DIABASTE DWREAN DIG 166
techmail
SECURITY REPORT 129
now 33 2022
satpraxis 2022
energiatec banner

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21 Ιανουαρίου 2015 01:21

Dreambox DM820HD

Ο μικρός αδερφός του 7080HD

Γράφει: Παναγιώτης Μαλακούδης

Featured | Μετά την παρουσίαση του DM7080HD, η Dream Multimedia παρουσιάζει το δεύτερο μοντέλο της νέας της σειράς δορυφορικών δεκτών, τον DM820HD. Πρόκειται στην ουσία για μια σμίκρυνση του μεγάλου DM7080HD, διατηρώντας τις περισσότερες δυνατότητές του. Ο DM820HD είναι ένας HD PVR δέκτης με υποστήριξη ενός DVB-S2 tuner…

Μετά την παρουσίαση του DM7080HD, η Dream Multimedia παρουσιάζει το δεύτερο μοντέλο της νέας της σειράς δορυφορικών δεκτών, τον DM820HD. Πρόκειται στην ουσία για μια σμίκρυνση του μεγάλου DM7080HD, διατηρώντας τις περισσότερες δυνατότητές του. Ο DM820HD είναι ένας HD PVR δέκτης με υποστήριξη ενός DVB-S2 tuner σε άρθρωμα, τον ταχύτατο νέο διπύρηνο (με 4 εικονικές cpu – hyperthreading) επεξεργαστή BCM7435 της Broadcom στα 1400MHz, HDMI 1.4a, αναλύσεις 1080p50 και 1080p60, Gigabit Ethernet, είσοδο HDMI και δυνατότητες transcoding. Ο DM820HD έρχεται με υποστήριξη εσωτερικού 2,5 ιντσών SATA δίσκου ή εξωτερικού eSATA, συμβατότητα με HbbTV εφαρμογές και περιήγηση στο διαδίκτυο.

To υλικό

Ο Dreambox DM820HD ενσωματώνει τον νέο επεξεργαστή BCM7435 στα 1400MHz, είναι διπύρηνος με υποστήριξη hyperthreading, εμφανίζοντας 4 εικονικούς πυρήνες ενώ αποδίδει πάνω από 7000 DMIPS. Είναι μακράν ο πιο γρήγορος δέκτης enigma2. Το τμήμα αποκωδικοποίησης του BCM7435 μπορεί να αναπαράγει φορμά HD DivX 3.11/4.11/5.x/6.x/Home Theater, αν και δεν υποστηρίζει σωστά κωδικοποίηση GMC ή QPEL. Σε H.264 υποστηρίζει High Profile Level 4.1. Το τμήμα απόπλεξης (deinterlacer) του Dreambox DM820HD υποστηρίζει vector deinterlacing, που ανεβάζει την ποιότητα αναπαραγωγής σήματος τυπικής ευκρίνειας (SD interlaced), ενώ πλέον ο scaler μπορεί να κάνει upscale περιεχόμενο απλής ευκρίνειας σε 1080p50 (ή 1080p60 αν πρόκειται για NTSC). Σε ότι αφορά τον ήχο, ο Dreambox DM820HD υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση φορμά ήχου AAC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus και DTS. Το DTS downmix (μετατροπή δηλαδή του πολυκάναλου DTS ήχου σε στερεοφωνικού PCM για την αναπαραγωγή του στην τηλεόραση) υποστηρίζεται από τον ίδιο τον επεξεργαστή BCM7435 και δε χρειάζεται κάποιο επιπλέον πρόσθετο για να ενεργοποιηθεί. Ο Dreambox DM820HD έρχεται με 2GB RAM από την οποία είναι διαθέσιμη στο λειτουργικό 1400 MB – τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται από τους video decoders. Ο δέκτης έχει 4 GB flash, χωρισμένη σε 2 διαμερίσματα. Το βασικό είναι 1GB στο οποίο είναι εγκατεστημένο το enigma2, ενώ το δευτερεύον είναι 3GB. Για πρώτη φορά σε Linux δέκτη βλέπουμε πως το σύστημα αρχείων είναι το ext4. Στην ουσία δεν υπάρχει flash memory όπως συνηθίσαμε ως τώρα, αλλά μία ενσωματωμένη SD card των 4 GB.

Ο Dreambox DM820HD έρχεται στο κλασικό κουτί που έχουμε συνηθίσει από την εποχή του DM800SE, διαστάσεων 225×52×145mm, χρώματος μαύρου. Το τηλεχειριστήριο του δέκτη είναι ίδιο με αυτό που έχουμε δει στα τελευταία μοντέλα της Dream Multimedia. Στο δεξί τμήμα της πρόσοψης του Dreambox DM820HD βρίσκεται το γνωστό OLED display που συναντάμε και στον DM800SE. Δεξιά της οθόνης OLED υπάρχει ο διακόπτης Standby. Το αριστερό μέρος της πρόσοψης καλύπτεται από μία πόρτα που όταν την ανοίξουμε αποκαλύπτονται οι δύο θύρες UCAS. Τα UCAS του δέκτη είναι 100% συμβατά με τα γνωστά emulators.

Για τη σύνδεσή του με τα οπτικοακουστικά μέσα του συστήματός σας o Dreambox DM820HD είναι εξοπλισμένος με ψηφιακή θύρα HDMI 1.4a και μία οπτική ψηφιακή SPDIF. Λείπουν τελείως οι αναλογικές έξοδοι και αυτό θα δυσαρεστήσει όσους χρησιμοποιούσαν τις αναλογικές εξόδους για μεταφορά της εικόνας του δέκτη σε άλλα δωμάτια. Συναντάμε επίσης δύο USB 2.0 θύρες και εδώ είναι μία διαφορά με τον μεγάλο του αδερφό, αφού απουσιάζουν θύρες USB 3.0. Η θύρα δικτύου είναι Gigabit Ethernet, κάτι που επιτρέπει την ταχύτερη μεταφορά πολυμεσικών αρχείων και εγγραφών. Εμείς μετρήσαμε ταχύτητα διαμεταγωγής 560Mbit περίπου, αφού μεταφέραμε αρχείο 3,6GB μέσα σε 53sec. Η δοκιμή έγινε και με NFS και με CIFS, με παρόμοια απόδοση. Φυσικά η κάρτα δικτύου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δικτυακή μετάδοση (streaming) του τηλεοπτικού προγράμματος σε H/Y ή σε έξυπνα τηλέφωνα και ταμπλέτες, για εφαρμογές οικιακού διαμοιρασμού κάρτας, για συνδέσεις με διαδικτυακές υπηρεσίες τύπου Youtube κτλ. Συναντάμε ακόμα μία θύρα για κάρτες microSD, τη mini-usb θύρα για επαναφορά του δέκτη σε περίπτωση καταστροφής του bootloader, και μια θύρα eSATA για σύνδεση εξωτερικού δίσκου ή εξωτερικού DVD. Ξεχωρίζει φυσικά η θύρα εισόδου HDMI 1.4a, η οποία προς το παρόν δουλεύει μόνο για απλή προβολή (pass-through) μίας HDMI συσκευής, όμως αναμένουμε τη δυνατότητα εγγραφής από την HDMI θύρα σε κάποια μελλοντική αναβάθμιση.

Στο εσωτερικό του δέκτη διακρίνουμε τη βάση σύνδεσης σκληρού δίσκου SATA 2,5 ιντσών. Επίσης βρίσκουμε δύο θύρες USB στο εσωτερικό του δέκτη. Πάνω από τον επεξεργαστή υπάρχει ένας ανεμιστήρας που λειτουργεί σε χαμηλές στροφές και είναι αθόρυβος. Απουσιάζει η γνωστή SIM προστασίας που είχαμε συνηθίσει στα μοντέλα της Dream Multimedia – προφανώς το κλείδωμα του δέκτη κατά των κλώνων γίνεται με άλλο τρόπο. Με τη χρήση εσωτερικού σκληρού δίσκου ο δέκτης αποκτά κορυφαίες δυνατότητες PVR, αφού μπορεί να εγγράψει ως και έξι (6) HD προγράμματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν είναι εφικτό με τη χρήση εξωτερικού USB δίσκου. Δε λείπει φυσικά η δυνατότητα χρονομετατόπισης (timeshift), ενώ για όσους θέλουν να έχουν μόνιμα ενεργοποιημένη αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα από τα πρόσθετα autotimeshift ή permanent-timeshift.

Ο Dreambox DM820HD έρχεται με ένα DVB-S2 tuner το οποίο βρίσκεται σε ένα πλάγιας τοποθέτησης άρθρωμα, και είναι το γνωστό BCM4506 που έχουμε συναντήσει και σε παλαιότερα μοντέλα της Dream Multimedia. Η ευαισθησία του δορυφορικού tuner είναι πολύ καλή. Σε οριακές λήψεις στο κεραιοσύστημα της δοκιμής απέδωσε σε αντίστοιχα επίπεδα με τους προηγούμενους δέκτες της Dream Multimedia, ενώ δοκιμάστηκε σε πολύ χαμηλά και πολύ ψηλά symbol rates χωρίς κανένα πρόβλημα. Σε όλες τις συχνότητες το tuner έδειξε γρήγορο χρόνο λοκαρίσματος με συνέπεια τη γρήγορη εναλλαγή καναλιών. Η συμβατότητά του με το DiSEqC 1.2 gbox positioner (και actuator) του συστήματός μας ήταν άψογη. Το ίδιο άψογη ήταν και η συμβατότητά του με τις εντολές DiSEqC 1.1, αλλά και με το συνδυασμό DiSEqC 1.0 & 1.1 (ένα Spaun 1.0 DiSEqC ακολουθούμενο από ένα EMP Centauri 16:1 DiSEqC 1.1) που έχουμε στην εγκατάστασή μας.

Η ποιότητα απεικόνισης του Dreambox DM820HD είναι πολύ καλή, αντίστοιχη με όλες τις υλοποιήσεις Broadcom της τελευταίας γενιάς που έχουμε δει. Σε κανάλια απλής ευκρίνειας, ο vector deinterlacer βελτιώνει αρκετά την ποιότητα εικόνας, ενώ στα κανάλια υψηλής ευκρίνειας η εικόνα είναι κορυφαία. Ο scaler πλέον μπορεί να κάνει upscale σε 1080p50 ή 1080p60, ενώ συνολικά η εικόνα φαίνεται ελαφρώς καλύτερη από την προηγούμενη γενιά δεκτών της Dream Multimedia. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρόσθετο Auto-Resolution, ώστε ο δέκτης να στέλνει πάντα τη φυσική ανάλυση και να αναλαμβάνει το upscaling/deinterlacing το προβολικό σας σύστημα.

Λογισμικό

Ο Dreambox DM820HD έρχεται με το επίσημο λογισμικό που περιλαμβάνει τους οδηγούς, τον Linux πυρήνα και το enigma2 με όλα τα υποστηρικτικά αρχεία του (python κτλ). Ακολουθεί την ίδια μορφή που υιοθέτησε ο DM7080HD, όπου τα πακέτα λογισμικού χρησιμοποιούν πλέον το deb format (από το γνωστό Linux distro Debian) και όχι το ipk που χρησιμοποιούνταν σε όλους τους προηγούμενους δέκτες. Επίσης το image διατίθεται σε μορφή tar.bz2 ή tar.xz και όχι στο γνωστό nfi format που είχαμε μέχρι σήμερα. Αυτές οι αλλαγές κάνουν ασύμβατα τα plugins για τα παλαιότερα λογισμικά με τον DM820HD και θα πρέπει να μετατραπούν. Το επίσημο λογισμικό της Dream Multimedia δεν συμπεριλαμβάνει πολλά από τα ενδιαφέροντα πρόσθετα, αλλά και εξομοιωτές CAM για τη χρήση των UCAS. Η υποστήριξη του δέκτη με λογισμικά αυτή τη στιγμή είναι μικρή και πειραματική. Ουσιαστικά υπάρχουν τρία διαθέσιμα λογισμικά, το Merlin4, το Newnigma2 experimental και το Oozoon. Και τα τρία λογισμικά βασίζονται στο επίσημο λογισμικό της Dream Multimedia, ενώ ο δέκτης δεν υποστηρίζεται ακόμα από κανένα image της ομάδας OE-Alliance. Εμείς αντικαταστήσαμε το επίσημο λογισμικό με το Newnigma2. Η αναβάθμιση του λογισμικού γίνεται όπως και στους παλιότερους δέκτες της Dream Multimedia, αφού θέσουμε το δέκτη σε STOP mode. Μέσω ενός εύχρηστου web interface μπορούμε να περάσουμε το λογισμικό, ενώ ξεχωρίζει η νέα επιλογή για online recovery, όπου ο δέκτης θα κατεβάσει την τελευταία έκδοση του επίσημου λογισμικού. Ο Dreambox DM820HD έρχεται με έναν όχι και τόσο πρόσφατο Linux kernel, την έκδοση 3.4-3.0, οπότε η υποστήριξή του σε εξωτερικές USB συσκευές είναι περιορισμένη.

Περιήγηση στο διαδίκτυο – HbbTV

Ο Dreambox D820HD ενσωματώνει Web Browser (webkit based), δημιουργίας Dream Multimedia, και έτσι έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για την περιήγηση στο διαδίκτυο. Δε λείπει φυσικά και η υποστήριξη για web εφαρμογές ειδικά διαμορφωμένες για την τηλεόραση, πιο γνωστές ως HbbTV. Ο web browser μπορεί να ελεγχθεί και από το τηλεχειριστήριο, αλλά για πιο άνετη περιήγηση στο διαδίκτυο προτείνεται η χρήση κάποιου ασύρματου πληκτρολογίου. Στο Newnigma2 ο Web Browser είναι προεγκατεστημένος. Η ταχύτητα του επεξεργαστή του DM820HD κάνει την περιήγηση στο διαδίκτυο αρκετά ικανοποιητική, καλύτερη από κάθε άλλο δορυφορικό δέκτη που έχουμε δοκιμάσει.

Media player

Το τμήμα αναπαραγωγής πολυμεσικών αρχείων είναι πολύ καλό. Ο δέκτης μπορεί να αναπαράγει αρχεία MKV με H.264/AVC περιεχόμενο, ακόμα και 1080p60, χωρίς να ζορίζεται καθόλου. Δοκιμάσαμε MKV με video αυτούσιο από Bluray στα 40Mbit χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Dreambox DM820HD μπορεί να αναπαράγει AVI αρχεία με περιεχόμενο DVIX/XVID όμως δεν υποστηρίζει GMC και QPEL, όπως άλλωστε τα περισσότερα SoC (System on Chip). Μπορεί να απαπαράγει MP3 και ήχο από AAC, AC3, MPG, ΑΑC+, AAC-HE, Dolby Digital Plus (DD+). Μπορεί να αναπαράγει DVD, αν συνδεθεί εξωτερικό DVD-ROM σε USB, ενώ χάρη στην ταχύτατη Gigabit Εthernet είναι εύκολο να αναπαράγει αρχεία κατευθείαν από τους σκληρούς δίσκους Η/Υ στο δίκτυο. Υποστηρίζεται και η αναπαραγωγή μη κρυπτογραφημένων BluRay δίσκων. Υποστηρίζει τη δυνατότητα για DTS passthrough μέσω του SPDIF/HDMI αλλά και DTS downmix. Με τη χρήση του πρόσθετου auto-resolution ο δέκτης υποστηρίζει 1080p@24Hz, που απαιτείται για την ομαλή αναπαραγωγή των HD αρχείων MKV. Υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους, αν αυτοί είναι σε κωδικοσελίδα UTF8.

{gallery}13726{/gallery}

Τεύχος 77

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

CPU: Broadcom BCM7435, dual core (4 virtual cores), hyperthreading, 1400MHzRAM: DDRAM 2GB (1400 ΜΒ διαθέσιμη στο λειτουργικό)Flash: 4 GB σε 2 partition, 1GB και 3GBΛογισμικό: Linux (enigma 2 επίσημο λογισμικό)Λήψη: DVB-S/DVB-S2/MPEG-2/MPEG-4/AVC H.264/VC-1/XVID/DIVX/AAC-HE/DD+/DTSPVR: Υποστήριξη εσωτερικού δίσκου SATA 2,5 ιντσών, εξωτερικού δίσκου eSATA/USBΑποκρυπτογράφηση: 2 θύρες έξυπνων καρτών (UCAS)Πρόσοψη: Διακόπτης Standby, graphical OLED displayΣυνδέσεις: 1xIF SAT (in), 1xSPDIF, 1xHDMI Out, 1xHDMI In, 1xEthernet, 2xUSB 2.0 (πίσω), 1xmicroSD Card, 1x mini-usb service port, 1xeSATAΔιαστάσεις: 225 × 52 × 145 χιλιοστά (Π x Υ x Β)

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

 • YDS-TC012 & YDS-TC018

  YDS-TC012 & YDS-TC018

  Η εταιρεία KAL Electronics ανακοινώνει την παραλαβή των νέων φορτιστών YDS-TC012 και YDS-TC018. Πρόκειται για universal επιτοίχιους φορτιστές USB 5V με μέγιστο ρεύμα εξόδου 3A. Υποστηρίζουν το πρό...
 • TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  TP-LINK: Ο παγκοσμίως Νο.1 πάροχος προϊόντων Wi-Fi για 11 συνεχή χρόνια

  Για 11 συνεχή έτη, η TP-Link® κατατάσσεται παγκοσμίως ως ο Νο.1 πάροχος σε συσκευές WLAN, συγκεντρώνοντας μερίδιο 17,8% της παγκόσμιας αγοράς. Το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της υποστή...
 • AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  AVM FRITZ!Repeater 1200 AX

  Η εταιρεία AMY A.E. διαθέτει στην ελληνική αγορά μια οικονομική συσκευή της γερμανικής AVM για την επέκταση του οικιακού WLAN. Πρόκειται για το FRITZ!Repeater 1200 AX, έναν επαναλήπτη 2 ζωνών που ...
 • DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  DEEPCOOL CASTLE 240EX A-RGB

  Η DEEPCOOL, μια εταιρεία με εξειδίκευση σε υδροψύξεις και κουτιά RGB, παρουσιάζει την νέα AIO υδρόψυξη CASTLE 240EX A-RGB, η οποία προσφέρει τέλειο αποτέλεσμα φωτισμού για το PC σας χάρη στο ενσωμ...
 • PROMAX TVHUNTER+

  PROMAX TVHUNTER+

  Το TVHunter+ είναι ένα μικρό, φορητό & εύκολο στη χρήση πεδιόμετρο που έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης και για τα δύο συστήματα ψηφιακής τηλεόρασης, DVB-T ...
 • Mistral Wind Maxi

  Mistral Wind Maxi

  Η wind Maxi είναι η ενισχυμένη έκδοση της απλής κεραίας Wind. Προορίζoνται και οι δύο για περιοχές με ισχυρούς ανέμους και πολύ ήλιο, όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στα νησιά. Η Wi...
 • SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION

  Η επιτοίχια βάση SONORA WONDERWALL 600 FULL EMOTION TILT είναι κατάλληλη για τηλεοράσεις 42" έως 75" ιντσών, με μέγιστο βάρος 45 κιλών και max VESA 600x400. Διαθέτει σύστημα εύκολης ρύθμισης της ο...
 • ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  ANGA PS-5 / PS-10 / PS-20 / PS-30

  Η εταιρεία STAM Electronics ανακοινώνει την παραλαβή νέας σειράς κεραιών UHF της ANGA. Πρόκειται για κεραίες εξωτερικού χώρου με ενσωματωμένο φίλτρο LTE 5G, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανά...
 • PROMAX RANGER mini

  PROMAX RANGER mini

  Ο εξαιρετικά συμπαγής αναλυτής PROMAX RANGER mini, έχει σχεδιαστεί για την εγκατάσταση κεραιών TV/SAT, καθώς και συστημάτων διανομής. Το συγκεκριμένο πεδιόμετρο είναι συμβατό με τα πρότυπα DVB-T/T...
 • TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  TP-LINK TL-SM311LS/LM & TL-SM5310-T

  Η εταιρεία TP-Link διαθέτει SFP Modules που είναι συμβατά με τις θύρες SFP+ των νέων της Multi-Gigabit Switches. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε: Τα MiniGBIC Modules TL-SM311LS και TL-SM311LM που είνα...
 • AVM WireGuard

  AVM WireGuard

  Η πρόσβαση στο FRITZ!Box, το σύστημα NAS ή άλλες συσκευές του οικιακού δικτύου εν κινήσει, μπορεί να γίνει δυνατή με ένα ασφαλές εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN). Με τη νέα δυνατότητα WireGuard της ...
 • MELICONI FlatStyle ES 800

  MELICONI FlatStyle ES 800

  Η Meliconi, ηγέτης στην κατηγορία των επιτοίχιων και επιτραπέζιων βάσεων TV, παρουσιάζει την σειρά FlatStyle, με την εγγύηση της εξ' ολοκλήρου Ιταλικής κατασκευής, εστιάζοντας στη λειτουργικότητα....

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

 • Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Ψηφιακή Τηλεόραση, Τεύχος 167

  Το νέο τεύχος Αυγούστου 2022 του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας. Έπειτα από...
 • Disney+

  Disney+

  Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο αναμονής λόγω της αναβολής της προγραμματισμένης για πέρυσι έλευσής του στην Ελλάδα, η είσοδος του Disney+ στην εγχώρια αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι πλέον γ...
 • AVM FRITZ!Box 4060

  AVM FRITZ!Box 4060

  Η γερμανική AVM διευρύνει την οικογένεια FRITZ!Box, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και εντελώς ανανεωμένη εμφάνιση. Πρόκειται για το FRITZ!Box 4060, το οποίο δε...
 • OCTAGON SX988 4K UHD IP

  OCTAGON SX988 4K UHD IP

  Η γερμανική OCTAGON διευρύνει την οικογένεια των ψηφιακών της δεκτών, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο. Πρόκειται για τον SX988 4K UHD IP που αποτελεί τη νέα γενιά της σειράς SX IP, με επεξεργαστή 6...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ
ΨΗΦΙΑΚΗ
ΚΑΙ HD TV

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIBRA PRESS
Καυκάσου 145, Αθήνα, 11364ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ


Digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Libra Press © Copyright 2022 | All Rights Reserved
Dual Design