Skip to main content
DIABASTE DWREAN DIG 187
TM 498
SECURITY REPORT 149
satpraxis 2022
ImageTech Photovision 2024
now 33 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26 Αυγούστου 2014 22:55

Λήψεις στην Ελλάδα των νέων δορυφόρων

Γράφει: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
2ed867fee7d31699d75c9cac03544fbe XL 340076ff

Αρκετοί είναι οι νέοι δορυφόροι που αντικατέστησαν παλαιότερους από την αρχή της φετινής χρονιάς, άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό αντίκτυπο στις δορυφορικές μας λήψεις. Παρόλο που μεταξύ τους δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, με εξαίρεση τον Eutelsat 3B στις 3 μοίρες Ανατολικά…

Αρκετοί είναι οι νέοι δορυφόροι που αντικατέστησαν παλαιότερους από την αρχή της φετινής χρονιάς, άλλοι με θετικό και άλλοι με αρνητικό αντίκτυπο στις δορυφορικές μας λήψεις. Παρόλο που μεταξύ τους δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, με εξαίρεση τον Eutelsat 3B στις 3 μοίρες Ανατολικά, αποφασίσαμε να ελέγξουμε την λήψη τους και να την συγκρίνουμε με τους δορυφόρους που αντικατέστησαν, ώστε να δούμε… τι είχαμε, τι χάσαμε και τι κερδίσαμε στις δορυφορικές μας λήψεις….

ABS 2 – 75 Ανατολικά

Ο Asia Broadcast Satellite 2 εκτοξεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2014 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας με την πτήση 217 πυραύλου Arianne 5 και διαθέτει 32 πομπούς μπάντας C, 51 μπάντας Ku και 6 μπάντας Ka, ενώ το πολυεθνικό γκρουπ στο οποίο ανήκει διαθέτει συνολικά 6 δορυφόρους σε 6 διαφορετικές τροχιακές θέσεις. Ο ABS 2 αντικατέστησε τον ABS1 (πρώην LM-1) στην ίδια τροχιακή θέση και δυστυχώς ήταν για μας μια μεγάλη απογοήτευση, και ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για ρωσικά κανάλια! Ενώ η λήψη του ABS 1 (Βόρεια και Νότια δέσμη) ήταν αρκετά εύκολη στην χώρα μας και μόνο στα ΝΔ μπορεί να απαιτούσε κάτοπτρο 1.8 ή 2 μέτρων (στα ΒΑ κατέβαινε και με 1m), η λήψη του νέου δορυφόρου ABS 2 είναι απλά πολύ δύσκολη (σχεδόν ανέφικτη) στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην πράξη όλοι σχεδόν οι πομποί της μπάντας Ku ανήκουν στην δέσμη Ρωσίας, για την οποία δεν έχουμε καμία αναφορά λήψης από την Ελλάδα (ίσως μόνο στα ΒΑ θα άξιζε να δοκιμάσουν με κάτοπτρα > 2.4m). Δύο μόνο πομποί ανήκουν στην Southern beam, για την οποία υπάρχουν δυνατότητες λήψης με μεγάλα κάτοπτρα στην ΝΑ Ελλάδα και μέχρι τα κεντρικά, ενώ αντίθετα η χώρα μας φαίνεται να καλύπτεται πολύ καλά από την MENA Beam… μόνο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εκπομπή σ’ αυτή την δέσμη! Στην μπάντα C παραμένει εφικτή η λήψη της global beam και ακόμη καλύτερα της west hemi beam. Οι δύο συχνότητες της Southern beam που πρέπει να τσεκάρετε για ενδεχόμενη λήψη (στα Νότια-ΝΑ με μεγάλα κάτοπτρα) είναι η 12.523H, 30.000, 1/2 και 12.552H, 17.500, 4/5.

Express AT-1 – 56 Ανατολικά

Ο Express AT-1 εκτοξεύτηκε στις 15 Μαρτίου του 2014 από το Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν με πύραυλο Proton και διαθέτει 32 πομπούς Ku band και 2 Ka band. Ανήκει στην RSCC (Russian Satellite Communication Company) και αντικατέστησε τον παμπάλαιο δορυφόρο Bonum 1 στις 56 ανατολικά και τον αποκλίνοντα Direct TV 1R στις 55.8 ανατολικά. Η ειδική ιδιομορφία των δορυφόρων την θέσης αυτής που αυξάνει σημαντικά την δυσκολία λήψης τους στην χώρα μας είναι η εκπομπή τους με το σύστημα των κυκλικών πολώσεων (Left ή Right, αριστερόστροφης ή δεξιόστροφης) η οποία χάνει περίπου 3dΒ σήματος στα συμβατικά LNB γραμμικής πόλωσης που χρησιμοποιούμε. Για να μην υπάρξει αυτή η απώλεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί είτε ειδικό Universal LNB για πιάτα offset με ενσωματωμένο depolarizer κυκλικής πόλωσης, είτε στα C-120 Flange LNB για κάτοπτρα κεντρικής εστίασης, να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση μικρή διηλεκτρική πλάκα που θα μετατρέψει τις γραμμικές πολώσεις σε κυκλικές ανακτώντας ένα μέρος από τα 3dΒ της απώλειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως μόνο σε σταθερές λήψεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά, καθώς σε λήψη με κινητό κάτοπτρο το διηλεκτρικό ή το ειδικό LNB χαλάνε τις λήψεις των γραμμικών πολώσεων.

Πιο συγκεκριμένα: Στην εικόνα βλέπετε το μοναδικό ελεύθερο κανάλι του δορυφόρου, το ρωσικό Infokanal, από λήψη του φίλου Νίκου με πιάτο 2.4m στην Οιχαλία Τρικάλων. Στον δορυφόρο πάντως εκπέμπουν κωδικοποιημένα τα ρωσικά πακέτα Tricolor-NTV Plus. Η ισχυρότερη συχνότητα για δοκιμή είναι η 12.226L, 27.500, 3/4, η οποία μεταδίδει και το Infokanal.

Turksat 4A – 42 Ανατολικά

O Turksat 4A εκτοξεύτηκε στις 14 Μαρτίου του 2014 από το Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν με πύραυλο Proton και διαθέτει 28 πομπούς Ku band και 2 Ka band. Δεν αντικατέστησε ακόμη κάποιον δορυφόρο αλλά τοποθετήθηκε στις 42 μοίρες ανατολικά μαζί με τους Turksat 2A-3A, ενώ ανήκει βέβαια στην κρατική Turksat.

Διαθέτει 3 δέσμες εκπομπής, την Δυτική (για κάλυψη και της Δυτικής Ευρώπης όπου κατοικούν πολλοί τούρκοι μετανάστες), την Ανατολική και την δέσμη Τουρκίας και η χώρα μας καλύπτεται μερικώς ή ολικώς και από τις τρείς δέσμες. Αν και με βάση τα ιχνοδιαγράμματα θα έπρεπε στα Δυτικά της χώρας η λήψη της ανατολικής και της τουρκικής δέσμης να γίνονται λίγο δυσκολότερες από ότι οι λήψεις των δορυφόρων 2A-3A, στην πράξη ακόμη και στα δυτικά η λήψη παραμένει εξίσου ισχυρή και υπάρχουν μόνο μικροδιαφορές στο σήμα ανά συχνότητα, ακόμη και μεταξύ συχνοτήτων της ίδια δέσμης.

Πιο συγκεκριμένα: Στις εικόνες βλέπετε λήψεις και από τις τρείς δέσμες του νέου Turksat 4A, που δεν δείχνουν καμία ουσιαστική διαφορά σήματος, το οποίο κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα 17-18dΒ για πιάτο 2.4m στην Καστοριά.

Ενδεικτικές συχνότητες:

Turkiye Beam: 12.379H – 30.000 – 3/4

East Beam: 12.422H – 30.000 – 3/4

West Beam: 11.958V – 27.500 – 5/6

Astra 5B – 31.5 Ανατολικά

Ο Astra 5B εκτοξεύτηκε στις 22 Μαρτίου του 2014 από το Κουρού της Γαλλικής Γουϊάννας με την πτήση 216 πυραύλου Arianne 5 και διαθέτει 40 πομπούς Ku band. Αντικατέστησε τον Astra 1G (παλαιό κάτοικο της θέσης 19.2 ανατολικά), ανήκει όπως όλοι οι Astra στην SES και διαθέτει δύο δέσμες εκπομπής, την Wide και την High beam, οι οποίες δεν εμφανίζουν πλέον δυσκολίες λήψης στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την East beam του Astra 1G, της οποίας η λήψη ήταν πολύ δύσκολη στα Δυτικά της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα: Στις εικόνες βλέπετε δύο από τα ελάχιστα ελεύθερα κανάλια του δορυφόρου. Μόνο δύο συχνότητες εκπέμπουν στην δέσμη Wide και όλες οι υπόλοιπες στην δέσμη high και δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στο σήμα που κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ενδεικτικές συχνότητες:

Wide Beam: 11.758H – 27.500 – 3/4

High Beam: 12.207V – 27.500 – 5/6 (DVB-S2/8PSK)

Προσοχή στον δορυφόρο εκπέμπουν και μερικές συχνότητες σε συστήματα εκπομπής ασύμβατα με τους οικιακούς δορυφορικούς δέκτες (multistream κλπ).

Eutelsat 3B – 3 Ανατολικά

Ο Eutelsat 3B εκτοξεύτηκε στις 26 Μαΐου του 2014 με πύραυλο Zenit 3S από την πλατφόρμα Odyssey (Sea Launch) και διαθέτει 12 πομπούς C band, 30 Ku band και 9 Ka band. Ανήκει στον ευρωπαϊκό Οργανισμό Eutelsat και αντικατέστησε τον Eutelsat 3D. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται μόνο η δέσμη εκπομπής Europe, η λήψη της οποίας είναι πολύ εύκολη σε όλη την Ελλάδα, αφού όπως μπορείτε να δείτε στο ιχνοδιάγραμμα, η χώρα μας καλύπτεται εξ ολοκλήρου με σήμα 49 dBW, το οποίο στην πράξη επιτρέπει λήψη ακόμη και με κάτοπτρα 60cm (σημειώστε πάντως ότι η χρήση μεταδόσεων SCPC με χαμηλά symbol rate και μικρές αποστάσεις μεταξύ των συχνοτήτων μπορεί να φέρει δυσκολίες στο φόρτωμα ορισμένων μεταδόσεων).

Πιο συγκεκριμένα: Κανένα πρόβλημα στην λήψη των ελληνικών καναλιών που βλέπετε στις εικόνες, τα οποία μεταδίδονται συνήθως με την ασθενική κωδικοποίηση Biss που σπανίως αλλάζει, ενώ κατά διαστήματα μπορεί να πετύχετε και ελεύθερη εκπομπή. Η λήψη αυτή είναι σημαντική για όσους δεν καλύπτονται από επίγειο ψηφιακό σήμα και παρουσιάζουν κακή λήψη των αναλογικών μεταδόσεων.

Για τα ελληνικά κανάλια της Digea σημειώστε τις συχνότητες: 12.519V, 12.537V, 12.548H και 12.568H (13.960, 3/5, DVB-S2/QPSK), ενώ για την ΝΕΡΙΤ: 12.734V – 16.750 – 3/5 – DVB-S2/QPSK.

Να πούμε επίσης ότι άλλος ένας δορυφόρος του οποίου η λήψη στην χώρα μας έγινε από τις αρχές του χρόνου πολύ δύσκολη είναι ο Eutelsat 25B/ Es’ Hail1 στις 25.5 ανατολικά. Ο δορυφόρος αντικατέστησε τον Eutelsat 25C στην ίδια θέση, του οποίου η λήψη ήταν εύκολη ακόμη και στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ η λήψη του νέου είναι πλέον εφικτή μόνο στα πολύ Νότια, αφού ακόμη και στην Αττική χρειάζεται τρίμετρο κάτοπτρο για να υπάρξει πιθανότητα κάποια λήψης. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ιχνοδιάγραμμα… ακόμη και η Κρήτη είναι έξω από την τελευταία γραμμή του.

Επίσης σύντομα αναμένουμε την επιστροφή του Astra 1G από τις 31.5 ανατολικά στις 19.2 ανατολικά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει εκπομπές…

Αντί επιλόγου

Δυστυχώς για τους φανατικούς της κινητής δορυφορικής λήψης που θέλουμε… να κατεβάζουμε όλους τους δορυφόρους που βρίσκονται στο οπτικό μας πεδίο η τάση που επικρατεί τα τελευταία στις δορυφορικές εκπομπές είναι οι ισχυροί δορυφόροι με πολύ συγκεντρωτικές δέσμες εκπομπής! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καλύπτονται με πολύ μικρά κάτοπτρα οι περιοχές που ενδιαφέρουν τον πάροχο και έξω από αυτές το σήμα να αδυνατίζει και η λήψη να γίνεται σχεδόν ανέφικτη ή να απαιτεί πολύ μεγάλα κάτοπτρα. Έτσι Ρώσοι, Άραβες, Δυτικοευρωπαίοι πολύ συχνά αφήνουν την χώρα μας εντελώς έξω από τις ζώνες κάλυψης και μόνο από γειτονικές χώρες ή από όσους ενδιαφέρονται για πανευρωπαϊκή κάλυψη μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε δορυφορικές λήψεις.

{gallery}12486{/gallery}

Τεύχος 72

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

  • Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Τα νέα της Mistral – Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση: Ενισχυτής κεραίας U20

    Συνεχίζοντας την περιγραφή των προϊόντων της Mistral, στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας προχωράμε σε περιγραφή των ενισχυτών κεραίας. Οι ενισχυτές κεραίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 1) Οι...
  • Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Φωτοβολταϊκό πάνελ & ηλεκτρική γεννήτρια Patona

    Η εταιρεία AstraSat προσφέρει νέες λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για παροχή ρεύματος, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δικτύου από πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, διατίθενται τα εξ...
  • D-Link DWA-X1850

    D-Link DWA-X1850

    Το Wi-Fi 6 είναι το μέλλον του Wi-Fi! Αναβαθμίστε το δίκτυό σας με την τελευταία λέξη της ασύρματης τεχνολογίας, χάρη στον αντάπτορα USB AX1800 Wi-Fi 6. Απλώς συνδέστε τον στον υπολογιστή σας και ...
  • Ikusi FTD-420

    Ikusi FTD-420

    Οι λύσεις οπτικών ινών – μεταξύ άλλων – είναι ιδανικές για διανομή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων σε κεντρικές εγκαταστάσεις, από μία πολυκατοικία έως και ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Το πιο σημα...
  • Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024

    Η συμμετοχή της IDComs στην Athens Electronix 2024 στέφτηκε από μεγάλη επιτυχία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 2 & 3 Μαρτίου. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, πλήθος επισκεπτών κατέφθασε...
  • devolo Magic 2 WiFi next

    devolo Magic 2 WiFi next

    Το Magic 2 WiFi next της Devolo «ανεβάζει» το Internet στο σπίτι σας σε νέα επίπεδα. Χάρη στην εξαιρετική τεχνολογία Powerline, η πλήρης απόδοση της σύνδεσής σας στο Internet μεταφέρεται με ταχύτη...
  • Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Fracarro D-Matrix 4S EVO

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή του D-Matrix 4S EVO της ιταλικής Fracarro. Το νέο αυτό Headend διαθέτει 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εισόδους DVB-S2 και 4x modulators DVB-T / DVB-C κατ’ ...
  • Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Promax Ranger: Ολοκληρώθηκε η ομάδα εκπαιδευτικών video

    Είναι πλέον διαθέσιμη η τέταρτη και τελευταία ομάδα εκπαιδευτικών video με ελληνική περιγραφή για τα πεδιόμετρα Promax Ranger. Τα συγκεκριμένα video έχουν προστεθεί στην Playlist Πεδιόμετρα RANGER...
  • Meliconi AT 49 USB

    Meliconi AT 49 USB

    Η εσωτερική κεραία Meliconi AT 49 USB με ενσωματωμένο ενισχυτή 49dB, είναι κατάλληλη για τη λήψη ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης (DVB-T), ψηφιακών σημάτων επίγειας τηλεόρασης υψηλής ευκρίνεια...
  • Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Engel AN7123 / AN7126 / AN7143

    Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς LNB φλάντζας της Engel. Περιλαμβάνει τα single LNB AN7123, twin LNB AN7126 και quattro LNB AN7143, τα οποία διαθέτουν 1x, 2x και 4x εξόδους...
  • Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Ikusi FlasHD HDTF-C48V & HDTF-C48G

    Οι πιο ισχυρές επίγειες κεραίες της Ikusi είναι τα μοντέλα FlasHD και συγκεκριμένα τα HDTF-C48V & HDTF-C48G σε πράσινο και γκρι χρώμα. Με αξιόλογα χαρακτηριστικά και ισχυρή απόρριψη υψηλότερων...
  • Icy Box IB-LAN301-C3

    Icy Box IB-LAN301-C3

    Απολαύστε το διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς: Με ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 2,5Gbit, ο αντάπτορας δικτύου IB-LAN301-C3 της Icy Box σάς προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλ...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

  • Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Ψηφιακή Τηλεόραση, Απρίλιος 2024

    Κυκλοφορεί το νέο τεύχος Απριλίου 2024 του περιοδικού "Ψηφιακή Τηλεόραση" μαζί με το "Security Report" Το νέο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περι...
  • Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Μεγάλη επιτυχία για την Athens Electronix 2024!

    Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η Athens Electronix 2024, η μεγαλύτερη έκθεση της χρονιάς στην πρωτεύουσα, η οποία διοργανώθηκε από την Libra Press στον Πολυχώρο Εκδηλώσεων Δαΐς, στις 2 και 3 Μα...
  • TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    TP-Link EAP683 LR, EAP211-Bridge kit & EAP625-Outdoor HD

    Η TP-Link διευρύνει την οικογένεια των συσκευών Omada, παρουσιάζοντας 3 νέα wireless Access Points. Πρόκειται για τα EAP683 LR, EAP211-Bridge KIT και EAP625-Outdoor HD, τα οποία προσφέρουν αξεπέρα...