Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Ιουλίου 2015 16:33

«Σήμερα ή αύριο η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες»

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χ. Σπίρτζη στην ΕΡΤ1

bcf177cb24180258b812c140cdb13e13 XL a03fe510

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Φάνη Παπαθανασίου. Ο κ. Σπίρτζης, μίλησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες από το ΥΠΟΜΕΔΙ…

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Φάνη Παπαθανασίου. Ο κ. Σπίρτζης, μίλησε για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ τόνισε ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες από το ΥΠΟΜΕΔΙ αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές, περιοχές. Ο Αναπληρωτής Υπουργός, ανακοίνωσε επίσης, ότι «ή σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο» για τις τηλεοπτικές άδειες και τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Τέλος, αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων είναι κοντά μας. Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πριν να ξεκινήσουμε τα θέματά σας νομίζω να σταθούμε λίγο στο κομμάτι των πυρκαγιών και όλο αυτό που έφερε και καταστροφές και δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην χώρα μας. Πείτε μας, τι θα γίνει στο κομμάτι αυτό με τις καταστροφές στη Λακωνία, πως θα το αντιμετωπίσετε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε ένα δυστυχώς πολύ άσχημο θεσμικό πλαίσιο στο πως αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές, οπότε κάθε φορά δίνουμε μια μάχη με τη γραφειοκρατία προκειμένου να καθοριστούν πάρα πολύ γρήγορα οι πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια τα συνεργεία των αρμόδιων Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συνδρομή των αρμόδιων Υπουργείων να καταγράψουν τις ζημιές, να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις που πρέπει να πάρουν οι συμπολίτες μας.

Οι καταστροφές κάτω ήταν πάρα πολύ μεγάλες.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι είδους υποδομές;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, στις υποδομές δεν είχαμε τόσο μεγάλες καταστροφές.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Περιβαλλοντικές καταστροφές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι περιβαλλοντικές καταστροφές ήταν πάρα πολύ μεγάλες και οι καταστροφές στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή στις καλλιέργειες και στο ζωικό πλούτο της περιοχής. Εκεί πραγματικά πρέπει να συνδράμουμε.

Ήδη ο συνάδελφος ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Αποστόλου πήγε χτες εκεί και τα αρμόδια κλιμάκια του Υπουργείου προκειμένου να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες …

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι διαδικασίες τώρα και τι προβλέπεται;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στο παρελθόν μόνο η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων έκαναν περίπου έξι με επτά μήνες για να βγουν, δυστυχώς. Αυτό το διάστημα το έχουμε μειώσει πάρα πολύ, αξιοποιούμε τη νέα τεχνολογία με αεροφωτογραφίες για να μπορέσουμε πολύ γρήγορα να καθορίσουμε τις περιοχές που έχουν πληγεί και να μην υπάρχει τέτοιου είδους καθυστέρηση.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τώρα υπήρχε κι ένα πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση; Στα Κήθυρα; Στην Ελαφόνησο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι βέβαια γιατί τα Κήθυρα ηλεκτροδοτούνται με δυο γραμμές, μια κύρια και μία εφεδρική. Σε αυτές τις δυο γραμμές είχαμε πάνω από 60 πυλώνες που καταστράφηκαν ολοσχερώς και εκεί αξίζουν συγχαρητήρια στο ΟΔΥΕ και για την ηλεκτροδότηση των περιοχών στη Λακωνία, που ήταν άμεσες οι ενέργειές τους.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αποκαταστάθηκε δηλαδή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και για την ηλεκτροδότηση των Κηθύρων γιατί πραγματικά έδειξαν ζήλο την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά υπήρχαν συνεργεία που δούλευαν, που συγκέντρωναν υλικά από όλη την Πελοπόννησο και από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να γίνουν πολύ γρήγορα οι αποκαταστάσεις του δικτύου.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Να έρθουμε στην αυριανή ψηφοφορία. Είναι πολύ σημαντικό το δεύτερο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, το δεύτερο πακέτο. Πόσο σημαντική είναι αυτή για την Κυβέρνηση η ψήφιση αύριο, με δεδομένο ότι υπάρχει η εσωκομματική αντιπαράθεση με την αριστερή πλατφόρμα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σημαντικό είναι για τη χώρα, η Κυβέρνηση είναι σε δεύτερη μοίρα. Πήρε μια απόφαση ο Πρωθυπουργός η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη συμφωνία, γλιτώσαμε την πτώχευση, σήμερα βγήκαμε και τη λίστα των χωρών που δεν έχουν πληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Την πληρώσαμε τώρα και είμαστε …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λίγο πιο χαλαρά. Και πραγματικά πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν ανακουφιστεί από αυτή την εξέλιξη. Δεν νομίζω ότι προγράμματα σαν κι αυτά που έχουμε ζήσει πέντε χρόνια ή σαν κι αυτά που θα ζήσουμε, είναι προγράμματα που πραγματικά είναι σε μια κατεύθυνση να απαλύνουμε την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή.

Υπάρχει όμως -και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα- η ευχέρεια μέσα στα τρία χρόνια που θα ισχύει το πρόγραμμα να κάνουμε άλλα πράγματα για να ανατάξουμε τις κοινωνικές αδικίες, που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά τα υποχρεωτικά σχέδια νόμου.

Είναι πολύ σημαντικό να τρέξουμε τις αναπτυξιακές δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τα δισεκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ και από το πακέτο Γιούνκερ, να βρούμε άλλου είδους και άλλες μορφές επενδύσεων. Πάντα τις κρίσεις τις ξεπερνούσαμε και στη χώρα και όποια χώρα ήταν σε τέτοια κατάσταση, μέσα από ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα υποδομών.

Οι υποδομές, εκτός από την καταπολέμηση της ανεργίας, φέρνουν πολύ μεγάλα έσοδα και άμεσα έσοδα στο κράτος. Από εκεί μπορούμε πραγματικά να βρούμε ισοδύναμά μέτρα που θα ελαφρύνουν τους πολίτες, αυτό είναι το ένα. Και το δεύτερο είναι μια πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, που πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση που την πιστεύουμε.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Από την άλλη όμως για να φτάσετε εκεί όμως κ. Υπουργέ, θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσετε ένα πακέτο σκληρών υφεσιακών μέτρων, με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, έμμεσους φόρους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Με περικοπές, όχι.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έρχονται έμμεσες περικοπές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι άδικες. Αυτό που ζούμε με το ΦΠΑ δηλαδή προφανώς είναι ότι και όλοι οι έμμεσοι φόροι είναι ό,τι πιο άδικο μπορεί να υπάρχει, αλλά αυτό είναι ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, που περιλαμβανόταν στο προηγούμενο Μνημόνιο και ήταν απαίτηση των δανειστών να ολοκληρωθεί, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της νέας συμφωνίας. Δεν είναι κάτι το καινούργιο.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι αλλά η καθυστέρηση τώρα κ. Υπουργέ έφερε πολύ άνοδο στον λογαριασμό, ο λογαριασμός ανέβηκε πολύ από τότε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα ακούω αυτά και πραγματικά είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει γίνει και απολύτως κατανοητό. Αυτά έχουν καθυστερήσει από πέρσι το καλοκαίρι. Από πέρσι το καλοκαίρι η προηγούμενη Κυβέρνηση που πίστευε ότι θα μας βγάλει από το Μνημόνιο, δεν έκανε ούτε τα μισά από αυτά που προβλεπόταν στο πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλά, κι αυτή η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα σκίσει το Μνημόνιο μόλις έρθει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτή η Κυβέρνηση δεν έλεγε ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, έλεγε θα το καταργήσει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έλεγε ότι θα το καταργήσει με ένα νόμο!

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ποτέ δεν έλεγε ότι θα το καταργήσει με ένα νόμο. Θα το καταργήσει όμως στην πράξη. Και να σας πω γιατί θα το καταργήσει στην πράξη, τα είπα και πριν.

Το πρώτο που όλοι θέλουμε είναι να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία να ξαναμπεί η χώρα στις αγορές, να μπορέσει να βρει ένα βηματισμό. Αυτό δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο που θα ελαφρύνει το χρέος της χώρας και αυτή η συμφωνία έβαλε στο τραπέζι το πώς αναδιαρθρώνεται αν μη τι άλλο, το χρέος.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και νωρίτερα η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε από το ’12 μια δέσμευση, η οποία όμως αυτό το ζήτημα του χρέους είναι υπό προϋποθέσεις εφόσον γίνουν κάποια πράγματα: να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές πρώτον, δεύτερον το πακέτο το σκληρό το μεγάλο περιλαμβάνει μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση όπως γνωρίζετε καλύτερα, το οποίο έχει μέσα διαρθρωτικές αλλαγές ενδεχομένως νέα μέτρα, δημοσιονομικά μέτρα, τη συμφωνία για το πακέτο των Ταμείων των 50 δις, που ξέρετε καλύτερα ότι είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί και τι θα μπει μέσα σε αυτό το Ταμείο …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και μετά η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να τα πιάσουμε ένα – ένα. Το πρώτο είναι ότι πρώτη φορά στη συμφωνία δεσμεύονται και οι δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το προηγούμενο ήταν μια ευχή που είχαν οι δανειστές, δεν είχαν δεσμευτεί σε κάτι τέτοιο.

Το δεύτερο, μου λέτε για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Θα τελειώσουμε με αυτά τα μέτρα, στα υπόλοιπα μέτρα που είναι η συμφωνία ευτυχώς δίνεται η ευχέρεια να υπάρχουν στα περισσότερα στη συντριπτική πλειοψηφία ισοδύναμα μέτρα που μπορούμε να περάσουμε την κρίση –αυτό μπορούσαμε να το κάνουμε και πολλά χρόνια πριν- με πολύ μικρότερους βαθμούς έντασης.

Και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι ποιοι πληρώνουν, πως πέφτουν τα βάρη στον ελληνικό λαό, αν πέφτουν μόνο στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, στους άνεργους. Για χρόνια ξέρετε οι ασφαλιστικές εισφορές για παράδειγμα, ή η λύση των ασφαλιστικών ζητημάτων κινούνταν σε μια νεοφιλελεύθερη λογική της ανταποδοτικότητας.

Μια λογική, που δεν βγαίνει. Δηλαδή αν δει κανείς το αναλογιστικό έλλειμμα που έχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν βγαίνει. Είναι τρεις φορές το χρέος της χώρας. Επομένως αν δεν αλλάξουμε τέτοιου είδους δογματισμούς που υπάρχουν όχι γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι έτσι βγαίνουμε από την κρίση, αλλά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα στην κρίση, πολλοί λίγοι έχουν αυξήσει και τα κέρδη τους και τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Σπίρτζη μέσα στα μέτρα αυτά για τα οποία συζητάτε, είναι και το κομμάτι για τις άδειες, για την αδειοδότηση των καναλιών. Έχουμε κάποια εξέλιξη; Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι μέσα στα μέτρα, δεν είναι μέσα στη συμφωνία. Είναι μια πολιτική δέσμευση που είχαν τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Είναι πηγή εσόδων;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως είναι πηγή εσόδων και είναι αυτό που έλεγα και πριν: κάποιοι πρέπει να πληρώσουν που δεν έχουν εισφέρει και στη κρίση γενικότερα στη χώρα ένα ευρώ, αλλά έχουν πάρει πάρα πολλά από τη χώρα.

Είναι απολύτως κατανοητό σε όλους το τι έχουμε ζήσει και πως αντιμετωπίζεται η Κυβέρνηση από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θα τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τις προσωρινές αδειοδοτήσεις και με το αλισβερίσι που έχει ο πολιτικός κόσμος με …

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πως σκοπεύετε να το τελειώσετε αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το δείτε και στο νομοσχέδιο.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πότε θα κατατεθεί; Δώστε μας ένα περίγραμμα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ή σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δώστε μας δυο τρία στοιχεία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχει δυο μέρη το νομοσχέδιο. Το ένα, το πρώτο μέρος που το έχει δουλέψει ο Νίκος Παππάς είναι αρμοδιότητα του συναδέλφου, έχει να κάνει με τις άδειες που θα πάρουν τα τηλεοπτικά κανάλια.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πόσες άδειες συνολικά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα το δείτε αυτό.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Να μας πείτε και κάτι σήμερα. Αφού είναι σήμερα – αύριο δηλαδή …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν θα είναι πολλές.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα υπάρχουν δύο κατηγορίες τηλεοπτικών καναλιών.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θα είναι λιγότερες από τα υπάρχοντα κανάλια; Να το πάμε ανάποδα! Δηλαδή πόσες άδειες περίπου;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι εννοείτε λιγότερες;

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η έκθεση κ. Σπίρτζη έχει γίνει με βάση και τις ανάγκες και το δυναμικό και την έκταση της χώρας και της επικράτειας. Πόσες άδειες χωράει πανελλαδικής εμβέλειας η χώρα μας;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και την ελληνική αγορά. Γιατί κάποιοι είχαν κανάλια για να είναι μοχλός πίεσης, προκειμένου να έχουν δραστηριότητες σε άλλους χώρους. Δεν πιστεύω ότι είναι θεμιτό αυτό.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα τέσσερις άδειες; Πέντε άδειες;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα είναι ικανός αριθμός και δεν θα είναι μόνο οι πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου. Θα υπάρχουν και άδειες θεματικού περιεχομένου πανελλαδικές, που μπορεί κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο να επιλέξει να έχει μια θεματική άδεια, ένα θεματικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το δεύτερο μέρος, μια που είμαστε στην ΕΡΤ έχει να κάνει με τις τηλεοπτικές συχνότητες, με τη λειτουργία της ΕΕΤ και με όλα αυτά που ζήσαμε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τι είχε γίνει δηλαδή;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είχε κλείσει η ΕΡΤ δεν ξέρω αν το θυμάστε….!!!!

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Εκτός από αυτό, με τις τηλεοπτικές άδειες και τις συχνότητες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ενάμιση μήνα μετά που έκλεισε η ΕΡΤ έγινε ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών συχνοτήτων και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό ήταν μια εταιρεία. Μια εταιρεία είναι η Digea που ιδιοκτήτης της Digea είναι τα έξι πανελλαδικά ιδιωτικά κανάλια. Δηλαδή η ΕΡΤ σήμερα πληρώνει 190.000 το μήνα, για να μπορεί να εκπέμπει τα προγράμματά της.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Είχε γίνει λοιπόν εν απουσία της ΕΡΤ ο διαγωνισμός.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Φημολογείται και αν δει κανείς και τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο σε αυτό, ότι η ΕΡΤ έκλεισε γι’ αυτό τον λόγο. Δεν έκλεισε για να απολυθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή άλλοι, έκλεισε για να έχουμε μια απόλυτη δέσμευση, έναν απόλυτο έλεγχο των τηλεοπτικών συχνοτήτων από συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Τώρα το Δίκτυο το έχει η Digea εσείς τι θα κάνετε από εδώ και πέρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τώρα δημιουργείται μια θυγατρική της ΕΡΤ που θα είναι ανταγωνιστική εταιρεία της Digea.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως θα αναπτύξει Δίκτυο σε όλη τη χώρα και θα αναπτύξει πραγματικό Δίκτυο σε όλη τη χώρα, όχι μαϊμού. Γιατί πέρα από τις ευθύνες που έχει η ΕΕΤ ευθύνες έχει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Στο Υπουργείο βρήκαμε μια μελέτη που έχει παραλειφθεί από τις Υπηρεσίες, προέβλεπε 275 σημεία αν θυμάμαι καλά το νούμερο σε όλη τη χώρα για να έχουμε επαρκή κάλυψη σε όλη τη χώρα.

Με Υπουργική Απόφαση που και οι Υπηρεσίες ακόμη ενημερώθηκαν από το ΦΕΚ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, βγήκε ότι πρέπει να είναι 157 τα σημεία.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Υπήρχαν κενά δηλαδή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κενό είναι πάνω από τη μισή Ελλάδα ως γεωγραφική κάλυψη. Το πρόβλημα είναι ότι έχω δεχτεί πάνω από δέκα επίκαιρες ερωτήσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν υπάρχει εκπομπή και ιδιωτικών καναλιών και της δημόσιας τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα.

Υπάρχουν και κάποια θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες εθνικές χορδές, όπως στη Θράκη και στις ακριτικές περιοχές στα νησιά μας δεν μπορούν να δουν ελληνική τηλεόραση, βλέπουν τις τηλεοράσεις τα προγράμματα άλλων χωρών και αυτά προφανώς η «ανεξάρτητη ΕΕΤ» στη λειτουργία της, ή ένας ιδιώτης μπορεί να μην θέλει ή να μην τον συμφέρει να τα καλύψει.

Εμείς έχουμε το χρέος και η ΕΡΤ ως δημόσια τηλεόραση και το κράτος και η Κυβέρνηση να μην έχει τέτοιου είδους κενά στη χώρα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα. Κάτι τελευταίο κ. Υπουργέ σχετικά με τα εισιτήρια και την αύξηση της τιμής τους μέσω της αύξησης του ΦΠΑ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα δούμε κατ’ αρχάς πως εφαρμόζονται τα μέτρα στις υπόλοιπες συγκοινωνίες. Θα διευκρινιστεί αν σε αυτά περιλαμβάνονται οι αστικές συγκοινωνίες ή όχι.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε έτσι κι αλλιώς το μέτρο, έχουν εκδοθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί σε πολίτες και σε ιδιώτες, υπάρχουν διαδικασίες για να κάνουμε διαγωνισμό να εκδώσουμε νέα εισιτήρια από τη στιγμή που πρέπει να μπει το ΦΠΑ, θέλουμε αρκετούς μήνες αν θέλουμε να το εφαρμόσουμε.

Θεωρώ ότι έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση στον τρόπο που τιμολογούνται τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες. Πρώτα θα καλύψουμε τους άνεργους να μπορούν να έχουν ελεύθερη διακίνηση, είναι νόμος που ήδη έχει ψηφιστεί και αυτή τη στιγμή τρέχουμε για την εφαρμογή του και στη συνέχεια θα δούμε ποιες ζώνες θα επιβαρυνθούν περισσότερο και ποιες θα επωφεληθούν.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αλλαγή πολιτικής δηλαδή ως προς το κομμάτι των εισιτηρίων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τελείως. Δεν είναι δυνατό παραδείγματος χάριν στη ζώνη 5 με 7 και μισή που μετακινούνται οι εργαζόμενοι –δεν πηγαίνει κανείς βόλτα εκείνη την ώρα- να έχεις την ίδια τιμή εισιτηρίου με το μεσημέρι, το απόγευμα και τα λοιπά.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα, νέος σχεδιασμός. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ ευχαριστώ.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Την καλημέρα μας.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα σας.

http://www.yme.gr/?aid=4450&tid=21

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...