Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ERTFLIX INTERNATIONAL: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Το ERTFLIX International, παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου 2025, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.
Πρόκειται για μία συνεργασία της Διεύθυνσης Απόδημου Ελληνισμού της ΕΡΤ με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, και την Ε’ Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή προβολή του αφιερώματος στο εξωτερικό. Η πρωτοβουλία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Από τις 9 Φεβρουαρίου οι Έλληνες ανά τον κόσμο μπορούν να παρακολουθήσουν κατόπιν σχετικού αιτήματος (on demand) το ειδικό αφιέρωμα, το οποίο περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ, συναυλίες, ειδικές εκπομπές και σπάνιο υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Από το Αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή «Παρασκήνιο» περιλαμβάνεται το επεισόδιο «Ζωντανή Ανθολογία – Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» με κολάζ από πλάνα πολιτών, που απαγγέλουν στους δρόμους της Αθήνας στίχους από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.
Μια ξεχωριστή πτυχή του αφιερώματος για την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας είναι η παρουσίαση της ελληνικής ποίησης μέσα από την ελληνική μουσική. Το αφιέρωμα, περιλαμβάνει το επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος», στο οποίο σκιαγραφείται το πορτρέτο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς φέτος τιμούμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση των δύο μεγάλων Ελλήνων δημιουργών.
Ειδικότερα:
«Παρασκήνιο»: Ζωντανή Ανθολογία, Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη | ΕΡΤ Αρχείο
Το επεισόδιο είναι ένα κολλάζ από πλάνα πολιτών που απαγγέλουν στους δρόμους της Αθήνας στίχους από τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Πολίτες, που επιλέγονται τυχαία σε δρόμους, πλατείες και άλλα μέρη των Αθηνών, διαβάζουν αποσπάσματα από τα έργα του μεγάλου ποιητή, ως αφιέρωμα για το θάνατό του.
«Εποχές και Συγγραφείς»: Διονύσιος Σολωμός |α, β,& γ μέρος| Σειρά Ντοκιμαντέρ
Σειρά από ανεξάρτητα, αυτοτελή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζουν προσωπικότητες των Γραμμάτων, ποιητές ή πεζογράφους, σε σχέση πάντα με την κοινωνική πραγματικότητα που συνετέλεσε στη διαμόρφωση του έργου τους. Προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη «προσέγγισή» τους, στα επεισόδια χρησιμοποιείται οπτικό υλικό από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, ενώ μιλούν, γι’ αυτούς και το έργο τους, καθηγητές και μελετητές των λογοτεχνών με στόχο τον εμπλουτισμό των γνώσεων των τηλεθεατών με καινούρια στοιχεία.
Από τη Γέννηση του έως τον Ύμνο (Α’ Μέρος)
Παρακολουθούμε τα παιδικά χρόνια και την οικογενειακή κατάσταση του Σολωμού, στα πρώτα του έργα αλλά και σε ιστορικά στοιχεία για τα Επτάνησα.
Η Κερκυραϊκή Περίοδος (Β ‘Μέρος), Σύγχρονες Προσεγγίσεις (Γ’ Μέρος)
Tο δεύτερο και τρίτο μέρος επικεντρώνονται στον ποιητή και το έργο του με βάση τις σύγχρονες φιλολογικές μελέτες γύρω από αυτό, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη νεοελληνική λογοτεχνία.
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα – Ύμνος εις την Ελευθερίαν – Καλάβρυτα| Συναυλία
Μια συναυλία, πραγματικός ύμνος στην Ελευθερία, που δεν αφήνει ασυγκίνητο, κανένα Έλληνα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάζοντας τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, μελοποιημένο από τον Νικόλαο Μάντζαρο, σε διεύθυνση, ενορχήστρωση και επεξεργασία του συνθέτη και μαέστρου Άλκη Μπαλτά.
Μαζί της συμπράττουν, η Μικτή Χορωδία και η Παιδική Χορωδία «Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας», ενώ η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη απαγγέλει, εμβόλιμα, αποσπάσματα.
Σαν Όνειρο Πρωινό, Εμμανουήλ Κριαράς: Μνήμες ενός αιώνα, |Ντοκιμαντέρ
Ο Εμμανουήλ Κριαράς, καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας, και σπουδαίου ερευνητή της ελληνικής γλώσσας. Υπέρμαχος του δημοτικισμού ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στην Κρήτη, ο Εμμανουήλ Κριαράς υπήρξε από τους πρωτεργάτες και βασικούς πρωταγωνιστές της επικράτησης της δημοτικής γλώσσας. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα βήματά του στη Μήλο, στα Χανιά, στο Παρίσι, στη Θεσσαλονίκη. Παραθέτει εικόνες και διηγήσεις του ίδιου για την προσωπική και ακαδημαϊκή του ζωή από το 1906 ως το 2005. Περιγράφει τη γνωριμία του με σημαντικότατους λόγιους του 20ού αιώνα (όπως τον Ψυχάρη, τον Καζαντζάκη κ.ά.) και αναφέρεται στους αγώνες του για τον δημοτικισμό. Φίλοι, συνεργάτες και μαθητές του μιλούν για εκείνον και το έργο του, καθώς και για το Αρχείο του, που το άφησε ως παρακαταθήκη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για την ολοκλήρωση του Λεξικού Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας.
«Η περιπέτεια ενός ποιήματος»- Μανόλης Αναγνωστάκης, Μίκης Θεοδωράκης| ΕΡΤ Αρχείο
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» σκιαγραφείται το πορτρέτο του Μανόλη Αναγνωστάκη και παρουσιάζονται τραγούδια βασισμένα στην ποίησή του, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης περιγράφει τη γνωριμία του με τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τη φιλική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους. Αναφέρεται στην αλληλογραφία που είχαν με πρωτοβουλία του Μανόλη Αναγνωστάκη και η οποία οδήγησε στη συνεργασία τους και τη μελοποίηση ποιημάτων του από τον Μίκη Θεοδωράκη. Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος μιλάει για την ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη, την μαχητική και σαρκαστική αντιμετώπιση της ζωής, που όπως λέει προτείνει ο ποιητής μέσα από τα έργα του. Επισημαίνει τη λιτότητα του έργου του, το οποίο μοιάζει να περικλείει στους λίγους στίχους και την επανάληψη των τίτλων των συλλογών το σύνολο της ζωής και του κόσμου στην ολότητά τους, αλλά υπογραμμίζει και την ιδιαίτερη σχέση του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη με την πόλη της Θεσσαλονίκης η οποία μεταμορφώνεται στο έργο του σε μια πόλη όπου συντελούνται όλα τα ανθρώπινα δράματα. Ο Τίτος Πατρίκιος επιλέγει και διαβάζει αποσπάσματα από τις ποιητικές συλλογές του φίλου του Μανόλη Αναγνωστάκη όπως το «ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ», ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μαρία Δημητριάδη με τη συνοδεία μουσικών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, Πέτρος Πανδής και Τάσος Καρακατσάνης, ερμηνεύουν μελοποιημένα ποιήματά του όπως το «ΜΙΛΩ», «ΧΑΡΗΣ» και «ΔΡΟΜΟΙ ΠΑΛΙΟΙ». Η εκπομπή περιλαμβάνει απόσπασμα από την ταινία του Νίκου Κούνδουρου «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» όπου η Μαρία Φαραντούρη τραγουδάει υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη μελοποιημένα έργα του Μανόλη Αναγνωστάκη.
«Συνθέσεις»: Ο Σύγχρονος Άνθρωπος και η Γλώσσα| Ενημερωτική εκπομπή
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης συναντά τον Τίτο Πατρίκιο και συζητούν για τον Σύγχρονο Άνθρωπο και την εξέλιξη της γλώσσας στην εποχή των νέων δεδομένων της επικοινωνίας.
«Παρασκήνιο» «Μάριο Βίττι: Νεοελληνιστής» | ΕΡΤ Αρχείο
Ο Μario Vitti γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926 από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ρωμιά.
Από τα μαθητικά του χρόνια, με την προτροπή του καθηγητή Δημήτρη Μάνου, άρχισε να μελετά την νεοελληνική λογοτεχνία και να αρθρογραφεί στο περιοδικό «Τέχνη» της Πόλης.
Ο Mario Vitti από πολύ νωρίς, άρχισε να μεταφράζει Έλληνες λογοτέχνες στα Ιταλικά και ιδιαίτερα τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Καζαντζάκη κλπ.
O Mario Vitti αφηγήθηκε στο φακό της μηχανής τη ζωή του και το έργο του, και περιέγραψε σπάνιες στιγμές από τις συναντήσεις του με τους πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες.
Για τον σπουδαίο νεοελληνιστή καθηγητή μίλησαν επίσης ο ποιητής και κριτικός Νάσος Βαγενάς, ο Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Άγγελος Δεληβοριάς ( διευθυντής του μουσείου Μπενάκη), ο Βρασίδας Κάραλης ( καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ), ο ιστορικός Δημήτρης Αρβανιτάκης, ο Διονύσης Καψάλης (διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης) και ο διδάκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας Φίλιππος Παππάς.
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αγγελάκος
Φιλελληνική Ποίηση και Ελληνική Επανάσταση 1821 – 2021| Επετειακό Πρόγραμμα
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, προσκάλεσε τους πρέσβεις 9 χωρών, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, να διαβάσουν ποίηση της πατρίδας τους εμπνευσμένη από την Ελληνική Επανάσταση.
Σκηνοθεσία : Μαρία Ανδρεαδέλλη
Δ/νση Παραγωγής : Αθηνά Βάρσου
Δίγαμμα, Θανάσης Βαλτινός| Εκπομπή ΕΡΤ για την δημιουργική γραφή
Κάποιοι λένε πως είναι ο σημαντικότερος. Κάποιοι λένε πως έγραψε για τις πληγές μας, για τα χρόνια τα ζόρικα, για όσα δεν τόλμησε κανείς να συλλαβίσει λέξεις. Κάποιοι λένε πως έφτιαξε έναν καθρέφτη γι’ αυτά που πέρασαν, να ‘χουν οι γενιές οι επόμενες, έναν τρόπο, το παρελθόν τους ν’ αντικρίζουν. Το επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Έλληνα πεζογράφο Θανάση Βαλτινό.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ERTFLIX International.