Skip to main content
21 Οκτωβρίου 2015 01:17

Δέκτες Novabox

Οι νέες προτάσεις της Nova

Γράφει: Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης
2d35c8d2685f6803c5a2fed1fd2d6b0f XL 6878fb4c

Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα των υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας της Nova, το Φθινόπωρο του 2010 και ενώ… βρισκόμαστε ακόμη σε μνημόνια, το συνδρομητικό πακέτο αναβαθμίζεται με νέο δέκτη, ο οποίος παρασύρει στην αναβάθμιση και τα παλαιότερα μοντέλα, ξεκινώντας από τον παλαιότερο Novabox HD 831.

Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα των υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας της Nova, το Φθινόπωρο του 2010 και ενώ… βρισκόμαστε ακόμη σε μνημόνια, το συνδρομητικό πακέτο αναβαθμίζεται με νέο δέκτη, ο οποίος παρασύρει στην αναβάθμιση και τα παλαιότερα μοντέλα, ξεκινώντας από τον παλαιότερο Novabox HD 831.

Έτσι η υπηρεσία θα διατίθεται με κοινές δυνατότητες software, ανεξαρτήτως του μοντέλου δέκτη που θα διαθέτει ο συνδρομητής και για τον σκοπό αυτό παραλάβαμε για τεστ δύο δέκτες: Τον εντελώς νέο και αρκετά μικροσκοπικό σε όγκο Novabox και τον παλαιότερο Novabox HD 831 με εντελώς νέο λογισμικό και ο οποίος αποκτά για πρώτη φορά με το νέο λογισμικό και δυνατότητες εγγραφών και timeshift σε εξωτερικό σκληρό δίσκο (χωρίς όμως να γίνεται πραγματικός PVR).

Ο νέος Novabox είναι combo, δηλαδή διαθέτει και ενσωματωμένο DVB-T tuner, αλλά και ο Novabox HD 831 γίνεται combo με την προσθήκη του ειδικού DVB-T USB stick, ενώ και το θέμα της ταυτόχρονης υποστήριξης και εξωτερικού σκληρού δίσκου για εγγραφές αντιμετωπίζεται με ένα απλό USB hub (καθώς ο Novabox HD 831 διαθέτει μόνο μία υποδοχή USB).

Εξοπλισμός

Η τάση… συρρίκνωσης των νέων δορυφορικών δεκτών επιβεβαιώθηκε με την παραλαβή των δύο πακέτων. Ο νέος Novabox με το ζόρι φτάνει τα 2/3 των διαστάσεων του Novabox HD 831, όντας μικρότερος και σε πλάτος και σε βάθος και σε ύψος! Και αυτός όπως και ο Novabox HD 831 μας ήρθαν φυσικά με την παντρεμένη συνδρομητική τους κάρτα στο card reader, ενώ οι συσκευασίες περιελάμβαναν όλα τα χρειαζούμενα για την σύνδεση και την άμεση λειτουργία τους, δηλαδή τροφοδοτικά, καλώδια HDMI, ολόιδια τηλεχειριστήρια και μπαταρίες, ενώ για τις ανάγκες του τεστ προστέθηκαν και εξωτερικός σκληρός δίσκος, USB stick και USB hub.

Περιγραφή του δέκτη – Εγκατάσταση

Όπως ήταν φυσικό ασχοληθήκαμε πρώτα με τον νέο novabox, που είναι ένα συμπαθέστατο μικρό μαύρο κουτάκι με πλάτος λίγο μεγαλύτερο από το τηλεχειριστήριο!

Στο δεξιό μέρος της πρόσοψης υπάρχει το card reader με την συνδρομητική κάρτα, στο κέντρο ένα βασικό πλήκτρο on/off και στο εμπρός πάνω μέρος 4 βασικά πλήκτρα πλοήγησης που επιτρέπουν τις περισσότερες λειτουργίες ακόμη κι αν χαθεί το τηλεκοντρόλ.

Στο πίσω μέρος και παρά το μικρό μέγεθος υπάρχουν τα πάντα, ακόμη και για μελλοντικές χρήσεις. Έχουμε από αριστερά: είσοδος σήματος (LNB In), RF In (είσοδος επίγειας κεραίας), USB port 1, Optical SPDF, RCA Video, RCA Audio L-R, HDMI, Ethernet port (ανενεργό), USB port 2 και είσοδο ρεύματος 12V (παρέχεται ο απαραίτητος μετασχηματιστής στο καλώδιο σύνδεσης).

Στο παλαιότερο μοντέλο Novabox HD 831 υπάρχει επιπλέον έξοδος scart και RF In –Out που από την έξοδο μπορεί να τροφοδοτήσει κάποια τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο σε συγκεκριμένο κανάλι UHF. Επίσης αντί οπτικής ψηφιακής εξόδου ήχου υπάρχει ομοαξονική, ενώ λείπει η δεύτερη θύρα USB, όπως και η είσοδος για το επίγειο ψηφιακό tuner.

Το νέο τηλεχειριστήριο είναι πληρέστατο και ιδιαίτερα εργονομικό και κατά μήκος υπερβαίνει τα 3/4 του πλάτους του δέκτη (κάτι που δείχνει κυρίως πόσο μικρός είναι ο δέκτης). Το χειριστήριο αυτό λειτουργεί και με τα παλαιότερα μοντέλα.

Αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες συνδέσεις η εγκατάσταση των δορυφορικών καναλιών γίνεται αυτόματα, όπως και στους άλλους δέκτες της Nova. Εκεί που θα χρειαστεί να υπερβείτε είναι στην αναζήτηση των επίγειων ψηφιακών καναλιών, κάτι λογικό αφού ως γνωστό τα επίγεια ψηφιακά κανάλια, διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Αφού συνδέσετε το καλώδιο της επίγειας κεραίας στην είσοδο RF-IN του δέκτη θα πάτε στις επιλογές: Μενού-Ρυθμίσεις-Τεχνικές Ρυθμίσεις-Σάρωση και εκεί θα επιλέξετε να γίνει επίγεια και δορυφορική σάρωση, η οποία θα σας φορτώσει και τα επίγεια ψηφιακά της περιοχής σας που θα είναι άμεσα προσβάσιμα στην θεματική κατηγορία DTT. Όποιος θέλει μπορεί πλέον να τοποθετήσει στα favorites του δέκτη ένα συνδυασμό επίγειων και δορυφορικών καναλιών της αρεσκείας του.

Εννοείται πως η απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση λειτουργίας είναι η σωστή λήψη των δορυφόρων Hot Birds στις 13 ανατολικά, ενώ στα μενού του δέκτη, πατώντας το πλήκτρο help, θα βρείτε την υποεπιλογή FAQ που περιλαμβάνει σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για τυχόν προβλήματα λειτουργίας (πρίν καλέσετε το κέντρο εξυπηρέτησης πελατών).

Μενού-Διαχείριση-Άλλα

Τα μενού του δέκτη είναι πολύ ευχάριστα σε αποχρώσεις μπλε και σιέλ και όλη η φιλοσοφία τους τείνει στην διευκόλυνση του απλού χρήστη. Ελάχιστες παραμετροποιήσεις μπορεί να απαιτηθούν στην αρχή (ανάλυση εικόνας, ρυθμίσεις ήχου στην τηλεόραση ή τον ενισχυτή, ενδεχόμενο γονικό κλείδωμα, ενδεχόμενη λήψη μέσω διακόπτη DiSEqC). Επιπλέον η ανταπόκριση του δέκτη είναι ταχύτατη.

Στην καθημερινή χρήση οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το ζάπινγκ μέσα από τον πληρέστατο ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος TV Guide, ενώ εισάγονται και νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες αναζήτησης (search engine-series linking) που περιγράφονται αναλυτικά στην συνέντευξη του κου Μωραΐτη που ακολουθεί. Προς το παρόν τα πλήκτρα Apps, On Demand, My Nova δεν είναι ενεργά, ενώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα (εντός του 2015) και η θύρα Ethernet, παρέχοντας σειρά νέων υπηρεσιών, που σε συνδυασμό με τον εμπλουτισμό περιεχομένου, θα αξιοποιήσουν αυτά τα πλήκτρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δοκιμάζοντας είτε τον νέο δέκτη, είτε τον παλαιότερο Novabox HD 831 με το προσεχές λογισμικό είχαμε ακριβώς τα ίδια μενού, τις ίδιες λειτουργίες και την ίδια ποιότητα εικόνας, με λίγα λόγια κανείς παλαιός συνδρομητής δεν έχει άμεσο λόγο να σπεύσει για αλλαγή δέκτη. Σε ότι αφορά τον Novabox HD 831 είχαμε το τελικό λογισμικό που επιτρέπει τις εγγραφές και το οποίο θα διατεθεί στους χρήστες στα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση όλων των Novabox HD 831 των συνδρομητών.

Η αναβάθμιση του PVR μοντέλου Novabox HD PVR 865 σε Novabox+, αναμένεται για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σε ότι αφορά την υπηρεσία multiview αυτή θα είναι σύντομα εφικτή και στον νέο Novabox και θα γίνεται σ’ αυτόν μέσω IP (αφού άλλωστε δεν διαθέτει RF OUT) και μάλιστα στην συνέχεια και τα υπόλοιπα μοντέλα θα ακολουθήσουν την νέα διαδικασία για την υπηρεσία multiview.

Εγγραφές-Timeshift

Το ενδιαφέρον σημείο του δέκτη είναι οι δύο αυτές δυνατότητες. Αν δεν ενδιαφέρεστε για εγγραφές αλλά μόνο για την λειτουργία timeshift (ετεροχρονισμένη θέαση, replay προηγούμενης σκηνής) αρκεί ένα USB stick στην μία εκ των δύο υποδοχών, το οποίο θα σας ζητηθεί από τον δέκτη να το διαμορφώσετε, ώστε να αποτελέσει την «προσωρινή μνήμη» του δέκτη (μενού-τεχνικές ρυθμίσεις-εγγραφές-διαμόρφωση και ακολουθείτε τις οδηγίες). Αν όμως επιθυμείτε και εγγραφές, τότε είναι προτιμότερη η διαμόρφωση ενός εξωτερικού δίσκου USB (και για τα δύο μοντέλα δεκτών). Στην διαμόρφωση του σκληρού δίσκου δεσμεύεται ένα μέρος και για την προσωρινή μνήμη. Όμως σε ότι αφορά τον Novabox HD 831 το ρεύμα δεν είναι επαρκές για την τροφοδοσία εξωτερικού σκληρού δίσκου, γι αυτό και συνιστάται η χρήση USB-hub με εξωτερική τροφοδοσία ή δίσκου με δική του τροφοδοσία.

Για το timeshift πατάτε απλά το πλήκτρο pause-play με το οποίο αρχικά παγώνει η εικόνα και στην συνέχεια πατώντας το ίδιο πλήκτρο ως play βλέπετε την συνέχεια του προγράμματος από εκεί όπου το αφήσατε. Μια λειτουργία χρήσιμη, που σας επιτρέπει να διακόψετε την ροή ενός ζωντανού προγράμματος και να την συνεχίσετε ακριβώς στο σημείο που την αφήσατε. Με το τέλος του προγράμματος πατάτε το πλήκτρο stop (λευκό τετράγωνο) και επανέρχεστε στην ζωντανή μετάδοση, ενώ νωρίτερα μπορείτε με τα πλήκτρα back forward – fast forward να πάτε μπρος ή πίσω στο σημείο που θέλετε (τα σύμβολα είναι γνωστά από την εποχή του βίντεο).

Για να εγγράψετε άμεσα ένα πρόγραμμα που βλέπετε, ο πιο απλός τρόπος είναι να πατήσετε το πλήκτρο options και μετά να επιλέξετε «άμεση εγγραφή»-ΟΚ, ενώ για να σταματήσετε την εγγραφή πατάτε πάλι options-σταμάτημα εγγραφής. Φυσικά μπορείτε να προγραμματίσετε εγγραφές (μέχρι και ένα μήνα πριν) μέσα από το μενού ρυθμίσεις-εγγραφές.

Για να δείτε ένα πρόγραμμα που εγγράψατε πατάτε το πλήκτρο playlist, το επιλέγετε με τα βελάκια και πατάτε ΟΚ, ενώ το σταματάτε και όποτε θέλετε με το μπουτόν stop που αναφέραμε.

Η γνώμη μας

Οι δέκτες της Nova αποτελούν απλά το μέσον για να έχει ο συνδρομητής του πακέτου την όσο γίνεται ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του πακέτου με την μέγιστη δυνατή χρηστικότητα. Υπό την έννοια αυτή ο δέκτης είναι ταυτόχρονα και απλός και πλήρης και μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι είτε βλέποντας από το νέο μοντέλο, είτε από το παλαιότερο με την μελλοντική αναβάθμιση είχαμε την ίδια ακριβώς εμπειρία θέασης και λειτουργιών, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας (ειδικά στα HD κανάλια). Τα νέα μενού είναι επίσης ιδιαίτερα καλαίσθητα και φυσικά οι λειτουργίες timeshift και εγγραφών ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες, ενώ η ταυτόχρονη λήψη των επίγειων ψηφιακών σας επιτρέπει να κάνετε εύκολα εγγραφές και από αυτά. Τέλος οι νέες υπηρεσίες αναζήτησης, αλλά και η προσεχής αξιοποίηση της θύρας Ethernet αναμένεται να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους συνδρομητές και να βελτιώσουν την συνολική εικόνα του πακέτου.

{gallery}15775{/gallery}

 • Forthnet Group
 • Προέκταση Οδού Μάνης, Κάντζα Αττικής
 • τηλ.: 211-9559000
 • site: www.nova.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • Kathrein UFOpro

  Kathrein UFOpro

  Το UFOpro είναι η τελευταία πλατφόρμα Headend της γερμανικής Kathrein, για επόμενης γενιάς εφαρμογές τηλεόρασης σε χώρους φιλοξενίας. Το διαμορφώσιμο αρθρωτό συμπαγές πλαίσιό του διαθέτει μια σειρ...
 • TP-LINK TL-SG3428XF

  TP-LINK TL-SG3428XF

  Δημιουργήστε και επεκτείνετε το αστραπιαία γρήγορο δίκτυό σας με το TP-Link TL-SG3428XF, ένα πλήρως διαχειριζόμενο Switch επαγγελματικού επιπέδου. Εξοπλίζεται με 4x 10Gbps SFP+ θύρες για συνδεσιμό...
 • Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Καμπάνια 4μήνου της IDComs για το υπόλοιπο του 2023

  Η IDComs, πιστή στην υποστήριξη των συναδέλφων τεχνικών, έχει ξεκινήσει από την 1/9/2023 μία άκρως ενδιαφέρουσα καμπάνια που θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2023, η οποία αφορά στα επαγγελματικά πακέτα ...
 • Nedis WSNWA1210BK

  Nedis WSNWA1210BK

  Δημιουργήστε μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση Wi-Fi στο PC σας ή αναβαθμίστε το σήμα Wi-Fi του φορητού υπολογιστή σας, με τον Wireless AC1200 USB αντάπτορα της Nedis. Υποστηρίζει συχνότητα τόσο 5GH...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full HD και υποστήριξη H.265/HEVC, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με διπλό tuner για να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες θέασης του μέσο...
 • FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  FRITZ!Box – Έξυπνα ρολά στο Smart Home

  Το FRITZ!Box λειτουργεί ως διανομέας Smart Home για τη διαχείριση πολλών συσκευών στο σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες για έξυπνα χειριστήρια ρολών σε συνδυασμό με το FRITZ!Box για ακόμα ...
 • Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Webinar της IDComs για Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολες περιοχές

  Η IDComs – στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων τεχνικών του κλάδου μας – ανακοινώνει την επικείμενη διοργάνωση Webinar με θέμα «Ηλεκτρομαγνητική Διάδοση – Gap Fillers – Λήψη 4G/5G σε δύσκολε...
 • Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Τα νέα της Mistral: Οδηγίες για μια καλή εγκατάσταση

  Στο προηγούμενο τεύχος έγινε αναφορά στους δύο βασικούς θορύβους. Τον ενδογενή θόρυβο των ενισχυτών και τον εξωγενή θόρυβο του περιβάλλοντος χώρου της εγκατάστασης. Ο ενδογενής θόρυβος παράγεται α...
 • Mesh Wi-Fi setup

  Mesh Wi-Fi setup

  Ρυθμίστε το Mesh Wi-Fi γρήγορα και απλά. Πατήστε δύο κουμπιά και το Wi-Fi Mesh στο FRITZ!Box σας είναι έτοιμο για χρήση. Με το Mesh, το Wi-Fi σας φτάνει σε όλες τις γωνίες και επωφελείστε από την ...
 • Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Ikusi NBS 801/804/895 Ch48

  Η Ikusi έχει μεριμνήσει εξαρχής για τη συμβατότητα με το 2ο ψηφιακό μέρισμα (C48) και τους κεντρικούς ενισχυτές NBS, για τους οποίους η εταιρεία έχει δημιουργήσει μοντέλα στη μπάντα λειτουργίας 47...
 • Engel 5G

  Engel 5G

  Η εταιρεία AstraSat ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς ενισχυτών. Πρόκειται για ενισχυτές ιστού και γραμμής της ισπανικής Engel Axil με φίλτρο 5G, οι οποίοι διαθέτουν πολύ καλή ποιότητα κατασκευ...
 • NOD Transporter Blue

  NOD Transporter Blue

  Η NOD Transporter είναι θήκη κατασκευασμένη από PU & EVA και διαθέτει ανθεκτικό εξωτερικό περίβλημα για να προστατέψει πλήρως τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο κατά τη μεταφορά. Με minimal design...

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Ψηφιακή Τηλεόραση, τεύχος 181

  Το νέο τεύχος Οκτωβρίου 2023 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Αθλητικός ...
 • Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Αθλητικός τηλεοπτικός χάρτης 2023-24

  Ο Αύγουστος που μας πέρασε έκρυβε τελικά έντονες ποδοσφαιρικές συγκινήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν το καλύτερο ορεκτικό για το τηλεοπτικό κοινό εν όψει της νέας αθλητικής σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Τ...
 • Athens Electronix 2024

  Athens Electronix 2024

  Έχοντας στο ιστορικό μας δύο πλήρως επιτυχημένες εκθέσεις μετά την COVID εποχή, την Creta Electronix 2022 και τη Salonica Electronix 2023, ετοιμαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη διοργάνωση της επό...
 • Amiko Mini Combo 3

  Amiko Mini Combo 3

  Η Amiko διευρύνει τη δημοφιλή σειρά δεκτών της Mini Combo, φέρνοντας στην κυκλοφορία ένα νέο μοντέλο με την τελευταία έκδοση 3. Ο Amiko Mini Combo 3 είναι ένας οικονομικός δέκτης με ανάλυση Full H...
 • AXRED T90 NG

  AXRED T90 NG

  Η εταιρεία AxSat κυκλοφόρησε έναν νέο δέκτη MPEG-4 στην ελληνική αγορά, ο οποίος έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες του χρήστη για επίγεια ψηφιακή λήψη. Εξοπλισμένος με DVB-T2 tuner και υποστηρίζ...