Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ελεγκτής εντολών DiSEqC
Για ευκολότερο έλεγχο δεκτών – διακοπτών
Featured | Αυτό το μήνα θα σας παρουσιάσουμε μία έξυπνη κατασκευή, που όταν υλοποιήσαμε πραγματικά μας έλυσε τα χέρια. Η ιδέα προήλθε από ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σε εγκατάσταση με διακόπτη DiSEqC. Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση του κατόπτρου στην ταράτσα και ελέγξαμε την…
Αυτό το μήνα θα σας παρουσιάσουμε μία έξυπνη κατασκευή, που όταν υλοποιήσαμε πραγματικά μας έλυσε τα χέρια. Η ιδέα προήλθε από ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σε εγκατάσταση με διακόπτη DiSEqC. Συγκεκριμένα, αφού ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση του κατόπτρου στην ταράτσα και ελέγξαμε την λειτουργία των LNB, αλλά και την έξοδο του διακόπτη DiSEqC, προχωρήσαμε στο στάδιο τοποθέτησης του δορυφορικού δέκτη.
Παρότι ρυθμίσαμε όλους τους δορυφόρους, σύμφωνα με τις εισόδους που είχαμε προκαθορίσει, δυστυχώς ο δέκτης δεν έκανε σωστά την αναζήτηση των καναλιών. Με δεδομένο ότι όλα είχαν ελεγχθεί, σκεφτήκαμε ότι το πρόβλημα θα οφείλονταν στον διακόπτη DiSEqC, και ότι αυτός δεν θα άλλαζε σωστά τις πόρτες. Αντικαταστήσαμε τον διακόπτη με έναν άλλο, αλλά προς έκπληξή μας το πρόβλημα παρέμεινε το ίδιο. Δοκιμάσαμε και με άλλο τύπο διακόπτη DiSEqC, συμβατό με την έκδοση 1.1 και όχι με την 1.0, που χρησιμοποιήσαμε, αλλά πάλι… τίποτε.
Αφού τον μεταφέραμε σε δική μας εγκατάσταση, δοκιμάσαμε την συνύπαρξή του με πολυδιακόπτη, αλλά και πάλι άλλαζε τυχαία τις πόρτες του πολυδιακόπτη, οπότε αποκλείσαμε την βλάβη του δέκτη και πλέον είμαστε σίγουροι ότι η βλάβη οφειλόταν στον διακόπτη.
Όπως αντιλαμβάνεστε για ένα τεχνικό, το χάσιμο χρόνου για τον έλεγχο της υποστήριξης DiSEqC από τον δέκτη ήταν σημαντική απώλεια, μιας και θα έπρεπε να κάνει συνεχώς σαρώσεις καναλιών και να ελέγχει αν τα κανάλια που κατεβάζει αντιστοιχούν στις σωστές πόρτες.
Έτσι, σκεφτήκαμε να αναπτύξουμε μια ιδιοκατασκευή, που με μια ένδειξη, εύκολα και γρήγορα θα μας έδειχνε αν έστελνε σωστές εντολές αλλαγής πόρτας στον διακόπτη DiSEqC.
Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για την υλοποίηση της κατασκευής είναι κοφτάκι, μυτοτσίμπιδο, κολλητήρι, πολύμετρο, θερμοπίστολο καλάι και μια πρέσα για βύσματα τύπου F (εικόνα 1). Ταυτόχρονα χρειαστήκαμε και διάφορα υλικά, όπως βύσματα F, αντιστάσεις 1KΩ, καθώς και LEDs στο χρώμα της επιλογής μας, με τις βάσεις τους (εικόνα 2).
Ξεκινώντας την κατασκευή συνδέουμε τα LEDs στις βάσεις τους (εικόνα 3) και στη συνέχεια τραβάμε το αρνητικό άκρο του LED προς τα πάνω (είναι το ποδαράκι, που είναι πιο κοντό από το άλλο), ώστε να εφάπτεται με την βάση του LED (εικόνα 4) και λίγο πριν το τέλος της βάσης το κόβουμε.
Στην συνέχεια κόβουμε το ένα άκρο της αντίστασης όσο πιο κοντό μπορούμε (αφήνουμε περίπου 1-2mm) (εικόνα 5), ώστε να το κολλήσουμε στο θετικό άκρο του LED, το ποδαράκι του οποίου πρέπει να είναι και αυτό κομμένο στο ίδιο μήκος (εικόνα 6).
Έπειτα τοποθετούμε το συσσωμάτωμα πλέον LED – αντίστασης, στην κάτω πλευρά του βύσματος F (εικόνα 7). Πλέον είμαστε έτοιμοι να πρεσάρουμε το LED μέσα στον ακροδέκτη F (εικόνα 8). Το αποτέλεσμα του πρεσαρίσματος φαίνεται στην εικόνα 9.
Η κατασκευή έχει πλέον ολοκληρωθεί και αυτό που μένει είναι να ελέγξουμε μήπως τυχόν υπάρχει κάποιο βραχυκύκλωμα ή κάποια ψυχρή επαφή. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε ένα πολύμετρο, το οποίο θα πρέπει να είναι «γυρισμένο» στην επιλογή Buzzer. Ο κόκκινος ακροδέκτης του πολυμέτρου πρέπει να είναι σε επαφή με το άκρο της αντίστασης που βγαίνει μέσα από το F, ενώ τον μαύρο ακροδέκτη τον ακουμπάμε απλά πάνω στο F. Αν όλα έχουν πάει καλά το LED θα πρέπει να ανάβει (εικόνα 10).
Στην περίπτωση που ακούσουμε το buzzer να χτυπάει, τότε υπάρχει βραχυκύκλωμα. Αν πάλι δεν χτυπήσει το buzzer και δεν ανάψει ούτε το LED, σημαίνει ότι η κόλληση μεταξύ αντίστασης και LED δεν έχει επιτευχθεί σωστά ή κάποιο από τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι ελαττωματικό.
Εφόσον πραγματοποιήσουμε σωστά τις συνδέσεις, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, που θέλει την χρήση του πιστολιού σιλικόνης, με το οποίο θα πρέπει να γεμίσουμε το βύσμα F. Κάτι τέτοιο αποτρέπει μελλοντικά βραχυκυκλώματα, αλλά και την μετακίνηση της αντίστασης (εικόνα 11). Στην συνέχεια αφαιρούμε με το μυτοτσίμπιδο το σπείρωμα του F και είμαστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις δοκιμές συμβατότητας των δεκτών με το πρωτόκολλο DiSEqC, αλλά και των διακοπτών. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βιδώσουμε σε κάθε είσοδο του διακόπτη από μια τέτοια κατασκευή.
Για να υλοποιήσουμε την δοκιμή του δέκτη, θα πρέπει από τα μενού του δέκτη να ρυθμίσουμε σωστά τις πόρτες του DiSEqC. Στην συνέχεια σε κάθε αλλαγή δορυφόρου, θα ανάβει και το LED της κατασκευής που θα αντιστοιχεί στην πόρτα του DiSEqC, που τον έχετε δηλώσει από τα μενού.
{gallery}13512{/gallery}