Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

22 Ιανουαρίου 2013 00:58

Κριτήρια επιλογής οικονομικής HDTV

Τι να προσέξετε, πού να αδιαφορήσετε

Γράφει: Στάθης Ασπιώτης
e9a2ad22a1e30585e49cd821fa258f04 XL 2d251969

Featured | Μία σύγχρονη HDTV είναι μία πολυσύνθετη συσκευή, της οποίας η αξία προσδιορίζεται τόσο από την απόδοση, όσο και από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει. Στο σύντομο οδηγό που ακολουθεί βάζουμε μία τάξη σε αυτά που μας ενδιαφέρουν, προκειμένου να αποκτήσουμε μία καλή σε απόδοση μεν, οικονομική δε, τηλεόραση.

Σήμερα ενόψει του switch off αναλογικής TV, είναι πολλοί αυτοί που ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν την παλιά αναλογική τους τηλεόραση με μια νέα, όσο γίνεται πιο οικονομική, τηλεόραση. Αυτό που θέλουμε είναι η ποιότητα της εικόνας και οι ευκολίες στη χρήση, επιλογές που πρέπει να γίνουν με προσοχή, καθώς η νέα μας συσκευή θα μας συντροφεύει για αρκετό χρόνο. Από την άλλη μεριά, προκειμένου να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή τιμή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει μία σύγχρονη HDTV μάς είναι απαραίτητα και ποια είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στο να εξοικονομήσουμε χρήματα. Στο άρθρο που ακολουθεί θα θίξουμε με σύντομο αλλά περιεκτικό τρόπο τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς πριν βάλει το χέρι στην τσέπη και επιλέξει τη νέα του τηλεόραση. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που ακολουθούν είναι απαραίτητα στοιχεία, ενώ κάποια άλλα από αυτά αποτελούν, εν πολλοίς, μέρος του οπλοστασίου marketing των κατασκευαστών και των εταιρειών επικοινωνίας. Στην περίπτωση που το ζητούμενο είναι η οικονομία, στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ουσία και στα βασικότερα, παρά σε εκείνα τα στοιχεία που θα μας προσφέρουν απλόχερα, αλλά θα πληρώσουμε αδρά, για να τα αποκτήσουμε.

LED TV ή όχι;

Είναι αλήθεια ότι στο ξεκίνημά της η τεχνολογία LED ήταν μεν ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές, από την άλλη όμως δεν προσέφερε σημαντική αναβάθμιση στην ποιότητα της εικόνας. Σήμερα πλέον η τεχνολογία LED που χρησιμοποιείται στις τηλεοράσεις LCD προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα, που δεν μπορεί να παραβλέψει κανένας. Η εικόνα των LED LCD, ναι, είναι καλύτερη από των συμβατικών, η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι σημαντική, ενώ και η διάρκεια ζωής τους είναι μεγαλύτερη. Είναι δυνατό να βρούμε συμβατικές LCD πλέον στην αγορά; Κανονικά όχι, αλλά στα «καλάθια» με τις υπερπροσφορές δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συναντήσει…

3D TV

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομικότερη αγορά είναι αυτή που δεν προσφέρει δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης, επιλογή… την οποία δεν προτείνουμε! Η σωστή επιλογή τηλεόρασης σήμερα περιλαμβάνει στη λίστα με τις δυνατότητες την απεικόνιση 3D. Αυτό που θα πρέπει να αποφασίσουμε, συνεπώς, είναι ο τύπος 3D TV, που θα επιλέξουμε. Η οικονομικότερη επιλογή είναι το λεγόμενο “Passive 3D”, το οποίο χρησιμοποιεί παθητικά πολωτικά γυαλιά για τη δημιουργία της ψευδαίσθησης του βάθους. Πλεονέκτημα της τεχνολογίας, την οποία θα συναντήσουμε με διάφορες εμπορικές ονομασίες ανάλογα με τον κατασκευαστή, είναι τα ελαφριά και χαμηλού κόστους γυαλιά που χρησιμοποιούνται. Στον αντίποδα, η τεχνολογία “Active 3D” με ενεργά Shutter Glasses επιτυγχάνει μεγαλύτερη ανάλυση εικόνας 3D – Full HD. Το κόστος όμως των Shutter Glasses είναι σημαντικά υψηλότερο από των παθητικών, χρειάζονται φόρτιση και είναι, κατά κανόνα, πιο μεγάλα και πιο βαριά.

100Hz ή 1200Hz;

Αρκετά χρόνια πριν, η σάρωση του πάνελ με ρυθμό 100Hz ήταν η κορυφή της τεχνολογίας των HDTV. Αυτό έπαψε να ισχύει εδώ και μερικά χρόνια, αρχής γενομένης από τη Sony, για να ακολουθήσουν άμεσα και άλλες εταιρείες. Σήμερα, με συνδυασμό διαφόρων τεχνολογιών, όπως η ανανέωση του πάνελ και η περιοδική σάρωση του οπίσθιου φωτισμού, η (ισοδύναμη) συχνότητα σάρωσης αγγίζει αστρονομικούς ρυθμούς, με τη Philips να δίνει ακόμη και 1200Hz στα κορυφαία της μοντέλα! Αυτό που θα πρέπει να κρατήσετε είναι ότι, πράγματι, όσο περισσότερα τα Hz, τόσο καλύτερη (και ακριβότερη) η εικόνα, αλλά το κόστος τείνει να αυξάνει εκθετικά. Στις LCD TV σάρωση 800Hz δίνει ήδη πολύ καλά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την απόδοση της κίνησης. Σημειώστε ότι, επίσης, στις τηλεοράσεις plasma τα Ηz έχουν θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εικόνας, αλλά η έννοια είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που απαντάται στις τηλεοράσεις LCD.

Πόσες και ποιες είσοδοι

Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο. Η οικονομία στην περίπτωση γίνεται όχι μειώνοντας την ποικιλία των εισόδων στο πίσω μέρος της τηλεόρασής μας, αλλά μειώνοντας τον αριθμό των όμοιων εισόδων. Για παράδειγμα, η θύρα HDMI είναι εκ των ων ουκ άνευ για μία σύγχρονη HDTV. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσετε να βρείτε τηλεόραση στην αγορά χωρίς τέτοια είσοδο – και αν την βρείτε, μην την αγοράσετε! Μπορείτε όμως να επιλέξετε μία HDTV με 2xHDMI, αντί για 4x. Αν είστε φίλος του downloading ταινιών, τότε η είσοδος USB με συμβατότητα σύνδεσης αποθηκευτικού μέσου με μορφότυπο NTFS είναι χρήσιμη, ενώ αν έχετε ή τώρα χτίζετε κάποιο δίκτυο, η θύρα Ethernet ή το Wi-Fi σε συνδυασμό με τη συμβατότητα DLNA θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. Τέλος, λάβετε υπόψη ότι το… πατροπαράδοτο Scart τείνει να εξαλειφθεί από τις σύγχρονες τηλεοράσεις, ενώ, όπου υπάρχει, συνήθως, παρέχεται μέσω adaptor.

Μήπως plasma TV;

Την εποχή που οι τηλεοράσεις LED LCD έχουν κυριαρχήσει, λόγω και του υπερεπιτυχημένου marketing, η τεχνολογία plasma εξακολουθεί να έλκει ένα πολύ μεγάλο μέρος των φίλων της ποιοτικής εικόνας. Δυνατό σημείο της τεχνολογίας είναι η ευρεία γωνιά θέασης, η οποία στην πράξη αγγίζει τις 180 μοίρες. Η τεχνολογία plasma είναι η πλέον κινηματογραφική σήμερα και προσφέρεται σε σχετικά χαμηλές τιμές. Μειονέκτημα των plasma είναι ότι το 3D τους υλοποιείται με τα ακριβότερα και πολλές φορές βαριά Shutter Glasses, ενώ η κατανάλωση των συσκευών είναι υψηλή, όπως και το βάρος τους.

Ανάλυση της εικόνας

Για ένα σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα, οι διαθέσιμες αναλύσεις στα displays ήταν 720p και 1920×1080. Σήμερα πλέον είναι αδύνατο να βρει κανείς στην αγορά HDTV με ανάλυση panel 720p. Το δίλημμα πλέον επανέρχεται με την έλευση του 4k. Τα πάνελ ανάλυσης 3840x2160pixels είναι πλέον πραγματικότητα και φυσικά αποτελούν σήμερα μία πανάκριβη επιλογή. Επομένως, όσο και αν το όνειρο σας είναι μία 4k TV, όπως KD-84X9005 της Sony, με την οκταπλάσια ανάλυση μίας τηλεόρασης 1080p, η συμβουλή μας είναι ξεκάθαρη: υπομονή και αποταμίευση.

Smart TV

Οι «έξυπνες» υπηρεσίες μέσω διαδικτύου έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το marketing των εταιρειών. Μπορούν οι έξυπνες λειτουργίες να είναι δέλεαρ; Ναι, αλλά μόνο σε δεύτερο πλάνο, καθώς αυτό που προέχει κατά την αγορά μίας HDTV είναι η ποιότητα της εικόνας, κριτήριο που γίνεται ακόμη πιο αυστηρό στην περίπτωση που θέλουμε το κόστος να είναι κατά το δυνατό στοχευμένο προς την ποιότητα της απεικόνισης.

Επιτοίχια τοποθέτηση – wall mounting

Το ότι θα διαθέσουμε λίγα χρήματα για την τηλεόραση μας, δεν μας απαγορεύει να θέλουμε να την… κρεμάσουμε στον τοίχο. Ίσα-ίσα, με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πάρουμε πίσω μέρος του πρεστίζ που θα αφήσουμε πίσω στο κατάστημα λόγω μειωμένου μπάτζετ. Σκόπιμο είναι λοιπόν, όταν θα… μας πείθει ο πωλητής για το ποία είναι η καλύτερη HDTV για εμάς – αλλά εμείς δεν το γνωρίζαμε – να προσθέσουμε στην κουβέντα την παράμετρο αυτή. Εταιρείες, όπως η Samsung, προσφέρουν διακριτικά αξεσουάρ για την επιτοίχια στήριξη των τηλεοράσεών τους, χωρίς να είναι υποχρεωτικό το κόστος να εκτοξευτεί.

Επιλέγοντας HDTV στο κατάστημα

Πρόκειται για τον πλέον σίγουρο τρόπο για να προβούμε σε λάθος επιλογή. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και ξεκινούν από τον υπερβολικό φωτισμό που υπάρχει μέσα στα καταστήματα. Εξάλλου, καμία από τις τηλεοράσεις που βρίσκονται στις εκθέσεις των καταστημάτων δεν είναι σωστά ρυθμισμένη, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι τοποθετημένες… όπως τύχει και πάντως σίγουρα διαφορετικά από ό,τι πρόκειται να κάνουμε στο σπίτι. Η θέαση μίας άστοχα ρυθμισμένης τηλεόρασης από έναν θεατή όρθιο οδηγεί σε βεβιασμένα και με μαθηματική ακρίβεια λανθασμένα συμπεράσματα. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί η ψυχολογική πίεση που ασκεί ο πωλητής με τη νοοτροπία «ό,τι να’ ναι, πώληση να’ ναι», τότε καταλαβαίνετε ότι καλό θα ήταν να πάτε στο κατάστημα ενημερωμένοι και, ακόμη καλύτερα, αποφασισμένοι για την αγορά σας.

{gallery}1366{/gallery}

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...