Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
15 Ιανουαρίου 2025 11:31
15 Ιανουαρίου 2025 11:16
15 Ιανουαρίου 2025 10:41
15 Ιανουαρίου 2025 10:06
15 Ιανουαρίου 2025 09:28
15 Ιανουαρίου 2025 09:18
15 Ιανουαρίου 2025 09:16
15 Ιανουαρίου 2025 09:15
11 Ιανουαρίου 2011 02:00
Δορυφορικό …Serfing!
Αμφίδρομο δορυφορικό internet από την Hellas Sat net
Γράφει: Αργύρης Νομικός
Featured | Παρότι η ADSL έχει φτάσει σε πολλές …απομακρυσμένες πόρτες, υπάρχουν ακόμα σημεία τυφλά, αλλά και πολλές επαγγελματικές εφαρμογές, που αναζητούν το Internet …εξ’ ουρανού! Το αμφίδρομο δορυφορικό Internet δεν είναι κάτι δευτερεύον ή συμπληρωματικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει την κύρια λύση που θα ανοίξει τις πόρτες του εικονικού κόσμου του διαδικτύου σε σημεία όπου η ADSL αδυνατεί. Και με την υπηρεσία Hellas Sat Net να τρέχει ακριβώς από …πάνω μας, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα τυφλό σημείο!
Χρόνια πίσω, προτού η ADSL κατακλύσει τα νοικοκυριά των αστικών και όχι μόνο, κέντρων, ο απαιτητικός χρήστης και οι επαγγελματίες, αναζητούσαν γρήγορο Internet μέσω του δορυφόρου. Με το αμφίδρομο Internet να κοστίζει μια περιουσία, υλοποιούνταν εφαρμογές όπου το upload γινόταν με Dial-Up ή ISND σύνδεση, ενώ το download ερχόταν από το δορυφόρο. Οι εποχές άλλαξαν και ήρθε η ADSL προσφέροντας γρήγορο Internet. Παράλληλα όμως το δορυφορικό αμφίδρομο Internet έγινε οικονομικά προσιτότερο, απαντώντας στις απαιτήσεις της εποχής. Video, ραδιόφωνο και τηλέφωνο, είναι λίγες μόνο από τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο χρήστης του δορυφορικού internet. Και είναι λύσεις πραγματικά εξ ουρανού, που η επίγεια υποδομή δεν μπορεί να ικανοποιήσει σε αρκετές περιοχές, λόγω της τοπολογίας του εδάφους.
Με επίκεντρο την υπηρεσία Hellas Sat net, θα περιηγηθούμε στην τεχνολογία του αμφίδρομου δορυφορικού Internet, με “οδηγό” μας τον υπεύθυνο «επιχειρησιακής μονάδας ευρυζωνικών υπηρεσιών» του ΟΤΕ, Δρ Χρίστο Παπαχρήστο, ο οποίος μας εξηγεί όλα τα μυστικά του συστήματος.
Σε ποιους απευθύνεται
Το δορυφορικό internet, απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή άλλους χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο λήψης και εκπομπής μεγάλου όγκου δεδομένων, μέσω web. Το δορυφορικό internet, μπορεί να υποστηρίξει ένα πλήθος εφαρμογών, όπως είναι η Τηλεκπαίδευση, Τηλεϊατρική, VoIP, Web-browsing, Video Broadcasting/Multicasting over IP, Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ATM), διασύνδεση λογισμικού ERP, εγκατάσταση WiFi Hot Spots κ.τ.λ., σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή περιοχής.
Τεχνική περιγραφή
Η αμφίδρομη σύνδεση που παρέχεται από την υπηρεσία Hellas SAT net, ανεξαρτητοποιεί εντελώς το χρήστη από τηλεφωνικές ή άλλες συνδέσεις. Ο χρήστης, επικοινωνεί αμφίδρομα μέσω ενός κεντρικού HUB με άλλους χρήστες και μπορεί να κατεβάζει δεδομένα web-browsing και να έχει όλες τις υπηρεσίες διαδικτύου (internet, Web Browsing, e-mail, video on demand, VoIP, Teleconferencing, Telemedicine, Telecommuting, Virtual Private Network, IP cameras κ.λπ.).
To αμφίδρομο δορυφορικό Internet βασίζεται στο πρωτόκολλο DVB-RCS, το οποίο είναι Open Standard, πράγμα που σημαίνει χαμηλές τιμές στον εξοπλισμό, λόγω ανταγωνισμού των κατασκευαστών.
Ο εξοπλισμός *
Ο εξοπλισμός του Hellas Sat net, περιλαμβάνει το DVB-RCS HUB της EMC και πομπό RF της Vertex. Η κεντρική κεραία uplink του Hellas Sat net είναι Prime Focus Vertex, διαμέτρου 4,8m. Η όλη IP πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί από τη General Data Business. H υπηρεσία χρησιμοποιεί για τις διαδικτυακές ανάγκες, γραμμή Internet του OTE, προς το παρόν 100Mbps, η οποία όμως, μπορεί να φθάσει και το 1Gbps, αν υπάρχει ανάγκη.
Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για το χρήστη, αποτελείται από το δορυφορικό τερματικό (συγχρόνως λειτουργεί και ως IP router), έναν υπολογιστή και το δορυφορικό κάτοπτρο, που περιλαμβάνει LNB και πομπό. Το DVB-RCS τερματικό (Satelite Interactive Terminal), σαν λογική, μοιάζει με τις μονάδες που χρησιμοποιούνται για τηλεοπτική λήψη, αλλά είναι, φυσικά, αμφίδρομο. Από την Hellas Sat net προτείνεται το EMS series 3000. To 3000 υποστηρίζει μέχρι 8Mbps forward link, με κανάλι επιστροφής μέχρι 2Mbps. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίζει μεσαίου και μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Το κάτοπτρο που διατίθεται με την υπηρεσία, είναι Andrew, διαμέτρου 96cm, όπως Andrew είναι και το LNB, με NF 0,7dB.
Η εκπομπή και η λήψη *
Ο χρήστης αποστέλλει τα δεδομένα σε DVB-MPEG-2 data stream. Ο πομπός που χρησιμοποιείται είναι κι αυτός Andrew, ισχύος 2-4 Watt.
Η εκπομπή γίνεται στη ζώνη Ku (13,75-14,5GHz), ενώ η λήψη στους 10,95-12,75GHz. Συγκεκριμένα, το uplink από το χρήστη, γίνεται στη συχνότητα 14.144MΗz, ενώ από τον Hellas-Sat στα 14.021MΗz. Για τη λήψη δεδομένων από το χρήστη, χρησιμοποιούνται δύο TP, στις συχνότητες 10.971 και 11.094MΗz. Το εύρος συχνοτήτων ενός TP είναι, ως γνωστόν, 36MΗz, το οποίο μεταφράζεται σε 45-54Mbps data transfer rate. Η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα για ρυθμούς μετάδοσης των δεδομένων στο download, από 512kbps μέχρι και 45Mbps, ενώ στο Upload από 128kbps μέχρι και 8Mbps.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο χρήστης χρειάζεται ειδική άδεια εκπομπής, πληροφορηθήκαμε ότι η Hellas Sat net έχει εξασφαλίσει για τους χρήστες της, άδεια για Ελλάδα και Κύπρο, χωρίς επιπρόσθετα τέλη φάσματος
H ασφάλεια
Σε επόμενη ερώτησή μας σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων που μεταδίδονται μέσω της υπηρεσίας (έχουμε αναφέρει στο παρελθόν για υποκλοπές μέσω προγραμμάτων Data stream reading), πληροφορηθήκαμε, πως, τα δεδομένα μπορούν να μεταδίδονται κρυπτογραφημένα, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης.
Πολλαπλές λύσεις
Ένας λόγος που καθιστά την υπηρεσία Hellas SAT net ιδανική λύση, είναι ότι με την τεχνολογία DVB-RCS εξυπηρετούνται πολλές διαφορετικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, είναι πολύ εύκολο να σταλεί το ίδιο μήνυμα σε πολλαπλούς χρήστες (multicast υπηρεσίες), εξυπηρετεί video on demand, VoIP (Voice over IP), Video conference κ.λπ. Σε αυτού του είδους τις εφαρμογές, αν και ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος, καλύπτονται από τις μεγάλες ταχύτητες του internet over satellite.
Οι στόχοι
Η υπηρεσία Hellas Sat net, δεν έρχεται σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το ήδη υπάρχον ADSL δίκτυο του OTE. Επειδή ο δορυφόρος «βλέπει» όλη την Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου, η υπηρεσία μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγκαταστάσεις στην πιλοτική φάση λειτουργίας της υπηρεσίας και έχουν σήμερα internet μεγάλων ταχυτήτων, ιχθυοκαλλιέργειες, εργοτάξια, απομακρυσμένα εργοστάσια και επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ειδικά για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές ή νησιωτικά συμπλέγματα ή Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να αποτελέσει ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση, καθώς στις περιοχές αυτές είτε υπάρχει έλλειψη αντίστοιχων επίγειων υποδομών (όπως για παράδειγμα το ADSL) είτε δεν υπάρχει διεθνής διασύνδεση, που να δίνει ικανοποιητική ταχύτητα σε προσιτές τιμές.
Φωτεινό παράδειγμα όλων των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι ο ελληνικός δορυφόρος HELLAS SAT 2 παρέχει ευρυζωνικό Internet σε 300 απομακρυσμένα σχολεία της Αλβανίας σε συνεργασία με την εταιρία STARSAT. Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχει με επιτυχία η θυγατρική του ΟΤΕ HELLAS SAT χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και συντονίζεται από το ίδιο το Πρωθυπουργικό Γραφείο της Αλβανίας, αφορά στην εγκατάσταση υπολογιστών και ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αλβανίας.
* Με την τεχνολογία να τρέχει με γοργότατους ρυθμούς, για τις τελευταίες υπηρεσίες της εταιρίας, επισκεφτείτε το δικτυακό τόπο Hellas Sat net