Αρθρογραφία . Από την αρχή
Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2013 | 11:12

Οι κρυφές δυνατότητες των δορυφορικών δεκτών Κύριο

Σήμερα θα δούμε αναλυτικά τις σημαντικότερες «άλλες χρήσεις» των δεκτών, οι οποίες συχνά δεν είναι εμφανείς και με λίγες εξαιρέσεις εμφανίζονται ως bonus μετά το φόρτωμα ανεπίσημων λογισμικών στο δέκτη μας, παρόλο που η πλειοψηφία των δυνατοτήτων αυτών δεν έχουν κάτι το παράνομο. Μερικές από αυτές τις βρίσκουμε και στα επίσημα λογισμικά, όπως π.χ. την αναπαραγωγή μέσω του δέκτη αρχείων MP3 από εξωτερικό δίσκο ή USB stick, την εμφάνιση φωτογραφιών στην οθόνη μας και φυσικά τις εγγραφές σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Ας δούμε λοιπόν τι άλλο μπορούμε να κάνουμε με τον δέκτη μας… αν βαριόμαστε να δούμε δορυφορικά κανάλια και εφόσον βέβαια έχουμε μεριμνήσει να αγοράσουμε ένα μοντέλο που είναι… ιδιαίτερα προικισμένο!

Εγγραφές προγραμμάτων και timeshift στους PVR ή PVR Ready
Εδώ έχουμε μία κλασική δυνατότητα που συναντάμε πλέον στους περισσότερους δέκτες, είτε βασίζονται στο Linux είτε όχι. Σε λίγες περιπτώσεις ο σκληρός δίσκος είναι εσωτερικός ή μπορεί να τοποθετηθεί εσωτερικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δέκτης είναι PVR Ready, δηλαδή μπορεί να δεχτεί εκ των υστέρων εξωτερικό σκληρό δίσκο, συνήθως από μία θύρα usb και λιγότερο συχνά (αλλά καλύτερα) από θύρα e-sata. Σε ορισμένους δέκτες αντί του σκληρού δίσκου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και USB stick, αν και φυσικά αυτό είναι έτσι κι αλλιώς ασύμφορο οικονομικά. Η βασική αποστολή ενός σκληρού δίσκου είναι να μετατρέψει τον δέκτη σας σε PVR (Personal Video Recorder), στον οποίο θα μπορείτε να κάνετε άμεσες ή προγραμματισμένες εγγραφές τού προγράμματος στο οποίο είναι συντονισμένος. Στην περίπτωση που θέλετε να βλέπετε ένα πρόγραμμα και να εγγράφετε ένα διαφορετικό, τότε χρειάζεστε ένα δέκτη με δύο tuners, τα οποία θα τροφοδοτούνται από 2 ξεχωριστές εξόδους ενός Τwin LNB. Τέλος, σήμερα τα περισσότερα PVR προσφέρουν και την δυνατότητα εγγραφής timeshift (=χρονομετάθεση). Η λειτουργία αυτή χρησιμεύει στις περιπτώσεις που ενώ παρακολουθείτε με αφοσίωση κάποιο πρόγραμμα εμφανίζεται κάποιο «εμπόδιο» (π.χ. τηλεφώνημα ή αναπάντεχη επίσκεψη), οπότε με το πάτημα ενός πλήκτρου ο δέκτης σας ξεκινά να εγγράφει το πρόγραμμα που βλέπατε και αν μετά από 10 λεπτά το προσωρινό «εμπόδιο» εκλείψει, εσείς συνεχίζετε να βλέπετε από εκεί που είχατε σταματήσει, ενώ ο δέκτης εξακολουθεί να εγγράφει την συνέχεια του προγράμματος (δηλαδή βλέπετε το πρόγραμμά σας με χρονοκαθυστέρηση).

Media player δυνατότητες
Οι σημερινοί δορυφορικοί δέκτες και ιδιαίτερα τα μοντέλα που βασίζονται στο linux και διαθέτουν θύρα Ethernet (LΑΝ) είναι πολύ εξελιγμένοι στον τομέα αυτό. Στην πιο απλή περίπτωση έχουμε και μη Linux δέκτες που μπορούν να αναπαράγουν μουσικά αρχεία MP3 ή αρχεία φωτογραφιών jpeg από USB stick ή σκληρό δίσκο συνδεδεμένο σε USB θύρα. Προχωρώντας περισσότερο και περνώντας σε δέκτες Linux με δυνατότητες δικτύωσης, μπορούμε διαμέσου του δέκτη μας να αναπαράγουμε αρχεία βίντεο avi ή ακόμη και τα νέα αρχεία υψηλής ευκρίνειας στο container mkv (με ή χωρίς ελληνικούς υπότιτλους) και αυτό είτε από τον σκληρό δίσκο του δέκτη είτε από εξωτερικό σκληρό δίσκο ή USB stick είτε ακόμη και από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα παραπάνω βέβαια καθιστούν τον δέκτη μας ελαφρώς πολύπλοκο και απαιτούν και κάποιες βασικές γνώσεις υπολογιστών, αξίζουν όμως τον κόπο καθώς μας ανοίγουν νέους ορίζοντες διασκέδασης.

Παιχνίδια
Μη φανταστείτε πολύπλοκα σύγχρονα παιχνίδια (και να το ήθελαν… δεν επαρκούν οι ταχύτητες των επεξεργαστών των δεκτών), αλλά κλασικά παιχνιδάκια τύπου tetris, φιδάκι, γκρινιάρης και διάφορα απλά shoot em up, βρίσκουμε αρκετά συχνά σήμερα σε δορυφορικούς δέκτες, είτε Linux είτε απλούς.

Internet radio
Το ιντερνετικό ραδιόφωνο είναι μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που απαιτεί φυσικά δέκτες που να μπαίνουν στο ιντερνέτ, δηλαδή ουσιαστικά δέκτες Linux. Οι πιο γνωστές εφαρμογές είναι οι webradio, Dreamnetcast, Netcaster, Lastfm για δέκτες Dreambox (και συμβατούς).

Google Earth
Άλλη μία εφαρμογή για ιντερνετικούς δέκτες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εξίσου εύχρηστη στην οθόνη της τηλεόρασης και με την χρήση του τηλεκοντρόλ του δέκτη, σε σχέση με την λειτουργία της στον υπολογιστή.

E-mail
Στους ιντερνετικούς δέκτες μπορούμε σήμερα… να βλέπουμε, αλλά και να στέλνουμε τα e-mails μας! Και εδώ όμως η πρακτικότητα είναι περιορισμένη και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας γι αυτές τις δουλειές (είναι άλλωστε απίθανο να έχετε ιντερνετικό δέκτη, αλλά να μην έχετε υπολογιστή!)

You tube
Εδώ έχουμε μία πραγματικά χρήσιμη εφαρμογή για τους ιντερνετικούς δέκτες που στην πιο εξελιγμένη της μορφή γίνεται πλέον άμεσα και χωρίς την ανάγκη διασύνδεσης του δέκτη με υπολογιστή και τρεξίματος του VLC στον PC. Σ’ αυτό πρωτοπόροι υπήρξαν οι δέκτες AZbox και πρόσφατα ακολούθησαν οι Dreambox, με το αυτόνομο plugin mytube.

Imdb-Ofdb
Είστε έτοιμοι να αφιερώσετε τον (πολύτιμο) χρόνο σας για να δείτε μία ταινία από τον δορυφορικό σας δέκτη και… διερωτάστε αν θα δείτε κάποιο αριστούργημα ή την μεγαλύτερη «πατάτα» της χρονιάς! Αν συμβουλευτείτε (ιντερνετικά) μία από τις 2 εύχρηστες εφαρμογές που αναφέρουμε, μπορείτε να έχετε όχι μόνο την «περίληψη» της ταινίας (αυτήν θα την βρείτε και στον ηλεκτρονικό οδηγό), αλλά και την βαθμολογία της!

Ελληνικοί υπότιτλοι (drtic)
Όχι… μην φανταστείτε ότι μπορείτε να βλέπετε όλα τα δορυφορικά προγράμματα υποτιτλισμένα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο! Η εφαρμογή drtic αφορά τους δέκτες dreambox (Enigma 1 και 2) και συνίσταται στο φόρτωμα στον σκληρό δίσκο του δέκτη ενός αριθμού έτοιμων ελληνικών υποτίτλων με στόχο να τους χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση που βρεθούμε σε ξένο δορυφορικό κανάλι που προβάλει ταινία για την οποία διαθέτουμε τον υπότιτλο. Το τηλεκοντρόλ του δέκτη μας επιτρέπει κάποια υποτυπώδη μορφή συγχρονισμού (μπρός-πίσω), αλλά όπως ξέρουν όλοι όσοι ασχολούνται με το «άθλημα», οι υπότιτλοι δεν «πατάνε» πάντα σωστά στις ταινίες, καθώς υπάρχουν και εκδοχές μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας. Γενικά πάντως η εφαρμογή είναι χρήσιμη και υπάρχουν και έτοιμοι υπότιτλοι που έχουν αναπτυχθεί από δραστήρια ελληνικά φόρα όπως satfreaks, satgrecko, κ.ά.

Κατεβάσματα από torrent/rapidshare
Ορισμένοι ιντερνετικοί δέκτες παρέχουν τις παραπάνω «ευκολίες» και μας επιτρέπουν να μην έχουμε συνεχώς ανοιχτό τον υπολογιστή (ξέρετε εσείς…).

Webcam viewer
Άλλο ένα plugin για ιντερνετικούς δέκτες μάς συνδέει με σταθερές webcam σε διάφορα σημεία του πλανήτη (οι οποίες συνήθως δείχνουν φωτογραφίες που ανανεώνονται ανά 5 δευτερόλεπτα).

Weather
Ο καιρός είναι πολύ σημαντικός για να περιμένετε το τηλεοπτικό δελτίο και αν βαριέστε να τον ψάξετε στον υπολογιστή… μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον ιντερνετικό δορυφορικό σας δέκτη!

Web Interface
Οι δέκτες με θύρα LAN παρέχουν συνήθως και ένα αξιόλογο web interface. Πληκτρολογώντας στον browser σας την IP του δέκτη σας (και ενδεχομένως και κάποια login name/password) εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σας το web interface του δέκτη σας, που σας δίνει διάφορες ενδιαφέρουσες επιλογές όπως: γκραμπάρισμα εικόνας του καναλιού στο οποίο είναι συντονισμένος ο δέκτης, αλλαγή καναλιού από τον υπολογιστή, παρακολούθηση καναλιού στον υπολογιστή με την τεχνική του streaming (δυσκολεύει λίγο στα HD κανάλια), ξεκίνημα εγγραφών στον σκληρό δίσκο του δέκτη, διάφορες πληροφορίες για την εκπομπή κ.ά. Σε κάποιες περιπτώσεις και με τα κατάλληλα σεταρίσματα, ο εξαποστάσεως τηλεχειρισμός του δέκτη μπορεί να επεκταθεί και στο διαδίκτυο και έτσι αφού επιλέξετε συγκεκριμένο κανάλι, να δώσετε εντολή εγγραφής του προγράμματος στον σκληρό δίσκο. Εφικτό είναι ακόμη και το ιντερνετικό video streaming κάποιου καναλιού, εδώ όμως προς το παρόν δεν έχουμε καλά αποτελέσματα, αφού οι ταχύτητες του upload που μας παρέχεται στο οικιακό ADSL είναι χαμηλές.

Οικιακός διαμοιρασμός κάρτας
Εδώ έχουμε την πλέον ζητούμενη αλλά… και αμφιλεγόμενη λειτουργία των δικτυακών δορυφορικών δεκτών (αλλά ακόμη και ορισμένων μη Linux και χωρίς θύρα LAN που εκτελούν την ίδια αποστολή, μέσω ασύρματης σύνδεσής τους με όμοιους δέκτες). Το οικιακό card sharing μάς δίνει την δυνατότητα να βλέπουμε με μία νόμιμη συνδρομητική κάρτα διαφορετικά προγράμματα του πακέτου που πληρώνουμε σε διάφορες τηλεοράσεις του ιδίου σπιτιού. Έτσι, για παράδειγμα, ενώ η σύζυγος βλέπει το τελευταίο σίριαλ που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται, εμείς μπορούμε να βλέπουμε μπάλα και τα παιδιά να βλέπουν κινούμενα σχέδια στο δωμάτιό τους. Η δυνατότητα αυτή δίνεται συχνά και από ιδιοκτησιακούς δέκτες πακέτων, όπως το PVR της Nova (αλλά με επιπλέον χρέωση). Αν όμως ο διαμοιρασμός ξεπερνάει τα όρια του διαμερίσματος ή επεκτείνεται και στο διαδίκτυο, τότε σίγουρα η τεχνική αυτή είναι παράνομη και είναι φυσικό να «κυνηγιέται» από τους παρόχους.

Skins-Picons
Η δυνατότητα αλλαγής εμφάνισης των μενού και «προσωποποίησης» των δεκτών είναι άλλο ένα «παιχνιδάκι» που συναντάμε σε δέκτες που δέχονται εναλλακτικά λογισμικά και βέβαια τα όμορφα μενού προδιαθέτουν πάντα θετικά.

Calendar-Alarm
Η δυνατότητα εμφάνισης ημερολογίου και τήρησης υπενθυμίσεων μπορεί να βοηθήσει τους… ξεχασιάρηδες, ενώ υπάρχει ακόμη και εφαρμογή (για τους Dreambox) λειτουργίας του σκληρού δίσκου του δέκτη ως… αυτόματου τηλεφωνητή, σε συνεργασία με router της εταιρείας Fritz!

RSS Reader
Στους ιντερνετικούς δορυφορικούς δέκτες παρέχονται οι δυνατότητες ενημέρωσης από τίτλους ειδήσεων ιστοσελίδων, ενώ στους Dreambox με την χρήση «ελληνικής κατασκευής» plugin (όπως το sgc menu) μπορείτε να βλέπετε όλες τις νεότερες ελληνικές αθλητικές και πολιτικές ειδήσεις, αλλά και πλήθος άλλων πληροφοριών ελληνικού ενδιαφέροντος.

Πληροφοριακά plugin
Σήμερα είμαστε απαιτητικότεροι από τους δέκτες και θέλουμε να μας δίνουν όλες τις δυνατές πληροφορίες. Έτσι, οι περισσότεροι δέκτες μάς πληροφορούν για την ανάλυση της εικόνας, το φορμά της (4:3 ή 16:9), αλλά στους Linux δέκτες έχουμε συχνά πληθώρα άλλων πληροφοριών, όπως το bitrate της μετάδοσης (plugin bitrate viewer), την άψογη ή οριακή λήψη του πομπού (ενδείξεις AGC, BER), πληροφορίες για την θερμοκρασία του σκληρού δίσκου, για την υπολειπόμενη χωρητικότητα της μνήμης του δέκτη, για τον ήχο που μεταδίδεται και πολλά άλλα.

Οι σημερινοί δορυφορικοί δέκτες είναι στην ουσία… μικροί υπολογιστές και οι δυνατότητές τους δεν έχουν όρια! Βέβαια ένας υπολογιστής χωρίς μεγάλο πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν είναι ιδιαίτερα εύχρηστος, αλλά και οι απαιτήσεις μας από τις διάφορες εφαρμογές στην τηλεόραση είναι συνήθως «βασικές». Υπάρχουν βέβαια και δέκτες για τους οποίους διατίθενται και ασύρματα πληκτρολόγια και το μέλλον σίγουρα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ενώ συχνά στους ιδιοκτησιακούς δέκτες που συνδέονται με τηλεφωνική γραμμή (μέσω απλού modem) υπάρχουν δυνατότητες τηλεαγορών, που μπορεί να ξεκινούν από ένα άλμπουμ μουσικής και να καταλήγουν σε ένα τουριστικό πακέτο διακοπών! Η τάση λοιπόν είναι σήμερα… να βλέπουμε τηλεόραση από τον υπολογιστή και να έχουμε εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών στην τηλεόραση, με λίγα λόγια η περιβόητη σύγκλιση των δύο κόσμων είναι πλέον γεγονός!

Η ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΕΡΑ

WISI LR 22

Η αγορά σήμερα

23-07-2019

WISI LR 22

Σε διαθεσιμότητα από την AMF Electronics το νέο οπτικό Node LR 22 της Wisi. Πρόκειται για ένα υψηλής απόδοσης οπτικό mini Node που είναι πλήρως συμβατό για εφαρμογές DOCSIS 3.1 σε FTTC ή FTTB δίκτυα οπτικής ίνας. Έχει ενσωματωμένους διαχωριστές / διακλαδωτές εξόδου για ευέλικτη διαμόρφωση των δύο εξόδων RF.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Τεύχος 130

19-06-2019

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Τεύχος 130

Το νέο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ψηφιακή Τηλεόραση» κυκλοφορεί πάντα μαζί με το έτερο περιοδικό «Security Report», που ηγείται στην αγορά των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, αλλά και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού «NOW», που απευθύνεται σε τεχνικούς δικτύων. Το νέο τεύχος έρχεται με ειδήσεις από το χώρο της τηλεόρασης και των μίντια, και με παρουσιάσεις και δοκιμές νέων προϊόντων που δοκίμασε η δημοσιογραφική μας ομάδα. Στις δοκιμές του νέου τεύχους θα διαβάσουμε το άρθρο για τον Dreambox ONE Ultra HD ένα νέο που φέρνει στην αγορά η Dream Property (πρώην Dream Multimedia). Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό δέκτη, ο οποίος έρχεται με διπλό δορυφορικό DVB-S2X tuner και υπερυψηλής απόδοσης επεξεργαστή 6 πυρήνων που τον καθιστά ως τον παγκοσμίως ταχύτερο δέκτη στην αγορά. Βασίζεται σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδιασμού σε σχέση με όλα τα προηγούμενα μοντέλα, ενώ είναι ο πρώτος Dreambox δέκτης που μπορεί να υποστηρίξει διπλή λειτουργία Enigma2 και Android. Με ασύρματε...

digitaltvinfo.gr - Τα πάντα για τη δορυφορική, ψηφιακή και HD TV
Κάντε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο μας για να λαμβάνετε τα νέα μας, τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις καταπληκτικές προσφορές από το χώρο της ψηφιακής τηλεόρασης.