Skip to main content
TM 839
SECREPORT 169
satpraxis 2022
now 33 2022
25 Οκτωβρίου 2023 08:59

Αφιέρωμα στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη διεθνή εκδοχή του ERTFLIX

ertflix international a56e1a29

Από την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, η διεθνής εκδοχή του ERTFLIX, φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, προβάλλοντας μοναδικές εκπομπές του αρχείου της ΕΡΤ, σειρές, ντοκιμαντέρ και ταινίες.

Ειδικότερα:

«Κρίσιμες στιγμές»

Δραματική ελληνική σειρά 4 επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη (με αγγλικούς υπότιτλους)

Το ομότιτλο διήγημα της Γαλάτειας Καζαντζάκη, «Κρίσιμες στιγμές», με πρωταγωνιστές την Τάνια Τρύπη, τον Άκη Σακελλαρίου και εξαιρετικούς συντελεστές και ηθοποιούς είναι το τρίτο σπουδαίο έργο της ελληνικής λογοτεχνίας που μεταφέρεται με τη μορφή μίνι σειράς, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη.

Στην καρδιά της γερμανικής κατοχής, στα δύσκολα και ταραγμένα χρόνια που σφράγισαν ανεξίτηλα τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς, η ζωή ενός ζευγαριού αστών, του Δημήτρη και της Ντόρας Καλλιγέρη, αλλάζει ριζικά. Για την κυρία Ντόρα, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη. Πρόσωπα που την εντυπωσιάζουν έρχονται στο σπίτι. Καταστάσεις εναλλάσσονται. Από τη μία την τρομάζουν και από την άλλη τη γεμίζουν με ενθουσιασμό και ελπίδα. Κάποια στιγμή έρχεται και το δράμα, που θα σφραγίσει την ύπαρξή της.

«Καρτ ποστάλ», επεισόδιο 9ο: «Je reviens»

Δραματική ελληνική σειρά σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαβασιλείου
Διασκευή σεναρίου:
Νίκος Απειρανθίτης, Αλεξάνδρα Κατσαρού (Αλεξάνδρα Κ*), Δώρα Μασκλαβάνου, Παναγιώτης Χριστόπουλος (μαζί με τη συγγραφέα)

Κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής, ο Τζόζεφ (Ανδρέας Κωνσταντίνου) βρίσκεται μπροστά στην ανακάλυψη ενός ιδιαίτερου ευρήματος που, αν και δεν ανήκει στην αρχαιότητα, του κεντρίζει έντονα το ενδιαφέρον. Βρισκόμαστε στο 1944, λίγο πριν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεκαοκτάχρονη Ευαγγελία (Νεφέλη Οικονόμου) δουλεύει στο καφενείο του πατέρα της (Αλμπέρτο Εσκενάζυ), αναγκασμένη να εξυπηρετεί τους τελευταίους λιγοστούς Γερμανούς στρατιώτες που έχουν απομείνει στην περιοχή. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο Φραντς (Corvin Hummer), φοιτητής Γαλλικής Φιλολογίας, πολύ διαφορετικός από τους συστρατιώτες του. Οι δυο τους, μαζί, ξεχνούν για μια στιγμή τον πόλεμο και μαγεύονται από τη δύναμη της ποίησης. Μα ο πόλεμος θα τους επαναφέρει στην πραγματικότητα και μάλιστα με τον σκληρότερο τρόπο.

«Μαρία Δημάδη»

Κοινωνική σειρά εποχής 8 επεισοδίων, διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Φ. Γελαδόπουλου, παραγωγής 1987
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίδης
Παίζουν: Ελένη Σάνιου, Χρήστος Πάρλας, Βασίλης Κολοβός, Χρήστος Ζορμπάς, Γιώργος Κυρίτσης, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Βασίλης Τσάγκλος, Παύλος Χαϊκάλης κ.ά.

Η ζωή της ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Μαρίας Δημάδη, που εργαζόταν ως διερμηνέας στο γερμανικό φρουραρχείο του Αγρινίου κι έδινε χρήσιμες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των γερμανικών στρατευμάτων στο ΕΑΜ. Η δράση της στηριζόταν στην εμπιστοσύνη που της έδειχνε ο Γερμανός φρούραρχος Φον Τόρμαν και η οποία οφειλόταν στον έρωτα που έτρεφε προς το πρόσωπό της. Ωστόσο, ο αξιωματικός των S.S. Χάιντς, υποπτεύθηκε την αλήθεια και έστησε μια παγίδα με ψεύτικες πληροφορίες, αποκαλύπτοντας τον σύνδεσμό της με την Αντίσταση, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να τη συλλάβουν και να την εκτελέσουν λίγες μόλις ημέρες πριν από την απελευθέρωση.

«Ασθενείς και οδοιπόροι»

Κοινωνική σειρά εποχής 20 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Χρήστου Παληγιαννόπουλου
Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Άρης Λεμπεσόπουλος, Στέλιος Μάινας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Θεοδώρα Τζήμου, Έρση Μαλικένζου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης κ.ά.

Τηλεοπτική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Γεωργίου Θεοτοκά. Βασικός άξονας είναι η αμφιλεγόμενη προσωπική διαδρομή μιας σπουδαίας ηθοποιού του μεσοπολέμου, της Θεανώς Γαλάτη (παρουσιάζει ομοιότητες με την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη, που επικρίθηκε στην Κατοχή για τις επιλογές τις και δολοφονήθηκε στα Δεκεμβριανά), η οποία βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στο πάθος της για έναν αξιωματικό των SS και τον έρωτά της για έναν Έλληνα αγωνιστή της αντίστασης.

«Oι μνήμες πέτρωσαν μέσα της»

Σειρά ντοκιμαντέρ, τεσσάρων επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Τάνιας Χατζηγεωργίου

Η σειρά καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος τους μετατράπηκε σε δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερα αυτοτελή επεισόδια και εκτός από προσωπικές αφηγήσεις αξιοποιεί ανέκδοτες φωτογραφίες, video, έγγραφα μαρτυρίες και ακαδημαϊκές αναλύσεις.

«Οι εκπομπές που αγάπησα», επεισόδιο «Σοφία Βέμπο»

Εκπομπή αρχείου

Η εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού είναι αφιερωμένη στην κορυφαία ερμηνεύτρια και ηθοποιό, την «τραγουδίστρια της νίκης», Σοφία Βέμπο. Τα γυρίσματα έγιναν στο σπίτι της στην οδό Στουρνάρη με ερασιτεχνικά μέσα, λίγους μήνες πριν πεθάνει, τον χειμώνα του 1987. Η ερμηνεύτρια, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας, μιλάει για την καριέρα της, που ήταν στενά συνυφασμένη με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν όλες οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια γράφονται με πατριωτικούς στίχους.

«Οι εκπομπές που αγάπησα», επεισόδιο «Μανώλης Γλέζος – Λάκης Σάντας»

Εκπομπή αρχείου
Αρχισυνταξία: Θανάσης Χούπης
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος
Παραγωγή: Διεύθυνση Απόδημου Ελληνισμού – Γενική Διεύθυνση Προγράμματος

Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θυμάται την εκπομπή-αφιέρωμα της σειράς «Πρώτη σελίδα» (1982) στον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα. Στο πλατό της εκπομπής, οι δύο ήρωες της Εθνικής Αντίστασης ζωντανεύουν την ιστορία τους.

«Οι Έλληνες του κόσμου», επεισόδιο «Τα διαχρονικά ΟΧΙ του Ελληνισμού»

Ομογενειακή εκπομπή σε σκηνοθεσία Μένου Δελιοτζάκη, με αγγλικούς υπότιτλους

Οι Έλληνες σε όλη την οικουμένη ενώθηκαν στην επέτειο του «ΟΧΙ» του ’40, συνειδητοποιώντας ότι, μέσα στους αιώνες, στάθηκαν απέναντι σε κάθε δύναμη που θέλησε να εξαφανίσει τις έννοιες του Πολιτισμού και της υπέρτατης αξίας του Ελληνισμού, που είναι ο άνθρωπος. Στο πλαίσιο της εκπομπής, μιλούν Έλληνες και Ελληνίδες απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, ενώ συμμετέχει πλήθος ομογενειακών οργανώσεων.

«Αν ζήσουμε θα έχουμε να λέμε ιστορίες»

Ντοκιμαντέρ βασισμένο στα «Τετράδια ημερολογίου» του Γιώργου Θεοτοκά σε σκηνοθεσία Κώστα Μαχαίρα

«Είμαι ένας γραφιάς που συντάσσει, όπως μπορεί, το χρονικό της ανησυχίας. Τίποτα περισσότερο» γράφει στο ημερολόγιό του ο Γιώργος Θεοτοκάς. Αυτό το χρονικό, από την ημέρα κήρυξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου μέχρι την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, επιχειρεί να αναπλάσει το ντοκιμαντέρ.

«Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη»

Ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Λουλέ (με αγγλικούς υπότιτλους)

Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής Μπουμπουλίνας της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της, Γιώργου.

«Προδοσία»

Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Κώστα Μανουσάκη (Διαθέσιμο 28.10.2023)
Σενάριο: Κώστας Μανουσάκης, Άρης Αλεξάνδρου
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης,
Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Μουραμπάς
Μοντάζ: Μεμάς Παπαδάτος
Παραγωγός: Κλέαρχος Κονιτσιώτης
Εταιρεία Παραγωγής: Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης
Ηθοποιοί: Πέτρος Φυσσούν, Μάνος Κατράκης, Δημήτρης Μυράτ, Έλλη Φωτίου, Ζωρζ Σαρρή, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ντόρα Βολανάκη, Γιώργος Μπάρτης, Δημήτρης Ψαράκης, Βαγγέλης Καζάν, Παναγιώτης Τράικος, Ιωάννα Καρρέρ, Γιώργος Οικονόμου, Σπύρος Μαλούσης, Γ. Δασκαλόπουλος, Χριστόφορος Νάκας

Υπόθεση: Ο υπολοχαγός Καρλ φον Στάιν υπηρετεί στην Ελλάδα, ως αξιωματικός διαφώτισης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, και ζει στο επιταγμένο σπίτι του καθηγητή Βίκτωρα Καστριώτη. Εκεί γνωρίζει τη Λίζα, μια νέα κοπέλα που εμφανίζεται ως ανιψιά του καθηγητή, ενώ στην πραγματικότητα είναι εβραϊκής καταγωγής. Οι δυο νέοι ερωτεύονται και ετοιμάζονται να παντρευτούν, όταν ο Κάρλ μαθαίνει την αλήθεια…

Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών, το 1965, και κέρδισε το ειδικό βραβείο της Σοβιετικής Επιτροπής Ειρήνης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, την ίδια χρονιά.

Συναυλία: Αφιέρωμα στη Βέμπο
με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Τραγούδια και μελωδίες του ’40 που άγγιξαν, συντρόφευσαν, ζέσταναν μα και έδωσαν κουράγιο, ορμή κι ελπίδα στις καρδιές του Ελληνικού λαού τις δύσκολες μέρες του Πολέμου. Ήχοι και λόγια που έδωσαν ζωή, όραμα και μόνιασαν Έλληνες κι Ελληνίδες αδιακρίτως με μια κοινή ελπίδα. Δημιουργοί που κατάφερναν με το πνεύμα τους να συγκινούν, να γοητεύουν και να εμψυχώνουν τον απλό άνθρωπο με αισθητική, ειλικρίνεια και αισιοδοξία. Ο Κωνσταντινίδης, ο Σουγιούλ, ο Σακελλαρίδης, αντάμα με τον Τραιφόρο τον Σακελλάριο κένταγαν στον καμβά της ελληνικής ψυχής με τις πιο φίνες κλωστές, εικόνες ενός πιο όμορφου, λεύτερου κι ένδοξου κόσμου και στόλισαν με αυτές το Μουσείο της Ιστορίας. Πρωθιερέα τους, η μια και μοναδική, η «φωνή του αγώνα», η Σοφία Βέμπο.

Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ματθίλδη Μαγγίρα
Διεύθυνση Χορωδίας: Δημήτρης Κτιστάκης
Ενορχηστρώσεις: Βασίλης Τενίδης
Μουσική Διεύθυνση, Κείμενο: Νίκος Βασιλείου

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ομοαξονικά καλώδια της Multimedia Perspectives / Fagor
Στη νέα διευρυμένη γκάμα προϊόντων της IDComs συμπεριλαμβάνεται ένα σύνολο ιδιαίτερα αξιόλογων ομοαξονικών καλωδίων για όλες τις εφαρμογές λήψης και διανομής επίγειων και δορυφορικών τηλεοπτικών σημ…
Yeastar TB Series BRI VoIP Gateway
Η σειρά TB της Yeastar περιλαμβάνει τα TB200 και TB400, δύο συμπαγείς και αξιόπιστες αυτόνομες πύλες (gateways) VoIP που μετατρέπουν τις γραμμές ISDN BRI σε VoIP, επιτρέποντας σε επιχειρήσεις να ενσ…
Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall
Η συνδεσιμότητα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοξενίας και το Ruijie-Reyee RG-RAP62-Wall δίνει τη λύση που κάθε ξενοδόχος χρειάζεται. Με τεχνολογία Wi-Fi 6 AX3000 και ταχύτητες έως 2.974Mbps…
Televes 552220 ενισχυτής γραμμής 3 εξόδων
O Televes 552220 είναι ένας ενισχυτής γραμμής τηλεοπτικού σήματος κατάλληλος για διαμερίσματα, με 3 εξόδους και αυτόματη αποκοπή παρεμβολών 5G / LTE. Διαθέτει 2 κύριες εξόδους και 1 για μία τοπική T…
TP-Link Omada OC220
Η σειρά εξειδικευμένων επιχειρηματικών λύσεων της TP-Link, Omada, μόλις κυκλοφόρησε τον OC220, έναν νέο ελεγκτή υλικού με 2,6 φορές ταχύτερη εκκίνηση από τον ελεγκτή προηγούμενης γενιάς. Μικρό κουτί…
Audien W-990B & W-176
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των ηχείων W-990B μαζί με την κονσόλα χειρισμού W-176 της Audien, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο σετ ήχου, ιδανικό…
Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτές κεντρικής κεραίας
Οι ενισχυτές κεντρικής κεραίας διατίθενται σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή της οποίας οι ενισχυτές έχουν μία έξοδο και η άλλη κατηγορία είναι αυτή με τους ενισχυτές που…
EDISION HDMI MODULATOR 3in1 mini loop
Το EDISION HDMI MODULATOR 3in1 mini loop είναι ένας ολοκαίνουριος ψηφιακός διαμορφωτής, με το γνωστό mini μέγεθος του EDISION modulator, τώρα με περισσότερα χαρακτηριστικά και ακόμα περισσότερες επι…
TP-Link Omada Network 6.0
Η TP-Link ανακοινώνει ταυτόχρονες αναβαθμίσεις στο Omada Network 6.0 – σχεδιασμένο για MSP, SI και εγκαταστάτες – μαζί με το αναβαθμισμένο Omada App 5.0. Και οι δύο αναβαθμίσεις απλοποιούν τις καθημ…
Bridge Cable TDC101 / TGC302 / TMC202
Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων καλωδίων TDC101, TGC302 και TMC202, τα οποία είναι καλώδια μικροφώνου υψηλής ποιότητας της Bridge Cable σε κουλούρες των 100 μέτρων. Διαθ…
Kathrein MP4060 & MS4060
Η Kathrein, ηγέτιδα στην τεχνολογία τηλεπικοινωνιών, προσφέρει δύο προϊόντα που κάνουν κάθε επαγγελματική εγκατάσταση απλή, οργανωμένη και αξιόπιστη. Στιβαρή βάση MP4060 για κάθε εξοπλισμό: Η διά…
Multimedia Perspectives / Fagor COMPACT Series
Η σειρά COMPACT της Multimedia Perspectives / Fagor περιλαμβάνει τον οπτικό πομπό ROT 310C και τον οπτικό δέκτη ROR 260C, με ισχυρά χαρακτηριστικά και υψηλή αξιοπιστία, ενώ να σημειωθεί ότι τα παραπ…

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος Δεκεμβρίου 2025
Το νέο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.  Θέματα Τεύχους…
Λίστες αναπαραγωγής M3U
Για τους χρήστες που αρέσκονται να χρησιμοποιούν την IPTV και όχι τον παραδοσιακό τρόπο της επίγειας λήψης για να βλέπουν τηλεόραση, οι λίστες αναπαραγωγής M3U αποτελούν ένα τέλειο εργαλείο που μπορ…
EDISION CAM-100
Ένα νέο μοντέλο EDISION ενισχυτή δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε σε αυτό το τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για τον CAM-100, έναν ποιοτικό κεντρικό ενισχυτή που διαθέτει μία είσοδο UHF για…
Kathrein UFX 12 & UFX 14
Η γερμανική Kathrein, που αποτελεί έναν αξιόπιστο και δυναμικό συνεργάτη για όσους επιδιώκουν αποτελεσματικότητα, καινοτομία και βιώσιμες λύσεις, παρουσιάζει δύο νέα μοντέλα διαμορφωτών, τα UFX 12 κ…
ARLI βάσεις TV
Η Astrasat διαθέτει σειρά βάσεων της ARLI για διάφορα μεγέθη τηλεοράσεων, όπως βάσεις τοίχου σταθερές ή με κλίση και περιστροφή που είναι σχεδιασμένες να μειώνουν την απόσταση της τηλεόρασης από τον…
Lemco HDMOD-7
Ένα νέο HDMI modulator της Lemco που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά, δοκιμάσαμε για να παρουσιάσουμε σε αυτό το τεύχος της Ψηφιακής Τηλεόρασης. Πρόκειται για το HDMOD-7, το οποίο συνδυάζει…
Sat & Zap, Δεκέμβριος 2025
Λίγα τα αξιόλογα ελεύθερα κανάλια του δορυφορικού τόξου – για να περνάει η ώρα θα προτείναμε το Strongman Champions League στις 13 Ανατολικά ή το δικαστικό Court TV στις 28.2 Ανατολικά. Για ποδοσφαι…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.