Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20 Δεκεμβρίου 2010 03:00

Το λεξικό της επίγειας ψηφιακής TV

Για τον ιδιώτη και τον τεχνικό…

Γράφει: Παύλος Κερασίδης
e49c82af83929f8b11b0b3eba0134d90 XL 90565580

Featured | Καθώς η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, διαρκώς “ξεπετάγονται” νέες έννοιες, που μένουν μετέωρες σε συζητήσεις μεταξύ ιδιωτών ή ακόμα και τεχνικών.

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχόμαστε την εποχή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Πολλά είναι τα παρατράγουδα, ωστόσο η τεχνολογία από μόνη της είναι τόσο εξελιγμένη, που καταφέρνει, παρά τα “ελληνικά εμπόδια”, να αναδείξει τα προτερήματα της. Αρκετός είναι ο κόσμος που ασχολείται με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση εδώ και πολλά χρόνια, προτού ακόμα ξεκινήσουν οι πρώτες εκπομπές MPEG-2 της EΡΤ. Άλλοι ωστόσο, σιγά-σιγά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο. Επόμενο λοιπόν είναι να συναντάμε κείμενα ή να ακούμε συζητήσεις γεμάτες νέες έννοιες που αφορούν τη επίμαχη τεχνολογία και παράλληλα είναι λογικό αυτές οι έννοιες να ακούγονται άγνωστες σε πολύ κόσμο.
Παρακάτω λοιπόν, θα συγκεντρώσουμε την ορολογία γύρω από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, χωρίζοντάς τη σε διαφορετικούς τομείς, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε τόσο τον αρχάριο, όσο και τον επαγγελματία που θέλει να ξεδιαλύνει τους νέους τεχνικούς όρους της DTT.

Γενικοί όροι περί DTT…

DTT (Digital Terrestrial Television)
Ξεκινάμε από την βασικότερη έννοια, τα αρχικά της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, όπως συνήθως αναφέρεται σε βιβλιογραφία και συζητήσεις.

STB (Set Top Box)
Ο ψηφιακός δέκτης – αποκωδικοποιητής, είτε δορυφορικός είτε επίγειος, αναφέρεται πολύ συχνά ως STB. Υπάρχει περίπτωση μια σύγχρονη τηλεόραση να ενσωματώνει τον ψηφιακό δέκτη. Σε αντίθετη περίπτωση για την προβολή των ψηφιακών επίγειων καναλιών, πρέπει ο χρήστης να προμηθευτεί ένα εξωτερικό STB, το οποίο θα συνδέσει με κατάλληλο τρόπο στην τηλεόραση.

DVB-T
DVB είναι τα αρχικά των λέξεων Digital Video Broadcast και αποτελεί το πρότυπο πάνω στο οποίο είναι βασισμένη όλη η ψηφιακή τηλεόραση της Ευρώπης. Το DVB project δημιουργήθηκε για να καθορίσει τα πρότυπα της ψηφιακής τηλεοπτικής μετάδοσης. Το DVB project έχει δημιουργήσει πολλά διαφορετικά πρότυπα, που δημοσιεύονται στo ETSI (European Telecommunications Standards Institute) και αφορούν διαφορετικού τύπου μεταδόσεις. Τo DVB-T καθορίζει το πρότυπο της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.

MPEG (Moving Pictures Experts Group) – MPEG-2/MPEG-4
Ο όρος που μάλλον μπέρδεψε όσο κανένας άλλος το τοπίο στην DTT, αναφέρεται στο κυριότερο πρότυπο συμπίεσης σημάτων βίντεο, που οφείλει το όνομά του στην ομάδα που το δημιούργησε. Απαντάται σε διαφορετικές μορφές, που διαφέρουν ως προς το bitrate και την ανάλυση. Στην DTT συναντάμε τα δύο πρότυπα:
MPEG-2. Χρησιμοποιείται προς το παρόν από την ERT Digital.
MPEG-4. Χρησιμοποιείται προς το παρόν από την Digea.

Ψηφιακό Μπουκέτο και Πολύπλεξη
Στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση τα προγράμματα αφότου συμπιεστούν (με πρότυπο MPEG) πολυπλέκονται, ώστε να καταλαμβάνουν μικρότερο εύρος. Προσπαθώντας να αποφύγουμε τους τεχνικούς όρους, να αναφέρουμε ότι ένα ψηφιακό μπουκέτο περιέχει πολλά ψηφιακά προγράμματα στον ίδιο χώρο που θα καταλάμβανε ένα μόνο αναλογικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στο κανάλι 52 UHF στην Αθήνα λαμβάνουμε 4 τηλεοπτικά και 5 ραδιοφωνικά προγράμματα, ενώ με την αναλογική τεχνολογία, στο αντίστοιχο κανάλι θα μπορούσαμε να λάβουμε 1 μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Digea
H Digea είναι η εταιρεία που συστάθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha, Alter, Antenna, Μακεδονία TV, Μega, ΣΚΑΪ και έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων των ιδιωτικών αυτών σταθμών, σε δίκτυο εθνικής εμβέλειας.

Ert Digital
Πρόκειται για τον δημόσιο φορέα που έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των δημόσιων προγραμμάτων σε δίκτυο εθνικής εμβέλειας.

Επίγειος Ψηφιακός Δέκτης

PVR (Personal Video Recorder)
Δορυφορικός δέκτης με δυνατότητα εγγραφής τηλεοπτικών προγραμμάτων. Στους επίγειους ψηφιακούς δέκτες έχει επικρατήσει η χρήση θύρας USB για σύνδεση με εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο (USB stick ή USB HDD) και λειτουργία PVR.

Combo
Πρόκειται για χαρακτηρισμό ο οποίος αφορά δέκτες που συνδυάζουν δορυφορική και επίγεια ψηφιακή λήψη.

EPG (Electronic Program Guide)
Ηλεκτρονικός οδηγός προγραμμάτων. Η υπηρεσία εκπέμπεται από πολλούς δορυφορικούς παρόχους, υποστηρίζεται από όλους τους δέκτες και παρουσιάζει ηλεκτρονικά επί της οθόνης, το πρόγραμμα ενός καναλιού ή περιλήψεις και συντελεστές ταινιών κ.ά.

RF IN
Στην είσοδο αυτή συνδέσουμε την πρίζα της τηλεόρασης ή αλλιώς το σήμα που κατεβαίνει από την επίγεια κεραία. Αυτή είναι η σύνδεση μέσω της οποίας ο δέκτης λαμβάνει τα επίγεια ψηφιακά προγράμματα.

RF OUT
Την έξοδο αυτή μπορούμε προαιρετικά να την συνδέσουμε με την είσοδο κεραίας RF-IN της τηλεόρασης, ώστε να διατηρήσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής των αναλογικών καναλιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια loop-through σύνδεση.

HDMI – (High Definition Multimedia Interface)
Τη νέα ψηφιακή σύνδεση HDMI τη συναντάμε στους αποκωδικοποιητές DVB-T/MPEG-4 και είναι ο καλύτερος τρόπος σύνδεσης με την τηλεόραση. Το πρότυπο HDMI υποστηρίζει αναλύσεις εικόνας υψηλής ευκρίνειας, έως 1080p, όπως και ψηφιακό πολυκαναλικό ήχο, Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD (στην έκδοση 1.3) και DTS-HD Master Audio (στην έκδοση 1.3).

SCART
Τρόπος σύνδεσης συσκευών ήχου και εικόνας. Το SCART μπορεί να μεταφέρει πολλούς διαφορετικούς τύπους συνδέσεων (Component, S-Video, Composite, Audio κ.λπ.).

Audio/Video out
Παροχή οπτικοακουστικού αναλογικού σήματος μέσω βυσμάτων RCA.

S-Video
Είσοδος/έξοδος βίντεο σήματος, που χρησιμοποιεί δύο καλώδια (δύο σήματα) για τη μεταφορά και των τριών πληροφοριών εικόνας (ένα για τη φωτεινότητα και ένα για τις δύο χρωμοδιαφορές).

S/PDIF (Sony Philips Digital Inteface)
Ψηφιακό πρότυπο ήχου, το οποίο αναπτύχθηκε από τη συνεργασία των εταιρειών Sony και Philips. Μπορεί να το συναντήσουμε ως optical S/PDIF για σύνδεση με καλώδιο οπτικής ίνας ή ως coaxial S/PDIF για σύνδεση με ομοαξονικό καλώδιο και ακροδέκτη RCA.

RS-232
Σειριακή θύρα σύνδεσης υπολογιστή, με περιφερειακές συσκευές. Χρησιμοποιείται για την αναβάθμιση του λειτουργικού (firmware) του δέκτη, καθώς και για πιθανή επικοινωνία με τον υπολογιστή.

Το… DTT λεξικό του τεχνικού

COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplexing)
Διαμόρφωση κωδικοποιημένης πολυπλεξίας που επιτρέπει την ταυτόχρονη μετάδοση πολλαπλών σημάτων μέσω ενός μέσου. Χρησιμοποιεί την τεχνική της ορθογωνιότητας για την καλύτερη εκμετάλλευση του εύρους ζώνης, αποφεύγοντας την αλληλεπίδραση των πολυπλεγμένων σημάτων. Είναι η διαμόρφωση που χρησιμοποιείται στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

Bit Rate
Ρυθμός των bits ανά δευτερόλεπτο σε μια ψηφιακή μετάδοση.

ΒER (Bit Error Rate)
Το BER (Bit Error Rate) είναι ο λόγος των σφαλμάτων προς το συνολικό αριθμό των bits που μεταδίδονται. Το BER μετριέται πριν (CBER) και μετά (VBER) τον διορθωτή σφαλμάτων Viterbi.

Carrier to Noise Ratio (C/N)
Ο λόγος της ισχύος της φέρουσας ενός σήματος, σε σχέση με την ισχύ θορύβου εκφρασμένη σε dB. Αυτή η παράμετρος συνδέεται άμεσα με τη μέτρηση S/N και όσο υψηλότερη είναι σε ένα σήμα βίντεο τόσο καλύτερη είναι η λήψη.

Signal to Noise Ratio (S/N)
Ο λόγος σήματος προς θόρυβο. Εκφράζεται σε dB.

MER (Modulation Error Rate)
Το MER είναι η πλέον απαραίτητη μέτρηση στα ψηφιακά σήματα και δηλώνει την ποιότητα λήψης. Πιο συγκεκριμένα μετράει το μέσο όρο της αναλογίας του σφάλματος διαμόρφωσης στο σύνολο των χιλιάδων υποφερουσών ενός σήματος COFDM.

Impulse Response
Προβολή διαφορετικών λήψεων ενός SFN δικτύου. Η μέτρηση κάνει γραφική αναπαράσταση των διαφορετικών καταστάσεων του ίδιου σήματος κατά τη λήψη, σε σχέση με τονχρόνο και την απόσταση.
 
Constellation Diagram
Σχηματική αναπαράσταση των υποφερουσών της COFDM. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μέτρηση αφορούν το θόρυβο στις φέρουσες, την ένδειξη σφάλματος στη φάση και την παρουσία παρεμβολών από άλλα κανάλια.
 
MER by Carrier
Το MER by Carrier χρησιμεύει στον εντοπισμό μιας αναλογικής εκπομπής που μεταδίδεται στην ίδια θέση καναλιού με το ψηφιακό κανάλι μέτρησης. Πρόκειται για μια πολύ εξειδικευμένη μέτρηση, που δεν συναντάται παρά στα πολύ εξελιγμένα πεδιόμετρα.
 
Noise Margin
Η τιμή Noise Margin δείχνει πόσα dB μπορεί να μειωθεί το MER ενός σήματος, ώστε να φτάσει την οριακή τιμή του BER (συγκεκριμένα του VBER) ίση με 2.10-4. Με πιο απλά λόγια, η μέτρηση δείχνει πόσο απέχουμε από το όριο του μη επιτρεπτού σήματος, δηλαδή από το σημείο στο οποίο δεν θα μπορούμε πλέον να έχουμε εικόνα.

Χαρακτηριστικά μετάδοσης DTT

 
Code Rate
Σε μια ψηφιακή μετάδοση, ο λόγος των χρήσιμων bits προς το συνολικό bit rate, ονομάζεται code rate (ή αλλιώς Viterbi ratio) και μπορεί να είναι 1/2, 2/3, 3,/4, 5/6, και 7/8. Για παράδειγμα code rate 2/3 σημαίνει ότι τα 2/3 της συνολικής χωρητικότητας του σήματος προορίζονται για τις ωφέλιμες υπηρεσίες και το 1/3 για τη διόρθωση λαθών.
 
2k-8k mode
Το διάστημα μεταξύ των υποφερουσών σε κανάλι 8MHz και πιο συγκεκριμένα είναι 4.46 kHz στην κατάσταση 2k και 1.12 kHz στην κατάσταση 8k.
 
Guard Interval
To guard interval είναι ο κενός χρόνος που έπεται ενός σύμβολου κατά τη λήψη, μέσα στον οποίο ο δέκτης θα αποδεχθεί το ίδιο σύμβολο από μια διαφορετική λήψη. Οι τιμές του μπορεί να είναι 1/4, 1/8, 1/16, 1/32.
 
SFN – Single Frequency Network
H DTT έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σε μονοσυχνοτικό δίκτυο SFN, όπου οι πάροχοι εκπέμπουν από διαφορετικούς πομπούς ταυτόχρονα στο ίδιο κανάλι. Αυτό συμβαίνει χάρη στην πολυκατευθυντική ανθεκτικότητα της διαμόρφωσης COFDM.

Επαγγελματικές μονάδες επεξεργασίας DTT

Digital to Analogue Transmodulators (COFDM σε AM)
Πρόκειται για δέκτες COFDM που συντονίζουν ένα ψηφιακό μπουκέτο και μέσω του προγραμματισμού τους ο τεχνικός επιλέγει ένα κανάλι, το οποίο η μονάδα αποκωδικοποιεί και διαμορφώνει σε αναλογικό κανάλι AM, που μπορεί πλέον να προβληθεί μέσω συμβατικών τηλεοράσεων, χωρίς ψηφιακό δέκτη.
 
COFDM-COFDM Regenerators
Οι αναγεννητές COFDM έχουν τη δυνατότητα να κάνουν λήψη ενός ψηφιακού μπουκέτου, με σκοπό να το διορθώσουν και να το ανασκευάσουν, σε περίπτωση όπου η ποιότητά του είχε εξασθενήσει. Οι μονάδες δίνουν επίσης τη δυνατότητα στο χρήστη να αλλάξει παραμέτρους του ανακατασκευασμένου COFDM Stream στην έξοδό τους.
 
Digital Transmodulators (QPSK σε COFDM)
Μετατροπή ενός ψηφιακού δορυφορικού μπουκέτου QPSK σε επίγειο ψηφιακό μπουκέτο COFDM. Επειδή το δορυφορικό μπουκέτο περιέχει μεγάλο αριθμό πολυπλεγμένων προγραμμάτων, γίνεται επιλογή από τον εγκαταστάτη των καναλιών που θα πολυπλεχθούν σε κανάλι COFDM.
Echo Canceller
Η μονάδα προορίζεται κυρίως για αναμετάδοση DTT. Μπορεί να κάνει λήψη και επεξεργασία ενός πολυπλεγμένου σήματος DTT και να το αναμεταδώσει στο ίδιο κανάλι, προσθέτοντας λειτουργία echo cancellation. Έτσι, παρότι ένα κανάλι μπορεί να υποστηρίζεται από δίκτυο SFN, μπορεί να αναμεταδοθεί τοπικά στο ίδιο ακριβώς κανάλι, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ανακλάσεις.

Ευχαριστούμε τον κύριο Βασίλη Κουλολιά που μας έδωσε την ιδέα για τη συγγραφή του άρθρου.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...