Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

5 Ιουλίου 2011 16:50

Λειτουργία PVR

Εκμεταλλευτείτε την!

Γράφει: Σπύρος Σαγιάς

Featured | Ένα μεγάλο ατού της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων δεκτών, δορυφορικών ή επίγειων, είναι η δυνατότητα PVR. Πολλοί δορυφορικοί δέκτες έρχονται με υποστήριξη εσωτερικού σκληρού δίσκου, αλλά πλέον σχεδόν όλοι συνοδεύονται με υποστήριξη εγγραφής σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο USB. Αυτήν ακριβώς την φιλοσοφία ακολουθούν οι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες, προσφέροντας άριστη λειτουργία PVR. Εκμεταλλευτείτε την!

    1. Γιατί να πάρω PVR και όχι ένα δορυφορικό δέκτη και ένα DVD Recorder;
    Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τη μια ή την άλλη επιλογή, αφού και με τις δύο μπορείτε να απαθανατίσετε τις αγαπημένες σας δορυφορικές εκπομπές. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι η ποιότητα εικόνας στο PVR θα είναι σαφώς καλύτερη, αφού το σήμα γράφεται κατευθείαν ψηφιακά στο σκληρό, ενώ για να το περάσουμε στο DVD Recorder θα πρέπει πρώτα να μετατραπεί σε αναλογικό και μετά πάλι σε ψηφιακό. Αυτές οι μετατροπές μειώνουν την ποιότητα. Οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να είχαν προνοήσει για την ψηφιακή διασύνδεση δορυφορικού δέκτη και DVD Recorder, αλλά μέχρι σήμερα δεν μας έχουν κάνει τη χάρη.
     
    2. Τι σημαίνει PVR Ready;
    PVR Ready σημαίνει ότι η συσκευή είναι έτοιμη να υποδεχθεί – συνδεθεί με ένα σκληρό δίσκο. Υπάρχουν δέκτες PVR που μπορούν να δεχθούν σκληρό δίσκο στο εσωτερικό τους, αλλά και δέκτες PVR, που έρχονται με θύρα USB στην οποία μπορεί να συνδεθεί εξωτερικός σκληρός. Και στις δύο περιπτώσεις, το Ready σημαίνει ότι οι δέκτες είναι έτοιμοι να δεχθούν σκληρό δίσκο, αλλά αυτός απουσιάζει από τη συσκευασία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τον αγοράσετε και να τον συνδέσετε μόνοι σας. Μην τρομάζετε, είναι πολύ εύκολο!
     
    3. Μπορώ να μεταφέρω τις εγγραφές μου σε έναν υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία;
    Ασφαλώς και μπορείτε, γιατί έτσι κι αλλιώς η φιλοσοφία λειτουργίας των δορυφορικών δεκτών έχει πολλά κοινά στοιχεία με το χώρο των υπολογιστών, αλλά, όταν θα έχετε τέτοια ικανότητα, δεν θα ανήκετε πλέον στην κατηγορία των αρχαρίων! Στην αγορά έχουν εμφανιστεί παλαιότερα συσκευές με αποσπώμενο σκληρό δίσκο, αλλά η μεταφορά στον υπολογιστή γίνεται πολύ εύκολα είτε σε PVR με υποστήριξη USB, είτε μέσω δικτυακής σύνδεσης Ethernet.
     
    4. Μπορώ να γράφω ένα κανάλι και ταυτόχρονα να βλέπω κάποιο άλλο;
    Ασφαλώς! Εξάλλου αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους αγοράς ενός PVR. Και μάλιστα, ίσως να μην περιορίζεστε μόνο σ’ αυτό και να μπορείτε πολλά περισσότερα. Έχουμε δοκιμάσει συσκευή που φθάνει στον εκπληκτικό αριθμό των 6 ταυτόχρονων εγγραφών και δύο θεάσεων. Ο αριθμός αυτός είναι συνάρτηση της υπολογιστικής ισχύος της κάθε συσκευής, δηλαδή τι bit rate μπορεί να υποστηρίξει. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο να μπορείτε να γράψετε αρκετά κανάλια χαμηλής ποιότητας (μικρού bit rate) ταυτόχρονα, αλλά λιγότερα υψηλότερης ποιότητας (μεγαλύτερου bit rate). Να σημειώσουμε ότι τα κανάλια θα πρέπει να ανήκουν στο ίδιο ψηφιακό κανάλια στην περίπτωση όπου ο δέκτης έχει ένα tuner.
     
    5. Τι προσφέρουν τα δύο tuner;
    Όταν το PVR διαθέτει ένα tuner, μπορούμε να γράφουμε και να βλέπουμε κανάλια ταυτόχρονα, αλλά μόνο από το διαπομπό που είμαστε συντονισμένοι. Στην περίπτωση των δύο tuner πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητές μας, αφού πετυχαίνουμε ταυτόχρονη εγγραφή – θέαση καναλιών από δύο διαπομπούς. Μόνο με δύο tuner λοιπόν, είναι σίγουρο ότι μπορείτε να γράφετε ένα κανάλι και να βλέπετε όποιο άλλο θέλετε. Προσοχή τώρα: όταν μιλάμε για PVR combo, το δεύτερο tuner δεν είναι δορυφορικό, αλλά το επίγειο, με αποτέλεσμα να μπορείτε να πετύχετε τους παραπάνω συνδυασμούς μεταξύ των καναλιών ενός δορυφορικού διαπομπού και ενός επίγειου.
     
    6. Τι είναι το time shift;
    Πρόκειται για μια πολύ βολική λειτουργία των PVR. Οι πρακτικές της εφαρμογές, είναι οι εξής: α) έχουμε ξεκινήσει την εγγραφή ενός, για παράδειγμα, ποδοσφαιρικού αγώνα με χρονοπρογραμματισμό, αλλά επιστρέφουμε σπίτι πριν τη λήξη. Αντί να περιμένουμε, μπορούμε να αρχίσουμε την αναπαραγωγή της συνεχιζόμενης εγγραφής μας από την αρχή κι έτσι να δούμε ολόκληρο το ματς με μια χρονική καθυστέρηση σαν να ήταν ζωντανό. β) Παρακολουθούμε την αγαπημένη μας εκπομπή και χτυπάει το τηλέφωνο. Παρότι εμείς σας προτείνουμε να το αφήσετε να χτυπάει, εσείς μπορείτε εκείνη τη στιγμή να πατήσετε το πλήκτρο pause και να πάτε να το σηκώσετε. Το PVR αρχίζει να γράφει την εκπομπή, αλλά η εικόνα έχει παγώσει στο σημείο εκείνο. Όταν επιστρέψετε, πατώντας το play συνεχίζετε την παρακολούθηση από το σημείο που διακόψατε, σαν να ήταν εκπομπή μαγνητοσκοπημένη, αλλά σε σας εξακολουθεί να φαίνεται ζωντανή. Απλώς, στην πραγματικότητα τη βλέπετε με μια χρονική καθυστέρηση. Αυτό συμβαίνει επειδή την ώρα που πατήσατε το pause, η εκπομπή άρχισε να γράφεται στο σκληρό της συσκευής, ενώ πατώντας μετά το play, αναπαράγετε τη συνεχιζόμενη εγγραφή από την αρχή της.
     
    7. Μπορώ να κάνω μοντάζ στις εγγραφές μου;
    Υπάρχουν PVR που προσφέρουν και δυνατότητες μοντάζ. Σημαντικότερη από αυτές είναι η διαγραφή τμήματος μιας εγγραφής, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποθηκεύσετε την εγγραφή σας, απαλλαγμένη από διαφημίσεις. Βέβαια, οφείλουμε να πούμε ότι το μοντάζ αποθεώνεται σε περιβάλλον PC.
     
    8. Μπορώ να γράψω κρυπτογραφημένα προγράμματα;
    Ναι. Θα χρειαστείτε βέβαια την αντίστοιχη κάρτα του παροχέα. Η εγγραφή γίνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποκρυπτογραφημένη, οπότε μπορείτε να την αναπαράγετε χωρίς να έχετε την κάρτα στη διάθεσή σας. Και κάτι πολύ ενδιαφέρον: σε αρκετά μοντέλα γίνεται εγγραφή κρυπτογραφημένου καναλιού, χωρίς χρήση της αντίστοιχης κάρτας! Η εγγραφή στο σκληρό είναι τώρα κρυπτογραφημένη και μπορείτε να τη δείτε, αν χρησιμοποιήσετε κατά την αναπαραγωγή την κάρτα. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που η ώρα του αγαπημένου σας προγράμματος πλησιάζει και για κάποιο λόγο δεν έχετε την κάρτα αποκρυπτογράφησης στη διάθεσή σας.
     
    9. Ένα PVR μου δίνει και άλλες δυνατότητες;
    Βεβαίως. Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Οι κατασκευαστές προσπαθούν εναγωνίως να σκεφτούν πρόσθετες δυνατότητες για τα μηχανήματά τους, με στόχο να χτυπήσουν τον ανταγωνισμό. Τα PVR κινούνται και αυτά προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορούν λοιπόν να αποτελέσουν ένα αποθηκευτικό κέντρο όλων των ψηφιακών AV αρχείων σας, δηλαδή να αποθηκεύουν και αναπαράγουν τα δημοφιλέστατα στο χώρο των υπολογιστών αρχεία mp3 και jpg. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να τροφοδοτήσετε το PVR μέσω ενός PC με τα αγαπημένα σας τραγούδια σε μορφή mp3 και τις αγαπημένες σας φωτογραφίες σε μορφή jpg και αυτό θα αναλάβει την αναπαραγωγή τους, ενίοτε και με πρόσθετες ευκολίες, όπως play list και slide show. Επίσης, η τάση της εποχής είναι τα PVR να έρχονται ως πιο ολοκληρωμένα multimedia players με πολλά μοντέλα να υποστηρίζουν πληθώρα αρχείων ταινιών, όπως mkv, xvid, mpg, avi, κ.α.
     

    10. Η χωρητικότητα του σκληρού δίσκου έχει μεγάλη σημασία;

    Φυσικά. Η χωρητικότητα και ο συνολικός δυνατός χρόνος εγγραφής είναι μεγέθη ανάλογα. Μ’ άλλα λόγια, αν είχατε σκληρό δίσκο διπλάσιας χωρητικότητας, θα μπορούσατε να γράψετε προγράμματα διπλάσιας συνολικής διάρκειας. Κάθε PVR βλέπει σκληρούς μέχρι μια μέγιστη τιμή, που εξαρτάται από τις προδιαγραφές της συσκευής.
     
    11. Η ύπαρξη σκληρού δίσκου επηρεάζει τις δυνατότητες του δορυφορικού δέκτη;
    Όχι. Ο δέκτης ενός PVR είναι κάτι αυτόνομο. Ισχύουν γι’ αυτόν οι δυνατότητες που ισχύουν για τους σκέτους δορυφορικούς δέκτες. Η ύπαρξη σκληρού δίσκου προσφέρει μόνο πρόσθετες δυνατότητες.

    ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

    Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

    • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

      Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

      Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
    • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

      Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

      Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
    • D-Link DWA-X1850

      D-Link DWA-X1850

      Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
    • Ikusi FTD-420

      Ikusi FTD-420

      Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
    • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

      Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

      Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
    • devolo Magic 2 WiFi next

      devolo Magic 2 WiFi next

      Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
    • Fracarro D-Matrix 4S EVO

      Fracarro D-Matrix 4S EVO

      Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
    • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

      Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

      Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
    • Meliconi AT 49 USB

      Meliconi AT 49 USB

      Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
    • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

      Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

      Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
    • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

      Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

      Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
    • Icy Box IB-LAN301-C3

      Icy Box IB-LAN301-C3

      Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

    • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

      Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

      Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
    • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

      Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

      Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
    • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

      TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

      Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...