13/11/2020

Ελεύθερη πτώση στα έσοδα της Formula 1 εξαιτίας του κορονοϊού

Πτώση εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες ζημιές προκάλεσε μέχρι τώρα εφέτος η πανδημία του κορονοϊού στη Formula 1, η οποία ευελπιστεί να βγάλει του χρόνου τα σπασμένα με τη διοργάνωση 23 Γκραν Πρι σε προσοδοφόρες πίστες. Επί μισό χρόνο δεν κουνιόταν φύλο στη Formula 1 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού...

Πτώση εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και μεγάλες ζημιές προκάλεσε μέχρι τώρα εφέτος η πανδημία του κορονοϊού στη Formula 1, η οποία ευελπιστεί να βγάλει του χρόνου τα σπασμένα με τη διοργάνωση 23 Γκραν Πρι σε προσοδοφόρες πίστες.

Επί μισό χρόνο δεν κουνιόταν φύλο στη Formula 1 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου κατέγραψε εξαιτίας αυτού του λόγου η Formula 1 τεράστιες ζημιές. Συγκεκριμένα είδε τα έσοδά της να μειώνονται κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ σημείωσε και ζημιές ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ!

Οι αγώνες ξεκίνησαν το καλοκαίρι και συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή με βάση ένα πυκνό πρόγραμμα προκειμένου να συμπληρωθεί εφέτος ο πολυπόθητος αριθμός των 15 Γκραν Πρι και να εισπράξουν η Formula 1 και οι ομάδες της τα χρυσοφόρα δικαιώματα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Ωστόσο και στο τρίτο τρίμηνο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2020 δεν απέφυγε η κορωνίδα των μηχανοκίνητων αθλημάτων τις ζημιές. Σε αυτή την περίοδο κατέγραψε εφέτος ζημιές ύψους 88 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε εμφανίσει 27 εκατ. ευρώ κέρδη.

Άδειες κερκίδες

Δύο είναι οι βασικές αιτίες που έχασε η Formula 1 και στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς χρήματα, αν και πραγματοποιούνται κανονικά αγώνες και μάλιστα περισσότεροι από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ο πρώτος λόγος αφορά την απουσία θεατών στις κερκίδες, οπότε δεν υπάρχουν έσοδα από εισιτήρια σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις έκτακτες αλλαγές προγράμματος, εξαιτίας των οποίων μπήκαν εμβόλιμα στο εφετινό καλεντάρι διάφορες ευρωπαϊκές πίστες οι οποίες όχι μόνον δεν πλήρωσαν χρήματα για δικαιώματα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Formula 1, αλλά αποζημιώθηκαν κιόλας οικονομικά. Μόνον έτσι συμφώνησαν να μπουν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα πίστες, όπως για παράδειγμα το Νίρμπουργκρινγκ της Γερμανίας και η Ίμολα της Ιταλίας, όμως χάρη σε αυτές δεν θα υποστούν δραστική μείωση τα έσοδα της Formula 1 από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Με 23 αγώνες το 2021

Οι υπεύθυνοι του αθλήματος ευελπιστούν ότι θα βγάλουν τα σπασμένα το 2021, γι αυτό και έχουν ανακοινώσει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει 23 Γκραν Πρι, δηλαδή περισσότερα από ποτέ στην ιστορία της Formula 1. Τα 22 έχει αποφασιστεί πού θα γίνουν, όμως για το 23ο παραμένει ακόμη ανοιχτό σε ποια χώρα και πίστα θα πραγματοποιηθεί. Σημαντικό για τα οικονομικά της Formula 1 είναι ότι θα βρεθούν εκτός αγωνιστικού προγράμματος οι πίστες που δεν απέφεραν εφέτος έσοδα, όπως το Μουτζέλο, η Ίμολα και το Νίρμπουργκρινγκ, ενώ τη θέση τους θα πάρουν άλλες οι οποίες θα καταθέσουν πολλά χρήματα για τα δικαιώματα συμμετοχής τους.

Πηγή: gazzetta.gr

Κατηγορία Sport+

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Libra Press © Copyright 2020 | All Rights Reserved
Dual Design
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.