εμπορικότητα της Super League, επιδρά αρνητικά στα αποτελέσματα της εταιρείας, ενώ τα γνωστά οικονομικά προβλήματα τής προκαλούν ασφυξία και στερούν τη δυνατότητα κινήσεων. Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του κοστολογικού της μοντέλου η Nova προχωρά στον πρόωρο τερματισμό της Σύμβασης Κεντρικής Διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων της Super League, προχωρώντας πια σε διμερείς εμπορικές συμβάσεις με τις ΠΑΕ. Παράλληλα, συνάπτει εμπορικές συμφωνίες για τη μη-αποκλειστική διάθεση των αθλητικών καναλιών Novasports στις Vodafone και Wind.

Ακόμη μια χρονιά με θετικό πρόσημο για τον OTE TV που φθάνει τις 524.770 χιλιάδες συνδρομητών. Στα τέλη της χρονιάς ανακοινώνεται η απόκτηση των δικαιωμάτων τηλεοπτικής μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων του Champions League και Europa League για την περίοδο 2018-2021. Από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα του 2017 είναι και η ολοκλήρωση της συνεργασίας της COSMOTE TV με την Discovery Networks και η αποχώρηση οκτώ καναλιών της (Discovery HD Showcase, Discovery Channel, Discovery Science HD, IDX HD, Animal Planet HD, Eurosport 1HD, Eurosport 2, και TLC) την 1η Οκτώβρη. Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια γενναία απόφαση που πάρθηκε τότε από την ηγεσία της COSMOTE TV εν μέσω αντιδράσεων, απόφαση για την οποία πολλοί προέβλεπαν πως η πλατφόρμα θα πληρώσει βαρύ τίμημα με μεγάλη φυγή συνδρομητών. Πρόβλεψη που όπως φαίνεται και από τα νούμερα των ετών που θα ακολουθήσουν, δεν επαληθεύτηκε. Η πλατφόρμα στη συνέχεια αντικατέστησε τα κανάλια που χάθηκαν με 10 νέα, παρόμοιου περιεχομένου.

Η αγορά δείχνει πλέον σημάδια ωρίμανσης με τη φορολόγηση να ανακόπτει την πορεία ανάπτυξης των προηγούμενων ετών.

Η εικόνα της συνδρομητικής αγοράς απο το 2011 έως το α΄εξάμηνο 2020

Συνεχίζεται ...

 

 

Κατηγορία Pay TV News

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.