Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
104 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2024, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), το 2024 ήταν μια ακόμη ιδιαίτερα θανατηφόρα χρονιά για τους δημοσιογράφους και τους επαγγελματίες των ΜΜΕ. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2024, 104 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί σε όλο τον κόσμο, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς στη Γάζα της Παλαιστίνης (55). Η IFJ επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά της να εγκριθεί επειγόντως από τα Ηνωμένα Έθνη μια Διεθνής Σύμβαση για την Προστασία των Δημοσιογράφων.
Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) δημοσίευσε τα αρχικά πορίσματα της ετήσιας έκθεσής της για το 2024 σχετικά με τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία είναι ακόμη ελλιπή, 104 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την 1η Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 12 γυναικών, που αντιπροσωπεύουν το 11,5% του συνόλου της Ομοσπονδίας.
Παράλληλα, οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται στη φυλακή έχουν φτάσει τους 520, καταγράφοντας μία απότομη αύξηση σε σύγκριση με το 2023 (427) και το 2022 (375).
Με 135 δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα, η Κίνα – συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ – παραμένει η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, μπροστά από το Ισραήλ (59 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι) και τη Μιανμάρ (44).
Μόνο η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έχει 254 δημοσιογράφους στη φυλακή, μπροστά από την ευρύτερη Ευρώπη (142), τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο (101), την Αφρική (17) και τη Λατινική Αμερική (6).
Ο Γενικός Γραμματέας της IFJ Anthony Bellanger δήλωσε: «Αυτά τα θλιβερά στοιχεία δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία του Τύπου και πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Η ανάγκη του κοινού για ενημέρωση είναι πολύ πραγματική σε μια εποχή που αναπτύσσονται αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο Απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση από την πλευρά του επαγγέλματός μας. Προτρέπουμε τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν την υιοθέτηση μιας δεσμευτικής σύμβασης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ώστε να τερματιστούν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που σημειώνονται κάθε χρόνο».
Για όλη την ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων πατήστε εδώ
Πηγή: https://www.espit.gr/