Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΕΡΤ, τρία χρόνια μετά έχει την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά
Για μια ακόμη φορά η κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ καινοτομεί. Επέλεξε το κορυφαίο γεγονός στην τηλεόραση, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου για να παρουσιάσει και επίσημα τις νέες υβριδικές υπηρεσίες. Ακόμη κι αν η ERT Hybrid είναι προσβάσιμο σε ποσοστό 1% ή 2% του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, όπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ media, είναι ένα σημαντικό βήμα…
Για μια ακόμη φορά η κρατική ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ καινοτομεί. Επέλεξε το κορυφαίο γεγονός στην τηλεόραση, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου για να παρουσιάσει και επίσημα τις νέες υβριδικές υπηρεσίες. Ακόμη κι αν η ERT Hybrid είναι προσβάσιμο σε ποσοστό 1% ή 2% του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, όπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ media, είναι ένα σημαντικό βήμα στο άνοιγμα της ελεύθερης τηλεόρασης στις καινοτόμες τεχνολογίες λήψης περιεχομένου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΡΤ πρωτοπορεί τεχνολογικά. Πρώτη αυτή έφερε το ψηφιακό σήμα και μάλιστα και σε εποχές που τα ιδιωτικά κανάλια δεν είχαν καν στερεφωνικό ήχο στις μεταδόσεις τους, πρώτη αυτή προχώρησε σε εκπομπή τηλεοπτικού σήματος σε υψηλή ευκρίνεια. Στη συνέχεια ωστόσο, εκείνη η ΕΡΤ το πλήρωσε ακριβά. Με το λουκέτο που αποφάσισε το 2013 η τότε κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Ήταν όπως όλοι θυμόμαστε, η εποχή που θα δινόταν το τηλεοπτικό φάσμα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αφού στο τέλος του 2013 προκηρύχθηκε από την τότε ΕΕΤΤ, ο διαγωνισμός παραχώρησης του τηλεοπτικού φάσματος. Κόπηκε έτσι η δυνατότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να συμμετάσχει στην οριστική ψηφιακή μετάβαση και η –αρχικά ΝΕΤ, ΕΡΤ μετέπειτα, αν και πάροχος δικτύου η ίδια, μετατράπηκε σε «πελάτη» περιεχομένου της ιδιωτικής Digea.
Πέντε χρόνια μετά το λουκέτο και τρία χρόνια μετά την επάνοδο της ΕΡΤ, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας επιχειρεί και πάλι να πρωτοπορήσει, φέρνοντας την υβριδική τηλεόραση. Παρά τα μεγάλα προβλήματα του φορέα και τα ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία και τη διαχείρισή του, το όραμα της τεχνολογικής ανάπτυξης φαίνεται πως ενώνει το σύνολο των ανθρώπων της ΕΡΤ.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου, πως η ΕΡΤ θα επενδύσει σημαντικά στις νέες τεχνολογίες. Ούτε είναι τυχαίο πως η γενική διεύθυνση Νέων Μέσων είναι η «αγαπημένη» αρμοδίων εντός και εκτός της κρατικής τηλεόρασης. Για την Υβριδική Τηλεόραση η ΕΡΤ πλήρωσε σημαντικά ποσά, γνωρίζοντας ότι προς το παρόν έχει μικρή εμβέλεια και προσβασιμότητα. Ήταν ωστόσο ένα στοίχημα που είχε τεθεί και όπως όλα δείχνουν έχει ήδη κερδηθεί. Κι αν τελικά ολοκληρωθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια των 135 ψηφιακών πομπών και αποκτήσει δίκτυο λειτουργίας, η εξέλιξη σε επίπεδο τεχνολογικό θα είναι πιο εύκολη.
Το μεγάλο στοίχημα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης όμως, δεν έχει ακόμη τεθεί πρακτικά. Να λειτουργήσει και να παράξει τηλεοπτικό περιεχόμενο που θα κάνει τη διαφορά σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια. Παρά την εμφανή ανανέωση σε πληθώρα προγραμμάτων, τα δυο κρατικά κανάλια δεν έχουν πείσει για τη διαφορετικότητα τους. Η ΕΡΤ 1 είναι το πλέον ολοκληρωμένο κανάλι της ΕΡΤ με σχετική ισορροπία στο μείγμα των διαφορετικών ειδών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με αξιόλογες ξένες σειρές, με ενδιαφέρουσες ενημερωτικές εκπομπές, με αξιοπρόσεκτα ντοκιμαντέρ, που δεν απουσιάζουν ουσιαστικά από την ιδιωτική τηλεόρασης. Παρόλα αυτά λείπει η ελληνική μυθοπλασία, οι Έλληνες δημιουργοί, η ελκυστική ψυχαγωγία. Η ΕΡΤ 2 φαίνεται δίπλα της σαν το παραπεταμμένο κανάλι, στο οποίο οι ιθύνοντες βάζουν ότι τους περισσεύει. Λείπει επίσης η ισορροπία προγράμματος για το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της ΕΡΤ. Τα Σαββατοκύριακα για παράδειγμα σε όλη την ΕΡΤ έχει μόνο αθλητικά, σχεδόν τίποτε άλλο, πέρα από τις ειδήσεις.
Τρία χρόνια μετά βίαιη διακοπή της, η ΕΡΤ έχει σήμερα μια σοβαρή ευκαιρία να δημιουργήσει τον αντίπαλο και συνάμα συμπληρωματικό, πόλο στην ιδιωτική τηλεόραση. Είναι κάτι που λείπει και το έχουν ανάγκη όχι μόνο οι έλληνες τηλεθεατές, αλλά και η ελληνική κοινωνία.
Editorial ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ, Ιουλίου 2018