Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Τάσου Λειβαδίτη
Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, στις 30 Οκτωβρίου 1988. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/tasos-leivaditis-30-oktovrioy-1988/ το επεισόδιο με τίτλο «Τάσος Λειβαδίτης: Τα λαϊκά» από…
Φέτος συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, στις 30 Οκτωβρίου 1988. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/tasos-leivaditis-30-oktovrioy-1988/ το επεισόδιο με τίτλο «Τάσος Λειβαδίτης: Τα λαϊκά» από τη σειρά μουσικών εκπομπών «Η περιπέτεια ενός ποιήματος».
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, που είναι αφιερωμένο στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, ο Μίκης Θεοδωράκης θυμάται πώς γνωρίστηκε μαζί του στα τέλη του 1944, πώς χάθηκαν στη συνέχεια και ξανάσμιξαν το 1960. Αποκαλύπτει επίσης, άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία τους, που ξεκίνησε με το τραγούδι «Μάνα μου και Παναγιά», όπως και την ιστορία του τραγουδιού «Δραπετσώνα», τονίζοντας: «Ήταν μεγάλος ποιητής και παράλληλα ήταν άνθρωπος, με όλη την ουσία της λέξης. Άνθρωπος που ερχόταν, όπως κι εγώ, από τα στρατόπεδα και τις φυλακές. Είχε ζυμωθεί με τον λαό κι έπιασε την πεμπτουσία της λαϊκής ποίησης». Ακόμη, αναφέρεται στη συνεργασία τους στο δίσκο «Τα Λυρικά», καθώς και στο αναπάντεχο τέλος του ποιητή.
Για τον Τάσο Λειβαδίτη μιλά και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στην ποίησή του, αλλά και στην είσοδό του στο χώρο του τραγουδιού, τονίζοντας ότι μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νικηφόρο Βρεττάκο αποτελούσαν τη μεγάλη τριάδα της αριστερής ποιητικής θεματογραφίας στην Ελλάδα. Συμπληρώνει επίσης, ότι: «Το πιο σημαντικό από όλα για την τεχνική του, είναι ότι κατόρθωσε τις εικόνες της ποίησής του να τις εντάξει στην καινούργια στιχουργική, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη γοητεία τους».
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούμε τον Τάσο Λειβαδίτη να απαγγέλλει ένα απόσπασμα από το έργο του «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας». Τραγούδια σε ποίηση δική του και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνεύουν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Θωμόπουλος και η Μαρία Δημητριάδη.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος
Έτος παραγωγής: 1990